Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2017-07-17 01:11:28

LOGOUT.hu

Egyre több bankkártya méretű, egy kártyás számítógép kapható a piacokon, tipikusan nem Intel platformon. A topic ezen számítógépek hardveréről, linuxos operációs rendszeréről, szól. A kis gépek zöme otthoni hardverfejlesztésre, barkácsolásra is alkalmas, így ehhez kapcsolódó elektronikai kérdések is témába vágnak.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1101) gábor-ka


gábor-ka
tag

Az mennyire normális, hogy az A10 simán működik 1440x900-as felbontáson is HDMI-n? én úgy tudtam, hogy csak 1280x720-at, és 1920x1080-at tud kiadni HDMI-n.

mellesleg valaki tudja, hogy a cedarX videódekódolót hogyan lehetne beüzemelni rajta? a linux-sunxi oldalán volt egy link egy allwinner-féle github-repóhoz, de nekem fogalmam sincs hogy azt hogyan lehetne rendesen compilelni erre a gépre, a readme fájlban nincs semmi használható, egyedül annyi, hogy mellékelt dokumentáció kínai.

(Ubuntu 15.10, Cubian X1 kernel: 3.4.79-sun4i)

(#1102) M3kk


M3kk
őstag

Hello,

adott egy ODROID-U3, elvileg uj, stb.
Van par kerdesem:
- eMMC / MicroSD nelkul kellene-e adjon valami jelet, ha bekapcsolom?
- rairtam egy android verziot egy microSD re, de azon kivul, hogy kigyullt a kek led, nem tortenik semmi, kellene?

Meg mit tudok kiprobalni? Koszonom.

. . : http://mekk.homeip.net/ : . . : http://www.hwbot.org/user.do?userId=5288 : .. "well this is a nice way to cool the hardware, but... but.. how you can play games if you need one hand to poor LN2?"

(#1103) inf3rno válasza M3kk (#1102) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Azt hiszem én kipróbáltam kártya nélkül és nagyjából ugyanúgy világított, mint most rendszerrel, de már nem vagyok biztos benne. Rá kéne kötni HDMI-vel monitorra, akkor látnál is valamit. Én monitorral telepítettem, aztán belőttem rajta az SSH szervert, és azóta PC-ről azzal állítgatom. Elvileg lehet előtelepített SSH-s megoldást is csinálni, de több munka, mint így.

Ugye a hardkerneles oldalon lévő letölthető ISO-t írtad rá?

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#1104) lacko6 válasza inf3rno (#1103) üzenetére


lacko6
senior tag

Hi.

Hol érdemes megvenni a c2 verziót?

Valaki rendelt hardkernel oldalról,fedexel magán küldeményként jön?

Amit néztem 87USD.

[ Szerkesztve ]

(#1105) instantwater válasza lacko6 (#1104) üzenetére


instantwater
addikt

Ez engem is érdekel :)

(#1106) azbest válasza lacko6 (#1104) üzenetére


azbest
félisten

európából a pollin.de oldalon is érdemes nézni az odroidokat, kb 10 euro a szállítás, de az már bruttó ár, ahogy láttam.

(#1107) Janaboy válasza azbest (#1106) üzenetére


Janaboy
veterán

Most latom h pont ma jelent meg az rpi3!?

Janaboy

(#1108) azbest válasza Janaboy (#1107) üzenetére


azbest
félisten

igen, picit le vagy maradva, már szombat óta ismert volt kb minden :P

(#1109) Janaboy válasza azbest (#1108) üzenetére


Janaboy
veterán

Igen, kozben beleolvastam a topicjaba, latom h inkabb rpi2+ :)

[ Szerkesztve ]

Janaboy

(#1110) inf3rno válasza lacko6 (#1104) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Csakis innen vegyél: [link]. A hardkernel csak 1 hónap garanciát ad, vagy annyit sem, ezek meg németek, úh. jár a 2 év eus gari. Egyébként én is valamelyik PI-nél kötöttem volna ki.

Buliban hasznos! =]

(#1111) M3kk válasza inf3rno (#1103) üzenetére


M3kk
őstag

Hello, rosszul fogalmaztam :). A kerdesem az lett volna, hogy a keprnyon kelle valami megjelenjen? Azon kivul, hogy megy es jon el a jel, nem jelenik meg semmi..

. . : http://mekk.homeip.net/ : . . : http://www.hwbot.org/user.do?userId=5288 : .. "well this is a nice way to cool the hardware, but... but.. how you can play games if you need one hand to poor LN2?"

(#1112) inf3rno válasza M3kk (#1111) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nekem XU4 van. Feltettem az Ubuntut SD kártyára, beraktam az SD kártyát, átállítottam a pöcköt, hogy arról bootoljon, és ennyi. A HDMI-t rádugtam egy monitorra és rendben működött vele. Nem tudom, hogy neked pontosan milyen van, de szerintem azon is működnie kéne. Nem szabadna, hogy ennél bonyolultabb legyen, ha valamelyik hardkerneles Linux-ot telepítetted.

Buliban hasznos! =]

(#1113) weiss válasza inf3rno (#1112) üzenetére


weiss
addikt

XU4 mennyire alkalmas desktop kiváltására? Alap dolgokra gondolok, libreoffice meg net.

I did nothing, the pavement was his enemy!

(#1114) azbest válasza weiss (#1113) üzenetére


azbest
félisten

Arm boardokkal a "net" alatt a böngészéssel nem szokott gond lenni, legfeljebb az, hogy kevesebb féle böngésző van rá. Nameg a youtube és más beágyazott audio-video tartalom problémás esetleg. Ha máshogy nem hát teljes képernyőn.

[ Szerkesztve ]

(#1115) weiss válasza azbest (#1114) üzenetére


weiss
addikt

Hátőőő, RPi 2-t a net kb. megölte. YT HW dekódolása felejtős minden ARM boardon?

I did nothing, the pavement was his enemy!

(#1116) azbest válasza weiss (#1115) üzenetére


azbest
félisten

Megfelelően beállított Kodi alatt nagyon szépen működik a youtube. Openelec-ből szoktak lenni odroidra is buildek. De a böngőszőben nem működik a gyorsítás.

Egyébként még androidon is problémás a böngészőből youtube-t nézni, sokszor el sem indul. Youtube appban meg jó.

Ez a net kb megölte dolog, gondolom valami több megás weboldal mindenféle kliens oldalt futó mókával. Vagy sok tabbal. Ezért is szoktam mondani, hogy kár abban reménykedni, hogy majd egy több GHz-es, sok GB ramos pécét kiválthat. Főleg ha sd kártyára megy a böngésző cache is.

Húztam is a szemöldökömet, amikor Eben a raspi3-ról azt mondta egy beszélgetésben, hogy az már közel desktop szintű, mert ez közel sem igaz.

szerk: hát az sd kártya is eléggé vissza tudja fogni az oprendszert. Régebben piszkáltam kicsit egy odroud xu-t vagy valami hasonlót... hiába volt 4 mag 1.7GHz-el de sokszor beakadt a fájlkezelés miatt a desktop gui. Gondolom emmc jobb lett volna. De az ssd-ktől azért még távol vannak.

[ Szerkesztve ]

(#1117) weiss válasza azbest (#1116) üzenetére


weiss
addikt

Ja, igen, bocs, azt elfelejtettem, hogy böngészős YT-ra gondoltam. Facebookot próbáltam, de gyötrelem volt.

I did nothing, the pavement was his enemy!

(#1118) erik365


erik365
aktív tag

Valaki használja már az Odroid C2-őt? A héten rendeltem egy Pi3-at, de mozgatja a fantáziám a Odroid is.

1.4 T-jet M32

(#1119) inf3rno válasza inf3rno (#1112) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Én nem arra használom. Tettem fel rá desktopot véletlenül, fent volt rajta pár órát. Hát a fullHD video azért akadt rajta. Netezéshez, office-hoz szerintem elég lehet. Viszont a 2G memória azért sovány. Én netezéshez van hogy 6G-t elhasználok, ha egyszerre többszáz lapot nyitok meg, de szerintem ezek az én egyedi szokásaim. Egy átlag felhasználónak talán elég a 2G.

Buliban hasznos! =]

(#1120) inf3rno válasza azbest (#1116) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Hát lehet benne valami. Olyan 20MB/s körül ír és 45MB/s körül olvas az SMB SD kártyával. USB3-as rack-el rácsatolt HDD-vel ugyanez olyan 85MB/s. Annál nem tudni, hogy az USB3 rack, a hálózat, a Samba server vagy a HDD limitál e. Egyébként ez egy drága SD kártya, papíron 90MB/s olvasást tud. Azért inkább ezen van most az OS, mert a HDD (viszonylag) sokat eszik meg hangos ha felpörög. Talán később, ha nem tetszik a sebessége, akkor teszek bele egy SSD-t, és átadom annak a boot-ot egy olcsóbb SD kártyáról, ezt a kártyát meg fényképezéshez használom majd.

Buliban hasznos! =]

(#1121) azbest válasza inf3rno (#1120) üzenetére


azbest
félisten

A random írás olvasás lehet többet számít. Például videót rögzíteni, szekvenciális írásra optimalizált kártyával sok MB sebesség lehet, de pici írás olvasás különböző helyekre meg akár a winyónál is lassabb lehet. Másik kártya meg lehet szekvenciálisan lassabb de random meg sokkal jobb. A törlési blokk méret számít ilyenkor.

De abból is lehet különbség ha az sd kártyánál igyekszik rögtön kiírni az adatokat, míg winyónál bufferel. Konfigon is múlhat.

(#1122) gábor-ka válasza weiss (#1113) üzenetére


gábor-ka
tag

Ha csicsásabb asztali effekteket akarsz, akkor még az Unity is megy a gépen, egész tűrhető FPS-el (csak a v-sync hiányzik), csak a memóriakártyára figyelj, mert egy jó minőségű kártya (neadjisten eMMC) elég sok hajtépéstől kímélhet meg.

Nekem a youtube ugyan nincs hardveresen gyorsítva, de nem is kell, böngészőben simán játssza az 1080p-t is, legfeljebb jobban zúg közben a gép :DD
apropó böngésző, ezen a gépen a chromium teljesített nekem a legjobban, a firefox közel se használta ki annyira az erőforrásokat mint a chromium.

A libreoffice is teljesen jól megy, 1-2 oldalas dokumentumokat írogattam ezen, és ki is nyomtattam róla őket minden gond nélkül. A windowsos betűtípusokat is fel tudtam rá tenni, bár szerkesztés közben nem mindegyik "aktiválódik" amit kiválasztok, viszont nyomtatásnál már azzal a betűtípussal fog megjelenni.

(#1123) azbest


azbest
félisten

Úúú mit láttam.

Van egy fura elektronikus hangszer, amihez open source nyákot készített valaki.
Nade az a durva, hogy diy sorozatgyártó gépet is készített. Van paszta-stencil meg pick-and-place készüléke is. A 3d nyomtatókhoz is használt szoftverekkel és megoldásokkal működteti.

Pár nagyobb alkatrészt és csatlakozót kézzel tesz fel. Aztán beteszi egy sütőbe (nem mikró!) :)

(#1124) tabek7


tabek7
csendes tag

Sziasztok!Lehet nem jó helyre irok de nézzétek el nekem.Rendeltem egy banana pi m3-at.Még kezdő vagyok a témában.És nem tudom hogyan kell rá telepíteni op rendszert,tudna valaki ebben segítséget adni.Kösz.

TJ

(#1125) Clever0 válasza tabek7 (#1124) üzenetére


Clever0
senior tag

Próbáld itt: Banana Pi

(#1126) Akos1994


Akos1994
aktív tag

Sziasztok!

Olyan kártyapc-t keresnék ami minnél kisebb fogyasztású, viszonylag könnyen akksis üzemmódra barkácsolható, illetve támogat valamilyen GPS modult. A cél az lenne, hogy egy saját GPS készüléket építsek, android vagy pocketpc/winCE alapon (Garmin kéne rá feltétlen, úgyhogy csak ezek jöhetnek szóba).
Elsőre Raspberry Pi Zero-t néztem ki, de kiderült, hogy android a hardveres gyorsítás hiánya miatt nem igazán megy, illetve wince is csak kísérleti jelleggel van rá.
Viszont csak rpi-hez találtam gps modult, nevezetesen ezt és ezt illetve emezt. Utóbbi is ttl-es mint az első, csak fogalmam sincs, hogy működne-e valamivel vagy ilyenkor kellenek plusz driverek esetleg.. :F Talán a másodikat tudnám a legkönnyebben bármelyik olcsó pc-re dugva működésre bírni, nem?
Illetve az is érdekelne, hogy ti melyik (és lehetőleg minél olcsóbb) mini gépet ajánlanátok ilyen célra..

[ Szerkesztve ]

(#1127) weiss válasza Akos1994 (#1126) üzenetére


weiss
addikt

Szerintem keress Arduinos GPS vevőt, azok soros portosak, és az biztosan menni fog akármilyen kártya PC-n.

I did nothing, the pavement was his enemy!

(#1128) azbest válasza Akos1994 (#1126) üzenetére


azbest
félisten

Mibe építenéd be? Ha kijelző is kell, ahogy látom a garmin felületéhez kell, akkor nem jobb egy kész tabletet venni?
Például 7 colos lenovo tabletek 25e körül is vannak.
Csak a példa kedvéért [link], elvileg gps is van benne.

Wince ma már valószínűleg felejtős. Olyan androidos board, ami kapható is pedig nem tűnik olcsóbbnak, mint a példának hozott tablet. Sőt, mire akku, kijelző és egyebek is odakerülnek, addigra drágább is lehet.

[ Szerkesztve ]

(#1129) Akos1994 válasza azbest (#1128) üzenetére


Akos1994
aktív tag

Egy saját fémházat terveztem, de közben most újra végiggondoltam és lehet biztos túl nagy fába vágtam fejszémet, mert az is elvárás lett volna, hogy korlátozottan vízálló legyen. Ezt mondjuk még úgyahogy meg lehetett volna oldani a ráköltött összeg nagyságától függően akár egész jól is, de rájöttem, hogy van itthon egy családban levetett ütött-kopott motorola defy és egy galaxy xcover is a fiókban.. Valamelyiken még működik is a gps vevő, pont csak telefonálni nem lehetett rajtuk vagy egyéb más problémáik voltak... Azt hiszem akkor inkább előbb kipróbálom a régi mobilokat, hogy beválnak-e.. :D

(#1130) hangyaqtya válasza erik365 (#1118) üzenetére


hangyaqtya
csendes tag

Sziasztok!

Én most vettem egy ilyen kütyüt. Előtte nem volt semmi hasonló mini gépem. Szóval se tapasztalatom se szaktudásom. 16-os ubuntu megy rajta. Fel raktam a kodit is de az annyira szaggatott már a menü, hogy használhatatlan volt. A filmnézésig el sem jutottam. top parancsnál 99-100 % ot mutatott. Ha elindítottam egy böngészőt akkor is ilyen terhelést láttam. Valami még nagyon nem kerek itt. A kodi ami települt még valószínűleg nem kompatibilis. Kellene egy gyors sd kártya. Sok a hamisítvány ill a silány termék. rá van írva hogy C 10 de max C4 es nagy jó indulattal. Ki akartam próbálni androiddal de sajnos olyan leírást nem találtam amit értettem is volna. Nembeszélni angol a google fordítóval se sokra jutottam. Esetleg tudna valaki amin szépen megy a kodi letölthető működő androidos és linuxos változtot?

(#1131) hangyaqtya válasza hangyaqtya (#1130) üzenetére


hangyaqtya
csendes tag

Most nézem, hogy nem írtam be hogy az a kütyü amit vettem egy odroid-c2. :D

(#1132) hangyaqtya válasza hangyaqtya (#1131) üzenetére


hangyaqtya
csendes tag

Beszereztem egy gyors sd kártyát. Nagyon szépen elindúl rajta az ubuntu mate. Viszonylag gyors. Szépen tudok vele netezni. Filmet próbáltam lejátszani hálózaton keresztül VLC-vel. Hang volt kép nemigen. Kodek hibára gynakszom. :) 5.1- es hangot nem sikerült kicsiholnom a szerkezetből, csak sztereót. :/ Valahol olvastam, hogy Dolby digital openelec alatt megy de DTS nem. Én még olyan openelec-et sem találtam amivel elindúlna a c2-ő. :)

(#1133) azbest válasza hangyaqtya (#1132) üzenetére


azbest
félisten

a vlc tartalmazza a codec-et. Inkább a videokimenet módja és a hardveres gyorsítás hiánya jelethet problémát, szerintem.

[ Szerkesztve ]

(#1134) azbest


azbest
félisten

Elkezdték szétosztani a britt iskolások közt a bbc micro:bit kütyüket [link]

[ Szerkesztve ]

(#1135) sutszi


sutszi
veterán

Erről mit gondoltok? NanoPi M1

Szívesen kezdenék el foglalkozni ilyen aprólékokkal, de nem tudom mivel lenne jó elindulni. De a folytatás sem biztos, ezért viszonylag kis összegben gondolkodom.

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#1136) inf3rno válasza sutszi (#1135) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Szvsz attól függ az egész, hogy mire akarod használni. Pl nekem szervernek az Odroid teljesen bevált, de mondjuk egy robothoz, időjárás állomáshoz vagy mp3 lejátszóhoz tuti, hogy valami olcsóbbat vettem volna.

Buliban hasznos! =]

(#1137) sutszi válasza inf3rno (#1136) üzenetére


sutszi
veterán

Főként ismerkedni ezzel a világgal. Az időjárás állomás tetszik, de ez pl milyen szenzorokat igényel?
De egy kipróbálás erejéig megnézném VPN szerverként mit bír. Esetleg valami lokál SVN szervernek, vagy Git-nek.
Szívesen kipróbálnék egy kamerás GPS-es kombót...

Esetleg ha elfut rajta egy Tomcat szerver akkor Java alkalmazásszerverként is ránéznék... szigorúan saját használatra.

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#1138) azbest válasza sutszi (#1135) üzenetére


azbest
félisten

az amlogi h3 proci linux támogatása még elég gyenge. Ez van az orange pi néhány változatán is és elég limitált a használhatósága a szoftveres környezet kiforratlansága miatt. 3.4-es kernel, usb kezelés problémák. Túlmelegedés, ha nem jól van belőve az órajelvisszavétel. Ha bekerül a mainline kernelbe, akkor lesz értelme piszkálni szerintem, de az meg elég lassan halad.

Ha kezdőként kellemes élményekkel szeretnél gazdagodni, akkor olyasmit válassz, amihez kiforrott környezet és élő support van. A random kínai cuccokhoz, főleg, ha kevésbé elterjedt soc-ra épülnek, akkor kiadás után semmi támogatást nem kapsz és rajtad kívül csak páran küzdenek vele.

A tüskesor pivel való kompatibilitása sem 100%. Mégha kb ott is vannak a kivezetések, ahol a pi-n, de szoftveresen lehetnek különbségek.

Szóval, hacsak nincs jó támogatás hozzá, akkor lehet inkább egy pi zero-ra vadásznék a helyedben, a pimoronin pár hetetne feltűnik kisebb készlet és még olcsó is, ha csak magában veszed.

[ Szerkesztve ]

(#1139) azbest válasza azbest (#1138) üzenetére


azbest
félisten

félrebeszélek, allwinner h3 a soc :)
Aktív hűtés nélkül fagy, ha szoftveresen nem lassítják ilyenkor vissza. Pedig a 4 mag elég jó teljesítményt adna.

[ Szerkesztve ]

(#1140) tvamos válasza sutszi (#1137) üzenetére


tvamos
nagyúr

Ismerkedésnek szerintem az eredeti Raspberry Pi a tuti, a közösség miatt. Ha bármi gond van, (szinte) mindig találsz valakit, aki tud segíteni.

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#1141) sutszi


sutszi
veterán

Ezek alapján akkor maradnék a Raspberry-nél, de az áruk azért elég húzós. Látam aprón is hirdetnek nem kevesen 2-est. A Zero jó lenne de nincs sehol. Ez árban is megfelelne. Kezdésnek jó lehet míg beletanulok. Ha egy egyszerűbb szenzoros mérésekhez elég a teljesítménye akkor már tudok vele játszani.
Viszont Zero most ennyire népszerű, hogy sehol nincs?

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#1142) azbest válasza sutszi (#1141) üzenetére


azbest
félisten

Keveset gyártanak belőle. A zero-ból eleve nem akarnak sokat, mert nem hoz sok hasznot és helyette a 3B készleteket töltötték fel bejelentés előtt. Mivel a 3. generációból várható A és compute modul változat is, nem lepődnék meg, ha annak a gyártása is nagyobb prioritás lenne.

Itthonról a pimoroni-t érdemes figyelni, mert 8 font körül van szállítással a csupasz zero. Minden hónapban vagy egy-két alkalom, amikor készletre kerül. Ha reggelente ránézel, akkor esélyes elcsípni. Mivel eu-ból jön, egy héten belül megérkezik. Szóval kis szerencsével hasonló időn belül meglehet, mint kínából rendelni valamit. Ez már inkább a pi topicba tartozik :)
A pi topicban olcsó és jó usb-lan adaptert is linkeltem, ha esetleg hálózaton elérhetővé tennéd.

Az áruk nem vészes, más boardokhoz képest egész olcsó, 14 ezer körül lehet bruttó forintban (farnelltől, fdh.hu-n keresztül általában olcsóbb, mint a kiskerekben). 2 helyett már lehet a 3at érdemes megvenni.

Ha szenzorokkal szeretnél ismerkedni, akkro az arduino vonalat is tudom ajánlani. Pesze azon nem linux fut, egészen más kategória. Kínából fillérekért vannak boardok és szenzorok hozzá. (a szenzorok működhetnek a pivel is)

[ Szerkesztve ]

(#1143) sutszi válasza azbest (#1142) üzenetére


sutszi
veterán

Köszi. :R Most tűnt fel, hogy Pi-nek külön topikja van és az itt nem téma. :DDD

Akkor egyelőre még utánaolvasok a Pi topikban is, és megpróbálok egy Zero-t levadászni. A leendő 3A változat miben lesz más?

A helyeket amiket írtál feljegyeztem. Gondolom innen lehet jó áron megkapni.

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#1144) inf3rno válasza sutszi (#1137) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Időjáráshoz elég az Arduino. Ahhoz csak annyi kell, hogy nyomást meg hőmérsékletet mérsz, aztán azt kiteszed egy kijelzőre. Persze lehet cifrázni, több szenzort teszel, aztán átlagolsz, vagy szélerősség mérőt beépítesz, vagy grafikont rajzoltatsz, stb... Ezek nem valami erőforrás igényes dolgok. Robot vezérléshez is talán jobb valami gyengébb lapot venni, ha nem számításigényes dologról van szó. Pl okos drón, aminek rádión csak azt mondod meg, hogy hova menjen, nem azt, hogy hogyan.

Alkalmazás szervernek szerintem már valami izmosabb kell, RPI, Odroid, Banana PI, hasonlók. Nekem most egy Odroid XU4 a szerverem, meg vagyok elégedve vele. Ezen pl neo4j is elfut, ami egy java-ban írt gráf adatbázis. Mondjuk egy 5-10% cpu-t meg ramot megeszik idle, mert nem ilyen minimál szerverekre tervezték (2GB memória, ARM 7+15), hanem 8GB ramosokra, corei7-el meg hasonlókkal. Banana PI-nek is van izmosabb változata, 8 magos az is, 2GB memóriával, és kb fele olyan erős CPU-val (ARM 7x2), mint ez az Odroid. Ennél a kategóriánál gyengébb pl az RPI, de az is elég lehet egy felhasználós alkalmazás szervernek. Ha csak belegondolsz, a navigációt is simán elviszi a mobilod, és az is kb annyit tud, mint egy ilyen kütyü, valszeg még kevesebbet is. Memóriában 250MB egy Ubuntu szerver, olyan 64 elég lehet egy PgSQL adatbázisnak, a maradék meg mehet a java app-nak. Szóval minimum 512MB memória kell szerintem.

Ha valami erős szerver kéne, de nem akarsz csillagászati összeget költeni rá, akkor ami még szóba jöhet az a j1800/1900 vagy n3050/3150 integrált CPU-val szerelt miniITX lap, plusz memória, ház, táp. Ez árban nagyjából ugyanúgy jön ki mindenestül 70-100 pénz, mint az Odroid, viszont fogyasztásban olyan 30W, szemben az 5W-al, amit az ARM tud. Ez havi szinten olyan 1200Ft vs 200Ft-os villanyszámlát jelent. Cserébe viszont az ilyen gépek processzora 5x gyorsabb (prím számos benchmark alapján, szóval nem reprezentatív), és 2GB helyett 8GB memória megy beléjük. Ezen kívül nagy valószínűséggel jóval megbízhatóbbak az Intel, Gigabyte, Asus, stb. alaplapok, mint a lapok, amiket ilyen Raspberry, Hardkernel, meg hasonló cégek gyártanak. Cserébe az Odroidot 2-3 évenként le tudom cserélni a villanyszámla különbözetből, ha esetleg tönkremenne. 2 év gari meg van rá, ha németektől rendeled (Koreából semmiképp, ott csak 2 hetet adnak).

Nagyjából ezek az opciók. Én ha még egyszer vásárolnék, akkor lövésem sincs, hogy újra ilyen SBC-t vagy integrált CPU-s gépet vennék e. A villanyszámla, a CPU ereje, a RAM mennyisége, és a megbízhatóság is fontos szempontok voltak, de egyelőre egyikkel sincs gondom az Odroidnál. Igazán majd akkor fog kiderülni, ha elkészülnek az alkalmazásaim, amiket a szerverre szánok, és kijön, hogy egy-egy bonyolultabb lekérdezés vagy számításigényes művelet mennyi időbe kerül. Egyelőre még csak keretrendszer írásnál járok, az alkalmazás írás még elhúzódik egy pár hónapig. Ezen kívül Samba szervernek használom, amire bevált, olyan 80MB/s körül hozza az adatot HDD-ről. SD kártyáról sajnos csak 20MB/s-el, pedig elvileg tudnia kellene annak is hasonló olvasási sebességet. Ha esetleg ilyen SBC-t vennél szervernek, akkor mindenképp add át egy olcsó SD kártyával a bootolást egy SSD-nek, és arra tedd a rendszert. Megbízhatóbb és jóval gyorsabb lesz minden. HDD-re szerintem azért nem jó tenni, mert állandóan pörög, zajos, és sokat fogyaszt 5W 24 órában havonta olyan 200Ft. Szóval a HDD inkább fájlok tárolására jó, mint oprendszernek. Nekem nagyjából ennyi a tapasztalatom összefoglalva. Gondolom mások jobban elmentek a drón készítés, vezérlés, forrasztgatás meg hasonlók irányába.

Buliban hasznos! =]

(#1145) sutszi válasza inf3rno (#1144) üzenetére


sutszi
veterán

Az időjárás-állomás jó tanuló "feladatnak" lehet jó. Ezért jutott eszembe... Az arudino kicsit más irányba megy.
Inkább ezen a kicsit erősebb ARM-s vonalon maradok amíg megtalálom az utam. Amíg nem ismerem a témát addig inkább apró lépésekben haladnék... Köszi a részletes leírást. Az alkalmazás szerveres rész külön hasznos lesz, hogy jól belőjem az igényeket.

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#1146) inf3rno válasza sutszi (#1145) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Elméletileg ezekkel is meg lehet ugyanazt csinálni, mint arduino-val, de nem igazán értek az elektronikához, a többiek biztos tudnak erről többet mondani. Szóval akár vehetsz egy Odroid-ot, vagy RPI-t is, aztán ha meguntad az időjárást, akkor szétszeded, és csinálsz belőle szervert, vagy amihez éppen kedved van.

Buliban hasznos! =]

(#1147) Janaboy válasza inf3rno (#1144) üzenetére


Janaboy
veterán

Nekem egy qc5000es lap van 4gb ram, win10 2tb hdd 20w fogyasztas.

[ Szerkesztve ]

Janaboy

(#1148) vargalex válasza Janaboy (#1147) üzenetére


vargalex
félisten

ASRock Q1900-ITX 2*1 TB HDD + 32 GB SSD, 4 GB RAM Arch Linux. Átlagosan 14W, csúcsra járatva 22W. Szóval valóban nem vészesek már ezek...

Alex

(#1149) inf3rno válasza vargalex (#1148) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nekem az Odroid idle 3W, csúcsra járatva olyan 8-9W. Plusz mellé a HDD olyan 5W-ot eszik, ha pörög és ír, és azt hiszem olyan 3-4W-ot ha pörög, de nem ír. Úgy van beállítva, hogy 10 perc után spin down van, onnantól meg 0 a fogyasztása. Ha tudnék, akkor sleep meg wakeup is lenne rajta, de nem támogat on-lan wakeup-ot a rendszer. Az adatbázisokat SD kártyán tartom, és onnan backup-olok a HDD-re hetente. Átlagot még nem néztem, de olyan 4-8W között megáll majd szerintem, ha mindent megírok a gépre, amit akartam. Árban szállítással 38k volt az Odroid, 11k az SD kártya, 14K az 1GB-os HDD és 5k az USB3 rack. Összesen így 70-ből voltam meg. Az adathordozó nélküli ára rack-el meg egy olcsó SD kártyával 45k lenne. Nektek mennyire jöttek ki árban a gépek?

Buliban hasznos! =]

(#1150) vargalex válasza inf3rno (#1149) üzenetére


vargalex
félisten

Szia!

HDD-k nélkül kicsivel 40k alatt volt. Természetesen a fogyasztást így értettem, hogy folyamatosan mennek a HDD-k.

Alex

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.