Hirdetés
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Egy korszak vége
- Szólánc.
- Miért ne vegyél gagyi kínai LED izzósort...
- Asszociációs játék. :)
- AuraSync kibeszélő topic
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Klímaváltozás, természetszennyezés
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Update.
A hátramaradt 7 db olvashatatlan lemezzel küzdöttem még egy kicsit - amiken egy db progi van (vagyis egy időben lett a lemezekre írva)
Végül nem az fdread volt a megoldás. Egyszerűen ezekhez a lemezekhez további fejállításra volt szükség.
Miután ez megtörtént, szépen megjöttek az adatok ezekről a diszkekről is.
Az sem kizárt, hogy másik gépen, másik floppy drive-val készültek, még ezer évvel ezelőtt.
Érdekes, ez nem jelenti azt, hogy most meg az előzőleg beolvasott lemezek váltak volna olvashatatlanná. Nem, azok is rendben vannak így is.
Nüansznyi eltérés lehet a lemezek között, és ezek szerint, ez a formátum még kihozott további hiányosságot a fejpozícióban. -
A nálam lévő HD floppy egység 360 rpm-es, ezt le tudja tesztelni az imagedisk. Sebességre talán 500k bps-t ír.
Gyakorlatban ez nem tudom mennyire valós, még soha nem mértem le mennyi idő alatt olvas be egy lemezt. Gyanítom az 1,5 MB-ra formatáltat gyorsabban olvassa be, de soha nem volt problémám az idővel.Sokkal inkább a sok kis fájl megjelenése amire emlékszem mekkora sokk volt amikor HDD-ről kellett kimásolni, még nem volt floppyn az adat, hogy image-ként duplikáljuk le. Volt hogy ott ültünk a gép előtt fél órát, mire ráment pár játék a lemezekre.
Aztán felfedeztük a smartdrive-ot
Vagy akkor került be a DOS-ba, nem tudom. -
Érdekes ez a 8 inches lemez, habár az alkalmazott bekötése különbözik, és csomó mindenben más mint az 5 és 1/4, de az látszik, hogy egyenes ági leszármazott a kistesó.
Létezik hozzá átalakító kábel, amivel sima FDD portra lehet kötni egy PC-n (az átalakító csak az átkötéseket variálja, plusz jumperel pár dolgot)
Elég sok buktatója van, de végül kihozták, hogy DOS alatt vagy akár Windowsban, kb. úgy viselkedjen mint egy 1,2 MB-os szokásos HD lemez. Írni, olvasni lehet rá, de még bootolni is simán tud.Régen valamiért azt hittem a DD-s lemez az egy alacsonyító képző. Miközben a DD az már a szuperfejlett, dupla oldalas, dupla adatsűrűségű az eredetihez képest
Itt az volt a legnagyobb, 1,2 MB (majdnem)Ez a 8-as hajlékony lemez, utólag visszanézve az időben, olyan mintha az 5.25 prototípusa lett volna
Érdekes videó az átalakítóról, különbségekről és a felhasználásról
-
-
válasz moongoose #32 üzenetére
Fizikai sérülés az esetemben nem igazán jöhet szóba. Nem méhtelepről begyűjtött, eső áztatta egységről van szó.
Amióta nálam van, 30+ éve a lakásban, szobahőmérsékleten, relatív pormentesen volt tárolva.
A kondik átnézése jó ötlet. De egyelőre, mivel a lemezek nagy részét jól olvassa, és az egész teljesen stabilan megy, még nem gondoltam továbblépni az elektronika vizsgálatára. -
Örülök neki, hogy ilyen sok embert érdekel a téma.
Van pár lemezmellékletem nekem is befogva, plusz driver lemezek. Tipikusan DD-sek, 800 kByte-ra formatálva.
Azok kb. mind tökéletesen megmaradtak, inkább a HD lemezek, az 1,5 MByte-osak között vannak hibásak.
Valószínű azzal már nagyon a határait feszegettem a technológiának.Kislemezeket otthon nem használtam. Már mindenkinek olyan meghajtója volt, de én maradtam a réginél, amire már bőven voltak lemezeim. Akkoriban kincs volt minden létező MByte kapacitás.
Később munkára voltak 3.5" diszkjeim, de mind driver lemezekből, azokból nem vettem egyet sem új, dobozost.
Nemrég pont használtam párat retro másolásra, nekem meg azokkal nem volt bajom.Köszönöm a tippet az FDFORMAT & FDREAD -ról!
Halványan rémlik valami, majd kipróbálom.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tápegység Moduláris Kábel Tápkábel Adapter Hosszabbító Csatlakozó Elosztó - Egyedi is
- Pcie 5.0 ATX 3.0 12Pin - 16Pin Moduláris Kábelek És Adapterek 12VHPWR 12v2x6 Egyedi Harisnya Nvidia
- AppleCare+ biztosítás - új / maximum 60 napos Apple termékekhez - Apple Biztosítás
- AppleCare+ biztosítás - új / maximum 60 napos Apple termékekhez - Apple Biztosítás
- Új Lenovo Yoga 7 ProX Gamer Tervező Ultrabook -50% Ryzen 7 6800HS 32/1TB AMD 4GB + 3050 4GB 3K 120Hz
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest