2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Optikai ámokfutás 2.

    A múltkori Smena 4 objektív után jött egy újabb agymenés... Ecchphoto fórumtárs bontott lencsét scannerből. Eddig nem tudtam, hogy van olyan scanner, ami egy optikába vetíti tükörrel az éppen scannelt területet, de most már tudom... :D A lencse bázistávolsága ugyanakkor 2,2cm volt, a micro4/3-os Olympus E-PL1 gépemé pedig 2cm... tehát felmegy rá... :D A tubus átmérője kb. 14mm, a frontlencse 6mm-es - egyszerűen annyira kis szerencsétlen cucc, hogy muszáj volt megnézni, milyen képet ad :DDD

    Az "adapter" a szokásos módon készült : kiböktem egy vázsapkát, a lyukba illeszkedik a scannerből bontott lencse - mivel a lyuk nem hasonílt körre, sokkal inkább, egy csipkés szélű bombakráterre, szükség volt "tömítésként" szigetelőszalaggal körberagasztani a lencsét - muszáj megakadályozni a fényszivárgást, mert fura becsillanásokat okoz (ami mondjuk jó effektnek). Az első verzió nem lett szép, de nem is az a dolga : csak a képére voltunk kíváncsiak. Fókuszálni a lencse ki-be tologatásával lehet (elég macerás), végtelen is van :)

    Folytatás...

    hcl 8 éve 0

  • Retro gányolás: 56 éves objektív digitális fényképezőgépen

    Kellemesen retrós a képe: nem túl éles, és a lyukkamerára hasonlító módon nagyon széles az éles tartománya.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Tudástár 8 éve 40

  • TP-Link TL-WR841 router okosítás és USB hack

    Otthoni hálózat építése közben gazdagítottam TP-Link 841 v7 routereket USB porttal; ennek menete másoknak is hasznos lehet :) A routerekre természetesen OpenWRT firmware került, de az USB port hasznos, és használható "gyári" szoftverrel, illetve DD-WRT-vel is. (Az OpenWRT TP-Link 841 wikije itt - sok hasznos információ a routerek verzióiról, illetve unbrick és egyéb okosítási leírások.) Az OpenWRT-nek jól működő[ kis topicja van itt a Prohardveren is, elég sok segítséget kaptam ott, köszi nekik :)

    Felhívom a figyelmet, hogy az átalakítás sikere sok mindentől függ, és nem garantált; nekem többször sikerült, de más eszközeiért felelősséget nem vállalok :) Én 841 v7.x routereken csináltam ezt meg, és néhány egyéb verzión is megoldható, de nem biztos, hogy így kell : nézz utána, mielőtt v7 előtti, vagy utáni routeren nekilátsz. (Pl. a v9.x -ből nem mind USB-zhető, CPU-tól függ.)

    Folytatás...

    hcl 8 éve 22

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.