Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• inf3rno

nagyúr

válasz Frawly #30373 üzenetére

Nem ajánlás, mert ténylegesen vezethet adatvesztéshez, ha hibás memória marad a rendszerben valahogyan. Indulásnál volt már, hogy átment a memória teszten nekem rossz memória. Utána csak az OS tudja megfogni, de ahhoz azt hiszem az kellene, hogy kernelt vagy ilyesmit töltsön rá, amit ténylegesen ellenőriz. Ha sima fájlok mennek bele pl másolásnál, akkor a másolat köszönőviszonyban sem lesz az eredeti fájllal. A ZFS-nél még ott van az automatikus javítás, amit azt csinálja, hogy checksumot ellenőriz, aztán felülírja a hibás blokkot a jóval. Itt is kaphatsz hibás checksumot egy blokkra, aztán ha talál jó checksumosat, akkor felülírja a blokkodat ugyanúgy szeméttel. Ami miatt redundanciát vesztesz. Elvileg van valami threshold, hogy egy lemezen mennyi hibás checksum lehet, de gondolom jó magas, úgyhogy el tudsz lenni redundancia nélkül egy jó darabig. Meg írhatod ugyanúgy a hibás backupokat is egy másik lemezre. Aztán amikor elszáll a lemezed, ami az egyetlen jó másolatot tárolta az adatról, akkor csak pislogsz, hogy mi van. Nyilván ehhez az kell, hogy ne vedd észre egy darabig, hogy nyüzsögnek a checksum errorok, és valami gond van. Azt nem tudom, hogy az egyetlen jó checksumos blokkot is felül tudja e írni hibás memória miatt. Erre a triviális mód egy checksum collision lenne. ZFS alapból fletcher2-t használ, amiről kb. semmit nem tudok, de valszeg messze nem collision mentes. Át lehet állítani, hogy sha-256-ot használjon, azzal biztosan nem írja felül a jót, de jóval lassabb lesz. Ezen felül viszont nem ismerem eléggé a fájlrendszer felépítését, hogy tudjam máshol milyen károkat okozhat a hibás memória. Elvileg minden blokk felett van valami szülő blokk, ami tárolja a checksumot hozzá, és legfelül van valami über block, amiről több másolat készül. Ha az über block és a másolatai átírásra kerülnek, akkor az egészet lehet kukázni jó eséllyel. Szóval szerintem valós veszélyt jelenthet a nem ECC memória. De nagyjából annyi a tudásom a témáról. Valaki biztos meg tudja magyarázni, hogy megéri a kockázatot az olcsóbb alaplap és processzor, ami nem támogatja az ECC-t, mert az adatok amúgy sem érnek annyit.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés