2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Sokadik Nikon S32 felélesztés :D

    Talán a 3. S32 ami a sajátom, meg ugye volt egy W100, meg 1-2 S32/S33 hibáját távolról is megsúgtam a gazdájának :D

    Sajnos az eddig használt W100-ban december körül elengedett a 2 éve beleforrasztott normál SD átalakító egyik forrasztása. Másodszorra viszont nem jött össze az alaplap kiszedése (A S3*, W1**, meg egy rakás egyéb Nikon kompaktban az alaplap és a felső, gombos NYÁK csatlakozó helyett csak 90 fokban össze van forrasztva, és elég könnyen szakadnak a forrpadok :W .) Szóval felütöttem az apróhirdetéseket, és volt egy hibás S32 olcsón, tehát...


    Itt még nem tűnik vészesnek :D

    Az eladó jelezte, hogy beázott, de annyiért vállalható kockázat volt. Meglepetésre be is kapcsolt, de kipróbálni nem lehetett, mert a bal alsó gomb nem működött, a dátumot meg azzal lehet beállítani. Tehát muszáj voltam szétszedni.

    Folytatás...

    hcl 1 hónapja 0

  • Windows PE moddolás alapszinten UEFI PXE boothoz

    PXE vs UEFI

    Szóval van az, hogy UEFI-s gépeket akarsz bootolni PXE-ről, mondjuk hogy könnyebb legyen telepíteni. Windowst is kellene, de a mezei Windows telepítő túl nagy, meg UEFI-n nem is nagyon megy a memdisk jellegű brute force betöltés. iPXE alól Sanboot-tal bootolva viszont a Windows telepítő nem igazán működik (nincs hálózat, nincsenek driverek, így maga a telepítő elindul, de amit feltelepítene, az nincs meg).

    Ami működik, az az, hogy iPXE-ből Sanboot-tal bebootolsz egy Windows PE alapú bármit :
    sanboot http://szerver.neve/windowspe.iso

    Pl. Hiren's, BartPE, és onnan kitallózni a Windows telepítőt, ami így már lefut... nekem ezek olyan hibákkal hasaltak el, hogy túl nagy az ISO, nem lehetett őket UEFI esetben bebootolni (BIOS-on ment rendben).
    Kivéve a natúr WinPE, ami kb. 350MB. Ezt valahol a Wayback Machine-n sikerült találni. Valami tök szűz WinPE image, kapsz egy parancssort, de amúgy van háló, net use... felhúzod a telepítőt tartalmazó könyvtárt, és setup.exe .

    Folytatás...

    hcl 2 hónapja 1

  • Körmöslámpa WTF

    Jött ide egy Pollié Fastlight körmös UV lámpa, hogy furcsán viselkedik. Bekapcsol, nem világít, a kijelző meg pislog. Mármint az egyik digit világított, annak az egyik szegmense pislolgott. A 90s gombot nyomva léptette a szegmenseket.

    Nem is volt olyan gagyi, mint gondolod. Kulturáltan felcsavarozott LED panelek belül, a ház is rendesen csavarokkal van összerakva, csatlakozósak a LED-ek, a táp, és a kézérzékelő, nem csak úgy öszetaknyolták drótokkal. Merthogy van benne egy optokapu, a két szélén egy infraLED és egy vevő, mert amúgy a fix idejű módokon kívül csak akkor világít, ha beledugod a kezed (az a pár wattnyi LED elég rendesen tud amúgy melegíteni - el nem hiszem, hogy a 24V 2A tápból az egész teljesítmény UV formájában jön ki belőle, ahogyan a gyártó állítja :D ). A talpa meg mágnesesen rögzül, egyben le lehet venni tisztításhoz.


    Jóigényessen' - elég feltűnő, hova kellett az a kondenzátor :)

    Folytatás...

    hcl 2 hónapja 2

  • Panasonic TZ-100 vs. szárnyashangya

    Egy ilyen gép került a kezeim közé, nem túl nagy, ám annál viccesebb hibával :) A jelenség az volt (mások mellett), hogy a felső-hátsó beállítótárcsa pár fordulat után megakadt. Mind a két irányban. (Mellette az obit védő lamellák nem zártak rendesen pl.) Amúgy egy jobbféle kompaktról van szó, nem is olcsó.


    Hátulja nélkül

    A szétszedése maximum annyiban volt bosszantó, hogy a tetejéhez való bejutáshoz mindent le kell bontani a gépről. Hátulja le, LCD felhajt, kábel kihúz, optika kivesz, és a legvégén leszedheted a tetejét, miközben a gépből alig marad valami :D Viszont legalább amúgy igényes, normálisan szerelhető.


    LCD leszedés

    A művelet közben egy kisebb szárnyashangya esett ki valahonnan a kereső alól, ami magában meredek, hogy hogy jutott be. Teljesen össze volt száradva, kifújkáltam a maradékát, és nyomás tovább, mert siettem. Azért érdemes lett volna lefotózni... :D

    Folytatás...

    hcl 3 hónapja 5

  • PXE bootolás EFI rendszereken

    A BIOS-os gépek PXE bootolása nem különösebben nehéz; EFI esetén már több hibalehetőség is akad. Hát még ha mind a kettőre szükség van...

    A PXE (Preboot Execution Environment) process mindenféle számítógép hálózatról való elindítására való, ami főleg akkor hasznos, ha nincs a gépnek saját operációs rendszere, vagy akár saját háttértára sem. Telepítéshez, diagnosztika futtatására, stb. kiváló, de vannak olyan esetek is, amikor egy gép teljesen hálózatról működik, a bootolástól az OS futtatásáig.

    Az EFI megjelenése óta annyi változott a BIOS-hoz képest, hogy az EFI rendszereken más loadert kell futtatni, aminek, ha a Secure Boot engedélyezve van, aláírtnak is kell lennie. A kétféle kliens megkülönböztetésére a DHCP szabványban van is megoldás, de ez csak a probléma egyik fele. A BIOS bootnál meglevő egyszerű lehetőségek viszont sok esetben hiányoznak, így hasonló eredménnyel, de más eszközöket kell használni.

    DHCP beállítás

    Az itthoni környezetemen Dnsmasq a DHCP szerver egy Openwrt-s routeren. Lesz a bejegyzésben isc-dhcp-server konfig is, de azt nem teszteltem.
    A lényeg, hogy a DHCP protokollban a kliens is küld egy ID-t, ami alapján a szerver tudja, hogy milyen kliens kért IP-t. Jelen esetben a 7 és a 9-es azonosító érdekes, ez a két EFI-s x86 típus.

    Folytatás...

    hcl 3 hónapja 2

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.