2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Ubuntu telepítő módosítás

    Alapvetően jó nekem a standard telepítő, de kellett csinálnom egy olyat, amiben bizonyos dolgok előre ki vannak töltve, így beleástam magam. Külön jó hír, hogy a Canonical elvileg a 22.10-től cseréli a telepítőt valami Flutter alapúra, szóval pont időben álltam neki :D

    A lényeg, hogy az Ubuntu telepítője Ubiquity-el működik, ami a Canonical saját cucca, és természetesen nem találtam róla normális doksit :W A módosítandó alany Kubuntu volt, de a felsorolt módosítások a simára is működnek (a Calamares-t használó LXQT-s Lubuntura meg nem).

    A telepítő módosításához jól jöhet egy Cubic, de én egyszerűbbet csináltam : Rufus-sal pendrive-ra írva Fat32 filerendszerre kerül a telepítő, így simán lehet módosítani a file-okat. Egy virtuálgépnek adtam oda a pendrive-t, így lehetett tesztelni a telepítést is minimális macerával.

    Folytatás...

    hcl 10 hónapja 5

  • Asus Sabertooth Z97 Mk2 alaplap hibafeltárás és tovább

    Ismerősnél megállt az erre az alaplapra épülő gép. Na jó, addig sem ment sehova, de a hiba jelentkezése után kevéssé kapcsolt be. Próbálkozott, de bekapcsolásra 1mp után le is kapcsolt. Jött a gép hozzám, a lényeg először az volt, hogy kiderüljön, mi a rossz.

    Viszonylag hamar kizáródott a táp, videokártya, RAM-ok, procim nem volt S1150-re, de mivel proci nélkül is ez volt a jelenség, az sem okozhatta.

    Méregetés jött. Proci körül a FET-ek jók, DRAM stabilizátorai jók, stb. Van a neten egy service manual/Boardview kivonat, amiben azért megvolt, hol mit kellett volna mérni. És van ez a videó, amiben egy Mark S-t javít az úriember, de a hiba ugyanaz. Próbál indulni, de leáll. És a chipset környékén cserél valamit (nem érteni, mit).

    Kicsit túrva a lapot, kiderült, hogy ahol a manual kivonaton 1,05V-t kell mérni (ez a chipset tápja), az egy tekercs, ami egy 29 1D M2G feliratú 8 lábú IC-ből jön. Vagy FET, vagy stabilizátor, de semmit nem lehetett róla találni.

    Folytatás...

    hcl 11 hónapja 20

  • SSHFS röviden, azaz távoli filerendszer SSH-val

    Mert miért ne lenne ilyen megoldás is. Arról van szó, hogy SSH elérésen át fel lehet csatolni távoli gépek filerendszereit, anélkül hogy különösebben macerálni kéne. Ez benne a legjobb :)

    Onnan indult a dolog, hogy távolról el akartam érni az otthoni belső hálón levő gépeken file-okat, úgy, mintha a helyi gépre lenne mountolva. A Nextcloud-on ez ugye nem ment volna, az másra való amúgy is. Lehetett volna NFS, ilyesmit beengeni. De van erre egyszerűbb dolog is : az SSHFS. Sajnos abandoned, de remélhetőleg nem fog a feledésbe merülni, mert amúgy tök jó dolog.

    Olyan bonyolult ugyanis, hogy :
    - felteszed az sshfs csomagot arra a gépre, amiről szeretnél távoli gépek cuccait csatolni
    - csinálsz egy megfelelő jogosultságú mount pointot (jó, ha a usered tudja írni)
    - sshfs [user@]hostname:[directory] mountpoint és fel is csatolja (a directory az a távoli gépen a könyvtár, amit felcsatolsz, a mountpoint meg az, ahol a helyi gépen fog látszani) (ugyanúgy van -p portszám paraméter is, mnt az SSH-n)
    - normál umount-tal tudod lebontani a kapcsolat
    Látható, hogy a távoli gépen semmi különösebb macera nincs, csak menjen egy SSH szerver.

    Folytatás...

    hcl 1 éve 15

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.