Új hozzászólás Aktív témák

• lapa

veterán

üdv. itt is felteszem, amit korábban az ubu topikban.

van egy (mini)pci slotba illeszthető speckó ssd, amihez külön driver (kernel modul) kell, és ami nem bootolható a bios miatt.

van ezen kívül egy szimpla sata lemez egy üres partícióval.

a feladat az lenne, hogy a gép bootoljon be a sata partícióról, aztán folytassa a rencör töltését már az ssd-ről (és onnan fusson végül).

odáig jutottam, hogy ez elvileg menne. csináltam initrd-t, amiben elvileg benne van a szükséges kernel modul:

nano /etc/initramfs-tools/modules-ba beírtam az adott rendszer / kernel számára ismert (és betöltött) modulnevet.

(most nézem ez aszongya, hogy update-initramfs -t is kell futtatni. én ezt nem csináltam eddig, csak az alábbit)

mkinitramfs -o /home/lapa/initrd.gz 2.6.32-31-generic-phc

átmásoltam ezt a működő rendszerem a pci-os ssd-re. bevált módszer (tar), az tuti oké.

átmásoltam a működő rendszer /boot-jának tartalmát a sata vinyó gyökerébe. ez elvileg felesleges húzás volt.

ezután már live cd alól telepítettem a grub-ot a sata partícióra. chroot /media/<pci ssd> aztán grub-install, és a sata partíció kiválasztása, telepítés. mbr, boot flag, minden ok.

beraktam a sata vinyó gyökerébe a korábban készült modulos initrd filet is, hogy pontos legyek kicseréltem az adott kernelhez tartozót erre a fájlra (azaz initrd-img-2.6.32-31-generic-phc lett a fájl neve).

guvasztottam a szemem nagyon, hogy pontosan mit kéne a grub menübe írnom, de eddig nem jártam szerencsével. a grub azt mondja bárhogy csavarom, hogy "no such device: <pci cucc UUID>". sajnos nagyon nem egyértelmű a grubos leírásokból, hogy melyik sorba melyik uuid-et meg hd(x,y) kell írnom (azaz hogy hová a sata-t és hová a pci-t.

amikor elhal, akkor kapok egy "grub rescue" promptot, ami ls -re csak a sata lemez partícióját listázza.

ha a fenti út alapvetően helyes, akkor meg kéne találni a hibát.

ha a fenti út nem helyes, akkor ötleteket várnék a kivitelezésre. köszi.

grubizé:

### BEGIN /etc/grub.d/10_linux ###
    menuentry 'Ubuntu, with Linux 2.6.32-31-generic-phc' --class ubuntu --class gnu-linux --class gnu --class os {
    recordfail
    insmod ext2
    set root='(hd1,1)'
    search --no-floppy --fs-uuid --set <satauuid>
    linux /vmlinuz-2.6.32-31-generic-phc root=UUID=<pciuuid> ro quiet splash
    initrd /initrd.img-2.6.32-31-generic-phc
    }

(szerintem fingom sincs mi mire szolgál a grub.cfg-ben, és az a baj. sajnos az eddigi leírások csak összébb zavartak).

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés