Hirdetés

!!! SZERVERLEÁLLÁS, ADATVESZTÉS INFORMÁCIÓK !!!
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!

Új hozzászólás Aktív témák

• Chal

addikt

válasz biker #19609 üzenetére

"Szerintem kicsit osszemosod a fusion driveot az sshd-vel (volt ilyenem is, igen jo dolog)"

Sehol nem írtam ilyet, tudom hogy az SSHD hogy működik, meg azt is hogy az FD hogy, mindkettőt használom :)

Az FD-nél összeadódik a két eszköz kapacitása, ahogy mondod, DE nem raid0 módon, ahol a blokkok round-robin módszerrel vannak elosztva a két lemez között (ezért aztán buksz is mindent ha kiesik az egyik), hanem egyszerű auto tier-el. Szóval kb. olyan mint egy jbod tömb, csak kapsz mellé egy blokk szintű auto tieringet + write cache-t az ssd-vel (mindkettő featuret adja az FD).

Ennek megvan az az előnye, hogy ugyan nem olvas egyszerre a két eszközről mint a radi0 (miért is olvasna, itt más a cél), cserébe viszont jó esélyed van rá, hogy 1db file-hoz tartozó blokkok ugyanazon disken maradnak (hangsúlyozom: nem biztos). Namost ugye ha kell az a file, ÉS pont a másik disk döglött meg, akkor 100% hogy vissza tudod a jóról hozni az adatot. Na persze ezt ne úgy képzeld el, hogy mountolni tudod, és látod a file-okat mintha mi se történt volna..., viszont recovery alkalmazásokkal megoldható a dolog. Szerencse az persze kell hozzá, de a raid0-nál a jóisten se segít, max a Kürt, ezt meg azért házi módszerekkel valamekkora eséllyel bányászhatod.

Abban egyetértünk, hogy az FD esetén is biztosan adatot fogsz veszíteni ha döglik, de nagyon nem mindegy hogy ez 100%-os, vagy csak valamekkora.

Új hozzászólás Aktív témák