Új hozzászólás Aktív témák

• bambano

titán

válasz Vasti74 #34752 üzenetére

Először is abból a puszta tényből, hogy megkérdezted, még nem következik, hogy az itteni fórumtagok tudják rá a választ. Másodszor az sem következik, hogy egyáltalán létezik rá válasz.

Eleve, amennyire én tudom, a hűtést *NEM SZOFTVER* vezérli. A hűtést egy mikrokontroller szerűség vezérli, a kontroller jelleggörbéjét lehet szoftverből állítani. Gyakorlatilag egy függvény, ami hőmérséklethez fordulatszámot rendel, és kb. ennek a meredekségét tudod állítani. Gyakorlatilag azt tudod állítani, hogy milyen proci hőfoknál kezdjen hűteni, és mennyire drasztikusan emelje a venti fordulatszámát, ha melegszik a proci. Ezzel be lehet állítani egyfajta egyensúlyi pontot, ahol a terhelés függvényében pörög a venti. De van még két marék paraméter hozzá.

Az egésznek mégiscsak az az alapja, hogyha melegszik a proci, növeli a vélt hűtési teljesítményt. Ha ettől nem hűl le a proci, akkor még növeli, ciklus vége. Tehát vagy le tudja hűteni, vagy feljebb pörgeti. Ezért hiába is erőlködsz, a terhelés alatti zajt érdemben nem tudod befolyásolni, max azt, hogy mikor kezdjen leszabályozni a proci.

Én ezért mondtam, hogy hagyd a fenébe, nem lehet vele mit kezdeni. Csak azt lehet vele kezdeni, hogy megoldod, hogy kevesebb hőt termeljen a proc. Vagy hardvert cserélsz.

Attól a kérdésed még helytelen marad, hogy linuxos fórumban tetted fel, ezt felesleges ezen a topicon és a topiclakókon leverni.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés