- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Argos: Szeretem az ecetfát
- sziku69: Szólánc.
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jester01
veterán
válasz
batagy #23223 üzenetére
Mind a két laptop régi típus, csak usb2 van. Mind a kettőn ugyanaz a live ubuntu volt bootolva szóval kernel is egyezik. A desktopban van usb3 de mindegy, hogy oda dugom vagy usb2-be. A desktop gépen virtualizáltam windowst és megkapta az usb eszközt közvetlenül, az se működött csak abból nehéz kiverni, hogy mi baja. A fiók típusa LC Power LC-25BU3
-
King Unique
titán
válasz
batagy #23223 üzenetére
Mondjuk lehet valami ebben az USB 2.0 vs. USB 3.0 dologban is. Nálam az ASMedia chipes külső meghajtók 3.0 portban mindig elhasalnak leválasztásnál Linux alatt. Leállítja, majd azonnal felpörgeti és felcsatolja...2.0 portban leáll rendesen, illetve 3.0-ban a JMicron és más vezérlősek is. Kipróbáltam már egy rakás rendszerrel, régi-új kernellel, de nem használt. Ez valami ASMedia - Linux bug lehet, mert Windows alatt nem tapasztalni.
-
Jester01
veterán
válasz
batagy #23217 üzenetére
Nem, ez a linuxos rendszerem volt. Csak most lecseréltem nagyobbra.
Másik házikóban működik szépen:vmunix: usb 9-1.2.3: new high-speed USB device number 14 using ehci-pci
vmunix: usb 9-1.2.3: New USB device found, idVendor=152d, idProduct=2352
vmunix: usb 9-1.2.3: New USB device strings: Mfr=10, Product=11, SerialNumber=5
vmunix: usb 9-1.2.3: Product: 2Bay Duplicator
vmunix: usb 9-1.2.3: Manufacturer: SSI Computer corp
vmunix: usb 9-1.2.3: SerialNumber: C82F01E1AFFF
vmunix: usb-storage 9-1.2.3:1.0: USB Mass Storage device detected
vmunix: scsi host12: usb-storage 9-1.2.3:1.0
vmunix: usbcore: registered new interface driver usb-storage
vmunix: scsi 12:0:0:0: Direct-Access OCZ-VERT EX4 PQ: 0 ANSI: 2 CCS
vmunix: sd 12:0:0:0: Attached scsi generic sg4 type 0
vmunix: sd 12:0:0:0: [sdd] 500118192 512-byte logical blocks: (256 GB/238 GiB)
vmunix: sd 12:0:0:0: [sdd] Write Protect is off
vmunix: sd 12:0:0:0: [sdd] Mode Sense: 34 00 00 00
vmunix: sd 12:0:0:0: [sdd] Write cache: disabled, read cache: enabled, doesn't support DPO or FUA
vmunix: sdd: sdd1 sdd2 < sdd5 sdd6 sdd7 sdd8 sdd9 >
vmunix: sd 12:0:0:0: [sdd] Attached SCSI disk -
Jester01
veterán
válasz
batagy #23195 üzenetére
AS2115-ösöd nincs véletlen? Nekem valamiért nem megy ha SSD van benne.
vmunix: usb 2-2: new SuperSpeed USB device number 2 using xhci_hcd
vmunix: usb 2-2: New USB device found, idVendor=174c, idProduct=1153
vmunix: usb 2-2: New USB device strings: Mfr=2, Product=3, SerialNumber=1
vmunix: usb 2-2: Product: AS2115
vmunix: usb 2-2: Manufacturer: ASMedia
vmunix: usb 2-2: SerialNumber: 00000000000000000000
vmunix: usb-storage 2-2:1.0: USB Mass Storage device detected
vmunix: scsi host8: usb-storage 2-2:1.0
mtp-probe: checking bus 2, device 2: "/sys/devices/pci0000:00/0000:00:05.0/0000:03:00.0/usb2/2-2"
mtp-probe: bus: 2, device: 2 was not an MTP device
vmunix: scsi 8:0:0:0: Direct-Access ASMT 2115 0 PQ: 0 ANSI: 6
vmunix: sd 8:0:0:0: Attached scsi generic sg4 type 0
vmunix: sd 8:0:0:0: [sdd] Very big device. Trying to use READ CAPACITY(16).
vmunix: sd 8:0:0:0: [sdd] Unsupported sector size 11840.
vmunix: sd 8:0:0:0: [sdd] 0 512-byte logical blocks: (0 B/0 B)
vmunix: sd 8:0:0:0: [sdd] 11840-byte physical blocks
vmunix: sd 8:0:0:0: [sdd] Write Protect is off
vmunix: sd 8:0:0:0: [sdd] Mode Sense: 43 00 00 00
vmunix: sd 8:0:0:0: [sdd] Write cache: enabled, read cache: enabled, doesn't support DPO or FUA
vmunix: sd 8:0:0:0: [sdd] Very big device. Trying to use READ CAPACITY(16).
vmunix: sd 8:0:0:0: [sdd] Unsupported sector size 11840.
vmunix: sd 8:0:0:0: [sdd] Attached SCSI diskMivel windows alatt megy, ezért majd megpróbálom virtuális géppel és logolni az usb forgalmat hátha látszik valami.
Mondjuk gugli szerint van akinek ez működik
-
Raynes
tag
válasz
batagy #23195 üzenetére
Szerintem semmilyen barriernek és journalingnak nincs ehhez köze. Tudomásom szerint az OpenWrt-ben nincs olyan korlát, ami miatt ne kezelné teljes értékűen az ex4, ext3-as fájlrendszereket.
Elvileg az is mindegy, hogy GPT vagy MBR partíciókiosztása van-e a HDD-nek. Szóval számomra érthetetlen, hogy a naplózás kikapcsolása hogyan oldhatta meg a problémát.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
batagy #23195 üzenetére
Hű, most egy kicsit lesokkoltál így hirtelen.
Anélkül, hogy belemennék ebbe a vezérlős témába, a journaling azaz a naplózás az egy fájlrendszer tulajdonság. Az Ext2 nem használ naplózást, az Ext3 és 4 viszont igen, emiatt simán túlélik az ilyen fájlrendszerek a gép összeomlását vagy az akaratlan áramtalanítást. Nálunk van egy Ext3-as fájlrendszeres Debian, az alól hetente legalább egyszer kinyomják az elosztót, mégis túlélte eddig mindet.
Vagyis ez nem egy hardver függő dolog. Ha nem erről a journalingról van szó, akkor szólj.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
batagy #23188 üzenetére
Az nem hibaüzenet.
Az a no barriers azt jelenti, hogy nincs blokk írási korlát a fájlrendszerben. Ez egy gyorsítás, de csak akkor szabad bekapcsolni, ha nem fordulhat elő áramkimaradás vagy akaratlan újraindítás. Ha ez nincs engedélyezve, akkor a fájlrendszer jóval nagyobb megbízhatósággal fog működni, szóval szerintem érdemes kikapcsolni. (/etc/fstab alatt a csatolási opcióknál lesz egy nobarrier kapcsoló, azt kell kivenni onnan. A noatime mehet helyére ha még nincs ott, az is gyorsít csak az biztonságos) -
King Unique
titán
válasz
batagy #23184 üzenetére
"Szóval nálam nem okozott gondot az EXT4 a JMS566-tal. Szerintem nem hibás ez a chip."
Maga a JMS566 nyilván nem, jól is néznénk ki, ha igen...meg külső ház vezérlője felől nézve eleve hülyeség, hogy csak bizonyos fájlrendszereknél okozna ilyet. Ha alapból gond lenne vele, vagy csak az ő külső házánál, akkor más fájlrendszereket is el kéne csesznie.
Amúgy meg ki tudja mi volt ennél a routeres használatnál, nem megfelelő leválasztások, ingadozó USB tápellátás és egyebek...? Értékesebb és fontos adatokat tartalmazó (2,5") külső meghajtókat eleve nem használok TV, router és társai eszközökhöz, mivel nem ezekhez vannak elsődlegesen tervezne. Egy normál külső HDD alap rendeltetése a PC, notebook + desktop OS használat. -
syler123
veterán
válasz
batagy #23177 üzenetére
Sehogyan nem működött, csak így. Hibát már nem ugyanazt írta, már nem emlékszem, de továbbra is read-only volt. Most jó, szerintem marad így. Nem tárolok rajta olyan adatot, ami miatt nagyon aggódnék.
Vagy ez a lehetőség van, vagy az ntfs. De ez csak jobb az openwrt-nek, gyorsabban eléri.
-
syler123
veterán
válasz
batagy #23173 üzenetére
Köszi, ezt végigpróbálom.
Mondjuk most várnom kell pár órát, nyomtam egy wipe partitiont, nullákkal tölti ki a hdd-t, így eltöröl mindent, így tuti nulláról kezdek, szó szerint
Kisgépen van e-sata, csak kábelem nincs hozzá, de próbáltam sata kábelell összekötve is, a dmesg ugyanazokat a hibákat dobta. Most akkor folyt köv, már ráakarok jönni a megoldásra, mert most szét van szedve a kisgép, a sikerességtől függ, hogy megye-e bele vissza az 1tb-os hdd és teszek rá vissza linux mintet és elfelejtem ami eddig történt, router meg használja a működő 160gb-os hdd-t.
Csak az a baj hogy az a 160gb rettentő kevés, pl használom a dlna-t sorozatok miatt, így jó lenne ha az 1tb-os, vagy legalább az 500gb-os hdd jó lenne.
Érdekes, de gparted-ben mbr fájlrendszerre nem nemlékszem, gpt az volt. Meg pl a particiós tábla melyik legyen? Alapból azon van hogy ms-dos vagy mi, de ms-valami az biztos, nem tudom most nincs bekapcsolva a linuxos gép, win alatt formázok.
-
-
Jester01
veterán
válasz
batagy #18521 üzenetére
Jellemzően a modulok függetlenek, de van egy két "feature" jellegű opció a kernel configban ami szükséges lehet bizonyos moduloknak. zram-ra ezt írja:
config ZRAM
tristate "Compressed RAM block device support"
depends on BLOCK && SYSFS && ZSMALLOCElső kettő biztos van, ZSMALLOC modult meg maximum ugyanúgy átmásolod, az már nem függ semmitől.
-
rt06
veterán
válasz
batagy #16176 üzenetére
1: nem (es ha nem fut az iptables, az elso parancs lehet nem is fog menni)
disztrotol fuggoen el kell az iptables service-et inditanod (pl.: /etc/init.d/iptables start), es megmondani, hogy az automatikusan is induljon a megfelelo runlevel-en (sles-hez nem ertek, hogy ott ezek pontosan hogyan mukodnek)
2: ez minden, tavoli udp 125-os portra (az ntp az nem 123?) meno kerest blokkolni fog, igy ha a te ntp szervered szinkronizalni probal, azt is meg fogja akadalyozni
vannak viszont speci szurok, amik a megfelelo kernellel (nem tudom, sles kernel tamogatja-e alapbol) tudsz pl a process-t futtato user alapjan is szurni, pl.:
/usr/sbin/iptables -A OUTPUT -p udp -m owner --uid-owner ntpduser --dport 125 -j ACCEPT
/usr/sbin/iptables -A OUTPUT -p udp -m owner --uid-owner masikuser --dport 125 -j DROP
ahol az ntpduser az ntpd-t futtato user, a masikuser pedig a problemas programot futtato user -
rt06
veterán
-
bambano
titán
válasz
batagy #15636 üzenetére
alapvetően a munin általános grafikonrajzoló. bármiből rajzol neked grafikont, aminél annyit meg tudsz oldani, hogy 5 percenként kérdésre válaszoljon egy számot.
viszont a kész cuccai között tudtommal nincs olyan, ami egy programot figyelne. globális rendszerfigyelésre jó, tehát olyanra, hogy az összes programot mennyit zabálta a procit és hasonlók.
ha más nem fut a gépen, akkor végülis jó lehet. vagy ha megcsinálod hozzá a munin illesztést, akkor is jó lehet.az eredeti unixokban a sar/sadc páros volt erre, amit te valójában keresel, ha jól értem a kérdést.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Beszámítás! Apple Watch SE 2024 44mm Cellular okosóra garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 R9 5900X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- 127 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080 (ELKELT)
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest