2023. szeptember 30., szombat

Gyorskeresés

Hajdu ZEK bojler hőfokszabályzó csere...

Írta: | Kulcsszavak: bojler . hajdu . javítás . hőfokszabályzó

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Mivel nemrég meglehetőset szívtam egy, a címben említett villanybojlerrel, leírom az esetet, hogy másnak ne kelljen ennyit macerálnia egy ilyen egyszerű hibával... :) Ugyanis én is elég sokat kerestem a bojler szereléséről, de sehol semmilyen információt nem találtam róla.
(Ez a leírás Hajdu Z***EK boojlerekre vonatkozik, a 80-120-150L -es típusokra. Nekem konkrétan Z120EK van.)
Egyébként a hőfokszabályzó cseréjéről lesz szó...

Figyelem! A leírt dolgokat csak saját felelősségre szabad otthon kivitelezni, mivel a bojler közvetlen 220V-ról üzemel, ami megfelelő szakértelem, és odafigyelés hiányában halálos áramütést okozhat!

Mivel a villanybojlerem nappali áramról üzemel (hogy miért, az leginkább a Tékozló Homárra való lenne, az áramszolgáltató hozzáállásából kifolyólag), csak olyankor kapcsolom fel, amikor szükség van meleg vízre. Pl. esténként feltelkerem, így reggel tudok zuhanyozni, és nap közben nem fűt feleslegesen.
Azonban nemrég egy reggel lekapcsolás után is égve maradt a piros lámpa... Fűtött a dög magától...!
A parajelenségnek a biztosíték lekapcsolásával vetettem véget, majd hazaérve felboncoltam a renitens vízmelegítőt. Az biztos volt, hogy a hőfokszabályzó hibás, de általában az a hibajelenség, hogy nem fűt, nem az, hogy állandóan...
Szerencsére minden villanybojlerben van egy biztonsági kapcsoló, ami túlmelegedés esetén megszakítja az áramkört, ezzel megakadályozza, hogy a bojler felrobbanjon. Azt azért el akartam kerülni, hogy ez leműködjön... Tehát szabályzócsere.

A szerelés menete :
- Áramtalanítsuk a bjolert, lehetőleg a biztosíték lekapcsolásával!

- A Z120EK alján levő púp leszedése egyszerű : 3 csavar tartja a borítást, kettő a kábelt. Ezeket kicsavarva leesik a borítás...
...vagy nem, mert a középen levő kék gombot előbb le kell húzni. Nem kell félni tőle, nagyon nehezen jön le, egy csavarhúzót aláfeszítve kell lerángatni. Visszatenni csak egyféleképp lehet.

- A szabályzó aljára két rézhüvellyel csatlakozik a visszajelző lámpa. Ezeket egyszerűen ki kell húzni a helyükről.

- A borítást levéve láthatóvá válik a vezetékelés, és a szabályzó. A szabályzót két műanyag fül tartja, ezeket kiakasztva kicsit le lehet azt húzni, és hozzáférünk a 220V csatlakozóihoz.

- Ez két kábelsarus csatlakozó, a vezetékek kék színűek. Húzzuk le őket (én szigetelt nyelű fogót használtam, mert az ördög nem alszik).

- Ezen kívül még egy kék és egy barna vezeték csatlakozik a szabályzóra, ezek csavaros kötéssel. Csavarozzuk le őket, és jegyezzük meg mind a négy vezeték helyét.


Sajnos csak pár képet készítettem, azokat is sietve, szóval nem a legszebb... De látszik a szabályzó felfogatása, és a vezetékek is

- Ezután lefelé kihúzható a hőfokszabályzó, mind a 440mm rézcsővel a tetején. Ezzel a bojler víztere még mindig zárt marad, nem folyik sehol a víz.

- Szerezzük be az új szabályzót, konkrétan egy TSE 00179 jelzésűt (csak TSE és 00179 jelzéssel is hivatkoznak rá), ennek beszerelése a kiszerelés fordítottjaként történik. Beszerelésnél nagyon ügyeljünk a vezetékekre, oda kerüljenek vissza, ahonnan lehúztuk őket. A szabályzót az áram visszakapcsolása előtt tekerjük le, és fokozatosan felfele állítva figyeljük, kapcsol-e.

Látható, hogy igazából nem nagy művelet, aki otthon van villamos eszközök (nem számítógép!) szerelésében, az végig udja csinálni, anélkül, hogy vízvezeték-szerelőt kellene hívnia. A szabályzó ára egyébként kb. 3000Ft, Interneten is rendelhető (csak drágábban). Az egyetlen tudnivaló, hogy a Z80EK bojlerbe rövidebb szabályzó való, 270mm-es.

Én szétszedtem a hibás szabályzót is, hogy megtudjam, miért nem old. Nem egy nehéz művelet, mivel három műanyag fül tartja az alsó borítást.
A szabályzó igen egyszerű, a működési elve sok-sok éve változatlan. A legtöbb bojlerben, ahogy ebben is, egy bimetál kapcsolja ki az áramot, ha elég meleg a víz. Ebben a szabályzóban gyakorlatilag a bimetál előfeszítése változik, ahogy a szabályzógombot tekergetjük. Konkrétan a gomb egy kis rézcsavart teker, ami egy kerámiatömb segítségével a csavar állásától függően nyomja a bimetál egyik felét.
Nos, az én szabályzómban nemes egyszerűséggel összeégett a bimetál két érintkezője. Megpucoltam őket, azóta megint szépen kapcsol. Csak éppen nem azon a hőfokon, amire gyárilag kitalálták, mert eltekergettem a csavart :D De tartaléknak jó, mert nagyjából vissza tudtam állítani :)
Ettől függetlenül a szétszedett-összerakott szabályzót már nem akartam használni (és nem is javaslom senkinek), inkább cseréltem.

Remélem, hasznos lesz valakinek ez a kis leírás, buktatók elkerüléséhez :)

Hozzászólások

(#1) Vakegérke


Vakegérke
veterán

Pár ezrest biztos megspóroltál. Nem olcsón melóznak a szakik. :)

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

(#2) hcl válasza Vakegérke (#1) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Ez volt a lényeg, én meg már nem félek a 220-tól.

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#3) fkenny


fkenny
senior tag

Tiszta szívből gyűlölöm ezt, bojlert. Az előző is HAJDU volt 30évig bírta 3-4évente kitakarítás és nem volt vele gond. A mostani, hát az, hogy 1 év után ilyen probléma jelentkezett, mint nálad nem is lenne gond, garanciálisan megcsinálták, hoztak újat, majd a rosszat összetörte a szerelő el is ment, fél évig gond nélkül. Fél év múlva, elkezdett csepegni az elektronikán keresztül. Kijött egy "hód" ( Mogács után szabadon) A hód, mint szakember olyan, hogy sör szaga van, télen is gumipapucsba jár, ami eredetileg világoskék volt, de akkor már fekete volt, mindenhez értett csak a szakmájához nem. Nem is ez a lényeg, meghúzta a csavarokat, kicserélte az elektronikát és elment. ( Nem pecsételt a gari jegyre...) 2 hét múlva ugyan ez a móka, már akkor közöltem vele papírra rá fog írni nincs mese... Addig izmozott a 120kilójával az én 50kilómmal szembe, nem sok esélyem volt. Ez még eljátszottuk 4x az ünnepek alatt. 2hétig ment 2hétig nem.... ( A családban mindenkinek gerincsérve, van jól esett 20liter forró vízzel mászkálni nap, mint nap) A végén felhívtam a főnökét az ő mobiljáról, és elküldött szó szerint az anyámba, mikor reklamálni mertem, hogy az anyaghibás bojlert nem hajlandó kicserélni 7(!) gányolás után. Felírtam a számát, és éjszakánként üdvözöltem őt, hogy mekkora egy szemétláda. Végül Bari barátommal konzultálva magam megcsináltam most ősszel és az óta érdekes mód nem csepeg és fűt minden gond nélkül. Az elmüről is tudnék mit írni... :)

Bocsánat, hogy így belepiszkítottam az írásodba, de ez nagyon kikívánkozott belőlem! :)

"Minden sikeres férfi mögött van egy nő aki jól járt. "

(#4) hcl válasza fkenny (#3) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Nem baj. Szeretjük az ilyen szak (r) embereket. (Miért nem hívtál másikat?)
Fogyasztóvédelemhez kellett volna menni. És nem megijedni a 120 kilótól, hanem videózni. Ha bánt, ő kerül bajba. Nem kicsibe.

A bojler meg annyira mégsem lehet rossz, ha meg lehetett javítani... Igaz, a régebbi szabályzók tartósabbak voltak (otthon 20 évet ment egy 120-as, régebbi, az is azért lett cserélve, mert a gáz olcsóbb volt, mint a villany.

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#5) fkenny válasza hcl (#4) üzenetére


fkenny
senior tag

Anyaghibás a bojler, gumiám pasztával van beleragasztva a tömítés, és az összes csavart ki kellett cserélnem, mert megtépte az állat. Volt videó és fogyivédelem is, semmit nem értem vele. Mikor majd szét kell szednem, kántálni, fogom a nevüket, mert a gumiám elég erősen ragaszt... Írok majd róla már egy logoutos bejegyzést, képekkel, videóval, hangfelvétellel... Mocsok egy banda mind...:)

"Minden sikeres férfi mögött van egy nő aki jól járt. "

(#6) hcl válasza fkenny (#5) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Neeee. És a fogyvéd mit mondott? Mondjuk tök jó az is, hogy az nem hatóság... Szóval sok cég figyelmen kívül hagyja a határozataikat. A Hajduval nem beszéltetek? Hiszen egy olyan bojler, ami nincs jól tömítve, eléggé veszélyes is lehet.

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#7) fkenny válasza hcl (#6) üzenetére


fkenny
senior tag

nem sokat, midenért mi voltunka hibásak... A HAJDU mindent rendben tett, örüljek hogy nem jelentettek fel a videók miatt... Am érdemes a túlfolyó szelepet cserélned ha a gyári van, mert hibás szinte mind.

"Minden sikeres férfi mögött van egy nő aki jól járt. "

(#8) hcl válasza fkenny (#7) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Az jó... szeretjük a magyar hatóságokat...

Nyáron lesz anódcsere, majd akkor a szelep is - köszi az infót :)

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#9) enterlaci


enterlaci
senior tag

Jó cikk, hasznos írás!

Sajnos a régi ZE-vel szemben a ZEK nem ajánlott típus szerintem, vékonyabb szigetelés, gyengébb általános minőség - ahogy ezt írjátok is többen. :(

Egyébként a hőfokszabályzó tekergetése nélkül, talán jobban járnál egy állandó hőfokon tartással, csak ne vedd fel 3-as erősségre.

Amd 386SX40, 210MB WD, 14"monochrome, Win 3.11

(#10) hcl válasza enterlaci (#9) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Nem tapasztaltam még, hogy olyan hihetetlen rossz lenne, ez a szabályzó összeégés meg lehet majd' véletlen is. Nem is meglepő. Én kicsit combosabb bimetallt tettem volna bele...
Viszont a régebbiek jobbak voltak, az tény. Nagyon otthon majdnem 20 évig régebbi Hajdu volt, de nem tudom, milyen.

Az állandó hőfokkal nem járnék jobban - alig van használva, a reggelre melegített víz este még frankón jó egy zuhanyra :) Ha többen laknánk, nem csak eggyedül lennék rá, akkor jobb lenne állandóan feltekerve.
(Úgy is lett kitalálva a 120L, hogy ketten + albérlő, aztán ketten + gyerek, csak közben másképp alakultak a dolgok :S )

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.