- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- WhrlpoolMind: Búcsú a HD3870-től
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: AMD Ryzen 7 7700X vs AMD Ryzen 9 9900X AIDA64, és PCMark 10 Benchmarkokban mérve
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
lapa
veterán
üdv. itt is felteszem, amit korábban az ubu topikban.
van egy (mini)pci slotba illeszthető speckó ssd, amihez külön driver (kernel modul) kell, és ami nem bootolható a bios miatt.
van ezen kívül egy szimpla sata lemez egy üres partícióval.
a feladat az lenne, hogy a gép bootoljon be a sata partícióról, aztán folytassa a rencör töltését már az ssd-ről (és onnan fusson végül).
odáig jutottam, hogy ez elvileg menne. csináltam initrd-t, amiben elvileg benne van a szükséges kernel modul:
nano /etc/initramfs-tools/modules-ba beírtam az adott rendszer / kernel számára ismert (és betöltött) modulnevet.
(most nézem ez aszongya, hogy update-initramfs -t is kell futtatni. én ezt nem csináltam eddig, csak az alábbit)
mkinitramfs -o /home/lapa/initrd.gz 2.6.32-31-generic-phc
átmásoltam ezt a működő rendszerem a pci-os ssd-re. bevált módszer (tar), az tuti oké.
átmásoltam a működő rendszer /boot-jának tartalmát a sata vinyó gyökerébe. ez elvileg felesleges húzás volt.
ezután már live cd alól telepítettem a grub-ot a sata partícióra. chroot /media/<pci ssd> aztán grub-install, és a sata partíció kiválasztása, telepítés. mbr, boot flag, minden ok.
beraktam a sata vinyó gyökerébe a korábban készült modulos initrd filet is, hogy pontos legyek kicseréltem az adott kernelhez tartozót erre a fájlra (azaz initrd-img-2.6.32-31-generic-phc lett a fájl neve).
guvasztottam a szemem nagyon, hogy pontosan mit kéne a grub menübe írnom, de eddig nem jártam szerencsével. a grub azt mondja bárhogy csavarom, hogy "no such device: <pci cucc UUID>". sajnos nagyon nem egyértelmű a grubos leírásokból, hogy melyik sorba melyik uuid-et meg hd(x,y) kell írnom (azaz hogy hová a sata-t és hová a pci-t.
amikor elhal, akkor kapok egy "grub rescue" promptot, ami ls -re csak a sata lemez partícióját listázza.
ha a fenti út alapvetően helyes, akkor meg kéne találni a hibát.
ha a fenti út nem helyes, akkor ötleteket várnék a kivitelezésre. köszi.
grubizé:
### BEGIN /etc/grub.d/10_linux ###
menuentry 'Ubuntu, with Linux 2.6.32-31-generic-phc' --class ubuntu --class gnu-linux --class gnu --class os {
recordfail
insmod ext2
set root='(hd1,1)'
search --no-floppy --fs-uuid --set <satauuid>
linux /vmlinuz-2.6.32-31-generic-phc root=UUID=<pciuuid> ro quiet splash
initrd /initrd.img-2.6.32-31-generic-phc
}(szerintem fingom sincs mi mire szolgál a grub.cfg-ben, és az a baj. sajnos az eddigi leírások csak összébb zavartak).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Bomba ár! HP Pavilion 15 - i7-1065G7 I 16GB I 512SSD I Nvidia GTX1050 I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790K 4mag 8szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- LG 55G3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- HP EliteBook x360 830 G7 i5-10210U 16GB 512GB 13" FHD Áthajtós érintős 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest