2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Karácsonyi képeslap :)

    Íme az idei karácsonyi üdvözlet - szokásos letölthető-nyomtatható képeslap, és kép formátumú is, e-mailben való küldéshez :)

    Képként :

    (A képre kattintva tölthetőek le nagyobb méretben, vagy itt és itt )

    PDF egyik verzió itt, másik itt
    (10x15cm-re jön ki nyomtatva)

    Szóval mindenkinek kellemes ünnepeket :)

    hcl 2 éve 0

  • Letölthető-nyomtatható PDF naptár 2022-re

    Szokásos évi naptáras bejegyzés; a tavalyi igények alapján idén összeraktam a fali mellé egy asztali naptárat is, amibe lehet jegyzetelni. Mind a kettőben szerepelnek a 2022-es áthelyezett munkanapok, és munkaszüneti napok, ünnepnapok.
    Szokás szerint az elmúlt években készült képek vannak bennük (többsége 2021-es), és PDF-ben ingyenesen letölthetők, nyomtathatók. Elég minimalista lett :)

    Az asztali verzió ilyesmi kivitelű, és itt tölthető le (vagy a képre kattintva) (18MB) :

    A fali pedig ilyen, és itt tölthető le (vigyázz, 100MB):

    Remélem sokaknak hasznos lesz :)

    hcl 2 éve 0

  • Filebrowser, azaz filemanager böngészőből

    Mivel böngésszem a NAS-t

    Van itthon egy NAS, ami persze nem olyan, mint máshol megszokott :D . Alapvetően egy asztali gép, 5x500GB winyó RAID5-ben, Athlon II X2 procival, 4GB RAM-mal, Ubuntu Serverrel. NAS létére alapból ki van kapcsolva, szépen ébreszthető WOL-al, ha kell.

    Általában SSH-n át X forwarding-on indított filekezelőn böngészem a tartalmát, ami sokkal használhatóbb egy SMB alapú hozzáférésnél (másoláshoz viszont utóbbit használom). Ugyanakkor lehetne ez egyszerűbb is, ötlött fel a gondolat, hiszen kintről nem elérhető ez a gép sem közvetlenül. Már jó ideje SSH és HTTPS alapú hozzáférés van kintről az itthoni hálózathoz a home szerver/gateway-en keresztül - a NAS-hoz meg végül sosem küldtem be semmilyen portot, mert ugye nem kicsit lett volna rizikós, ha már a személyes cuccaimmal van tele.

    Tehát, mi lenne, ha web alapú elérése is lenne a NAS-nak? Csak belső hálón, aztán ha kell, SSH tunnelen át végülis akárhonnan... Na de mi jó erre?

    Folytatás...

    hcl 2 éve 23

  • A kisgömböc egy iPhone-t is elkapott...

    A kisgömböc a legtöbbb lítiumakkus cuccra leselkedik; elég csak csontra merülve állni hagyni az eszközt, vagy egy rossz minőségű akkumulátor is.

    Ezzel az 5s-el az utóbbi történt, szépen szétnyomta az akku. A kijelző sajnos nem maradt épen (pedig lett volna esélye, még így meghajolva is - s ha nincs lecsavarozva az alja, akkor nem is törik el). Viszont így alkalmam nyílt iPhone-t szerelni, ha már a sajátom akkucseréjét nem dokumentáltam. Mondjuk nagyon ezt sem :D (Iphone SE 2016 amúgy ugyanez, csak az akkucsati különbözik.)


    Hát, ez kicsit meghízott

    Meg igazából mit is? Az egészhez egy Pentalobe csavarhúzó kell, egy PH00, egy csipesz, meg egy műanyag szétszedő, vagy tapadókorong. Utóbbit nem szeretem, és óvatosnak is kell vele lenni, hogy a Home gomb kábele ne szakadjon el. A vékonyabb szétszedővel, késsel meg az a gond, hogy a házat könnyű vele megsérteni. Na, itt legalább ez nem volt kérdés, megoldotta az akku :D


    Csavarok kint, a Home csati leszorítója kiszedve

    Folytatás...

    hcl 2 éve 20

  • Windows 11 vs. Qemu/KVM virtuális gép

    Nem kenyerem Windowsról írni, de azért egy informatikus értsen az elterjedtebb dolgokhoz, szóval csak ki kellett próbálni ezt is. A prewiev szépen működött egy mezei virtuális gépen (akkor még Vmware-n), de a végleges ugye megköveteli a TPM 2.0-t, az meg az egész családban nincs egy gépben sem, illetve a céges pár évesekben csak. Fizikaira persze amúgy sem tenném, de virtuálgépen lehet emulálni ;]

    A Vmware helyből tud TPM 2.0 emulációt, viszont a most használt Qemu/KVM nem (nemrég cseréltem a Vmware-t KVM-re).

    Hogy mégis tudjon, ahhoz a swtpm csomagnak kell fent lennie a host gépen. Ez Stefan Berger fejlesztése, és sok disztró sok verziójára csak forrásból megy fel (és kell a libtpms0 is neki), de sok másra meg van repóból; a nálam a futó Debian 10-re persze nem volt semmilyen tárolóban.

    Ezért felvettem az unstable (Debian Sid) tárolóit - nem a legszebb megoldás :
    mcedit /etc/apt/sources.list
    és a végére :
    deb http://ftp.de.debian.org/debian sid main
    (Amikor már fent a cucc, akkor az elejére egy #, és nem akar majd ebből frissülni.)

    Folytatás...

    hcl 3 éve 8

  • USB távolról - USB eszköz megosztása USBIP-vel

    Többféle megoldás létezik arra az esetre, ha egy távoli gép USB portjait szeretnénk helyben használni. Az usbip az egyik, nem a legegyszerűbb, de használható módszer. Elég sokat kellett túrni, de miután kiismeri az ember a(z Ubuntu/Debian verzió) hülyeségeit, tök használhatónak látszott.

    Ubuntu és Debian rendszereken a telepítés módja megegyezik : apt install usbip
    Az első gáncs az, hogy valamelyik Linux-tools-common csomagban is benne van az usbip, de az kb. mindenben is különbözik, nekem nem működött.
    Suse-n és Centos alapú disztrókon is létezik a csomag, de nekem Suse-n nem működött, Centos-t meg nem tudtam telepíteni (sehogy nem tudtam bebootolni a telepítőt a tesztgépen :DDD), szóval azon nem néztem.

    Azon a gépen, amiről megosztunk egy USB eszközt, be kell tölteni az usbip moduljait - én mind a két gépen kiadtam ezeket, az a biztos. (Elvileg a kliensen a vhci-hcd épül az usbip-core-ra, a szerveren meg az usbip-host.)

    modprobe usbip-core
    modprobe usbip-host
    modprobe usbip-vduc
    modprobe vhci-hcd

    (Aztán ha már biztos jó, akkor be is lehet vágni a /etc/modules-ba)

    Az usbipd démon futtatásához a szerveren kell egy usbipd -D parancs. Ez fogja a háttérben megosztani az usbip -vel kiexportált eszközöket.

    Folytatás...

    hcl 3 éve 2

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.