2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Yashica Electro 35 filmes fényképezőgép újjáélesztés

    Nem restaurálás, csak működőképessé kellett tenni a címben szereplő fényképezőgépet...
    Egy ismerős (Suggah Productions) gépéről van szó, aki tapasztalatszerzés céljából szeretett volna egy filmes távmérős fényképezőgépet. Egy Yashica Electro 35 GS volt a kiszemelt, amit meg is vett, a gép pedig nálam kötött ki, mert volt pár hiányossága.


    Jancsika

    A GS a 70-es évek elején jelent meg, az alap Elektro 35 kicsit extrázott változata. Az alapgép is figyelemreméltó volt, ugyanis 1966-os megjelenésekor a következőket tudta :

    - Távmérő - ez ugye volt korábban is, de drágább gépekben. A fókuszálást segíti, a keresőben látott kép jelzi, ha jól állítottuk be a téma távolságát. Ezen a gépen már a kényelmesebb változat van, az objektíven levő fókuszgyűrű tekerése közvetlenül hat a távmérőben a képre is.

    Folytatás...

    hcl 5 éve 0

  • Biztonságos Androidok márpedig léteznek?

    Az informatikai biztonság mostanra kardinális kérdésé kezd válni. Az én álláspontom az, hogy a legújabb, csillivilli eszközök is csak akkor érnek valamit, ha nem tudja az első script kiddie, vagy bot megtörni, esetleg nem fog az első simlis weboldal bányászni rajta, amit sikerül kinyitni. Márpedig ezek ellen nem kell sokat tenni, amennyiben nem túl paranoid az ember - kis odafigyelés (nem telepíteni minden marhaságot), adblock, normális jelszavak, és... ...biztonsági frissítések. Windowsosoknak vírusirtó is. Ezek megléte esetén a legtöbb probléma ellen védve vagyunk. (User error ellen nem, de hát...)
    Alapvetően egy olyan eszköz esetén, ami valószínűleg tele van a személyes adatainkkal - és másokéval, pl. telefonszámokkal, hozzáféréseinkkel, nem hiszem, hogy túl magasak a fenti követelmények - pláne, hogy mostanában egyre gyakrabban derül fény durva hibákra, mindenféle informatikai eszközben.

    Nos, biztonságos Androidos eszközt szerezni valahogy egyre problémásabb, legalábbis bizonyos esetekben.
    Konkrétan anyámnak kerestem tabletet, mert jelenleg egy kínai négymagos "izét" használ 4.4.4-gyel, ami életében sem volt frissítve, soha nem is jelent meg rá semmi. Az USB aljzata többször kiszakadt, csereérett a cucc.


    Forrás : pngimg.com

    Folytatás...

    hcl 5 éve 27

  • Nagyméretű ISO hálózati bootolása PXE-ről és iPXE-ről

    Ahogyan az iPXE-s címlaposban is volt szó róla, a meglevő ISO image-ink hálózatról bootolása igen kényelmes tud lenni - többek között azért is, mert ez a hálózati bootolás legbutább esete : áttöltjük az ISO-t a kliensgépre, ott az megmarad a RAM-ban és onnan indul az ISO-ban levő oprendszer.
    Ehhez általában a memdisk kernel használatos, aminek kb. ennyi is a feladata. Azonban a memdisk is tud pár hasznos dolgot, amivel mind PXE, mind iPXE esetén könnyebb megoldani egy nagyobb ISO bebootolását - nekem ez régebben mindig problémás volt, de most itt van két egyszerűbb megoldás is.

    Nekem elsősorban a favorit all-in-one boot-CD, a Hiren's bootCD indításhoz kellett a dolog, így a bemutatásban is ez fog szerepelni. Gyakran kell alaplapokat, laptopokat tesztelnem otthon, amihez nem mindig van háttértár, vagy más ok miatt (pl. onnan kéne adatot menteni) nem érdemes arról elindítani a gépet. Van persze pendrive-on, meg CD-n is kiírva boot CD, de azzal mindig a hova tettem, nem olvassa, miért fagyott meg betöltés közben, nem bootol, stb. gondok vannak. Hálózatról meg gép bekapcs, elindul a PXE, onnan már menüből válogatom, hogy mit akarok indítani. S ha a Hiren's ISO-t hálóról bootolom, akkor az új verziókat elég csak letölteni a home szerveremre, ahonnan máris elérhető.

    Folytatás...

    hcl 5 éve 8

  • Canon 430EXII vakuban villanócső cseréje

    Egy fotós ismerős keresett meg azzal, hogy egy leesés után nem villan a Canon 340EXII vakuja. Ennek javítása amúgy csak a hivatalos szervizekben drága, független javítóműhelyekben pár ezer Ft-ból megvan. Ugyanakkor nem kivitelezhetetlen egy egyszerű pákával, és PH00 csavarhúzóval sem. A cső pedig ebay-ről 1-2000ft-ért is beszerezhető.

    Fontos : a vaku RÁZ. Nem kicsit. 1000V körüli feszültség van a villanócső kondenzátorában kikapcsolás után is, és az nem játék, csak akkor kezdj bele egy vaku szétszedésébe, ha tudod, mit csinálsz. Mindenképpen le kell sütni a vaku kondenzátorát, mielőtt elkezded a csövet cserélni! A kisütés menetét lásd később.

    A vakuból ki kell venni az akkukat. Alap, véletlenül bekapcsolod, baj lesz.

    A 430EXII és az 580 csőcseréjéhez is elég a felső, forgatható részt szétszedni. Ennek az alján van két csavar, ezeket csavarjuk ki. A forgásponton kétoldalt két kemény gumi dugó van, ezeket fel kell pattintani. Alatta oldalanként 4 csavart találunk, illetve a forgatómechanikát kioldó gomb mellett egy-két plusz lyukat. Az egyiken belátni, két rézszínű érintkezőre. Ezek a kondenzátor pontjai, az egyiket a talphoz érintve egy 1k-4,7k ellenálláson keresztül, le kell sülnie a kondenzátornak. A talphoz képest a lyukon keresztül mérhető is a feszültség, amíg nem 0, ne dolgozzunk tovább (mind a két ponton érdemes megpróbálni a mérést)!

    Folytatás...

    hcl 5 éve 2

  • Ad hoc powerbank

    Az a helyzet, hogy elég gyorsan merül a telefonom, részben mert a 8-as Android alapú Lineage sokat fogyaszt, részben mert képtelenség emberi áron olyan akkut találni az S5-öhoz, ami legalább közel van a ráírt 2800mAh-hoz. Melóban ez nem gond, általában töltőn lóg, de máskor macerás lehet. Tehát kell egy powerbank. De nem ám csak úgy veszünk, hanem újrahasznosítunk. (Gányolunk :D )


    Az eredmény

    Régebben volt Lumia 535-öm, ugyanilyen gonddal, csak ott a Windows Phone 10 zabálta a kamu kapacitású kínai akkukat. Na, ahhoz 3 akkum volt... És kettő van is. 2200mAh-nak hazudva darabja. Ha a kettő együtt annyi, akkor már jól jártam.

    Powerbank elektronika az ebay-ről lett, olcsón. 500Ft-ért 2 USB kimenetes, 2A-es, zseblámpás.

    Folytatás...

    hcl 5 éve 18

  • Sony DSC-H50 , gombatelep a frontlencsén?

    Ismerős fényképezőgépe "belülről elkezdett párásodni", továbbá "homályosak a képek" - ilyen panaszkodás jelezte a javítani való érkezését. A gépet megtekintve gyanúsan gombásnak tűnt a frontlencse (bár lehet, hogy csak bepárásodott, vagy vizes lett, és annak a nyomai vannak a lencsetagok között) Viszont legalább akkut nem kaptam a nagyzomos Sony DSC-H50 -hez, csak töltőt.


    A frontlencse a gyanús foltokkal...

    Szerencsére feltűnt, hogy a gépet nem kell atomjaira szedni, ha a frontlencsét szeretném pucolni. Az optika elején a nameplate gyakran használt megoldással, csak ragasztva van.


    Innen kezdődik a szétszedés

    Felszedni, majd alóla kijön a 3 csavar:

    ...de az alatt csak egy újabb műanyag van, meg egy kis ragasztó. Abban is 3 csavar, azt is ki.

    Folytatás...

    hcl 5 éve 2

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.