Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Slayer Valor

őstag

válasz Thulcandra #146 üzenetére

Kecsketúróhoz úgy tudom vajkultúra szükséges [még nem csináltunk itthon, s ebben különben is, bátyám a tájékozottabb]. Persze többféle túrót is lehet készíteni, s ettől függ milyen kultúrát, vagy oltót teszünk bele, mennyit, s persze az eljárások, hogy hány óráig aludjon, hány fokon történjen az utómelegítés, stb.
    Bátyám egyszer felolvasta valamilyen kecskés könyvből egy csomó túróféle készítését, de arra már nem emlékszem sajna.

A sima aludtej felforralásáól meg annyit, hogy szerintem a tehéntej sokkal inkább kezelhető ilyen téren, mint a kecsketej, vagy nem tudom, nem volt még vele dolgunk. De a kecsketúró készítése biztosan sokkal komplikáltabb dolog.
    Egyszer mi is próbáltuk az aludttejet (kecske) felforralni, ki is vált belőle valami túróízű/szerű dolog, de az olyan kevés mennyiségű volt, hogy nem nagyon érte meg. Oltót, kultúrákat is azért használnak, hogy a tejnek a lehető legtöbb részét fel tudják használni.

Hát az biztos, hogy a tej íze nagyon is függ attól, hogy mit esznek az állatok. Mondom, régebben vittük kecskéket olyan helyekre, ahol valami nem nagyon jó dolog nőtt a mezőn, és bezabálták, ettől valami eszméletlenül rossz ízű volt a tejük. Azóta nem visszük arra őket :)) Itt megkapják a napi mag-adagjukat, s legeltetéskor többnyire akácot, madármeggyet, galagonyát tömnek magukba, meg ami füvet találnak, s igen finom a tej, nincs semmi kifogásom ellene.

• Slayer Valor

őstag

Napi 5-6 liter folyadékot a body buildingesek isznak :))
    ________

Ehheehhe, végigolvasva a topicot... rájöttem, milyen jó ez a napi 35-40 liter friss kecsketej itthon, amiből aztán készül a sajt, joghurt, aludttej, s hamarosan majd (ha végre megvesszük a kultúrákat) elérjük azt a pontot is, mikor már túrót, tejfölt, krémsajtot csinálunk.
    Anno én is betermeltem napi 1 liter tejet a napi 2 kiló kajám mellett. Csak aztán kezdtem "megutálni", mert kecskék mindig bezabáltak a bodzából, és rossz lett a tejük. Idén kiírtottuk a bodzát nagyjából, szal ezzel már nincs gond, viszont már nem iszok annyit. Többnyire elmegy a sajtba, meg aludttejnek, úgy valahogy jobban komálom :DDD

Egyébként nem sokat tudok a bolti termékekről, hogyan készülnek, mifélékből, de azt tudom, hogy a kecsketej bármelyiknél jobb ;) [Azt viszont nem állíthatom, hogy finomabb a tehéntejnél, inkább azt mondom: más. Mindkettő nagyon finom, mindkettőt innám, ha lenne rá lehetőségem, de a tehéntej sajnos lassan 10 éve kimaradt az életemből. :( ]

Új hozzászólás Aktív témák