Hirdetés
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kalandor: „Ha engedtem volna a lelkiismeretemnek, az üzlet kevésbé lett volna jövedelmező”
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Tehát nem csak én nem vagyok a Riviérán.
Tördelni néha a legnagyobb kánikulában is kell...Közben nekifeküdtem és megtaláltam a hibát a foghíjas szövegblokkokban. Az eredeti gépelésből átjött szóközökkel lehetett valami gond. Töröltem őket és újat tettem be helyettük a problémás helyeken. Plusz elválasztási pontokat is meg kellett adni, hogy egyenletes legyen szöveg képe.
Mellékelem az egyik (volt) foghíjas blokkot (alásárgítva).
-
-
törölt tag
Sziasztok!
A nyári uborkaszezonban lenne egy kérdésem, - hátha valaki olvassa a topicot nyaralás közben a Rivierán is.
Újság tördelésnél a hasábokban időként keletkezik 3-4 sor, ami foghíjas. (A hasábok szélessége 70 mm.) Itt még kézi elválasztási pont megadásával sem tudom összébb hozni a szavakat. (Durva karakterköz-csökkentés segít csak, de az már nagyon látható, nagyon csúnya, tehát nem alkalmazom.)
Mi lenne más célravezető megoldás, trükk ilyen esetben?Köszönöm előre is a segítséget!
További jó nyaralást kívánok mindenkinek, aki azt teszi!
-
Polemius
senior tag
válasz
clyvejhamma
üzenetére
Nem egyezik a két gépen a font (a másodikra magyar ékezet nélküli van telepítve). Vagy az első gépről csak az .indd-t másolod át, és dokumentumtelepített fontok vannak, amelyeket nem másoltál át.
Nagy valószínűséggel ez történt. -
clyvejhamma
aktív tag
Sziasztok,
találkoztatok már olyannal, hogy két gép között nem "hozza át" az indesign az ékezetes karaktereket?
Gép1: magyar win, angol nyelvű indesign cc.
Gép2: magyar win, magyar indesign cc.Gép 1-ről gép 2-re másolva, a dokumentumot (amiben vannak ékezetek) megnyitva olyan mintha angolra lenne állítva a billentyűzet, nem tudok ékezetes karaktereket írni, pedig a nyelvválasztónál magyar van. Új dokumentum nyitása esetén ugyanebben az indesign-ban gond nélkül lehet ékezeteket írni.
Köszi,
Viktor -
marilllyo
veterán
X3-X4 alatt valóban nem látszik! Jó tipp.

Nagyon szépen köszönöm!

-
Met
nagyúr
válasz
marilllyo
üzenetére
Hányszor hallgattam emiatt, miért vannak ott azok a fehér csíkok megjelenítési hiba de az nem jó mert nyomtatásnál látszani fog nem nem fog, kinyomtatom, nem látszik, de a nyomdagép az részletesebb és azon látszani fog

x3 vagy x4-be mentem, amit nem látnak az nem fáj nekik
-
válasz
marilllyo
üzenetére
nyomtatásban nem kéne látszani, esetleg nagyon alap otthoni nyomtatónál
átlátszóság simítás miatt van, hogy nagyon gyorsan és hibamentesen tudja feldolgozni a nyomtató RIP-je
300dpi vagy a feletti felbontással rendelkező nyomtatókat használtam az utóbbi 15 évben, és még egynél sem volt probléma
(nyomda 2400dpi)javasolom próbáld ki az x3-at
-
marilllyo
veterán
Sziasztok!
Volt már ilyen kérdés de igazából nem jutottunk dűlőre. Megpróbálkozom vele még egyszer. Szóval ID-ből kimentek egy pdf-et (x1/2001) és ilyen vonalkák vannak a pdf-ben. KÉP
Nem értem. Ha .ps-t csinálok és úgy pdf-et akkor is ott vannak. Furcsa mód, ha nem rakok árnyékokat sehova akkor nincs. Minden nagyításban látszik ill. itt a házon belül kinyomtattam...ott is látszódik.

-
törölt tag
Sziasztok!
Végigtúrtam a netet, font-os oldalakat és virágboltban is néztem, de sajnos nem találok magyar ékezetes Gatineau betűcsaládot. Pedig az egyik kiadványhoz éppen ez kellene.
(Próbáltam fontszerkesztővel is belenyúlni és létrehozni az őŐ és űŰ betűket, de az ID-ban a gépelésnél így sem jelennek meg, csak az üres kockák.)
Milyen megoldás lehet még?
Tudok valami spéci beszerzési forrást esetleg? -
válasz
janesart
üzenetére
Az elemeket a fekete nyíllal mozgatjuk. A fehér arra jó, hogy pl. a képet a keretén belül babráljuk.
Ha a fekete nyíllal nem tudod mozgatni a gépet, akkor vagy le van zárva (lock) a kép/layer vagy a kép be van szúrva a szöveg közé.
De a kérdésedből úgy érzem te nem nagyon érted ezt a DTP-t. Ez nem Word. Ajánlanám a youtube indesign tutorial videóit. -
janesart
tag
Hogy a csudába lehet normálisan egy képet odébb rakni? A fekete vagy a fehér nyillal is sokszor kiuszík a kék keretből és levágja a képet. utálom ezt a megoldást. Duplán kattintva bárhogy bpróbálom mozgatni a képet a dokumentumban egyszer sikerül egyszer nem. Mit a trükje? köszi
-
-
janesart
tag
sziasztok
hogy lehet word ből komplett szövegrészeket másolni ID-be hogy különféle méretűek a betűk, és a szinül is más?
Mert amikor kompletten akarok másolni a cím ha piros szinű és nagí méretben van akkor az egész beillesztett szöveg piros és nagy betűvell illeszti be. Hiába próbáltam a wordben a formátum másolót. sehogy se akarja, és macerás külön a címet, és utána a szövegblokkot illesztgetni stb.
Van erre ötletetek ti hogy csináljátok? -
hol lehet kikapcsolni a háttérben való mentést (CS6), hogy úgy működjön mint régen (CS4), előtérben mentés, folyamtatot csíkkal mutatva
ja, meg hogy egy kép közepére kattintva, ne a kontent (tartalom belső) szerkesztése legyen aktív, hanem mint régen, csak dupla klikkre (ha jól emlékszem) Ui: ez megvan: View > extras > hide content grabber
-
-
törölt tag
Üdv!
Szöveget, vagy szövegblokkot (betűket) milyen trükkel lehet görbévé alakítani az InDiben? -
-
DeadBoys
újonc
Az Indesign -dokumentumomban be vannak állítva guideline-nok, és ezekhez "tapad" a betűm, ezt hogyan tudom megszüntetni?
-
-
törölt tag
Sziasztok!
Képeket kell betennem egy 60 oldalas InDi munkába. Minden oldalra egy kép megy. Az első képnél beállítom a körvonal (keret) vastagságot 0.3 pt-ra és kap egy nagyon enyhe szórt árnyékolást a hatásoknál.
A többi 59 oldalon az 59 képre is ugyanezeket a beállításokat kellene alkalmazni, másolni.
Hogyan lehetne ezt a legegyszerűbben megcsinálni?
(A PS-ban rétegstílus másolás, majd beillesztése az adott rétegekre lépésekkel ment ez a trükk.) -
-
janesart
tag
virágboltokba? Mit kezdjek egy virágbolttal? Neked vegyek virágot?

Na ja letőltöttem Photoshop oktató csomagot is, elég sokat tanultam az Indesignt youtube videóbol, meg nagyon jó a magyar Adobe websúgó. Ezt a tabulátorosdit nem használtam még de most jól jött mert egyszerűbb mint space-el szenvedni
Miért nevetsz a logogurun? Nem úgy néz ki mint aki guru lennék??
-
-
janesart
tag
szia köszi megvan a space-eket ki kellet törőlnöm és helyette a tabbal csináltam meg az egész szövegrészt és utána jó lett

Hát gáz kicsit de reklámgrafikusnak tanultam de 2008 óta nem dolgoztam a szakmámban és rengeteget felejtettem
a word-öt is kb 5 évente vettem elő akkor is csak írtam valamit, de ne mélyedtem bele sose, a suliba meg hát nem is jellemzem ami oktatás volt.....ráadásul magán suli volt 
Sajna most kell a rég elfelejtett tudást, ami volt visszaszereznem és csak lesek, hogy mennyire elfelejtettem mindent. Szoval fel kell kötnöm a gatyát mert szabadúszó grafikusként szeretnék megélni.
a weboldalamat megnézheted. [link] -
-
-
-
-
janesart
tag
sziasztok
Az lenne a kérdésem hogy hogy lehet az Indesignben hogy a számok, értékek egymás felett egyformán egy vonalban szerepeljenek? Mert szóközökkel lépegetek tovább úgy írkálom be az adatot és valamiért elcsúsznak függőlegesen, pedig ugyan az a betűméret és a sortávolság is. Hogy lehet beállítani hogy egyvonalba legyenek? mellékeltem képet.
-
válasz
FatMonster
üzenetére
Indesign-ből melyik verziót használod?
-
FatMonster
tag
válasz
pufancska
üzenetére
...vagy A4-est állítasz be és a "page" panelen jobb gomb és asszem "document page schuffle", utána ugyanazon panelen összehúzod a lapokat és egymás mellé is rakja őket saját margóval és kifutóval együtt. A lapméretett pedig utána át tudod állítani 1-2 mm-vel kisebbre az 3. ill. 4, lapnál. Magyarban nemtom mik a megfelelők, mert nekem angol van.
-
pufancska
tag
Köszönöm a gyors infókat

-
-
törölt tag
-
-
-
rii
nagyúr
(#1346) Syl:
a képdobozok vagymik igen .-) meg bármi képet rántok be indesign-ba, egyből aktív rajta az autófit.
(korábban is volt már ilyen, akkor 0-ról mindent ... de most jó lenne már nem ..ha nincs képdoboz, nem látszik az auto-fit check-box sem .-(
amit leírtál, az prímán működik pld. text-box-nál napi szinten kell használnim hogy text-tool inaktív, és akkor kiválasztok character, meg paragraph style, vagy a rectangle tool-ra meg érvényes lesz a fill color, meg a stroke color vagymi nem vagyok "olyan" gép előtt .-)
lehet, hogy ez lenne majd az?(#1347) marilllyo:
azt is lehet, hogy minden file 01 02 03 .... 22, 23, 24 és a nyomdai megrendelőben közlöd, ha másfajta papírra kell nyomni azt a 4 oldalt (különben nem sok ráció van bajlóni a b1-b2-b3-b4-el), 24 oldalas dokumentum esetében: 01.pdf (b1), 02.pdf (b2), 23.pdf (b3), 24.pdf (b4)küldhetsz nekik "forgatót" is, amibe beírod melyik file melyik oldal, egy egyszerű sematikus rajz, mint ahogy a pages pakettán is látható, csak benne a filenamekkel, ... leküldöd a nyomdának az anyagot, ők lerippelik, és meg tudják neked mutatni akár kilövés szerinti nézetben is, hogy hogy dolgozták fel, hova esnek az oldalak, így tudod ellennőrizni, azt fogod-e kapni, amit szeretnél. a révai nyomdánál meg egy totálisan automatizált feület van, de szerintem katasztrófa azt használni, ... na'ott a weben, ha kértél-megrendeltél nyomdaimunkát a revaitól, akkor a megfelelő oldalszámmal, mérettel )meg idalmatlan beléptetési folyamattal) várni fog egy x-oldalas template vagymi (szintén mint a pages paletta) és neked kel lmind a huszon-negyven-x pdf-et drag-n-drop-pal ráhuzigálni ...
én azt szeretem: ftp, upload, telefon ctp-nek hajnal 2-kor, tiszteletem, fen'van az anyag
de a revai asszem meg már menet közbe csekkolja is az anyagot. .... más nyomda meg a 8-kor feltöltött anyagnál éjfélkor jut el oda (talán), hogy bzmeg van, és akkor ők csörögnekde ha a borító a b1.pdf, b2.pdf b3.pdf, b4.pdf, akkor a nyomdai pdf-ek esetében a filenamek így alakulnának szerintem
b1.pdf, b2.pdf, 03.pdf, 04.pdf ..... 22.pdf, b3.pdf, b4.pdf
(ez esetben mindenképp kell egy megrendelő, mert a filenamek közt is előre fog kerülni a 4 "b"-betűs.tovább már nem érdemes bonyolítani:
01_b1.pdf,
02_b2.pdf,
03_03.pdf,
.
.
22_22.pdf,
23_b3.pdf,
24_b4.pdfszóval id-ben, a page-s palettán is meg a nyomda felé is mindegy hogy hogy nevezed el .-) csak jobb egy megrendelőt mellékelni ....
de -bár 3200 oldalt minimum nyomdába adtam az elmúlt 8 évben, meg az előtte levőben nemtom mennyit, - nem vagyok gyakorlott a nyomdával való kommunikációban .-)
meg a nyomda el kellett, hogy küldje neked, hogy hogy várja az anyagot
rich black, kifutó, vágó jelek helye, export pdf, vagy postcript-ből distillált pdf
nyomdai pdf-t az adobe acrobat-ban nindig overprint preview-ban nézd, mert az hozza ki az esetleges overprint fill-t, illustrator fileok-ban levő spot szineket nem forgatja be asszem az indesign ... vagy csak mi nem érünk rá ezt keresgélni, minden ai megy cmyk-ba .... -
Auto Fit - konkrétabban?
A (kép)keretre gondolsz?Egyébként minden eszközre érvényes, hogy ha kiválasztod az eszközt (pl. a szöveg eszközt) de nincs semmi kijelölve a dokumentumban és akkor elkezded állítgatni a tulajdonságát (pl. a szöveg elválasztást angolról magyarra), akkor utána a dokumentumon belül minden újonnan létrehozott szövegkeret magyar elválasztást fog használni.
-
rii
nagyúr
ha van egy indsigne dokumentzm, és minden kéődpbpzra automaikusa aktív lesz az Auto-Fit, azt hol lehet kikapcsolni?
-
-
törölt tag
Az InD-ban a bill definiálásoknál nem találtam meg az oldal mozgatáshoz (tologatáshoz) tartozó beállítást.
Alapból a space+bal klikk(+egérmozgatás) van. Szeretném az space-t a (bal) alt-ra kicserélni. Megoldható ez? -
-
marilllyo
veterán
Köszi!
Igazából azt hittem van valami über nyomdai zsargon erre.

-
-
marilllyo
veterán
Egy füzetnél, hogy nevezzem el azt az oldalt ami a front borító belső fele, hogy egyértelmű legyen a nyomdának, hogy azt jelöli?

-
marilllyo
veterán
Srácok!
Roll-up készítésében van valami speciális? 1x2m Roll-upot kell csinálnom. A lenti részt ami illeszkedik a tekercsbe azt majd a nyomda igazítja hozzá vagy kell rászámolnom valamit?
-
-
törölt tag
-
-
törölt tag
Sikeres új évet és sok, jól fizetős melót kívánok minden Indesignernak, Corel-lovagnak, Photoshop-huszárnak!

-
-
törölt tag
Sziasztok!
Előre elnézést kérek, hogy talán félig off a hsz, de itt biztosan tudtok választ erre a kérdésre.
Az egyik ismerősöm most készül első kiadványát (saját szöveges képalbumát) készre szerkesztve a nyomdába vinni. Tőlem kérdezte, hogy a nyomdák visszaellenőrzik-e, hogy milyen szoftverrel lett készítve a kiadvány, illetve, hogy az jogtiszta-e. (Szerintem nem foglalkoznak ezzel, nekik a megrendelés, a munka a fontos. Korábbi évek alatt több nyomdának is küldtem anyagot, eddig sehol nem nézték, nem kérdezték.)
De ha esetleg már nem így van, legyetek szívesek jelezzétek!
Thx előre is! -
-
marilllyo
veterán
Köszi srácok! Igazából...most, hogy mutattátok, nyitottam egy új doksit ahol kipróbálva természetesen egyből jó lett. Valószínűleg az volt a gondom, hogy ctrl+c ctrl-v -ztem word-ből és bennmaradhatott valami szerkesztés is....Addig szívtam vele míg feladtam és a függőleges felsorolásból vízszintes lett. Ettől függetlenül ma is tanultam valamit.

-
-
-
marilllyo
veterán
Ez most nem tudom mennyire csak az ID-hez vonatkozik de sajna muszáj megkérdezzem. Word-del mindig hadilábon álltam.
Na szóval hasábban van egy felsorolásom. Listajelekkel. Úgy szeretném, hogy a több soros szövegnél ne a listajel alatt legyen a következő sor hanem a szöveg alatt.
Itt jól látszik mire gondolok. Szeretném, ha a "készítés" szó az implantátummal és a 3D-vel legyen egy vonalba ne pedig a listajel alatt.
-
-
törölt tag
Üdv!
Egy egyszerű kérdésem lenne: az ID-ban a betűk alávágását (optikai - metrikus - 0) mire célszerű állítani, ha nyomdának készítünk anyagot (pl. újság, könyv), amit offset nyomnak? -
-
-
marilllyo
veterán
Az újságot nyomtató cég anyagleadási irányelve, hogy ne direkt PDF-et küldjünk neki, hanem distillerrel csináljam meg. Ezen kívül csak annyit adott meg, hogy x-1a:2001, 300 dpi és fontgörbített.
Milyen beállításokkal mentsem ki a postscriptet?
Nyomtató: Postscript file, PPD: Adobe PDF.
Okosan kicsit visszaolvastam, hogy a Postscriptet célszerű 2. szintre állítani.?!
Distiller oldalon kell valamit figyelni? Vagy elég ha belövöm, hogy x1:2001Igazából kimentettem és visszaellenőrizve jónak tűnik. A kérdésem csupán, van-e olyan beállítás amire ügyelni kell.
-
marilllyo
veterán
válasz
üzenetére
Így már jó! Köszi!

(#1307) Syl: Csak a kiexportált pdf-ben látszott. Nem értem...de ott még nem is tartok, hogy megérthessem. Én is layerekre gondoltam először, hogy ...PS-ben így csinálnám ...de most megint abba futottam bele, hogy míg magyarul egy cím 12 karakter...addig ugyanaz németül 35. Ezt utálom a legjobban egyébként, hogy egy német vagy egy orosz szöveg sokkal több helyet igényelhet mint egy magyar. Tolja szét az egészet... Ezért ha tehetném mindig a némettel kezdeném...csak persze a németesek meg az oroszosok szeretnek ülni a fordításon.
Sajnos itt minden 4-5 nyelven kell nálunk... -
válasz
marilllyo
üzenetére
Ha oldalpáros a dokumentum, akkor nincs mi hogy átmásszon, hisz egymás mellett látod az egymás mellé kerülő oldalpárt.
Vagy nem értem az egész problémát.Egyébként többnyelvű dokumentumot én úgy csinálok, hogy mindegy nyelv önálló layer-en van és csak ki-bekapcsolgatom. A többi közös anyag pedig közös layeren, lelakatolva.
-
törölt tag
válasz
marilllyo
üzenetére
Helló!
Tehát oldalpárok jelennek meg együtt és mászik át a kifutó az egyikről a másikra?
Ha ez a gond, akkor a dokument beállításánál át lehet állítani, hogy ne oldalpáronként kezelje az egyébként egybenyíló oldalakat.
File menü -> Dokumentum beállítása... -> Oldalpár (pipa ki!) - amennyiben magyar nyelvű az ID-od. -
marilllyo
veterán
Köszi!
Egy kérdés merült fel most így menet közben.
Egy olyan cuccost csinálok, ami 4 nyelven van. Az elsőt megcsináltam...majd lemásoltam az első oldalt és átírtam rajta a szöveget angolra, oroszra és németre. A második és harmadik oldalt összefűzi..vagyis egymás mellé teszi ugye. Így viszont a második oldal kifutója belelóg a harmadikba. Lehet az oldalakat külön kezelni? Hogy ne akarja "egymás mellé tenni?(Ismerkedem a programmal és azon tudás alapján dolgozom amit a PS-ből áthoztam szóval ...ez a kérdés biztos az ID for Dummies első oldalán fellelhető).
-
-
válasz
marilllyo
üzenetére
átlátszóság simítást maxra kell állítani (átlátszóságsimítás beállításit módosíthatod külön is)
az asztali nyomtatok rip-je szar, ezért látszik
nyomdában, vagy ipari nyomtatón (nem office) ezek nem látszanak
nyugodtan használhatsz PDF/X4-et
ha feltétlenül kell a CMYK, akkor állítsd be a célprofilra alakítást(ezt mind a pdf export menüre értetem)
Új hozzászólás Aktív témák
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Futás, futópályák
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- 3D nyomtatás
- Yettel topik
- EarFun Air Pro 4+ – érdemi plusz
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- PC Game Pass előfizetés
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 14 256GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I W11 I CAM I Garancia!
- Magyar Logitech G915 Billentyűzet lehet +33.000.- Ft ból
- Dell Latitude 5420 - i5 1145G7 ,16-32GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Tördelni néha a legnagyobb kánikulában is kell...

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Sajnos itt minden 4-5 nyelven kell nálunk...