Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2017-07-17 01:11:28

LOGOUT.hu

Egyre több bankkártya méretű, egy kártyás számítógép kapható a piacokon, tipikusan nem Intel platformon. A topic ezen számítógépek hardveréről, linuxos operációs rendszeréről, szól. A kis gépek zöme otthoni hardverfejlesztésre, barkácsolásra is alkalmas, így ehhez kapcsolódó elektronikai kérdések is témába vágnak.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1051) inf3rno válasza Clever0 (#1049) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Jól hangzik, de csak előrendelhető, és hiányos az info róla. Van kockázata, hogy ebből sosem lesz termék, és akkor még a supportról nem is beszéltünk, ha esetleg fél éven belül becsődöl a cég.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#1052) inf3rno


inf3rno
nagyúr

Én közben rendeltem a németektől egy Odroid XU4-et. Kíváncsi vagyok mikorra ér ide, és hogy vannak e rejtett költségek (vám, áfa, stb.) a 113 EUR-on felül, amit fizettem érte (tok 8 EUR, szállítás 10 EUR, cucc 95 EUR, ami kb 103$ a 75$ helyett). Majd jelentkezem, ha ideért.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#1053) azbest válasza inf3rno (#1052) üzenetére


azbest
félisten

Mivel a németektől rendelted, így az ár természetesen már tartalmazza az áfát.

(#1054) inf3rno válasza azbest (#1053) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Én is úgy gondolom, de az élet sokszor nem ennyire egyszerű. Pl olvastam, hogyha németek számlázzák, de mondjuk Koreából szállítják, akkor máris megy rá a vám meg az áfa. Nagy valószínűséggel azért itt nem erről van szó.

Buliban hasznos! =]

(#1055) inf3rno


inf3rno
nagyúr

EMMC-t vagy SD kártyát érdemes belevenni ezekbe? SD kártyát látok jókat pl sandisk-et, de eMMC-t nem igazán találtam itthoni webshopokban, a rendeléshez meg már nem tudom hozzácsapatni, mert úton van.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#1056) azbest válasza inf3rno (#1055) üzenetére


azbest
félisten

az emmc is sd protokollt használ, csak sokkal nagyobb sebességet tudnak általában.
Például az uhs-I kártyák megfelelő olvasóban 30-100MB/sec sebességet érhetnek el (szekvenciálisan), az eMMC 5.0 elvileg 400MB/sec-et is tud. Persze ez megfelelő kártya vagy megfelelő emmc modul mellett értendő.

A boardok közül, amelyik támogatja az uhs-I-t azokkal is szokott néha probléma lenni, van hogy vissza kell korlátozni sima class10 módra. Van az oldalukon is egy táblázat, bár ez eléggé hasra ütött értékeket tartalmaz [link], de nagyságrendileg valószínűleg olyasmi.

Ha gui nélküli szolgáltatások futnak rajta, akkor nem biztos hogy van sok előnye. Ha háttértárat sokat író feladatok vannak, akkor meg nem sd kártyára, de lehet hogy emmc-re sem tenném azt a részt, mert wear-leveling nem valószínű, hogy van bennük.

Egyébként léteznek kifejezetten ipari felhasználásra szánt sd kártyák is, amelyek slc nand-osak és wear-leveling is lehet bennük. Persze az árak exponenciálisan nőnek az igények mentén.

[ Szerkesztve ]

(#1057) inf3rno válasza azbest (#1056) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Sandik sd kártyákban már vagy 10 éve van wear leveling. A többiről nem tudok nyilatkozni. Eredetileg pendrive-ot akartam, de arról mint kiderült nem bootol.

Ilyen eMMC modult lehet itthon is kapni? Sehol nem talál a google. Vagy ez nem szabvány, és külön XU4-hez való kellene? Mert akkor egyértelmű, hogy SD kártya lesz belőle.

Nekem elég a 100MB/s is, amit az SD kártya tud. Gigabites lanon fogok kommunikálni vele, de valszeg ac-s wifi meg n-es wifi lesz a kliens gépeken, szóval nem baj, hogy csak ennyi a sebesség.
SSH-val fogom csesztetni, meg egy tucat docker container-ben fognak futni a dolgok. Szóval a GUI egyáltalán nem szempont.
Egy ilyen szerinted jó hozzá? [link] Nagyon nem vágom ezeket az SDXC meg ilyen szabványokat, hogy micsodák. Annyit tudok, hogy microSD kártya kell bele, de azt hiszem ezekből is van ezer féle. Tőlem akár kisebb is lehet, úgy nézem, hogy 16GB-on elmegy a legtöbb Linux.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#1058) azbest válasza inf3rno (#1057) üzenetére


azbest
félisten

Akkor bizony utána kell olvasnod :P
Az sd xc újabb szabvány a nagyobb kapacitású kártyákhoz, nem minden eszköz támogatja őket. Sdhc-ből 32Gb-os a legnagyobb.
Itthon nem igazán láttam emmc-t, az biztos, hogy többféle csatolóval is létezhet. Lehtöbbször simán fel van forrasztva a nyákra, azért nem találkozni a bepattintóssal gyakran. Azt nem tudom, hogy a hardkerneles valamilyen szabály szerinti vagy saját megoldás.

(#1059) inf3rno válasza azbest (#1058) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nekem elég a 32GB. Rendeltem egy ilyet: [link] SDHC, UHS-1, elvileg jónak kell lennie. Az eMMC felejtős, itthon nem kapni, legalábbis nem találkoztam vele. Talán elvetemültebb Raspberrys nagykernél még megnézhettem volna, de a lényegen nem változtat sztem. Ugyanúgy jó a 80MB/s read speed is. Szerintem csak a rendszert teszem rá, a home, meg minden más HDD-re megy majd. Az elvileg gyorsabb, legalábbis tök új termék, szóval mindenképp többet kell tudnia, mint 100MB/s. A sok éves tud kb annyit. Majd lemérem crystaldiskinfo-val valamikor, hogy mi a sebessége.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#1060) azbest válasza inf3rno (#1059) üzenetére


azbest
félisten

Az ugye megvan, hogy usb-n keresztül legfeljebb 30MB/s körül van a sebesség, hiába baromi gyors a lemez?

(#1061) suste válasza azbest (#1060) üzenetére


suste
veterán

Odroid XU4 -en USB3 van tudtommal...

(#1062) inf3rno válasza azbest (#1060) üzenetére


inf3rno
nagyúr

USB3 elvileg ugyanúgy 100 MB/s körül vagy gyorsabban hozza, szóval elméletben itt ha nem az SD kártyáról szolgálok ki fájlokat, hanem a HDD-ről, akkor a hálózat fog limitálni. A lan gigabites a modem és a szerver között, viszont a klienseknél nem hiszem, hogy kábelt húzok (már csak villámvédelem miatt sem), valszeg ott n-es majd később ac-s wifi lesz. Szerintem a modem tud ac-s wifi-t, de nem néztem utána, nem régen szerelték be, elvileg UPC-nél ez a legfejlettebb jelenleg. Ha tud, akkor kell egy kártya hozzá a PC-be, ami 15k körül van árban, esetleg a laptophoz meg egy wifi usb adapter, ami szintén egy 10-es. Nem olcsó. Egyelőre kipróbálom majd n-es wifi-vel, hogy milyen a felhasználói élményem vele, aztán ha kevés (gondolom az lesz), akkor rágyorsítok. Szerintem erre csak a PC-nél lesz szükség, a laptop-nál inkább a webszolgáltatások a fontosak, a NAS funkció sokkal kevésbé.

Buliban hasznos! =]

(#1063) azbest válasza inf3rno (#1062) üzenetére


azbest
félisten

Ó, usb3 mindjárt más :R

(#1064) gábor-ka válasza azbest (#1058) üzenetére


gábor-ka
tag

az eMMC az esetek nagy részében le van forrasztva, a hardkernel-féle megoldás volt eddig a legelső, amit láttam hogy kivehető volt, mellesleg az tudtommal saját szabvány, a hardkernel saját megoldása. Egyébként a pollinnál lehet kapni ezeket a modulokat, de egyszerűen nem érdemes annyit kiadni értük

(#1065) inf3rno válasza gábor-ka (#1064) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Ja nézem 55 EUR egy 32GB-os. [link] Az olyan 17k. Ugyanekkora márkás SD kártyát 10k-ért veszek itthonról. Végülis 7k nem egy nagy összeg, meg a XU4-et is Pollin-ról rendeltem, szóval jöhetett volna vele együtt is, de így alakult. Nem bízom egyébként annyira ezekben, egy Sandisk-ről tudom, hogy megbízható, ennek még a gyártóját sem tudom, talán a Hardkernel lehet, passz.

Buliban hasznos! =]

(#1066) gábor-ka válasza inf3rno (#1065) üzenetére


gábor-ka
tag

Egy kíváncsi emberke próbálkozott az USB-s háttértárral, amivel elvileg sikerült kb 150 MB/s-es sebességeket elérnie, egy mSATA SSD, és egy USB 3.0 átalakító használatával. ha úgy nézzük, akár még olcsóbban is kijöhetünk így, mintha vennénk egy jó drága microSD-t, vagy neadjisten eMMC modult

(#1067) instantwater válasza gábor-ka (#1066) üzenetére


instantwater
addikt

Akkor már esetleg egy gyors USB3 pendriveval is be lehet próbálkozni.

(#1068) inf3rno válasza gábor-ka (#1066) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Ja, az egyedüli baja, hogy csak eMMC-ről vagy SD kártyáról bootol. Esetleg beteszünk valami olcsó SD kártyát, ami átadja a bootolást a már említett eszközöknek. Nekem mindenesetre van egy HDD itthon, és a rendszert mindenképp flash memóriára akartam, hogy ne kelljen felpörgetni a HDD-t, szóval vettem egy rack-et a HDD-hez, meg egy SD kártyát. Meg is érkeztek, éppen most azon szórakozok, hogy nem passzol a rack-be a csavar, amit adtak, és meg kéne húzni úgy, hogy belevágja azt a tized mm-t (gondolom a festék a csavaron), ami eltérés van a menet meg a csavar között. A csavarbehajtóm nem találom, szóval meg vagyok lőve. :D Mindegy, időm van, még pár nap és megjön a XU4 is, addig biztosan megoldom valahogy.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#1069) inf3rno


inf3rno
nagyúr

Közben kiderült, hogy a Pollin-tól is ma érkeznek a cuccok, úh. befutott az Odroid is. Tök kicsi, nagyobbra számítottam. Most próbálkozok feltenni rá az Ubuntu-t. Egyelőre még csak beraktam a házába, meg olvasgatok, hogy hogyan érdemes rendszert telepíteni rá. Ha van tanács, akkor szívesen fogadom. Majd még veszek valami apróbb szünetmenteset alája, hogy ne bántsa az áramszünet.

Buliban hasznos! =]

(#1070) gábor-ka válasza inf3rno (#1068) üzenetére


gábor-ka
tag

állítólag nem lehet olyan nehéz ezt megoldani, egyedül a boot scriptben kell átírni a rootfs útvonalát a külső meghajtóra, és mennie kell, de én még sose csináltam ilyet, viszont már ki akarom próbálni egyszer

(#1071) inf3rno válasza gábor-ka (#1070) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Ja de gondolom a boot scriptnek is kell valami minimál SD kártya. Én közben feltelepítettem az ubuntu-t SD kártyára, elindult vele rendben a gép.

Buliban hasznos! =]

(#1072) inf3rno


inf3rno
nagyúr

Újabb info, aki USB3-as rack-et vásárol Odroid-hoz, annak fontos lehet, hogy UASP support legyen a rack-en. Ezt Linux-nál a 3.5 kerneltől támogatják, Windows-nál meg a 8-as verziótól. Elméletileg jóval gyorsabb vele az USB3 adatátvitel. Így lehet megnézni, hogy UASP-t használ e a rákötött eszköz: [link]. Elméletileg a legtöbb eszköznél alapból be van kapcsolva. Ha még sincs, akkor van rá mód, hogy bekapcsoljuk, de az már Linux-os topic.

Buliban hasznos! =]

(#1073) inf3rno válasza gábor-ka (#1070) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nekem közben kiderült, hogy van külön Ubuntu server kiadás is: [link], és hogy én az asztalit tettem fel rá, szóval újra kell tennem a rendszert. Most raktam be az SD kártyát, és van rajta egy FAT fájlrendszerű meghajtó, ami biztosan nem az Ubuntu, mert az ext4 lesz szerintem. Ezen van a boot.ini, meg még fél tucat fájl. Szóval a boot.ini-be akár még Windows alól is bele tudsz írni, nem tűnik valami nagy ördöngősségnek. Kell hozzá egy minimál SD kártya, valami jó olcsó, meg gondolom valami minimál boot script, aminek utána kell járni, hogy honnan tölthető le.

Az UASP-vel kapcsolatban közben olvasgattam. Azt írták 2 éve, hogy még nem valami jó a támogatása, bugos a driver. Nem tudom azóta változott e valami, próbálok utánaérdeklődni. [link]

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#1074) gábor-ka válasza inf3rno (#1073) üzenetére


gábor-ka
tag

a legegyszerűbb az lenne, hogy csak simán kiírni az img-t egy kártyára, és csak az ini fájlban átírni a rootfs útvonalát, majd a rootfs tartalmát egyszerűen átmásolni a külső háttértárra. amúgy igen, a boot partició fat16, windows is kezeli szerencsére, de egyébként az ext3 és ext4 particiókat is el lehet érni win alatt, igaz, linux alatt lehet teljesen "kihasználni" azokat

[ Szerkesztve ]

(#1075) inf3rno válasza gábor-ka (#1074) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Ja tudom, de azt mondják jobb nem kísérletezni vele, mert elég könnyen tönkremehet az ext4-es partíció, ha ilyen tool-okkal próbálsz hozzányúlni windows alól. Nem stabilak még.

Azzal kínlódok most, hogy nem ismeri fel az USB-s HDD-t és a pendrive-ot sem. Nem tudom mi a kínja. fdisk -l nem írja egyiket sem. Maga az USB egyébként működik, egérrel, billentyűzettel rendben van.

Buliban hasznos! =]

(#1076) weiss


weiss
addikt

40 dollárért nem rossz.

I did nothing, the pavement was his enemy!

(#1077) gábor-ka válasza weiss (#1076) üzenetére


gábor-ka
tag

Azért ők se hülyék, augusztus óta fejlesztik a C2-t, de közben meg kiadták a C1+-t, sokan meg hirtelen megvették azt. Egy kicsit Apple-szaga van a dolognak szerintem.
Egyébként meg furcsállom, hogy pont a "gyengébbik" termékkategóriát kezdik 64 bites géppel, mindenesetre elég jó hardvere van (papíron)

(#1078) azbest válasza gábor-ka (#1077) üzenetére


azbest
félisten

A c1+ akkor jelent meg, ez meg most fél évvel később. Megvenni meg ki tudja mikor talán márciustól lehet. Persze, hogy addig is el akarnak adni valamit :) A c1 hibáinak javítására jó update volt a c1+.

Mivel samsung és amlogic soc-okkal dolgoznak, így lehet ez egyszerűbb / olcsóbb váltás volt. A samsungból nov közepén volt bejelentés 64bites Exynos-ról.
A lényeg, hogy támogatás legyen hozzájuk.

[ Szerkesztve ]

(#1079) inf3rno


inf3rno
nagyúr

SSH fellövésével volt nektek bármi problémátok (XU4, Ubutu 14.04 server)? Nekem nem akar rácsatlakozni. Az SSH szerver megy, a kliens meg azt írja, hogy connection refused. Azt írják, hogy az image-el nem települ tűzfal, szóval az nem lehet gond. Hát nekem fogalmam sincs, hogy ez igaz e, vagy hogy hogyan tudom megnézni. Az ufw command nem létezik, annyi biztos, úgyhogy az a fajta tűzfal nincs fent.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#1080) azbest válasza inf3rno (#1079) üzenetére


azbest
félisten

ha dhcp-vel kap címet és nincs hozzárendelve, akkor lehet másikat kapott

(#1081) vargalex válasza inf3rno (#1079) üzenetére


vargalex
félisten

Szia!

sudo iptables-save

mit mond?

Alex

(#1082) inf3rno válasza vargalex (#1081) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nincs iptables fent. Közben kiderült, hogy nem szereti ha átkonfigurálom másik port-ra a 22 helyett. Töröltem a Port 61354-et a config fájlból, és most működik. Azazhogy most public key auth failed van, de azt majd holnap megheggesztem rajta. A lényeg, hogy felcsatlakozik.

Az auth-hoz esetleg némi info? Nekem úgy rémlik, hogy ~/.ssh/authorized_keys nevű fájl neki a default-ja, és abba kell soronként bemásolni az id_rsa.pub-okat. Van nekem két ilyen publikus kulcs jelenleg a PC-n. Az egyiket másoltam bele, ami id_rsa.pub néven fut, a másikat github-hoz használom. Jól sejtem, hogy tetszőleges számú és nevű ilyen lehet, és a git bash automatikusan végigpróbálja mindet? bah: Közben leesett, hogy az lesz a gond az auth-al, hogy Fedora-ról próbáltam csak, és a windows-os publikus kulcsot tettem bele az enegedélyezettek közé. ;-) Na majd holnap megnézem.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#1083) inf3rno


inf3rno
nagyúr

Nem nyert. Újramásoltam a public key-eket, mindkettőt. Ahogy nézem csak az egyiket próbálja, ami id_rsa nevű. `cat`-al bemásoltam a ~/.ssh/authorized_keys -be a szerveren. Szépen be is kerültek. Az egyik dolog, hogy jelenleg csak root felhasználó van a szerveren, tehát bizonytalan, hogy most nézi e azt a fájlt vagy sem.

Maga az /etc/ssh/sshd_config az ilyen:

# Package generated configuration file
# See the sshd_config(5) manpage for details

# What ports, IPs and protocols we listen for
Port 22
# Use these options to restrict which interfaces/protocols sshd will bind to
#ListenAddress ::
#ListenAddress 0.0.0.0
Protocol 2
# HostKeys for protocol version 2
HostKey /etc/ssh/ssh_host_rsa_key
HostKey /etc/ssh/ssh_host_dsa_key
HostKey /etc/ssh/ssh_host_ecdsa_key
HostKey /etc/ssh/ssh_host_ed25519_key
#Privilege Separation is turned on for security
UsePrivilegeSeparation yes

# Lifetime and size of ephemeral version 1 server key
KeyRegenerationInterval 3600
ServerKeyBits 1024

# Logging
SyslogFacility AUTH
LogLevel INFO

# Authentication:
LoginGraceTime 120
PermitRootLogin without-password
StrictModes yes

RSAAuthentication yes
PubkeyAuthentication yes
#AuthorizedKeysFile %h/.ssh/authorized_keys

# Don't read the user's ~/.rhosts and ~/.shosts files
IgnoreRhosts yes
# For this to work you will also need host keys in /etc/ssh_known_hosts
RhostsRSAAuthentication no
# similar for protocol version 2
HostbasedAuthentication no
# Uncomment if you don't trust ~/.ssh/known_hosts for RhostsRSAAuthentication
#IgnoreUserKnownHosts yes

# To enable empty passwords, change to yes (NOT RECOMMENDED)
PermitEmptyPasswords no

# Change to yes to enable challenge-response passwords (beware issues with
# some PAM modules and threads)
ChallengeResponseAuthentication no

# Change to no to disable tunnelled clear text passwords
PasswordAuthentication no

# Kerberos options
#KerberosAuthentication no
#KerberosGetAFSToken no
#KerberosOrLocalPasswd yes
#KerberosTicketCleanup yes

# GSSAPI options
#GSSAPIAuthentication no
#GSSAPICleanupCredentials yes

X11Forwarding yes
X11DisplayOffset 10
PrintMotd no
PrintLastLog yes
TCPKeepAlive yes
#UseLogin no

#MaxStartups 10:30:60
#Banner /etc/issue.net

# Allow client to pass locale environment variables
AcceptEnv LANG LC_*

Subsystem sftp /usr/lib/openssh/sftp-server

# Set this to 'yes' to enable PAM authentication, account processing,
# and session processing. If this is enabled, PAM authentication will
# be allowed through the ChallengeResponseAuthentication and
# PasswordAuthentication. Depending on your PAM configuration,
# PAM authentication via ChallengeResponseAuthentication may bypass
# the setting of "PermitRootLogin without-password".
# If you just want the PAM account and session checks to run without
# PAM authentication, then enable this but set PasswordAuthentication
# and ChallengeResponseAuthentication to 'no'.
UsePAM yes

Csak annyit változtattam a default-on, hogy kivettem a jelszavas bejelentkezést. Egyébként sem sikerült valamiért belépni, gondolom mert nincs velem megegyező nevű felhasználó, csak root.

A %h/.ssh/authorized_keys -el nem vagyok teljesen tisztában, hogy mit jelent, de gondolom a ~/.ssh/authorized_keys -ről van szó. Bármi ötlet ezen kívül, hogy mi lehet a gond?

Buliban hasznos! =]

(#1084) inf3rno válasza inf3rno (#1083) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Közben beigazolódott, hogy tényleg az a kínja, hogy nem találja az authorized_keys fájlt. Csináltam egy olyat, hogy

ssh root@192.168.0.186

az helyett, hogy

ssh 192.168.0.186

és már megy is.

Boldogság van! :-)

Mondjuk megint egy napot szoptam, hogy belőjem a rendszert. Lassan haladok, sok a bug. Franc se gondolta volna, hogy nem lehet átállítani rajta a portot, vagy hogy NTFS pendrive-ra külön drivert kell telepíteni, hogy írni tudjam, stb.stb.. Azért nem reménytelen a helyzet, meg szeretem, ha egy kicsit meg kell dolgozni a sikerért. :-)

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#1085) vargalex válasza inf3rno (#1084) üzenetére


vargalex
félisten

Szia!

Ha ssh kapcsolódásnál nem adod meg az usert, akkor az aktuális usereddel akar authentikálni. Ez nem bug. Ahogy az sem, hogy ntfs-3g kell az ntfs partíció írásához. Ez minden linuxon így van.

A portot pontosan hogy adtad meg? A szolgáltatást újraindítottad utána? Pontosan hogy próbáltál csatlakozni?

Alex

(#1086) inf3rno válasza vargalex (#1085) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Hát nálam a bug ott kezdődik, hogy átírok egy config fájlt olyanra, amilyenre sok cikkben javasolják, és egyáltalán nem működik, és olyan hibaüzenetet kapok, hogy az életben nem találom ki belőle, hogy mi a gond. Ennél az SSH-nál ez erősen jelentkezett. Csak annyit írtam bele, hogy Port 61354. Persze, újraindítottam, nem működött, megkaptam, hogy connection refused, aztán találjam ki, hogy mi a baja. Egyébként közben azt javasolták, hogy 30000 feletti portokat ne nagyon használjak szolgáltatásnak, mert azokat inkább a kliensek szokták használni.

Az SSH felhasználó megadása jogos, arra én is rájöttem magamtól.

Az, hogy az NTFS driver nem települ magától a rendszerrel csak read-only módban, és semmilyen hibaüzenet nincs, csak egy jelenség, hogy nem működik, az megint olyan dolog, amitől fejreállok. Az elég komoly bullshit, ha erre azt mondod, hogy köztudott, meg hogy ennek így kell működnie.

Ezen kívül voltak olyan dolgok, hogy nem ismerte fel az USB eszközöket kb egy napig, hiába rebootoltam. Pihentettem, kihúztam őket. Másnap elindítottam, újra rádugram, onnantól felismeri. Nem látok rá garanciát, hogy holnap ne gondolná meg magát, és felejtené el, hogy mi van rácsatlakoztatva. Nem tűnik stabilnak. A hálózattal ugyanígy jártam, nem tudtam helyi IP-vel socket kapcsolatot létesíteni. Mióta újraindítottam a modemet, azóta tudok. Ez is ilyen franc tudja, hogy most mitől javult meg. Kipróbáltam a desktopot is egyébként, abban is voltak furcsaságok, pl elindítottam a video lejátszást fullscreenben, hogy mire képes a kütyü, és utána nem tudtam leállítani. Hiába nyomtam bármit a billentyűzeten, nem lépett ki belőle, és újraindítani sem sikerült a gépet. Egyedül az segített, hogy lehúztam a tápról. A power gomb csak indításra való, nem lehet resetelni, power off-ot csinálni vele, legalábbis by default nem működik. Nem tudom miért van így, minden normális gépen érzékeli az oprendszer, ha megnyomod, ezen nem. Lehet, hogy ennek is utánajárok majd, mert ez így nekem nagyon fapados, hogy be kell lépnem SSH-ra vagy rádugni a monitort ahhoz, hogy le tudjam kapcsolni.

Nagyjából eddig ennyibe futottam bele, de még biztosan lesz egy csomó másik. Pl hogy a HDD spindown nem működik jelenleg, és állandóan pörgeti a merevlemezt akkor is, ha nincs használva, vagy hogy indokolatlanul sokat és hangosan pörög a ventillátora, és így tovább. Mindegyikre néztem már fix-et.

Lehet, hogy némelyiknél erős a bug kifejezés, nevezhetjük anomáliáknak is őket, a lényegen viszont nem változtat, türelem kell hozzá. Sok. Egyébként én úgy vettem észre, hogy ez általában jellemző a Linux rendszerekre. Nem tesznek mindent a segged alá, aztán napokig nyomozni kell, ha meg akarsz oldani egy problémát.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#1087) vargalex válasza inf3rno (#1086) üzenetére


vargalex
félisten

Én pl. pont ezért szeretem az arch linuxot. Semmi sallangot nem telepít, csak ami nekem kell. Így ntfs-3g-t sem. De én nem is használom. Az ntfs nem egy linux filerendszer (az más kérdés, hogy asztali Ubuntu distro esetleg alapban telepíti), de a Windows sem telepít ext4-hez semmit .
Az pedig valóban köztudott (legalábbis annak, aki linux-al foglalkozik), hogy a kernel ntfs driver read only...
Igaz, hogy én nem próbáltam magad porton futtatni ssh szervert (ahogyan semmilyen szolgálatást sem), de ugye nem hagytad le a portot a csatlakozáskor, ahogy az usernevet? Azaz így próbáltad:

ssh -p portszam root@ip_cim

[ Szerkesztve ]

Alex

(#1088) inf3rno válasza vargalex (#1087) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Azzal, hogy van driver, de read-only, azt a benyomást keltik, hogy a hiba az eszközben van, vagy valami jogosultsággal, és nem a driver-ben. A hibaüzenet is erre utal, miszerint nincs jogom írni az eszközre, nem pedig, hogy a driver nem támogatja az eszközre írást. Ugyanígy teljesen értelmetlen a wrong number vagy mifene hibaüzenet SSH-nál, amit -v -vel megnézve kijön, hogy connection refused, aminek szintén nincs sok értelme, ha egyszer nem figyeli semmi a portot, akkor nem azt kéne írni inkább?

Természetesen a port megadásával próbáltam felcsatlakozni. Nem ment.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#1089) vargalex válasza inf3rno (#1088) üzenetére


vargalex
félisten

Ha jól emlékszem, akkor ha a kernel ntfs driverrel próbálod rw módban csatolni a partíciót, akkor log-ba (de még az is lehet, hogy az error outra) írja, hogy nem támogatott.

Alex

(#1090) inf3rno válasza vargalex (#1089) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Egy szót sem írt erről stderr-be. Felcsatolta, de nem lehetett írni a jogosultság hiánya miatt, ennyi volt a jelenség.

Buliban hasznos! =]

(#1091) gábor-ka


gábor-ka
tag

a chrome az A10-es gépen valamiért minden videót, vagy GIF-et így jelenít meg. ha hozzáadom a "--use-gl=egl" kapcsolót, akkor meg nem tudja renderelni az oldalt se. az fbturbo viszont mint mondtam, működik minden gond nélkül. a chrome a legújabb, a rendszer ubuntu MATE 15.10. Viszont mint ahogy itt is olvastam visszább, nem nagyon érdemes 3.4-es kernellel "újabb" ubuntut üzemeltetni, ez pedig pont egy 3.4.79-sun4i.

[ Szerkesztve ]

(#1092) tvamos


tvamos
nagyúr

Sziasztok Kartyapecesek!
Nincs valakinek otlete erre a kerdesre?
Nem tud valaki olcsó, bevált, nem soros portos (SPI/I2C) CAN controllert PI-hez?
/* Sajnos ott mar nem tudott senki valaszolni / Elkallodott a kerdesem. /
Kosz!

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#1093) azbest válasza tvamos (#1092) üzenetére


azbest
félisten

Csak ebay találatot tudok mutatni, [link]

Nem tudom, ez olyan-e vagy olcsónak számít -e :)

(#1094) tvamos válasza azbest (#1093) üzenetére


tvamos
nagyúr

Koszi. Igen, jo lehet egy ilyen Arduino shield-es megoldas is. Akkor, ha jol gondolom szemelyes tapasztalatod nincs vele.
Ha jol nezem a raspberrypi.org-ot, ez tokeletesen jo lesz.

Jah... Can kommunikaciot akarok SD-kartyara menteni, binarisan.

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#1095) dwd1


dwd1
tag

Sziasztok!

Hátha valakinek érdekes lehet.
Van egy eladó vadi új OLIMEX AllWinner A13 OLinuXino WIFI fejlesző lapom!

Üdv!

(#1096) inf3rno


inf3rno
nagyúr

Van közületek valaki, aki szünetmentessel használ Odroid-ot? Érdekelne, hogy megoldható e, hogy áramszünetnél lekapcsoljon, és ha visszajön az áram, akkor visszakapcsoljon. Kalkuláltam, és az jött ki, hogy 10+ órát elmegy a gép, de ha nem vagyok otthon hosszabb áramszünetnél, akkor jó lenne, ha eltenné magát, hogy még véletlenül se sérüljön a rendszer meg az adatok.

Buliban hasznos! =]

(#1097) azbest válasza inf3rno (#1096) üzenetére


azbest
félisten

A szünetmentes alatt az odroidra kötött akku pakkot érted, vagy rendes külön szünetmentes tápot?

Ha az arm-os linuxszal szót ért a külső szünetmentes, akkor gondolom adatkábeles összeköttetéssel képes lehet monitorozni az állapotát és szükség esetén leállítani magát.

(#1098) inf3rno válasza azbest (#1097) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Egy APC Back UPS ES 550 vagy valami ilyesmi neve van. Rendes szünetmentes. Akku pakkot nem vennék hozzá, nem látom értelmét. Drága, és nem sokkal többért már lehet szünetmenteset kapni. Egyelőre agyalok, hogy az asztali gépemhez vegyek egy új szünetmenteset és használjam ezt a szervernél vagy a szervernek vegyek egy kisebbet. Árban van egy többszörös szoró a kettő között. Meg jó lenne ha rendes szinuszos lenne végre az asztali gépnek, a másiknak meg teljesen jó a szögletes jel is, mert egyenáramról megy. Hát gondolom a poweroff-ot ki tudja adni. De én sleep és wakeup-ot szeretnék, ha van rá lehetőség, hogy ne kelljen odamennem hozzá, hanem magától feléledjen. Úgy tudom, hogy Odroid kernel-nél ez a feature nem igazán megoldott, legalábbis a wake up on lan biztosan nem megy még, viszont ez ugye nem lan-os ébresztés lenne. Nem tudom egyébként pontosan hogyan működnek ezek a szünetmentesek meg hogy kommunikálnak a géppel. Sosem próbáltam ilyet. Van egy Fedora-m asztalin, esetleg azzal megnézem, hogy meg lehet e csinálni valahogyan. Aztán megpróbálom alkalmazni ugyanazt a szerverre.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#1099) azbest válasza inf3rno (#1098) üzenetére


azbest
félisten

Nem biztos, hogy kernel függő ez. Az arm-os masináknál nem jellemző, hogy ki-be lehessen kapcsolni, pláne nem lan-on át. Az altatás szerintem nem esélyes. A hibernálás (kimenteni a ramot és induláskor visszatölteni) esetleg, ha szoftveresen van ilyen megoldás.

Önmagában a megfelelő management szoftverrel esetleg ki lehet adni egy szabályos leállítást mielőtt lemerül a szünetmentes. Más okosságokhoz már lehet valami külső relés megoldás kellhet.

[ Szerkesztve ]

(#1100) inf3rno válasza azbest (#1099) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Hát én úgy láttam, hogy a szünetmentesről az usb-n keresztül kapja a rendszer a jelet, hogy mennyi a töltöttség. Windows-nál ez rendesen működik, Linux-nál elég fals értékeket ír, de több-kevésbé azért működik ott is.

Buliban hasznos! =]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.