2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • PostmarketOS , Nexus 7 2012, SXMO

    Hogy mik ezek? Az kiderül :D

    A PostmarketOS egy Linux disztribúció, ami Alpine Linuxra épül, és a célhardverek nagyrészt mobileszközök. Az Alpine amúgy is sok beágyazott dolog alapja, mert nagyon minimál, nagyon kicsi, és amúgy funkcionális OS, elég gyakori RAM-ból működő cuccokon is, az ólajtón is elfut. Egy mezei Alpine telepítés x86-ra kb. 130-150MB. Nem méret. (Igaz, ebben semmi nincs, kapsz egy parancssort, esetleg megy a háló - de ugyanez Debianból pl. sokkal nagyobb, úgy egy nullával.)

    A PostmarketOS, pl. a Pinephone-ok egyik hivatalos rendszere, többféle GUI-val, minden földi jóval. És még jó sok mindenre létezik ilyen-olyan készültségi fokban. Na ez utóbbi az érdekes. :) A Community support alatt levő eszközökön (elég kevés) elég jól megy már, és rengeteg cucc van Testing státuszban, ami bármit takarhat, leginkább azt, hogy a jól és a sehogyan sem közötti tartományban működik rajta a PostmarketOS. Nekem mákom volt, a Nexus 7 2012 tabletem (alias Grouper) egész jól támogatott PostmarketOS-el, pedig még csak community support sincs rá.

    Folytatás...

    hcl 2 éve 6

  • Pentax K-50 blendeprobléma macerálás

    A Pentax K-30, K50 szenved egy konstrukciós hibától. A blende hajlamos "megragadni" a legzártabb állásában.

    Mondjuk azóta sem értem, hogy működik, mert a Pentax objektív alapból zárja a blendét, és a vázra feltekerve nyílik ki. Érdekes módon a jelenség az, hogy nyitva a blende alapból, de képkészítésnél f22 (avagy "legzártabb" blendére ugrik). Később látható lesz, hogy miért furcsa ez :D


    Szétszedve

    A hiba oka, hogy a blendét mozgató szolenoid tekercsben a tulajdonképpeni mozgást végző vasmag megszorul. Egyesek szerint hibás anyagminőség, szerintem meg a hosszas állás is közrejátszhat :) Mindenesetre az alábbi videóban látható módon kiszedés és megreszelés után maga a vasmag már mozgott, de nem jöttem rá, hogy tulajdonképpen mit csinál :D A szolenoid alatt kilógó kis pöcök csatlakozik a blendemozgató kart mozgató fogaskerekekhez, de arra nem jöttem rá, hogy tkp. hogyan is működik a beugrasztás, mert csak ezzel nem mozgatható semmi, és a bajonettben levő karral sem mozog a vázban levő mechanika.

    Folytatás...

    hcl 2 éve 2

  • HP Probook 4340s bekapcsológomb taknyolás

    ...szó szerint! :DDD Fent említett gép egy fórumtársnál nem kapcsolt be néha. Lötyög a bekapcsgomb.
    De hát az azért még nem szokta azt jelenteni, hogy ne kapcsoljon be... :F (Aha, mint a legutóbbi Lenovon :D )

    Szóval szét kellett szedni, megnézni, mi van. Szerencsére csak majdnem az egész gépet kellett lebontani a dologhoz... Szétszedős videó itt, csak a szokásos, bár nem olyan borzalom, mint az igazán konzumer gépeknél. Tehát csak félig kellett lebontani.

    Aljából csavarok ki, billentyűzet le, szalagkábelek a tetejében kihúz, majd lerángatni a tetejét. Megkeresni a rejtett csavarokat (pl. a winyó alatt) és lerángatni a tetejét. A többi rejtett csavar kitekerése után lerángatni a tetejét A bekapcsológombos NYÁK a tetejébe van rögzítve, a műanyag gombbal együtt.

    Folytatás...

    hcl 2 éve 15

  • Titan K-5 zár, beletört kulcs kiszedése

    Nyitottam az ajtót, majd bután néztem a kulcs kezemben maradt fejére :D

    Szerencsére a nyitással nem volt gond, mert a csonkot a zárba rakva az ajtó végülis működött, és két zár van rajta, szóval a másikkal zártam be. Na de a kulcs maradékát csak ki kellett szedni... (Betörők csalódottak lesznek, ugyanis nem arról lesz szó, hogy hogyan nyílik ez az izé kulcs nélkül :P )

    Zárbetét ki, Google, és kiderült, hogy Titan K-5 névre hallgat a cucc, meg hogy venni lehet, azon kívül semmi infó. Tehát előkerült pár tű, csipesz, ilyesmi.


    Itt már elkezdtem kipiszkálni, a kiinduló állapotban a beletört darab pont a golyó előtt ért véget a kulcsnyílásban, tehát kb. ezen a képen nem is látszott volna

    Az hamar kiderült, hogy a két vége két külön zár, tehát nem lehet rajta átnyúlni. Középen két gyűrű tartja (gondolom össze), de csak végső esetben akartam leszedni.

    Folytatás...

    hcl 2 éve 18

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.