- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- ricshard444: Fényképező ? Telefon helyett
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- sziku69: Szólánc.
- t72killer: Egy gyors töltőteszt
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- RIOS Gépház: Alap vagy Profi? Két új üzleti előfizetés debütál a Hardveraprón!
-
LOGOUT
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
válasz
lsebestyen #21444 üzenetére
a postfix arra való a te esetedben, hogy fogadja a bejövő leveleket és lerakja a diszkre meghatározott formában. a roundcube meg arra, hogy hálózati protokollon keresztül levelet olvassál. A kettő közül hiányzik még egy imap szerver is.
-
bambano
titán
válasz
haromegesz14 #21435 üzenetére
én webmail ellenes vagyok, túl sok biztonsági hibát láttam már bennük...
mondjuk teljesen zárt, privát hálózaton nem gond. -
-
bambano
titán
válasz
haromegesz14 #21156 üzenetére
szerintem inkább arról kellene beszélni, hogy mi a feladat, amit meg kell oldani.
eltekintve attól, hogy én nem használnék mysql-t semmire, amiben ldap van, az esélyes, hogy túltervezett. -
bambano
titán
válasz
pakriksz #21063 üzenetére
root@bruti:/tmp# cat iplist.txt
173.0.84.8
173.0.84.40
173.0.88.8
173.0.88.40
173.0.92.8
173.0.93.8
64.4.249.8root@bruti:/tmp# cat iplist.txt | while read ip ; do iptables -A INPUT -s ${ip} -p tcp --dport 8080 -j ACCEPT; done
root@bruti:/tmp# iptables -L -n
Chain INPUT (policy ACCEPT)
target prot opt source destination
ACCEPT tcp -- 173.0.84.8 0.0.0.0/0 tcp dpt:8080
ACCEPT tcp -- 173.0.84.40 0.0.0.0/0 tcp dpt:8080
ACCEPT tcp -- 173.0.88.8 0.0.0.0/0 tcp dpt:8080
ACCEPT tcp -- 173.0.88.40 0.0.0.0/0 tcp dpt:8080
ACCEPT tcp -- 173.0.92.8 0.0.0.0/0 tcp dpt:8080
ACCEPT tcp -- 173.0.93.8 0.0.0.0/0 tcp dpt:8080
ACCEPT tcp -- 64.4.249.8 0.0.0.0/0 tcp dpt:8080
Chain FORWARD (policy ACCEPT)
Chain OUTPUT (policy ACCEPT)
target prot opt source destinationebben konkrétan nincs hiba. az ufw-vel meg nem szemetelem össze a gépemet.
-
bambano
titán
válasz
pakriksz #21060 üzenetére
root@bruti:/tmp# vi iplist.txt
root@bruti:/tmp# cat iplist.txt
10.10.1.2
10.10.1.3
10.10.1.4
10.10.1.5
10.10.1.6
10.10.1.7
root@bruti:/tmp# cat iplist.txt | while read ip ; do
> iptables -A INPUT -s ${ip} -p tcp --dport 8080 -j ACCEPT
> done
root@bruti:/tmp# iptables -L -n
Chain INPUT (policy ACCEPT)
ACCEPT tcp -- 10.10.1.2 0.0.0.0/0 tcp dpt:8080
ACCEPT tcp -- 10.10.1.3 0.0.0.0/0 tcp dpt:8080
ACCEPT tcp -- 10.10.1.4 0.0.0.0/0 tcp dpt:8080
ACCEPT tcp -- 10.10.1.5 0.0.0.0/0 tcp dpt:8080
ACCEPT tcp -- 10.10.1.6 0.0.0.0/0 tcp dpt:8080
ACCEPT tcp -- 10.10.1.7 0.0.0.0/0 tcp dpt:8080
Chain FORWARD (policy ACCEPT)
Chain OUTPUT (policy ACCEPT)
root@bruti:/tmp# -
bambano
titán
válasz
pakriksz #21060 üzenetére
másolj már be pár sort az ip címes fájlodból!
mivel te vagy az első és egyetlen, akinek ez nem működik, másik x millió linuxban igen, így tudnék találgatni, hogy merre van a hiba. a találgatásom pedig az, hogy az argumentumok kezelését nem érted.
szerk: az se baj, ha a kiadott parancsokról screenshotot csinálsz.
-
bambano
titán
válasz
pakriksz #21057 üzenetére
nem célszerű a bash-t hibáztatni a programozási hibáidért (mások programozási hibáiért).
például a for i in $(cat ..) akkor jó, ha a fájlban biztosan nincs szóköz és nem túl hosszú.másrészt meg úgy értettem, hogy az echo-t az idézőjelen belül tedd az ufw elé, és úgy nézd meg, sudóval, hogy mit csinál.
de ha rootként futtatod, akkor ezt javaslom:
cat iplist.txt | while read ip ; do
ufw allow from ${ip} to any port 8080 proto tcp
donemert az idézőjel is bekavarhat, ugyanis akkor egy paraméterként kap meg mindent az ufw, amit esetleg több paraméterben vár.
szerk: ja, nem ezt javaslom, hanem
cat iplist.txt | while read ip ; do
iptables -A INPUT -s ${ip} -p tcp --dport 8080 -j ACCEPT
done -
bambano
titán
válasz
buherton #21037 üzenetére
kb. teljesen mindegy, hogy a pxe boot folyamat melyik elemét hova teszed.
rakhatod az egész miskulanciát egy gépre is, meg szét is pakolhatod külön.a pxe boot úgy indul, hogy dhcp-n kér ip címet, a dhcp válaszban benne van az indító fájl neve és a szerver címe, azt letölti tftp-vel, és végrehajtja.
-
bambano
titán
válasz
Speeedfire #20999 üzenetére
hogy másoltad? mert ha cut&paste-vel, akkor előfordulhat, hogy sortöréseket rak a kulcsba.
-
bambano
titán
válasz
Speeedfire #20996 üzenetére
a home könyvtárad és azon belül a .ssh jogai is rosszak.
gondolom egy chmod 750 /home/tothsz kellene neki, meg egy chmod 700 .ssh -
bambano
titán
válasz
McSzaby #20911 üzenetére
"A kérdésem az lenne, hogy mi van, ha mondjuk a rendszer/rendszer vinyó visszaállíthatatlanul elszáll": az lvm szemszögéből nézve semmi.
"Visszaállítható ez valahogy egy másik gépben": beledugod egy másik gépbe és kész. annyi feltétel van, hogy az lvm kezelő programoknak rajta kell lennie bootoláskor. debianban ez az lvm2 csomag telepítése és az initramfs update-je.
-
bambano
titán
válasz
Speeedfire #20902 üzenetére
kérdés, hogy leállt-e csak nem kapcsolt ki, vagy fut az oprendszer.
szerk: egyébként meg lehet nyomni a kikapcsoló gombot ssh-n keresztül is, és akkor nincs apelláta, de akkor nem leáll, hanem száll az egész a levesbe
-
bambano
titán
kerneleket nemigen lehet különbözőt futtatni chroot-tal, mert az egy fájlrendszer buherálós megoldás, akkora pedig már bent van a kerneled. viszont lehet fent több kernel, amik közül bootoláskor grub-bal választasz.
szerintem chrootnál valami olyasmit kellene kipróbálni, hogy pl. felraksz egy csupasz debiant, amiben semmi nincs. legyen egy nagyobb üres fájlrendszered. azon csinálsz konfig1, konfig2, konfign könyvtárakat, majd egyesével chroot konfig1, és ott apt-tal felrakod azt, ami az első tesztverzióhoz kell. majd chroot konfig2 és ott is, stb.
ezek után amelyiket tesztelni akarod, oda lépsz be, és abból a rész-fájlrendszerből fogja összeszedni a drivereket.
-
bambano
titán
válasz
Speeedfire #20816 üzenetére
miért ne tudnád?
ha minden kötél szakad, bootolj single user módban.de szerintem attól se lesz túl nagy gond, ha átmozgatod /var2-nek, linkeled, átmásolod a régiből és utána rebootolod. a nyitott fájlokat ez nem fogja zavarni.
szerk: arra azért figyelj, hogy a tulajdonos beállítások megmaradjanak másoláskor, mert abból vicces időszak jön, ha az elromlik.
-
bambano
titán
válasz
Drótszamár #20786 üzenetére
a cél gépen megcsinálsz egy md5sum textfájlt, amiben benne van az összes állomány md5 hash-e, azt visszatolod a forrásra, és ott letörölsz mindent, ami benne van az md5-ös fájlban és stimmel a hash.
szerk: én nem csomagolgatnék semmit, rsync egyszerűbb
-
bambano
titán
válasz
Drótszamár #20781 üzenetére
én az md5sum-ot szoktam erre használni, illetve faragtam köré egy mezei scriptet.
-
bambano
titán
válasz
Infernohun #20748 üzenetére
ha 11.10-es ubuntut kínál fel a frissítéskezelő, akkor nálad nagyon régi ubuntu lehet.
ennek nyilván oka van. ha frissítenél, a rendszer részei közül a régieket törli, újabbat rak fel helyette, amivel lehet, hogy egy nem ubuntus program alól kihúzod a szőnyeget. szerintem ne frissíts semmit, mert a rendszergazda dühös lesz. -
bambano
titán
válasz
N0zer0 #20685 üzenetére
nem, nem.
nem piszlicsáré két perces "feladatok" kellenek, hanem az, hogy kompletten rábízza magát a linuxára, különben nem lesz semmiféle motiváció, hogy megoldja a problémákat ahelyett, hogy átbootolna más oprendszerre és ott végezné el.úszni sem úgy tanulsz meg, hogy napi 5 percet ücsörögsz a gyerekmedencében, hanem úgy, hogy behajítanak a 3 méteres medence közepébe, oszt alakítsál valamit...
-
bambano
titán
válasz
OddMan #20479 üzenetére
a kernel kicsit össze-vissza kezeli a partíciós táblát, ezt úgy értem, hogy van, amikor újra be kellene olvasnia, de nem teszi (pl. ha olyan diszken módosítod, amin van mountolt partíció).
ezért az egyszerűség kedvéért ha partíciós táblát buherálsz, mindig reboot. nem állítom, hogy mindig kell reboot, csak egyszerűbb gondolkodás nélkül rebootolni, mint agyalni, hogy most kell vagy nem kell.
tehát én azt javaslom, hogy új diszknél particionálás, reboot, majd mdadm.
-
bambano
titán
válasz
Cyber_Bird #20406 üzenetére
nem lesz, van. b+-os. szó szerint és átvitt értelemben is...
-
bambano
titán
válasz
lionhearted #20395 üzenetére
nem tudom, elég nagy-e a táp. 2 amperes, a kártyaolvasókról azt írja az lsusb, hogy 90mA-t vesznek fel.
mégse megy. -
bambano
titán
rádugtam egy málnára két usb-s kártyaolvasót, és nem indulnak el. ha az egyiket kihúzom, akkor a másik elindul, és ha visszadugom, akkor az is beindul. ez nekem úgy szaglik, hogy nem bír elég tápot adni a cuccoknak az alaplap.
lehet trükközni vele valamit, hogy újra resetelje az usb-t indulás után vagy bármi mást? van más lehetőségem azon túl, hogy az olvasóknak külső tápot faragok?
-
bambano
titán
válasz
Speeedfire #20352 üzenetére
és min?
Jester autója ráér -
bambano
titán
válasz
dabadab #20348 üzenetére
"egy komplett X server, sok szempontból hozza azokat az előnyöket": mint pl. a memória zabálás, ami egy rpi-nél kritikus kérdés.
"akkor könnyebb VNC klienst szerezni, mint X-et.": már van X-e. ráadásul valószínűleg egyszerűbb pc-re Xet szerezni, mint málnára vnc szervert. -
bambano
titán
úgy látszik, a technika fejlődése megállíthatatlan, és amik pár éve még komoly zűrt okoztak volna, azt módosították, ahogy dabadab is írta.
szóval amiket én írtam, az mind határeset, bizonyos esetekben elvileg lehet, hogy kihasználhatják, gyakorlatban meg valószínűleg nem. de az igazi rendszergazda paranoiás. meg lehet olyan, hogy egy megoldás azon a gépen, amelyik miatt kigugliztad, jól működik, egy másikon meg nem.
én feltenném a tmpreapert és ráhagynám, csinálja az.
szerk: azt továbbra is tartom, hogy rootként futtatandó rm -rf-et tartalmazó parancsot alapos átgondolás nélkül nem vennék át a gugli találataiból.
szerk2: (#20340) dabadab
-
bambano
titán
válasz
lionhearted #20334 üzenetére
úgy látom, csak a sudo-n akadtatok fel, akkor írjuk már le azt is, hogy rootként rm -rf-et kiadni olyan könyvtárstruktúrán, amit userek buherálhatnak, finoman szólva is bátor cselekedet.
erre majd akkor jön rá a kolléga, amikor lehúzzák az egész gépét reggelre. ráadásul nem tudjuk kizárni, hogy ez egy samba megosztás, mert a leírtakból nem derült ki, így fel kell rá készülni lélekben, hogy lesz szóköz a fájlnevekben. tehát minimum rm -rf "{}".
másrészt a /mnt kezdetű könyvtár azt sejteti, hogy külön partíció, ami jó, mert partíciókon keresztül tudtommal nem lehet hardlinket felrakni, de ha lehetne, akkor gyalulhatna mindent. viszont partíción belül lehet, így fel lehet rakni egy olyan linket, ami kimutat a lomtárból, pl. másik user mappájára, és akkor a tisztelt user azt látja majd a reggeli kávézás végén, hogy hirtelen nagyon sok szabad helye lett.
-
bambano
titán
ha ennyi a veszteség, hogy aktuálisan seedelt torrentek mennek a levesbe meg lefordmázod oszt jólvan, akkor én mindenképpen journal nélküli fájlrendszert raknék torrent alá. ext2 jó lehet, vagy meg kellene nézni, hogy random io-ban az ext4 kikapcsolt journallal mit tud. phoronix hátha tesztelte.
-
bambano
titán
-
bambano
titán
válasz
tvamos #20288 üzenetére
válasszuk teljesen két külön részre a dolgot.
1. valahogyan a programodnak el kell indulni
2. a kimenetének meg kell jelennie.ezt azért is érdemes kétfelé venni, mert eredetileg (amíg nem tunneleztél ssh-n X-et) két külön hálózati kapcsolaton ment a dolog.
1. tehát a málnán fut az ssh szerver, amire egy desktop pc-ről feljelentkezel egy ssh klienssel. a málnán fut egy program, várja a kapcsolódási kéréseket és kiszolgálja őket. ha ez a 22-es porton fut és ssh protokollt beszél, akkor ssh szerver. tehát bejelentkezel az ssh kliensedről az ssh szerverre és kapsz egy terminál sessiont.
2. elindítod a programodat, ami a DISPLAY környezeti változóból kiszedi, hogy hol várakozik egy olyan X szerver, amelyik az ő grafikus képét meg akarja jeleníteni. A programod, ami a málnán fut, felkapcsolódik a desktopodon levő, kapcsolódási kérelemre váró (6000-es tcp port lenne, ha nem ssh tunnelen csinálnád) X szerver programra. Ezek után a megnyitott tcp kapcsolaton X grafikus primitíveket (=rajzolási parancsok) küld a málnáról a desktopra, ahol az x megjeleníti.ehhez a málnára nem kell semmilyen grafikus alrendszer, mármint olyan, ami fizikailag grafikus kijelzőt kezel. a málnára elég egy magasabb szintű toolkit, a gdk, ami a magasabb szintű rajzolási igényeket alacsonyabb szintű X primitívekké fordítja.
/bocs, ezt most nem az asztali gépemen írom, így lehet, hogy kicsit kusza lesz a kinézete.../
-
bambano
titán
tudtok olyan vga kártyát ajánlani (pcie, nem a legótvarabb), amin két displaport van, amin keresztül linux alatt rendesen meghajt két monitort?
-
bambano
titán
én nem erőltetném, mert ha ennyire fontos a szolgáltatás, akkor az a gép nem volt leállítva, és a linux kiadások zöme x nap után fájlrendszer ellenőrzéssel nyit bootoláskor.
szóval számolj rá, hogy egy sima reboot is eltarthat pár órát, ha nagyon régen nem csináltad.
szerk: másik probléma: láttunk már olyat, hogy a firmware frissítés nem sikerül, akkor bizony tolatni kell és az idő, és azt be kell tervezni a leállásba
-
-
bambano
titán
válasz
Cyber_Bird #20101 üzenetére
remek cikk, kb. két mondatot leszámítva tévedés az egész.
(#20100) Lenry: egy terület van, amiben a bsd jelenleg valóban jobb, az a zfs, ez nasnál számít. nem tudom, hogy linuxra van-e már olyan zfs implementáció, ami megfelelő minőségű, a btrfs még nem tart ott tudomásom szerint.
az már vita tárgyát képezheti, hogy jó-e és mire a zfs, meg mennyire megbízható, pro és kontra lehet olvasni róla, én nem tenném be nasba, ez biztos.
egyébként a bsd-kre jellemző, hogy irtózatosan le vannak maradva a linuxhoz képest, nem olyan nagyon rég lett bennük tisztességes multiprocesszor támogatás, sokkal kevesebb hardvert támogatnak, és a védelmi rendszerük is sokéves elmaradással küzd.
-
bambano
titán
válasz
N0zer0 #20091 üzenetére
ez a megoldás teljesen jó lehet akkor, amikor életedben egyszer meg akarod csinálni azt a grafikont.
na de ugyanez a módszer éveken át, minden órában mondjuk 12x frissítve, szintén vállalnád?és akkor arról még nem beszéltünk, hogy mekkora böszme program a libreoffice.
szerk: ahol én ilyeneket használok, ott nemcsak a libreoffice nincs fent, a többi hasonszőrű párjával (pl. gnumeric), hanem kompletten a grafikus felület is hiányzik, tokkal-vonóval, meg billentyűzet sincs, meg egér se.
jó az gnuplot, hidd el
-
bambano
titán
válasz
Rimuru #20085 üzenetére
én nem tudtam megfaragni úgy, hogy szóköz legyen a mezőelválasztó és a dátumon belül is szóköz legyen.
átírtam az adatfile-t erre:2014-06-04 18:51|44
2014-06-04 18:52|44
2014-06-04 18:53|45
2014-06-04 18:54|45és a programot erre:
set terminal pngcairo background "#ffffff" font "arial,9" fontscale 1.0 size 500, 350
set xdata time
set datafile separator "|"
set output 'timedat.png'
set timefmt "%Y-%m-%d\ %H:%M"
set xrange [ "2014-06-01 10:00" : "2014-06-09 10:00" ]
set title "asd"
set xlabel "asdasd"
set ylabel "asdasdasd"
set ytics "1"
plot "plot.data" using 1:2így működik. szerintem a második és a harmadik soron csúsztál el.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- PlayStation Plus Premium 24 hónapos előfizetés , egyenesen a Sony-tól!
- FSP RAIDER S 750W 80 PLUS Silver táp
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! MSI Z370 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RX6600 8GB Cooler Master MB510L Chieftec 500W
- LG 27GR95QL - 27" OLED / Limitált LoL Edition / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest