2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • USB-ről bootoló Debian Linux készítése

    Nemrég szükségem volt egy pendrive-ról bootoló Linuxra, ám sehogy nem sikerült normál disztrót pendrive-ra telepíteni (nem Live, hanem a pendrive-ra telepített normál OS kellett, ami fontos különbség). Másképpen sikerült megoldani, bár nem a legegyszerűbben -fapados, de működik, és elég kicsi a helyigénye is.


    Forrás : https://debian.ee/

    A legtöbbet ez a leírás segített : https://willhaley.com/blog/install-debian-usb/ ,
    ez alapján készítettem egy parancsszintű itinert is, amivel könnyen kivitelezhető (kb. scriptelhető) a telepítés.
    Az egész alapja a debootstrap csomag, amivel egy Debian imaget fogunk készíteni egy image file-ban levő filerendszerre. Később ezt az imaget felmountoljuk, chrootolunk bele, és testreszabjuk. A telepítést Debian Linux-on végeztem. Hasonló módszerrel amúgy Ubuntu is előálltható.

    Folytatás...

    hcl 5 éve 12

  • Kotyogós - nem kávéfőző, objektív... (Sigma 70-300 javítás)

    Már írtam párszor a Sigma 70-300 és Canon 75-300 teleobjektívjeimmel történő szenvedésről - egyik sem lett akkor tökéletes, de azóta voltak lépések, kisebbek, nagyobbak, de főleg előre.

    A Canon egyszerű, de drága eset volt - laza 18 ezerért volt frontlencse az ebay-ről, csere, és "jó" lett, azaz csak annyira borzalmas, mint új korában.

    A Sigma viszont, hiába a frontlencse takarítása, majd cseréje, csak borzalmas képet adott, aztán rájöttem : kotyog az egész első tubus.

    Na de az úgy biztos jó... de nem, nem jó. Próbáltam kihézagolni, stb., nem lett jó. Egy ideig használtam úgy, hogy minden kép előtt megrántottam kifelé a tubust, és vagy jó lett a fókusz, vagy nem. Na de mégsem kávéfőző ez, hogy kotyogjon!


    Róla van szó. APO DG Macro

    Folytatás...

    hcl 5 éve 0

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.