2024. május 21., kedd

Gyorskeresés

Yashica Electro 35 filmes fényképezőgép újjáélesztés

Írta: | Kulcsszavak: yashica . távmérős . fényképezőgép . film . szerelés . gányolás

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nem restaurálás, csak működőképessé kellett tenni a címben szereplő fényképezőgépet...
Egy ismerős (Suggah Productions) gépéről van szó, aki tapasztalatszerzés céljából szeretett volna egy filmes távmérős fényképezőgépet. Egy Yashica Electro 35 GS volt a kiszemelt, amit meg is vett, a gép pedig nálam kötött ki, mert volt pár hiányossága.


Jancsika

A GS a 70-es évek elején jelent meg, az alap Elektro 35 kicsit extrázott változata. Az alapgép is figyelemreméltó volt, ugyanis 1966-os megjelenésekor a következőket tudta :

- Távmérő - ez ugye volt korábban is, de drágább gépekben. A fókuszálást segíti, a keresőben látott kép jelzi, ha jól állítottuk be a téma távolságát. Ezen a gépen már a kényelmesebb változat van, az objektíven levő fókuszgyűrű tekerése közvetlenül hat a távmérőben a képre is.

- Elektronikus záridő-előválasztás, automatikusan (gyakorlatilag fix rekeszprioritás módban dolgozik a gép, ezen kívül csak vakuszinkront és B időt tud, manuál mód nincs) - a világon az első ilyen volt

- Fénymérés, mert az előzőnek ugye ez követelménye

- A fénymérés figyelembe veszi a film érzékenységét, és a rekeszértéket (ISO1000 a GS vége, az első változat 400-as filmig mért jól)

- A gép visszajelzi az alul- vagy felülexponálás tényét, és nem csak a vázon levő lámpákkal, hanem a keresőben is (szintén a fénymérő alapján, szóval ha azt letakarod, világít az alexpó)...

- A fénymérés a kioldógomb félig lenyomott állapotában kezd működni... hm, honnan ismerős ez?

- Ki-be "kapcsoló" gomb, pont olyan negyedfordulatos gyűrűvel az expógomb körül, mint ami sok kompakton ma is visszaköszön

- 1.7-es fényerejű, 45mm-es objektív

- Időzítő

- A távmérőből adódóan központi záras

Azon kívül, hogy ez egy - ha minden igaz - tömegeknek szánt gép volt, nem gyenge képességekkel rendelkezett.


Középen a két lámpa jelzi a hibás expozíciót

A konkrét darab gondjai pedig
- teljesen működésképtelen elektronikus rendszer
- nem működő távmérő (a fókusza sem volt jó a tulaj szerint)
- távmérőben függőlegesen elcsúszott kép
voltak.
Szóval csak a lényeg hibádzott. Szerencsére van egy korabeli szerelési útmutató itt.


Kibontva

Szétszednem mondjuk nem kellett, mert a tulaj már tető nélkül hozta :D A finommechanika nem gyenge, szépek az alkatrészek, de a vezetékelés és a NYÁK már nem az, amiről elsőre a japán ipar jut eszedbe. Mindenesetre rossz nem lehet, ha majdnem 50 évet túlélt - és arra is gondoljunk, hogy ez a cucc rengeteg kézi munkával készült. A fókusz amúgy finoman járt, a zár is rendben, mechanikailag semmi baja. Azért fáztam tőle, mert nem szereltem még filmes gépet (na jó, a Smenát, szét).


A távmérő


Alul a kart kellett olajozni

A távmérő és az objektív kapcsolata egy kis fül, amit az objektív fókuszgyűrűje mozgat. Ez viszont csak egy irányba viszi a távmérő alján található kart. Kiderült, hogy a másik irányt egy rugó adja, ami szerencsére nem sérült meg, vagy tűnt el, egyszerűen a szorulós kar tologatásához már nem volt elég erős. A kar olajozásával (műszerolaj) ez megoldódott. A szorulást valószínűleg egy belefolyt elemből származó sav okozta - később kiderüt, hogy így is volt. Nem a legjobb megoldás az olaj, de nincs lítiumos zsírom.

Ha már lent volt a távmérő, külön jól jött, hogy látszott alatta az elemtartó kivezetése; ez láthatóan savmarta volt, a gépbe való 5,5V-os elem valószínűleg belefolyt. Tisztítás és forrasztás következett, az elemtartó másik érintkezőjét is kijavítottam. Ezután rendben működött a Battery Chek lámpa.

A függőleges képet a távmérő jobb hátsó sarkán levő kis hernyócsavarral lehet állítani. Mire rájöttem...

A távmérő fókusza persze el volt állítva, így azt nagyjából beállítottam (a tulajdonos akarta elvégezni a finombeállítást). Mérőszalag kellett hozzá :) A végtelen egy csavarral állítható a távmérő közepén, illetve van egy 1m-focus beállítás, közvetlenül a távmérő karján, de olyan kicsi villáskulcsom nem volt (s ehhez nem lett nyúlva).


A távmérő felülről - középen a kereszthornyos csavar állítja a fókuszt, mellette a pici üveg a második képet adja a keresőben. Teljesen felül a két kis izzó (nem LED), a tartójuk oldalán van egy kis rés, azon keresztül világítanak be a keresőbe :D

A fém tetőn a távmérő ablaka kezdett elválni - ez gyárilag ragasztott, én is kentem rá egy kicsit, hogy a helyén maradjon (ezt már a képek elkészítése után).

A gépet a tulaj szétszedve kérte, így tudja állítgatni a távmérőt (elvileg a vakupapucson át is lehet), össze már ő rakja - élesben még nem lett kipróbálva, hogy jó-e a fókusz. Én csak látszólag pakoltam össze pár kép erejéig (itt lent láthatóak, nagyon sok időm nem volt szórakozni, így sima rendszervakus világítással készültek :) ), mert olyan jól néz ki :)
Mivel nem fényképeztem vele (s a tulaj sem, még), ízelítőül itt vannak, amiket a Flickr-re töltenek fel ilyen gépek tulajdonosai...


Ja, ez a fénymérő. A fekete lemezek a film beállított érzékenységétől függően záródnak, ez az ISO1000 beállítás (sok fényt enged be). Baloldalt a filmszámláló mechanika, középen az expógomb


Sárga : alexpó, piros : túlexpó


Kép a keresőben fókuszálás előtt... (telefonnal fényképeztem bele :D ) Középen a sárga foltban látszik egy második kép, amit a fókusz tekergetése fedésbe hoz az "igazi" képpel. Ha mindenből csak egy látszik, akkor helyes a fókusz (na meg ha a távmérő jól van beállítva).


Kép a keresőben helyes fókusszal.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.