2023. december 2., szombat

Gyorskeresés

Szakszerű javítás a köbön

Írta: | Kulcsszavak: szervíz . wayteq . mp4 . usb . gányolás . p20

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nos, a garanciaidőn belüli javítások néha érdekes fordulatot vesznek. Minap egy barátom hozta hozzám az MP4 lejátszóját...

...na de a lejátszó korábbi történetét is ismerni kell, hogy a végkifejleten kellően szörnyülködhessünk.

Említett lejátszót kb. fél éve vette, némi tájékozódás után döntött (meg rábeszéltem :( :D ) egy Wayteq P20 mellett, amit egy webshopból szerzett be. Sajnos az anyagi lehetőségek korlátozottak voltak, ezért lett Wayteq, gondoltuk annyira nem lehet veszélyesen rossz, ha GPS-t tudnak gyártani...

Némi idő elmúltával a kis dög sztrájkba lépett, nem kapcsolt be. 2 hét garanciáls szervíz, ahol is szoftverfrissítés következtében megjavult.

Majd pár hét elteltével megint meghalt a szoftver (nem mi voltunk bénák, resetre sem ragált semmit), újabb frissítés. Megint két hetes gariztatás, megint megjavult...

...majdnem egy hétig jó is volt, ami után újfent nem kapcsolt be (azaz amikor igen, akkor meg nem indult el). Mégpedig azért nem kapcsolt be egy dő után, mert nem is töltött.
Felettébb kínos volt a dolog, mert leledzett rajta néhány reprodukálhatatlan adat. Nos ekkor már hozzám került, mert kitaláltuk, hogy hogyan lehet nyom nélkül szétszedni. (A hátulja simán lepattintható, csak egy kis darab ragacs tartja középen...) Így alkalmam volt a hiba okát megtalálni, csak a hátulját kellett levenni, és látszott, hogy kiszakadt az USB aljzat...


Nagyban

A képen ez nem látszik, de az USB aljzat két oldalán levő fülek, amik a NYÁK-ra voltak forrasztva, illetve a négy adatláb a fóliákkal együtt kiszakadt a helyéről.
A másik, ami feltűnhet, az az, hogy milyen rettenetesen néz ki szerencsétlen panel, a gyártás mnősége, hát, finoman szólva is, inkább nem írom le, milyen. Külön felhívom a figyelmet az egyes helyeken megbúvó melegragasztó (a.k.a. genya) nyomaira... Volt a házban néhány kis szigetelőszalag-darab is. Biztos körítésnek.

Vissza gariba (sajnos az adatoknak így lőttek), újabb néhány hét múlva visszakerült, működőképesen. A tulaj a szervízbe adáskor készülékcserét kért, amit elutasítottak, mivel korábban a gyári fülhallgató is meghalt. (Hja, a fülesek fogyóeszközök...)

Így amikor a fülhallgatókimenet egyik oldala elhallgatott, már helyből hozzám került, mert amúgy is lejárt a garancia. Kicsit méregetve a füles jack aljzatát, feltűnt, hogy az érintkezés rendben van, az aljzat jó. A forrasztások is rendben voltak.
Kifordítva a lejátszót a házából, mindjárt feltűnt, hogy a NYÁK, jack aljzat melletti, előrenyúló részéről hajszálvékony drótszálak vezetnek az aljzat környéki alkatrészekhez, valamint egy szép, méretes taknyolás is látható volt. Az a darab ugyanis letört a panelből, így a szervízben visszataknyolták... (erre jobb szó nincs)
Na most korábban, az USB aljzat javíttatása előtt, amikor szétszedtem, nem szedtem ki a NYÁK-ot a házból. Így valószínű, hogy a kedves szerviz törte el a NYÁK-ot, mivel hangproblémák a garis szervizek után jöttek elő.


Nagyban

A képen látató (nyíllal jelölve) a két szál, és a nagyobb drótdarab (ez egy SMD alkatrészt helyettesít), amikkel a szakadt fóliákat áthidalták... ám a füles dugójának húzkodásakor fellépő megterhelést nem bírták, ezért hallgatott el az egyik oldal.

És íme egy kép a megjavított USB aljzatról is; fölkaparták a fóliák szakadt végeit (pirossal karikázva), és ezt is drótszálakkal hidalták át. Alul bekarikáztam azt a pontot is, ahol a NYÁK eltört; itt nekem is kellett egy áthidalást csinálnom, de ez a kép elkészítése után történt.


Nagyban

Na persze nem feltétlen a szervíz dolgozói a "bűnösök". Megoldották a problémát, és inkább arra tudok gondolni, hogy valaki (főnök, tulajdonos) nem akarta engedni a - nyilvánvalóan roncs - készülék cseréjét, ezért muszáj volt a sérült panelt javítani...

Hozzászólások

(#1) Cucuska2


Cucuska2
őstag

meessééllj

Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!

(#2) hcl válasza Cucuska2 (#1) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Véletlenül rámentettem, mindjárt befejezem, és képek is lesznek...

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#3) D1Rect válasza hcl (#2) üzenetére


D1Rect
félisten
LOGOUT blog

Izé, képek? :)

01110011 01101000 01101111 01110010 01110100 01110101 01110010 01101100 00101110 01100001 01110100 00101111 01100010 01101110 01110100 01001111 01010101

(#4) hcl válasza D1Rect (#3) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Már vannak, csak közben kicsit feltartottak.

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#5) Penyus


Penyus
senior tag

Ez igen! Ezek utan merjek valamit is garba visszavinni ugy hogy nem cserelik hanem javitjak

Retro is my religion -=- The past is my future -=- 80286 rulez!

(#6) atom87


atom87
aktív tag

Ez valami rettenet!

Az első képet nézve mondtam magamban: hogy néz ki ez a panel?! Ennél szebbeket csinálok itthon... Ám végül te is megemlítetted, hogy te sem vagy elégedett vele, szóval megnyugodtam.
A javításról ne is beszéljünk... Simán el tudom képzelni, hogy valóban a főnök akarta mindenképpen megjavíttatni a szervizesekkel a zenegépet....

Kawasaki z1000

(#7) hcl válasza atom87 (#6) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Tegyük hozzá, amit én taknyoltam rajta, az sem szebb, de én híresen rondán forrasztok, és nem vagyok szerződött szervíz :D

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#8) Boxi88


Boxi88
őstag

Ilyen munkát képesek kiadni a kezükből egyes szervizesek? Undorító! :(((

(#9) zazahoho


zazahoho
őstag

szerintem csak nálunk mernek ilyen szervizelést folytatni :W

Az idő nem magnószalag, amit oda-vissza lehet tekerni. (...) Az idő itt van. Használd ki.

(#10) szaszlaci


szaszlaci
addikt

Érdekes. Régebben dolgoztam egy hipermarket HiFi osztályán, és oda ezt a rettenetet és a Lazer* lejátszóit kb. 50 %-os meghibásodással hozták vissza. (Nem ez az érdekes, ez csak simán gáz.)
Hanem a garancia akkoriban úgy szólt, hogy visszaadtuk az árát szó nélkül, mivel a gyártó is ígéretet tett a visszavételére. (Ebből nem lett végül semmi.)
Szóval érdekes ez a javítgatás, mert ezeket szerintem bezúzzák normális esetben, nem állnak neki forrasztgatni.

(*Lazeroknál nem volt nagyon szoftverhiba, kapcsolók estek szét, akku forrasztása jött le és hasonlóak.)

■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.