Hirdetés

2024. május 11., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2017-07-17 01:11:28

LOGOUT.hu

Egyre több bankkártya méretű, egy kártyás számítógép kapható a piacokon, tipikusan nem Intel platformon. A topic ezen számítógépek hardveréről, linuxos operációs rendszeréről, szól. A kis gépek zöme otthoni hardverfejlesztésre, barkácsolásra is alkalmas, így ehhez kapcsolódó elektronikai kérdések is témába vágnak.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#951) suste válasza tvamos (#949) üzenetére


suste
veterán

szerintem bármelyik banknál kérhető virtuális kártya
az otp-nél alapból ott van, csak használatba kell venni (utalni kell rá)
utána minden webes vásárlásnál használhatod...

buyer protection: szerintem jól működik
nálam egy memóriakártya rossz volt, simán küldte a másikat az eladó, és kitolta a garanciát is....

[ Szerkesztve ]

(#952) Drótszamár válasza suste (#934) üzenetére


Drótszamár
őstag

Köszi a tippet, én is rendeltem egyet. Lesz mivel játszani karácsonykor.

Ilyen 2000 Ft-os cuccal van valakinek tapasztalata: "A5-V11 3G/4G Router" [link]

Openwrt wiki: [link]
Ralink RT5350 MIPS
360 MHz
4 MB Flash
32 MB Ram

Lehet hogy rendelek egy ilyet is, talán néhány alap automatizálási feladatra jó lesz (pl webkamera).

( 2b || !2b ) az itt a kérdés...

(#953) suste válasza Drótszamár (#952) üzenetére


suste
veterán

összedugod a kettőt etherneten aztán csak jó lesz valamire :))

(#954) Arolotifar


Arolotifar
őstag

Sziasztok :)

Egy ideje olvasgatom a topicot és megtetszett az Odroid C1+ :B
Hálózati médialejátszóként (openELEC+Kodi) használnám.
Érdemes rá beruháznom? Vagy esetleg más javaslat?
Előre is köszönöm a megtisztelő válaszokat :R

"Jobb, ha azért gyűlölnek, ami vagy, mintha azért szeretnének, ami nem."

(#955) azbest válasza Arolotifar (#954) üzenetére


azbest
félisten

Valószínűleg működik, érdemes átfutni a hardkernel idevágó fórumát, hogy van-e vele bármi probléma.
Viszont az odroidhoz való openelec-et a hardkernelesek rakják össze, nem a hivatalos és rendszeresen frissülő változat, amit a openelec.tv-ről lehet letölteni.

Érdemes lehet azt megnézni, hogy mely eszközökre van hivatalos openelec. pl: raspberry pi, solid-run féle cubox változatok, openelec box (wetek)...

Meg az sem árt előre tisztázni, hogy milyen speciálisabb igények vannak. Hogy kell-e hdd kezelés, beépíthető vagy külső ha igen. A hd hang kimenet szempont-e, tud-e olyat a készülék vagy bővíthető-e olyanra. Fullhd elegendő-e. Tunert akarsz-e használni vele, vagy ha beépített, az előny-e. (a beépített hdd hely és választható, támogatott dvb-t/c vagy műholdas tuner esetén az openelec brand alatt futó wetek box nyerő lehet.)

Szóval magaddal tisztázd le az igényeidet.

[ Szerkesztve ]

(#956) Arolotifar válasza azbest (#955) üzenetére


Arolotifar
őstag

Köszönöm a válaszodat :R

"Jobb, ha azért gyűlölnek, ami vagy, mintha azért szeretnének, ami nem."

(#957) tvamos válasza suste (#951) üzenetére


tvamos
nagyúr

Az ebay-en rendeltem, rögtön kettőt. 234 SEK volt. Nem tudom, az mennyire jó ár. Remélem jó lesz, amire kell... :)

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#958) suste válasza tvamos (#957) üzenetére


suste
veterán

szerintem nem fogsz csalódni, mert elég jól bírja...[link]

(#959) tvamos válasza suste (#958) üzenetére


tvamos
nagyúr

Majd azt a külső antenna modot szeretném megcsinálni rajta, meg web kamera + 3G modem menne a másikra.
Ez az openwrt nekem teljesen új. Tudom én ezt uj hekkelgetni, mint egy sima arm linuxos gépet? (pl. RPi) Esetleg scripteket os futtathatok?

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#960) suste válasza tvamos (#959) üzenetére


suste
veterán

persze, szinte mindent meg tudsz oldani vele (webserver, php, samba, nfs, transmission, dlna, ftp, p910nd, wget, curl, vpn, sane, qos, ddns stbstb)
a mi külön webes felületünket is scriptek építik fel...

(#961) tvamos válasza suste (#960) üzenetére


tvamos
nagyúr

Pofás a crontab editor is...

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#962) zozimoto


zozimoto
aktív tag

Hali. Használ-e valaki orange pi pc- t ha igen millen op. - al futtatja és mik a tapasztalatok

"...az enyémre az van írva hogy sivatagi sas 0.50"

(#963) inf3rno


inf3rno
nagyúr

Sziasztok!

Tudnátok ajánlani egy 4 magos Cortex-A15-öshöz hasonló számítási kapacitású 2GB RAM-os gépet? USB3/SATA, gigabit LAN, meg ilyen jóságok kellenek bele, wifi az nem muszáj, úgyis a router mellé kötöm be. Olyan 30 pénzt szánnék rá. Itthoni HTTP meg adatbázis szervernek kéne, meg kisebb részt NAS-nak, szóval 24/7 menne, fontos, hogy néhány wattot egyen csak és docker elmenjen rajta (3.10 feletti Linux kernel).

Odroid XU4-et nézegettem, tetszik, de a ventillátor miatt nem szívesen venném meg. Van más ötletetek, ami kijön ennyiből? Ha esetleg kicsivel lassabb, de tudja a 2GB memóriát, az is még elmegy.

Mennyire megbízhatóak ezek a gépek, bírják több évig a gyűrődést? RPI topic-ban azt írták, hogy igen, de azok a PI-k, a többi gyártóról nem nagyon volt szó.

Köszi!

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#964) azbest válasza zozimoto (#962) üzenetére


azbest
félisten

Egyelőre androiddal nem sikerült használni, most próbáltam a Android_MMK_v1_OrangePI-PC fajtát, már el is jutottam a felületig, de ott összeomlott. Valószínűleg aktív hűtés kell hozzá (a rögzítési pontokat persze lehagyták, így gányolni lehet csak).

Linuxból viszont az OrangePI-PC_Ubuntu_Vivid_Mate ment csont nélkül. Néztem scripttel a hőmérsékletét és láttam, hogy terhelés alatt 80 fokig felmegy, ott leszabályozza az órajelet. Idle 480MHz, ha jól emlékszem. Android alatt valsz nem megy ez a szabályozás, azért fagy bele.

[ Szerkesztve ]

(#965) gábor-ka válasza inf3rno (#963) üzenetére


gábor-ka
tag

Az ODROID ventilátora nem annyira vészes. Ha nincs teljesen megterhelve, akkor csak imitt-amott felpörög, nem túl zavaró. akkor van rendesen hangereje, ha jól meg van terhelve, pl WebGL használata. Ekkor már kifejezetten zavaró, ha sokáig hallja az ember.

A SolidRun-féle kütyük is jók, csak nem túl olcsók. Freescale i.MX6 (négymagos), 2 giga ram, és CuBox "hordozólapon". Ezen van eSATA, ethernet, USB, HDMI, stb [link]

(#966) inf3rno válasza gábor-ka (#965) üzenetére


inf3rno
nagyúr

A hasonló képességű SolidRun 140$ lenne 75$ helyett, az meg már ugyanaz a kategória, mint a wandboard: 130$. Gondoltam hátha van hasonló képességű meg hasonlóan olcsó, mint az odroid. Legrosszabb esetben leszedem róla a ventillátort, aztán valahogy felteszek rá egy nagyobb bordát. Ahogy nézem valaki már próbálkozott ilyesmivel, sokkal masszívabb a végeredmény, mint amire számítottam: [link] :DD (A srác nem pasztázta vel, úgy 95°C-ot hozott. Szerintem pasztával fele ekkora is elég lehet.)

A WebGL-t hogy érted? Nem tipikusan szerveren futó dolog... Szerintem nem lenne kimondottan magas terhelése. Egyedül az adatbázisok, amik sokat levesznek majd, még nem tudom pontosan, de valószínűsíthető, hogy lesz rajta egy neo4j meg jópár postgresql adatbázis. A húzós a neo4j, mert annak 2G memória a minimum. Fapadosan lehet gráfot tárolni és lekérdezni postgressel is, de az nagyon nem ugyanaz. Másik gráf tárolási opció valami RDF triple storage, de arról meg már végképp nincs fogalmam, hogy mit eszik, vagy hogy van e egyáltalán ingyenes belőle.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#967) inf3rno válasza gábor-ka (#965) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Végülis ha azt vesszük 0.6W-ot fogyaszt maxon, és legtöbbször valszeg nem menne, szóval áram felvételben nem para. [link] Azon aggódtam, hogy esetleg többet eszik, mint maga a gép, akkor meg már mi értelme SBC-t venni?!

Tervezem, hogy veszek egy új UPS-t a PC-nek, a régire pedig rákötöm a modemet, a router-t meg ezt a kütyüt, aztán mennek másik szobába, úgyhogy a hang kérdése talán csak néhány hónapig lesz majd probléma.

Hmm tudnál mérni decibelt rajta? Androidos mobilokra van alkalmazás hozzá, sound meter a neve. [link] A PC 40dB körül van szutyok kerregő HDD-vel, majd SSD-vel remélhetőleg 30 körülire esik. Gondolom a XU4 ennél jóval halkabb.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#968) gábor-ka válasza inf3rno (#967) üzenetére


gábor-ka
tag

A WebGL-t csak példának hoztam fel, amolyan "kliens módban" értettem. De ezek szerint nem tervezel 3D WebGL alapú dolgokat nézegetni rajta a neten.
De egyébként meg tényleg nem zavaró, legalábbis nekem nem az. Simán el lehet aludni mellette, ha az asztal kb 2 méterre van tőled, és magasabban mint a jelenlegi pozíciód :DDD

(#969) inf3rno válasza gábor-ka (#968) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nem, ez kifejezetten helyi szerver lesz. Naptár, scheduler, edzéstervező, stb. alkalmazást teszek rá, meg szeretném végre gráfba rendezni azt a pár tízezer bejegyzést, linket, fájlokat, leveleket, stb. amiket az elmúlt 10 évben összegyűjtöttem olyan hierarchikus tárolókban, mint könyvjelzők, fájlrendszer, issue tracker, gmail fiók, stb. Nagyon nem hatékony hierarchiában keresni, főleg így, hogy több tárolóban kell. Valamikor tudom, hogy lementettem egy linket, a témakört is tudom, de nem találom meg újra sem a helyi tárolókban, sem a google-el. Sokkal jobb lenne feltaggelni a bejegyzéseket, a kategóriákat meg gráfba rendezni, aztán több kategória alapján szűrni a találati listát. Tervezek tudásgráfokat is létrehozni olyan témákban, amik érdekelnek. Egyelőre még csak az irányvonal van meg, konkrétumok nincsenek a megvalósításról. A WebGL max úgy jönne be, hogy 3D tudásgráf nézőt szívesen írnék hozzá, néztem is pár említésre méltó projektet [link] [link] [link], de még a leggagyibbtól is fényévekre vagyok, egyáltalán nem értek a 3D programozáshoz, shaderek írásához, stb. sosem foglalkoztam kliens oldallal, megjelenítéssel komolyabban, és valszeg ezután sem fogok.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#970) F34R


F34R
nagyúr

Sziasztok a BananaPi milyen sebessegu nethez hasznalhato maximum? (csak transmission menne rajta)

(#971) suste válasza F34R (#970) üzenetére


suste
veterán

Tiedet siman kihajtja :).
Van arra is openwrt, ha esetleg a routeren megszokott felulet erdekel...

(#972) Horvi válasza F34R (#970) üzenetére


Horvi
őstag

Ez engem is érdekelne mert úgy néz ki felénk is elér lassan a változás szele és lesz Digi az eddigi Matáv helyett.

Hello darkness, my old friend...

(#973) Douwd


Douwd
tag

Melyik a legolcsóbb minipc, amit ténylegesen is lehet kapni. HW-ben pi zero körül gondoltam, lehetőleg stabil linux/androiddal. Légy szíves, bolttal együtt linkeljetek. Köszönöm.

(#974) suste válasza Douwd (#973) üzenetére


suste
veterán

mi az hogy ténylegesen lehet kapni?
tudtommal mindegyiket lehet rendelni:)

az itthoni vasarlassal az a baj szerintem, hogy állati drága.....

(#975) Douwd válasza suste (#974) üzenetére


Douwd
tag

Külföldről is jöhet, a zero beszerezhetetlen, mindenhol out of stock. A CHIP szintén az.

(#976) Gyb001


Gyb001
senior tag

Üdv.

Szerintetek mennyivel gyengébb a bpi m3 gpu-ja az odroid xu4 től?
Bpi
sgx544mp1
Allwinner a83t

Xu4
Exynos 5422
Mali-T628 MP6

Nem találok olyan tesztet amiben mind a 2 szerepelne. Főleg olyat nem amiben az egyik mp1 másik mp6

A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station

(#977) Vodar


Vodar
senior tag

Sziasztok,

A következőkre használnám a kártyapc-t:

USB DVB-C TV tunert kötnék rá, hogy az otthoni kábeles TV-met neten keresztül is tudjam nézni.
Torrenteznék rajta.
Egy kis személyes weboldalt futtatnék róla.

Ezekre a célokra melyik lenne a legjobb választás 10-15 ezer Ft-os árkategóriában?

Jelenleg az ODROID-C1+-t tartom erre a legmegfelelőbbnek. Ellenvélemény?

(#978) azbest válasza Vodar (#977) üzenetére


azbest
félisten

Figyelj arra is milyen USB DVB-C tunert kötnél rá, hogy azt melyik kerneltől kezdve támogatja a linux. Ha külön driver telepítést igényel, akkor nézz utána, hogy arm boardokkal is működik -e vagy csak x86-ra van drivere.

Az odroid jópofa boardnak tűnik, viszont úgy emlékszem, hogy 3.10-es kernel a legfrissebb hozzá. Van olyan tuner, amihez 3.19 vagy inkább 4.0 kell legalább. Persze van olyan tuner, ami régebbi kernellel is megy.

(#979) Gyb001 válasza azbest (#978) üzenetére


Gyb001
senior tag

Xu4 hez van újabb kernel, de még nem az igazi :)
This experimental Kernel 4.2 support

A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station

(#980) RoundRobin


RoundRobin
aktív tag

Ha még nem volt:

Kisebb és olcsóbb verziót kap az ODROID minigép is

Megjelenés: 2016 februáriusz
ár: 7200 Ft.

[link]

[ Szerkesztve ]

Vennék: 286-os (esetleg XT) alaplapot.

(#981) bambano


bambano
titán

[link] az első kártyapc, ami már torrentre is alkalmas lehet... 2G ram, 8 magos proci, natív sata és gigás ethernet.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#982) PeterPH válasza bambano (#981) üzenetére


PeterPH
senior tag

Az a natív SATA nem is annyira natív, mint inkább USB-s.

(#983) suste válasza bambano (#981) üzenetére


suste
veterán

Szerintem a sima bpi is tokeletes torrentre....

(#984) tvamos válasza RoundRobin (#980) üzenetére


tvamos
nagyúr

Nagyon jó... Van rajta akkutöltő is. Én már el is felejtettem a pájzérót.

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#985) suste válasza RoundRobin (#980) üzenetére


suste
veterán

Majdnem jo, de ethernet?
Hogy kotod halozatba?
Persze akinek nincs szuksege ra, annak ok...

(#986) RoundRobin válasza tvamos (#984) üzenetére


RoundRobin
aktív tag

Ja,én is így volnák vele, csak az a baj, hogy ez se jön hamarabb mint a zero.

Vennék: 286-os (esetleg XT) alaplapot.

(#987) RoundRobin válasza suste (#985) üzenetére


RoundRobin
aktív tag

Hát ha más nem, USB-NET ..

Vennék: 286-os (esetleg XT) alaplapot.

(#988) suste válasza RoundRobin (#987) üzenetére


suste
veterán

Akkor meg mi ertelme? Nem is olcso, nem is egyszeru :(.

(#989) tvamos válasza suste (#985) üzenetére


tvamos
nagyúr

Nekem se RJ45, se HDMI nem kell. Nem mindenkinek torrentből, meg médialejátszóból áll a világ.

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#990) suste válasza tvamos (#989) üzenetére


suste
veterán

Erre irtam, hogy ok.
De webserver es meg sok mas netes dologhoz nem eri meg...

(#991) RoundRobin válasza suste (#988) üzenetére


RoundRobin
aktív tag

Olcsónak olcsó, 7200 Ft szerintem egy komplett gépért nem drága. Ha a közelmúltban befutott, jelenleg nem kapható Zero árához viszonyítjuk, akkor persze azt is lehet mondani, hogy drága. De az akkus üzemeltethetőség, a viszonylag erős hardver, "széles" GPIO szerintem megéri ezt a pénzt.
A hálózat meg nem mindenkinek létszükséglet. Ez robotikához, vezérlésekhez így is több mint pazar.

Vennék: 286-os (esetleg XT) alaplapot.

(#992) RoundRobin válasza suste (#990) üzenetére


RoundRobin
aktív tag

Várj, találtam valami gyanúsat..

Vennék: 286-os (esetleg XT) alaplapot.

(#993) RoundRobin válasza RoundRobin (#991) üzenetére


RoundRobin
aktív tag

Mégsem..
Láttam egy piros négyszöget a hordozó másik felén, egy pillanatig reméltem, hogy Wifi, de sajnos nem az.

Vennék: 286-os (esetleg XT) alaplapot.

(#994) Clever0 válasza RoundRobin (#993) üzenetére


Clever0
senior tag

Az az MMC. Rajta van az oprendszer.

(#995) azbest válasza suste (#985) üzenetére


azbest
félisten

Ez úgy látom az odroid c1+ egyszerűsített változata, valsz onnan a c0 név is (meg a zero hájp miatt).

[ Szerkesztve ]

(#996) RoundRobin válasza suste (#990) üzenetére


RoundRobin
aktív tag

tcp/ip over USB for linux:

http://superuser.com/questions/593757/the-best-way-to-do-tcp-ip-over-usb-on-linux

ethernet over USB:

https://en.wikipedia.org/wiki/Ethernet_over_USB

Benne a linux specifikus driver

Így nem kell relatív drága hardvert vásárolni, egy usb kábel is elég.

Vennék: 286-os (esetleg XT) alaplapot.

(#997) RoundRobin válasza azbest (#995) üzenetére


RoundRobin
aktív tag

"alsz onnan a c0 név is (meg a zero hájp miatt)."

Igen, ez érdekes, hogyan próbálják a trendet meglovagolni, abból anyagi tőkét kovácsolni. :)
Te nyilván tudod, hogy a Pi Zeronál az alacsony, nullához közeli fogyasztás ihlette az elnevezést. Kiváncsi vagyok, hogy ugyanez áll-e az odroid zeroja esetében?
A hozzáillesztett akku 750 mAh-s, ami nem mondható robusztusnak, csak kérdés, hogy ennyivel hány üzemórát bír ki, valamint hogy nem-e csak a reklám miatt tettek rá ilyen kis kapacitású akkut?

Vennék: 286-os (esetleg XT) alaplapot.

(#998) RoundRobin válasza Clever0 (#994) üzenetére


RoundRobin
aktív tag

Igen, egy pillanatig tartott csak az örömöm. Amikor megláttam az SD kártyát, akkor hirtelen azt hittem, nincs a gépen onboard flash, tehát esetleg valami rádió lehet.. de sajnos tévedtem.

Vennék: 286-os (esetleg XT) alaplapot.

(#999) tvamos válasza RoundRobin (#997) üzenetére


tvamos
nagyúr

Ha a C1 fogyasztásából lejön az ethernet driver fogyasztása, akkor jo lehet.

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#1000) inf3rno válasza bambano (#981) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nekem kb. ugyanolyannak tűnik, mint az odroid xu4. Távolról sem az első.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.