Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2017-07-17 01:11:28

LOGOUT.hu

Egyre több bankkártya méretű, egy kártyás számítógép kapható a piacokon, tipikusan nem Intel platformon. A topic ezen számítógépek hardveréről, linuxos operációs rendszeréről, szól. A kis gépek zöme otthoni hardverfejlesztésre, barkácsolásra is alkalmas, így ehhez kapcsolódó elektronikai kérdések is témába vágnak.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1601) inf3rno válasza Speeedfire (#1600) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nem nagyon van rá out of the box médiás oprendszer. Elvileg össze lehet hozni egyébként, csak érteni kell a Linux lelkéhez meg a driverekhez. Voltak már akik megcsinálták.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#1602) gurabli válasza Speeedfire (#1600) üzenetére


gurabli
senior tag

A Hardkerneltől rendelted?
Kb. mennyi idő volt a szállítás és hogy ment a vámkezelés folyamata, illetve milyen összegre mennyit kellet befizetned?

Miért raknál rá Libreelec-et (HC2-ről beszélünk?). Armbian és OMV a legjobb választás, sztem.

"Akinek pénze van, az ne zavarja dolgozással a mások munkáját " R.J.

(#1603) Speeedfire válasza inf3rno (#1601) üzenetére


Speeedfire
nagyúr

Igen, ilyet én sem találtam. Csak összerakott rendszerek voltak. De remélem találok rá megoldást. Ha forgatni kell img-et az sem gond, csak találjak rá leírást. :D


gurabli: Igen, onnan rendeltem. Kb 2 hét volt mire megjött. 85 dollárt fizettem mindenért (xu4, ház, táp, 16gb sd). 14e volt az áfa, vám, vámkezelés. Durván 38-40e lett a vége.

Multimédiára, és fájl kiszolgálásra lenne. A kodi a kedvencem, emiatt ezt használnám később is. Itt azt ajánlották, hogy a hw gyorsítás miatt az openelec/librelec a jobb. Armbian tényleg jó lehet.

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com

(#1604) azbest válasza Speeedfire (#1603) üzenetére


azbest
félisten

pár perc keresés után talán ubuntu és arra kodi csomag, desktop felület nélkül is fut gondolom, a mate nélküli alap rendszer kép doksijában is ott a két kulcs dolog: a mali driver és a kodi telepítése csomagból. Bár ez még a 17.4-es stabil verzió, nem a 18-as béta (ami némelyik online streaming szolgáltatáshoz szükséges) [link]
Bár régebbi codec-ek nem annyira mennek, ahogy írja.

Ha kifejelzetten multimédiára kellett, akkor lehet jobb választás lett volna a samsungos xu4 helyett az amlogic-os c2. Bár azt hiszem sajna a libreelec-nél kiesett az ember, aki a hivatalos rendszerben is támogatta ezt. Szóval core-elec fork vagy más fork az, amihez a legfrisebb rendszer is megvan.

(#1605) Speeedfire válasza azbest (#1604) üzenetére


Speeedfire
nagyúr

Ezt én is megtaláltam. A legrosszabb esetben tényleg ubi lesz, meg kodi páros. Max cpu-ból megoldja a dolgot, nem fog hw-esen gyorsítani.
Kellett a giga lan, és az usb3, mivel nas funkciókat is el fog látni, nem csak média lejátszást. Nas, torrent, kodi, spotify, owncloud, git kb ezek voltak a főbb célfeladatok.

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com

(#1606) Csicsóka válasza azbest (#1604) üzenetére


Csicsóka
őstag

samsungos xu4 helyett az amlogic-os c2.

Csak itt meg nincs USB3. CE alá viszont a legjobb, az tuti. Rock64 lapon van USB3, hivatalos támogatás LE-hez, de ahogy próbáltam 4K anyagokkal volt baja. Mint házi mindenes, (tűzfal, router, fájl szerver, wifi AP) egészen jó.

(#1607) inf3rno válasza Speeedfire (#1605) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nem emlékszem már mi volt. Az tudom, hogy nekem Ubuntu volt rajta, mert azzal rendesen működtek a dolgok, de ilyen kis itthoni adatbázis meg http szerver volt csak, nem dlna média szerver. Ha meg tudod olyan alapon csinálni, akkor egyszerűbb, mint fordítgatni, a rendszer meg talán nem eszik annyit rajta. Én leginkább a 2g ram miatt váltottam rendes alaplap s1151-es Xeon szerverre. Árban azért sokszor annyiba került, mint az Odroid, de elegem lett a kis dolgokból. Lehet majd veszek valami RPI-t vagy ilyesmit TV mellé, hogy HDMI-ről menjen róla az anyag, de központi szervernek már csak nagy gép lesz nálam, amíg világ a világ.

Buliban hasznos! =]

(#1608) Speeedfire válasza inf3rno (#1607) üzenetére


Speeedfire
nagyúr

Anno a hp kis szervereit nézegettem én is, de aztán mégsem lett belőle semmi.

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com

(#1609) gurabli válasza Speeedfire (#1605) üzenetére


gurabli
senior tag

Tapasztalatból mondom, jobban jársz, ha két külön eszközt használsz. A NAS legyen NAS, a multimédia lejátszó pedig multimédia lejátszó. Nem egy nagy beruházás, viszont két eszközzel jóval kevesebb kompromisszumot kell kötnöd.

NAS: ha kis DIY megoldásban gondolkodsz, és nyilván igen, akkor arra kiváló a HC1-2 vagy más Odroid eszköz. Persze figyelembe véve, hogy pontosan mire kell. Felpakolsz rá egy Armbiant vagy OMV-t és már mehet is. Vagy a legjobb, amit csak lehet, megoldasz konténerekkel (Docker). Szépen beállítod, teszteled, mentést állítasz, berakod a sarokba és elfelejted. Tudtommal még Plex is megy rajta, akár egy 1080 transcode is eldöcög. Nyilván nem lesz RAID, ez részben megoldható pl. B2 backupal (mondjuk a fontos dolgokhoz, pl. képek, videók). Ez pl. meglévő RAID esetén is kell.
Emígy én is áttértem egy N3150-re, DC táppal, 16GB RAM, 3X4TB WD RED, 64GB SSD rendszernek. Ezen egy sima Ubuntu Server LTS, minden Docker. Azért jóval kevesebb a kompromisszum, nagyobb jóval a mozgásterem, fogyasztásban is nagyon korrekt.

Lejátszónak egy ideje Odroid C2-őt használok CoreElec-kel. Hibátlan. Tényleg az egyik legjobb megoldás, gyakorlatilag minden lényeges dolgot tud és atom stabil. Érdemes egy 8GB eMMC kártyát venni mellé és egy nem microUSB-tápot (a microUSB tápellátást pedig letiltani a jumperrel). HW deinterlacing is hibátlan, ahogy a HW gyorsítás, ráadásul nagyon gyors, minimális a fogyasztás, teljes CEC-támogatás. Audio dekódolás, passthrough minden kiváló, ahogy a framerate váltás. H265 is megy szépen, de nem a 10bit HW, illetve ez 1080i/p lejátszó. Mondjuk éppen semmi értelme a 4K-nak, főleg nem tömörítve. A HDR lehet még jogos idővel, persze függ a tévétől is. Erre is rápakolod a CoreElec-ket, aztán elfelejtheted. Illetve kiváló egy RPi2/3 is, bár a C2 gyakorlatilag mindenben jobb, gyorsabb. Ja, és Kodi Leila alatt már remekül megy a DRM, így Netlfix, HBO GO és társai remekül muzsikálnak, nem kell Androiddal szenvedni.

"Akinek pénze van, az ne zavarja dolgozással a mások munkáját " R.J.

(#1610) gurabli válasza Speeedfire (#1603) üzenetére


gurabli
senior tag

Kb 2 hét volt mire megjött. 85 dollárt fizettem mindenért (xu4, ház, táp, 16gb sd). 14e volt az áfa, vám, vámkezelés. Durván 38-40e lett a vége.

Hm, erre kellett vámot is fizetned? Valahogy nem jön ki a matek, mert az ÁFA 27%. A Posta meg 3 000 Forintot kér a vámolásra. Emígy hogy megy ez, írnak, hogy mennyit kell fizetned, átutalod, bemész a Postára és átveszed?

"Akinek pénze van, az ne zavarja dolgozással a mások munkáját " R.J.

(#1611) Janaboy válasza gurabli (#1609) üzenetére


Janaboy
veterán

Médialejátszásra miért jók ezek a kártyák? Szerintem sokkal költségesebbek.

S912-es eszköz is kijön ennyiből, és ott van gigabit meg van mindened és azokon is fut CE ráadásul 4k-val részleges HDR-el.

Janaboy

(#1612) Speeedfire válasza gurabli (#1609) üzenetére


Speeedfire
nagyúr

Miért használnék 2 eszközt mikor 1 is képes ellátni a feladatot? Tényleg nem értem. Erőből kb mindent megold. Hálózaton tud 80-100MB/s-el másolni, képes torrentet futtatni, van rajta gpio, és erőből lejátsza a 1080p filmeket is. Pont amiatt vettem meg ezt, hogy ne kelljen vennem egy synology nas-t, meg mellé egy rpi-t.

Persze, hogy kellett. 50euro (vagy 45?) felett kell fizetni, mivel nem EU-ból jött. 85dollárra az áfa, meg 6e a dhl vámkezelés. A futárnak kellett adnom a pénzt.

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com

(#1613) azbest válasza gurabli (#1610) üzenetére


azbest
félisten

már a posta is 3500-at kér. A futárcégek meg 6 körül, ahogy írja is. Vámot nem fizetett, csak áfát, de a vámkezelés az ami megállípítja azt. Esetleg még az is bejátszhat, hogy a külföldi rendelős topic néhány beszámolója alapján a dhl-nél hiányoztak matekóráról és sehogy sem jön ki a szumma a papírfecnijükön, néha pár ezerrel több, mint a részösszegek. Vagy a 6 ezres kezelési költségre is rászámoltak áfát. Kb senki sem érti, hogy számolnak. ( 24 ezer * 1.27 + 6 e = 36.5e lenne a normális)

De még úgy látom ígyis versenyképes a rendelős ára az európai partneréhez képest, ahol csak az xu4 magában már 90 dolcsinyi euró + szállítás.

[ Szerkesztve ]

(#1614) Speeedfire válasza azbest (#1613) üzenetére


Speeedfire
nagyúr

Azért fura, hogy nem tudják ott, hogy hogyan számol a dhl, mert egy elég részletes levelet küldenek erről. :)

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com

(#1615) gurabli válasza Speeedfire (#1612) üzenetére


gurabli
senior tag

Nyilván csak saját (és sok más) tapasztalatot osztottam meg, illetve tanácsot adtam.
Sokáig én is egy eszközzel oldottam meg mindent, igazából az is működött. Én a mindent arra használj, amire való elv híve vagyok, nem azt állítva, hogy máshogyan nem lehet.

A gyári NAS nekem nem játszik, mert vagy csak is kizárólag eredeti NAS funkciókra használom vagy méreg drágán veszek egy olyat, amiben mondjuk Intel SoC van és akkor is erősen korlátoz a NAS rendszere. Helyette ott a kis mITX szerver, amin linux server fut minden kompromisszum nélkül. Így konkrétan alig van valami korlát, ha valamit meg akarok oldani, csinálni. Ma már vannak kis kártyaPC-k, amik tényleg felveszik a versenyt egy mini szerver kategóriában.

Vámot értem, köszönöm. A 6e vámkezelésért azért jó kis zseton.

"Akinek pénze van, az ne zavarja dolgozással a mások munkáját " R.J.

(#1616) azbest válasza Speeedfire (#1614) üzenetére


azbest
félisten

Igen, gizike a bruttó 6 ezer forintra is rászámolta az áfát így a kezelési költség 7620 lett. Meg van pár kerekítési torzítás. Mindegy, ezt már a linkelt topic alapján is így sejtettem. A számlán ez gyönyörűen látszana, ha kapna róla (természetesen nem az adóról, hanem a kezelési költségről. A postától is csak külön kérésre kaptam annó erről számlát.) De mindegy, a linkelt topicba való inkább ez.

Azért mocskosul drágák az európai árak, akár a pollin.de akár az odroid.co.uk árat nézzük.

[ Szerkesztve ]

(#1617) gurabli válasza Janaboy (#1611) üzenetére


gurabli
senior tag

Mire gondolsz, hogy miért pl. C2 (vagy esetleg eMMC?). Azért, mert valami kegyetlen jó hozzá a támogatás, nézd csak meg az ajánlott Kodi hardverek között (a Kodi fórumon). Rettentő kevés a bug, komolyabb már szinte nincs, gyors a rendszer és hálózat (gigabites port van a C2-őn), a deinterlacing hibátlan, audio support full, CEC teljes támogatás, felsorolva pár érvet, hogy miért jó választás a C2 (ami S905). Jól beállítva kb. egy hónapban egyszer szoktam rebootolni, teszi a dolgát a TV mögött. A 4K pedig elég lényegtelen

Btw, az S912 a legrosszabb választás. Nyilván olcsó, így kit érdekel, ha egy-két éven belül nem lesz rá Kodi támogatás, így ilyen szempontból nem mérvadó. Jelen állapot szerint a v19-es Kodi már nem fogja támogatni az S912-őt (persze ez változhat). És Android alatt menni fog továbbra is (de az borzalom).

Pl a Vero 4K is a S905D mellett döntött.

"Akinek pénze van, az ne zavarja dolgozással a mások munkáját " R.J.

(#1618) Speeedfire válasza azbest (#1616) üzenetére


Speeedfire
nagyúr

Akárhogy osztottam, szoroztam itt volt a legolcsóbb szerintem.

Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com

(#1619) Janaboy válasza gurabli (#1617) üzenetére


Janaboy
veterán

Nem tudtam, hogy a C2 az S905 my bad, amugy igazából ugy akartam írni, hogy ezeket az S9xxx procis boxok tűnnek jobb választásnak, bár igazság szerint ez a sima S905 picit elavult már :)

Érdekes ha nem lesz támogatás s912-re, szinte még csak most jött igazán képbe, nemrég készült el rájuk a CE is.

Janaboy

(#1620) gurabli válasza Janaboy (#1619) üzenetére


gurabli
senior tag

Az S905 lehet, hogy már senior, de jobban tartja magát, mint a juniorok :D Igazából mindent tud, amit kell.
A 4K meg bullshit és az is marad egy jó darabig. Az a pár ember, akinek megfelelő minőségű és méretű 4K tévéje van, hogy valóban legyen is valami értelme a 4K-nak, hát... Értelmes tartalom zéró. 1080p jó bitrátával hibátlan. Már maguk a tévé gyártók is elismerték, hogy mekkora hülyeség ez a 4K-8K. Helyette próbálnak valahogy elérni egy olyan panelt, amit a Pioneer és a Panasonic már 15+ éve kitalált (értsd, plazma). De ez nagyon off.

Attól még, hogy valami új, gyors, erős, stb, mit sem ér, ha nem lehet vagy nem akarnak rá fejleszteni. Mint mindig, az első számú szabály (és ebbe a hibába szinte minden kezdő, de még tapasztalt is beleesik), hogy szoftverhez veszünk hardvert. No meg megnézzük, hogy mit tud és mit nem, ami nekünk fontos.

"Akinek pénze van, az ne zavarja dolgozással a mások munkáját " R.J.

(#1621) azbest válasza Janaboy (#1619) üzenetére


azbest
félisten

Az arm boardoknál általános probléma, hogy hiába tudnak papíron mindenféle technológiát és codec-eket például videók kezeléséhez, ha nincs hozzájuk nyílt linuxos driver. Sőt, sok esetben még zárt linuxos driver sincsen. Így semmi sem használható az ilyen képességeikből. Ezért is problémás desktop használatra a legtöbb board, mert sima framebufferként kezelik a képernyőt, nincs gpu gyorsítás a rajzoláshoz, leképezéshez.

Mivel ezeket a soc-okat azért valahol mégis használják videolejátszásra is, leginkább android rendszerrel, így olyan kerülő megoldásokat szoktak csinálni, hogy az androidos kernelt és az androidos video drivert hekkelik az általános linuxos userspace fölé. Ezért szokott több évvel régebbi kernek verzió lenni a legtöbb boardhoz.
Valamint ezért sem problémamentes a videolejátszás a boardokra összerakott (gányolt) linuxos környezeteken: az androidos kernelt és drivert használják trükkös megoldásokkal.

Az s90x -hez van mali driver linuxra. Összesen ennyi kell a tökéletes lejátszóhoz. Sajna ez hiányzik majdnem minden boardnál.

(#1622) inf3rno válasza Speeedfire (#1608) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Az a baj velük, hogy nagyon hangosak és a hűtés nehezen cserélhető. Inkább szerver parkokba valóak. Otthonra csak akkor vennék olyat, ha lenne külön szerver szobám, ahol nem gond ha hangos. Én inkább építettem egy sajátot normális házzal meg hűtéssel.

Buliban hasznos! =]

(#1623) gurabli válasza azbest (#1621) üzenetére


gurabli
senior tag

Nagyon jól összefoglaltad. Nem akartam ennyire belemenni a részletekbe, de így a helyes.
Emígy nem atomfizika, csak vásárlás előtt körül kell nézni. Pl. a Kodi fórumon gyönyörűen össze van szedve, frissítve, hogy mit érdemes venni, mire lehet használni, miért jó vagy nem jó, miért ne, miért igen. Pl. Rpi 3D támogatása (ami nem hiszem, hogy ma már sokunkat érdekelne, refresh rate, audio, Netflix 2.0 audio vs 5.1, stb, stb).
Emígy pl. a C2 "már" 3.16 LTS kernelen robog, előtte 3.14 LTS volt. A 3.16 LTS tovább kap támogatást, mint a 4.9 vagy 4.14. Legyen mainline VPU és lehet akár 4.20 felé mozdulni.

Hasonló eset a DVB tuner. Vettem egyet, nem működik, mikor fog működni, stb. Vásárlás előtt meg kell nézni, hogy mi támogatott és mi az esetleges hiba. Nem futni az események után.

Emígy az Android nem javasolt média lejátszónak, foleg most, hogy Kodi v18 már DRM-kompatibilis. Libreelec vagy CoreElec az igazi, megfelelő hardveren.

[ Szerkesztve ]

"Akinek pénze van, az ne zavarja dolgozással a mások munkáját " R.J.

(#1624) gurabli válasza inf3rno (#1622) üzenetére


gurabli
senior tag

Ezt magad kell összerakni, akkor lesz az igazi. Ma már nem is olyan nehéz, nagyon jó kis itx házak vannak, amibe akár 4x3.5 HDD is elfér (persze ennek már van hangja).
Én továbbra is egy DC tápos Intel SoC-re szavazok otthonra, egész izmos, 4+ SATA, keveset fogyaszt, nem melegszik, korrekt árban van. Sőt, még nsgyon tudás sem kell hozzá, mert mehet rá egy OMV és olyan, mint egy prémium NAS.

Ma érkezett meg a kis Nanopi NEO2. Alig várom, hogy beüzemeljem :D Valami félelmetes, hogy mennyire kicsi. Meglátjuk, hogy mit tud. Kár, hogy nem sikerült 1GB RAM változatot vennem (LTS), de így még érdekesebb lesz, hogy 512 MB mire lesz elég. Docker, hajrá :)

[ Szerkesztve ]

"Akinek pénze van, az ne zavarja dolgozással a mások munkáját " R.J.

(#1625) Uzsito válasza gurabli (#1624) üzenetére


Uzsito
csendes tag

Írnál róla egy rövid review-t majd?
Engem, és biztosan másokat is nagyon érdekelne. :)

-Aaaapaaa...már...itt van a karácsony?! -Igen, itt van. -Hol?!

(#1626) Csicsóka válasza Uzsito (#1625) üzenetére


Csicsóka
őstag

... és hogy elég e a fél giga RAM a konténerben futó httpd (Apache) és társainak.
Kell egyáltalán erre Docker?

(#1627) inf3rno válasza gurabli (#1624) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Én micro ATX-et vettem, az egy kicsivel nagyobb, de van hozzá workstation alaplap, ami szempont volt. Ja, szerintem is magadnak kell összerakni, akkor pont olyan lesz, amilyet szeretnél, és nem nagyon kell kompromisszumot kötnöd.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#1628) gurabli válasza Uzsito (#1625) üzenetére


gurabli
senior tag

Persze, gondoltam is rá, hogy írok egy rövid review-t. Csak időt kellene találni :(
Az este már teljesen keksz voltam, amire hazaértem, de olyan nincs, hogy ne álljak neki egy ilyen kütyünek. Gyerek lefektetve és hajrá.

Most csak nagyon röviden: tényleg félelmetesen kicsi. A hozzá illő 3D nyomtatott házikó (amit már szinte sehol sem lehet kapni, sajnos) nagyon patent, igaz, csak ebben a 70-es évek Szovjet műanyag krémszínben sikerült szereznem egy darabot (az utolsót vettem meg). Persze ez csak esztétika, még jól is néz ki, egy bizonyos szögből:)

Vettem mellé egy hűtőbordát, ami csavarokkal és hőpasztával érkezik (erősen ajánlott, mert terhelés alatt tud melegedni).
Illetve még egy minőségi, tesztelt, microUSB tápot, 5V2A, ami bőven elegendő. Azért jó lenne majd leméregetni ezt a tápot, hogy tényleg jó, stabil, stb. Sajnos pont ehhez a részéhez nem értek (de erről majd később).

Szépen összeraktam, egyszerű, minden klappol. Figyelni kell pár helyen, de ennyi.
Elsőre az Armbian Debian Stretch Stable került a microSD kártyára (Etcher), szépen bootolt, minden ment, mint a karikacsapás. Gyorsan pár teszt: speedtes, iPerf, htop, bmon, stb. Sajnos most csak 300/20 Mbit netem van, távoli szerveren is hozta gond nélkül a 95%-át a sebességnek. iPerf is maxolta a gigabites portot belső hálón, félelmetes a sebessége. Átvitelnél az SD kártya sebessége lesz a szűk keresztmetszet. Most nem volt időm egy Samsung Evo Pro kártyára telepíteni, ami olvasásban tényleg 60-70 Mb/s-t tud.

Jött is rögtön a Tvheadend telepítés, mert nem volt időm mással foglalkozni. Nem Docker, azt majd később nézem meg. Debian alatt Armbian telepítőből csak a 4.2-es érhető el, Tvheadend repository-ból pedig nem működött Armbian alatt, de Xenial-hoz van megfelelő build 4.3-ból, az viszont nem jó Debian alatt. Ráadásul valami gond volt a MyGica T230-as DVB-T firmware-rel is, ezért gyorsan felraktam az Armbian Ubuntu 18.04 LTS-t. Ott egyből ment Tvheadend Xenial repoból a telepítés, a DVB-T stick is azonnal működött firmware feltöltés után. Gyors scan, majd próba. Hibátlan. M1 HD és M4 HD stream azonnal indul, röccenés nélkül, akár egyszerre párhuzamosan két kliens felé. CPU pár százalékos terhelés, RAM 100MB foglalt az 512MB-ből, hőmérséklet 43-45 C között ingadozott. Hibátlanul teszi a dolgát most is. Eddig nem is lehetnék elégedettebb. Hétvégén megnézem mit tud Dockerrel, SSH-n keresztül hogy megy a stream, OpenVPN szerver és kliens, Traefik, akár egy Plex is. Kap egy fail2ban-t a nyitott portokra. Folyt köv.

[ Szerkesztve ]

"Akinek pénze van, az ne zavarja dolgozással a mások munkáját " R.J.

(#1629) Warter válasza gurabli (#1623) üzenetére


Warter
őstag

Nem teljesen, de hatareset :D

3.16 - Apr, 2020
4.14 - Jan, 2020
4.19 - Dec, 2020

[ Szerkesztve ]

(#1630) Csicsóka válasza gurabli (#1628) üzenetére


Csicsóka
őstag

Hétvégén megnézem mit tud Dockerrel

Ha úgy is Linux a gazda gép, és Linuxos progik futnak, miért kell még +1 réteg, a docker?
Jó, ez nem VM, de akkor is zabál erőforrást.
Vagy csak konténerbe zárt, binárisként terjesztett szoftvereket is kell futtatni?

(#1631) Uzsito válasza gurabli (#1628) üzenetére


Uzsito
csendes tag

Ez annyira király, hogy konkrétan a nyálam csorog miközben olvasom. Marhajó.

Amúgy mennyibe kerül egy ilyen, mire ideér, és honnan "érdemes" beszerezni?

Tápot én nem állnék neki méregetni, mikor manapság már bármelyik random okostelefon töltője kapcsolóüzemű, 5V2A vagy nagyobb, magas hatásfokú és elketyeg egymillió évig (leszámítva a kínai noname szemetet). Így amit vettél az valószínűleg még ennél is jobb, esetleg lehet benn egy pár plusz védelem (scp, ocp, otp, stb.).

-Aaaapaaa...már...itt van a karácsony?! -Igen, itt van. -Hol?!

(#1632) gurabli válasza Uzsito (#1631) üzenetére


gurabli
senior tag

Tényleg nagyon jó. Őszintén, nem számítottam arra, hogy ez így tényleg működni fog.
Nyilván ismerni kell a határokat és nem árt, ha jó előre felkészülünk kb. mire lehet számítani. Amire nekem kell, arra úgy néz ki, hogy teljesen megfelel. Most az érdekel majd, hogy mennyire stabil, vas és szoftver egyaránt.
Ez tipikusan olyan helyen lesz, hogy ha egyszer beállítom, akkor jó sokáig nem szeretnék hozzányúlni (bár ezt úgysem fogom kibírni :DD )

Lengyelországból rendeltem, az egész szállítással kb. 15e volt. Majd kikeresem a címet. Nagyon profi cégnek tűnik, webshop, online fizetés, GLS aznap felvette, két nap és már nálam volt kézbesítve. Sok magyar webshop nem ilyen gyors. Emígy Kínából kellene ezt is rendelni, de jön a szokásos vám, áfa, stb, mert akkor már ugye több mindent rendelek, ha már fizetem a szállítást. No, meg bíztam benne, hogy hétvégére nálam lesz:)

Iperf mérés (van más forgalom is a hálózaton, nem tudom most lekapcsolni), de hibátlan:

Táp: na, ezt örömmel hallom. Mint írtam, ehhez nem igazán értek. Sőt, egyáltalán. Sokat olvastam arról, hoyg méregetik, terhelés alatt, stb. Ami biztos, hogy jobb kerülni a microUSB tápellátást, itt is meg lehet oldani egy minimális barkácsolással.

"Akinek pénze van, az ne zavarja dolgozással a mások munkáját " R.J.

(#1633) ODGx


ODGx
tag

Sziasztok,

Egy ideje szemezgetek a kártya pc + omv együttesével és most megtaláltam talán a megoldást ami az igenyeimnek megfelelhet. Van valakinek tapasztalata ezzel a lapkával? Kifejezetten tetszik, hogy pci port is van rajta. Plex, cloud, pxe, es pxe, upnp, dns masq ...stb menne rajta.

Nem a lényeg a szándék hanem a fontos

(#1634) Csicsóka válasza ODGx (#1633) üzenetére


Csicsóka
őstag

A kistesó van non stop használatban, pár hónapja. Ezeket a feladatokat látja el + ő még a router, tűzfal, DNS cache, MySQL, wifi AP.
Pár infó róla itt. A PCI-e csábított a engem is a pro-n, (bele egy 4 portos PCI-E to SATA vezérlő) de most elég ez is. A BPI M2U-val (Allwinner) felsültem, ezért gondoltam RK-t kipróbálni ez is jó lesz. Teljesen stabil, teszi a dolgát hiba nélkül. Valszeg a pro is ilyen lesz.

[ Szerkesztve ]

(#1635) ODGx válasza Csicsóka (#1634) üzenetére


ODGx
tag

Köszönöm. Nekem RPI3 van hasonló feladatokra szánva. Korábban probaltam NAS-nak használni de már az elején nyilvánvalóvá vált, hogy sajnos amire nekem kell arra kevés.

Nem a lényeg a szándék hanem a fontos

(#1636) Csicsóka válasza ODGx (#1635) üzenetére


Csicsóka
őstag

Én nem is vettem csak egy Zero W-t, audio playernek. A többi RPI is nagyon kevés fájl kiszolgálásra, főleg az x86 ITX szerverem után ami 100 MB/s felett tudott. A Rock64 az RPI-hez képest erőmű, első olyan ARM lap, amit nem akarok egyből visszacserélni x86-ra.

(#1637) Andrew801


Andrew801
tag

Sziasztok!

Használ valaki ODROID-H2-t?
Régi NAS-t váltanám le, de amin van HDMI kimenet, az 100k felett van, annyit nem költenék és nekem az 1HDD-s megoldás bőven elég.
HDMI azért kellene, mert a 4K-s filmeket, amik 50-90Gb-ok, már nem bírja el wifi-s hálózat.

(#1638) ODGx


ODGx
tag

Sziasztok,

Beszereztem egy kicsit erősebb kártyaPC-t rockpro64 4gb. Egészen kellemes csalódás. Legalábbis otthonra kiváló. OMV-t alatt transmission, samba, ftp, minidlna és plex fut rajta. Sajnos utóbbi meg nem jó legalábbis eddig itthon nem tudtam rendesen működésre bírni, most azt olvastam, hogy nem támogatott plexnél az arm... Valaki esetleg tudja hogyan lehetne mégis normál működésre bírni?
Köszönöm.
pine

Nem a lényeg a szándék hanem a fontos

(#1639) Uzsito válasza ODGx (#1638) üzenetére


Uzsito
csendes tag

A kérdésre nem tudom a választ, de marha jól néz ki :)
Erről a házról mit lehet tudni?

-Aaaapaaa...már...itt van a karácsony?! -Igen, itt van. -Hol?!

(#1640) ODGx válasza Uzsito (#1639) üzenetére


ODGx
tag

ez lenne az. Sajnos kicsit drága a teljes szett. De eddig elég jó.

Nem a lényeg a szándék hanem a fontos

(#1641) azbest válasza ODGx (#1638) üzenetére


azbest
félisten

a plex letöltő oldalán van arm v7 és arm v8 deb csomagos lehetőség is [link]
(linux, choose distribution)

transzkódolást természetesen el lehet felejteni, mert proci erőből elég harmatos lesz. És csak meghatározott soc-okkal működik, amelyekben van támogatott hardveres transzkódoló.

[ Szerkesztve ]

(#1642) Uzsito


Uzsito
csendes tag

Valakinek van tapasztalata Odroid-C2 házakkal?

A gyári ház szerintem rossz minőségű, szívesen vennék egy alu házat, csak nem tudom melyiket, és honnan.

A layout úgy tűnik kompatibi' a RPi_3-al, így talán egy olyan ház is jó lenne, azokból sok van aliexpressen.
A fúrótól és egyéb szerszámoktól nem félek, ha kisebb átalakítással járna a dolog. Van valakinek javaslata, bevált háza?

thx

-Aaaapaaa...már...itt van a karácsony?! -Igen, itt van. -Hol?!

(#1643) nagim válasza Uzsito (#1642) üzenetére


nagim
tag

Jól is fognak jönni azok a szerszámok :))
Én egy műanyag házat alakítottam át. A hűtőborda felett mindenképp érdemes nyitni, de a DC power aljzat, SD kártya foglalat és az IR szenzor is takarva van legtöbb esetben. Ha ezek közül valamelyiket használnád, erre is kell figyelni.

[ Szerkesztve ]

(#1644) bence092301


bence092301
tag

Sziasztok
Olyan kártya pc T keresek ami képes lenne NAS szerverként szolgálni aránylag olcsó és gyors legyen
Valaki tud segíteni?
Rock64 jó lehet erre?

e-cigi tesztek: www.ecigiteszt.com

(#1645) ODGx válasza azbest (#1641) üzenetére


ODGx
tag

Igen sajnos... Letöltöttem a megfelelőt viszont állandóan eldobja a TV a jelet "network error occured" üzenettel. DLNA hibátlanul megy még 4k is de ha plexet akarom használni akkor... transzkód is megy távolról 720p ig egész jól fut.

Mi lehet a probléma a hálózatommal? (asus rtac87 és minden vezetéken csatlakozik.)

Nem a lényeg a szándék hanem a fontos

(#1646) ODGx válasza ODGx (#1645) üzenetére


ODGx
tag

Nem tudom miért hálózatot írtam...

Viszont sikerült updatelnem a kernelt a plexet és az omv-t jelenleg 4-5 hd film + közel 100 torrent kiválóan fut egyszerre.

Nem a lényeg a szándék hanem a fontos

(#1647) weiss


weiss
addikt

Arról nem tudtok valamit, hogy lesz-e a közeljövőben valami Odroid HC utód, elvégre az SOC már 5 éves. Most akarok venni egyet, de jó volna, ha nem jönne ki két hét múlva egy új verzió.

I did nothing, the pavement was his enemy!

(#1648) weiss válasza weiss (#1647) üzenetére


weiss
addikt

Fenébe, úgy látom, senkinek sincs varázsgömbje:D

I did nothing, the pavement was his enemy!

(#1649) vzozo


vzozo
senior tag

Sziasztok, az új N2-t próbálta már valaki? Nekem eléggé megtetszett a speckók alapján, csak szokás szerint ott van bennem a paranoia a custom OS láttán.

Mindenképp a Hardkernel által kiadott Ubuntu verziót kell használni, vagy valami generikus ARM disztróval is elketyegnek ezek? Illetve ha maradok a Hardkernel Ubuntujánál, akkor a frissítés hogyan zajlik? Ők hosztolják a csomagokat, várnom kell, hogy mindent újrafordítsanak, vagy megadhatok egy publikus elérhetőséget az apt-get frissítésekhez?

(#1650) azbest válasza vzozo (#1649) üzenetére


azbest
félisten

valószínűleg az egyedi hardvermegoldások miatt mindig kell gyártói támogatás valamilyen szinten. Vagy legalábbis a boardhoz fordított kernel, hogy működjön minden funkcionalitás. Az armos cuccoknál ezért is szokott régebbi kernel lenni, mert a chipset gyártó ahhoz csinál moddolt kernel forrást, amit aztán használnak a készülékgyártók is, legfeljebb további bugfixeket és támogatást adnak mellé.

A userspace, tehát a programok, szolgáltatások csomagjai viszont a hivatalos disztribúciós helyről szoktak jönni, szóval az armv7-es ubuntu megfelelő verziós repójából. Tehát ilyen téren nem függ tőlük.

Generic arm disztribúcióként az armbiant lehetne említeni, általában ők raknak össze buildeket, ami a megfelelően módosított kernelt tartalmazza, legfeljebb nem minden speciálisabb képesség működik (hw videolejátszás vagy gpio kapcsolatok). Még nem látom a listájukon [link]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.