Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• vzozo

senior tag

Sziasztok, a nagy kérdésem az lenne, hogy mi alapján tartja "használatban" egy Linux OS a külső (USB-s) HDD-t? Konkrétan az a célom, hogy ha nincs használatban a diszk (kb. az esetek 95%-ában), akkor álljon le magától. Az enclosure van annyira okos, hogy ezt meg is teszi, pl. Raspberry-vel, Odroid N2-vel. Mindkét rendszeren valamilyen Debian klón van (raspbian, illetve armbian buster.)

Totál ugyanaz a HDD, totál ugyanazon samba beállítások mellett leáll ha nincs használva. És ez így van jól. Nincs szükség semmi hdparm varázslatra.

Ellenben most próbálkozom egy x64 alapú gépen Proxmox-szal, és habár az is debian alapú, az istenért nem állítja le a vinyót. Tudom, hogy rendszeresen pollolná a diszkeket SMART ügyileg, exceptiont beállítottam a külső lemezre. Semmi.

Egyedül ami használ, hogy ha tolok egy hdparm -B 1 / -S 36 parancsot, és akkor 3 perc után tényleg leáll a lemez, de nem maga az enclosure. A diszk nem pörög tovább, nem melegszik, halleluja - habár a SMART power on számláló továbbra is növekszik. Less than ideal.

Erre gondoltam egy olyat, hogy totál alap Linux VM-be USB passthru-n bekötöm a HDD-t, és láss csodát, bármiféle hdparm ügyködés nélkül ugyanúgy leáll a lemez, mint a fentebb említett ARM boardokkal.

Mi az amit nem veszek itt észre?

- A külső vinyó ugyanaz, ugyanazzal a fájlrendszerrel, ugyanúgy felmountolva
    - smbd.conf dettó ugyanaz
    - Egyedül az smbd verziók mások:

Pi: Version 4.5.16-Debian
    Odroid: Version 4.9.5-Debian
    Proxmox hoszt: Version 4.13.13-Debian
    VM: Version 4.13.14-Ubuntu

Új hozzászólás Aktív témák