2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Panasonic FZ-30 újjáélesztés

    Nemrég hozzám került egy Panasonic FZ-30, aminek igen érdekes hibája volt, illetve a hiba valódi oka volt nevetséges. A történet szokásos : se kép, se hang, nem kapcsol be. Akku rendben.

    A Panasonic FZ-30 egy pofátlanul jó csúcskompakt - egy hiányossága van, hogy ISO400 a maximális érzékenysége, de tudjuk be ezt annak, hogy 2005-ben még nem volt divat az ISO csillió melletti zajmentes kép. A 400-as ISO mellé kapunk egy zoomgyűrűs, manuális (igaz, elektronikus vezérlésű) fókuszgyűrűs optikát, ami ekvivalens 35-437mm között zoomolható, és az induló fényerői 2.8 - 3.7... A tetején vakupapucs (a vakum működött vele...) . Kihajtható kijelző, stabilizátor. Na ezt a gépet muszáj volt kipróbálni, de ehhez először életre kellett kelteni. :)

    Folytatás...

    hcl 9 éve 9

  • MegaGány - hirtelen felindulásból külső akkus fényképezőgép

    A Panasonic DMC-LS80 egy viszonylag átlagos, öreg kompakt fényképezőgép. Ugyanakkor én nagyon szeretem, mert zsebben elfér, jó a stabilizátora, és a 2.8-as fényerő is jónak számít. Amire nekem kell, sokadik gépnek a tükrös mellé, tökéletes.

    Viszont a nálam levő példánnyal adódott egy olyan gond (ezért is adta nekem az előző tulaj, aki nem is igazán szerette), hogy az akkuajtaja elporladt. Egyszerű műanyag alkatrész, mégis használhatatlanná tette a gépet. Egy ideig használható volt úgy, hogy füleket forrasztottam az ajtón belül levő összekötő fémlemezre, de ez sem volt tökéletes.

    Ráadásul általában elemmel használtam a gépet, ami nem túl gazdaságos. Normális AA akku drága, és igazából annyira nem is életbevágó... Lítiumos telefonakkuk viszont akadtak otthon, amik ellenben nem férnek be a gépbe. Na de miért kéne a gépben lennie az akkunak? Ugyan a gépen kívül nem túl esztétikus, de igazából egy ilyen leharcolt vasnál már mindegy, nem? Vigyázat, lentebb döbbenetes gányolás következik! ;]

    Folytatás...

    hcl 9 éve 4

  • Kompakt fényképezőgépek feltámasztása

    Az utóbbi időben megjavítottam néhány kompakt gépet: olykor a megoldás semmibe sem kerül!

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 9 éve 112

  • Műszaki kultúra – eszmefuttatás

    Bevezetés, alapgondolatok

    Napjainkban egyre több műszaki eszköz vesz körül minket, amelyek használata a mindennapi életben szinte elkerülhetetlen. Azonban még ha a mindennapi élet része is lett a – főleg elektromos – eszközök használata, az ezekkel kapcsolatos ismereteket, vagy bizonyos szokások kialakítását – nevezzük műszaki kultúrának – mintha szándékosan elutasítaná az emberek egy jelentős része. Ebben a cikkben ezt a sokrétű problémakört próbálom felvázolni.

    Hosszú idő óta gondolkozom ezen, és próbálom szavakba önteni, de valószínűleg most sem fog sikerülni ;) Nem is egyszerű amúgy még körbejárni sem ezt a messzire vezető kérdéskört, főleg hogy általánosan kívánok fogalmazni, így valószínűleg száraz is lesz. Nem mellesleg messzire vezet, mert nemcsak a műszaki, de az élet egyéb területeit is érintik ugyanazok a problémák.

    Hangsúlyozom ezentúl, hogy ez mind saját véleményem, és sokan nem szokták szeretni, ha hangoztatom.

    Alapvetés

    Folytatás...

    hcl 9 éve 30

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.