2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Winyó kókány lvl99

    Került hozzám egy 160GB-os Hitachi winyó, elég meredek állapotban. Az előző tulaj kérése csak annyi volt, hogy töröljem róla az adatokat, ha tudom.

    Ez elég nehéz lett volna, mert voltak bizonyos nehézségei az eszköznek. A kisebb gond a SATA csatlakozó törése volt (szokás szerint hiányzott a műanyag füle), de le volt szakadva a lemezmotor kábele, úgy kompletten. S nem volt elszakadva, hanem mintha a forrasztások elengedtek volna :D Viszont a 4 vékony szál ott lógott a helyén.


    Hát ennek itt kéne lennie, de nem ragaszkodik

    Első körben kimértem, hogy mind a 4 szál jó (a motor tekercsei szépen sípoltak), és megpróbáltam visszaforrasztani a szalagkábelt. Sajnos nem sikerült, nagyon kis felületet kellett volna eltalálni velük, vakon.

    Kipótoltam hát a kábelt egy 80 eres IDE kábel szálaival. A tápot rádugva szépen felpörgött a winyó.
    Persze utólag jutott eszembe, hogy el lehetett volna vágni a flexkábelt, és a 4 tesztpontról vinni szálakat, de akkor már nem akartam változtatni.


    Pótolva a motorkábel

    Folytatás...

    hcl 3 éve 25

  • Új autós kamera alapanyag, avagy a kisgömböc áldozata

    ...ismerőstől kapott Sony fényképezőgép lett volna az új autós kamerám, amikor rám írt egy fórumos ismerős, hogy van egy (számára) használhatatlan darabja, ami már nem kell neki. Elszaladtam érte, és máris nálam volt a hihetetlen fullhádé csoda. Amit nem megevett a kisgömböc, hanem szétfeszített. Mindenesetre menthetőnek tűnt. SAS-CARCAM20 -ra hasonlít, a klónja lehet.


    Ez amúgy pár mm vastag lenne :D

    Kivételesen jól jött a kínai precizitás, mert a pattintott rögzítések szépen elengedtek, így semminek nem lett baja a dagadó akkutól. A belseje mondjuk gyárilag sem túl szép.


    Ez lesz oda a nagy üres helyre

    Persze azonnal továbbítottam az akkut egy biztonságos akkugyűjtőbe, majd nekiláttam keresni helyett valamit. Egy Nikon kompakt akku lett az áldozat (amíg nem rendelek hozzá valahonnan egy inkább ide valót). Szépen össze lehetett pattintani a cuccot a gyárinál másfélszer nagyobb akkuval is :D Működik is, veszi az 1080p-t - ami egy ilyen izétől elvárható, arra jó lesz.

    Folytatás...

    hcl 3 éve 6

  • Sony DSC-W290 optika javítása/elrontása/szerelése :D

    A múltkori Samsunggal együtt jött ez a Sony DSC-W290, ami azért egy elfogadhatónak tűnő kompakt. 12MP, 5x zoom, fémház, lítiumakku. Még jobban fáztam ettől, mint a Samsung optikájától, mert pár éve pont egy Sony-ban fogtam az optika hátlapjáról bevezetett rugót (spoiler : ebben is volt :D )

    Láthatólag valami ráesett, mert optika se ki-se be, és a front díszítőelemeken nyomódások voltak.

    Szétszedni elég könnyű. Szokásos minden csavar ki, hátlap lepattint, előlap lepattint. Az oldaláról a két díszcsík lejön, a kijelzőt tartó fémlemez könnyen felemelhető, kiforgatható, és a szalagkábelek kihúzhatóak. Itt már csavarozni se kell, mert az egész lemezt a burkolat oldalsó csavarjai tartják. A vaku kondenzátora + az AF LED van még egy szalagkábelen, ami a gép tetejéről jön, ezt kihúzzuk, és kint is van az egész, csavar nélkül. A dokk csatlakozóját érdemes még kivenni, ez egy nagy flexkábel, egy csavarral.
    Az optikát nem tartja semmi, két szalagkábele van, a szenzor + a vezérlés, kihúzni, optika kiforgatható (a gép alsó-felső burkolatrészét kicsit kell feszegetni).

    Folytatás...

    hcl 3 éve 5

  • Amikor nem villan

    ...a vaku. Ismerős Canon 1100D-jén nem villant a vaku. Mármint a külső, a beépített működött, csak ugye minek. A menüben is tehénségeket mondott a gép a külső vakus menüpontokban (aktív volt a külső vaku vezérlése, de bármilyen beállításra közölte, hogy nincs vaku a gépen).

    Utánanéztünk, és kiderült, hogy ebay-ről a komplett tetőrész is 10 ezer Ft alatt van (a gép értéke meg úgy 50 ezer körüli, szóval csak nem mondhatjuk, hogy ezt aztán nem éri meg), szóval még a komplett felső cseréje is belefért. Neki is láttam.

    A legfeltűnőbb az volt, hogy ha egy bekapcsolt vakut betolok a saját 1100D-m vakupapucsába, az nem villan. A hibás darabon pedig elvillant. Mivel a vaku akkor villan, ha a középérintkezőt földre zárja a gép, logikus, hogy a hibás tetőrészen zárlat van. Bingó, zárlat is volt mérhető a vakupapucs és a középső pont között. És nem kiesett csavar okozta, biztos vettek Canonék csavarrögzítőt a 350D után... :D .

    Folytatás...

    hcl 3 éve 11

  • TP-Link 941ND router abúzus :D

    Érkezett pár döglött router, van mivel szórakozni... A legígéretesebb egy TL-WR941 volt, amit a tulaj állítólag elflashelt. Eléggé elflashelhette, mert a flash IC teljesen döglött volt. Bekapcsolásra az eszközön egy darab LED világított, se előre, se hátra. Soros porton meg sem szólalt. Szóval nekromancia, és az élőhalott meggyalázása következett... ;]

    Leszedtem a flasht (Spansion S25FL032 volt rajta, 4MB), és megpróbáltam kiolvasni (CH341G alapú kínai kókány EEPROM/SPI flasher). Semmi. Döglött.

    Na de mi kerüljön a helyére? Ugyanabban a csomagban volt egy 1043v3 is, a "melegszik a SoC mintha muszáj lenne" hibával (ez helyből kuka), azon van egy Winbond W25Q64 (ha átnéztem volna a félvezetőimet, biztos lett volt megfelelőbb is). Az meg 8MB-os, viszont működött.

    Ó, flash upgrade is lesz :D Mint itt! A gyári szoftver is bebootol nagyobb flash-el, a cél meg úgyis valami egyéb volt.

    Folytatás...

    hcl 3 éve 26

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.