2024. február 28., szerda

Gyorskeresés

Dirt Devil Spider alsókategóriás robotporszívó - nem szívás

Írta: | Kulcsszavak: robotporszívó . dirt devil . spider . oldalkefe . olcsó . m607

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Takarítani kell, de túl unalmas ahhoz, hogy szeressem is. 2017 során akadt egy váratlan lehetőség, hogy egy bizonyos munkahelyi jutalomkeretet mindenféle közepesen gagyi műszaki cuccra válthassak; robotporszívó is akadt a listán, méghozzá ez a Dirt Devil Spider M607. A PH robotporszívós topicban olvasottak, és ribarszki fórumtárs összefoglalója alapján ez egy meglehetően egyszerű darab. (Gondoljatok bele, milyen volt a másik lehetőség, oldalkefe nélkül :D )

Kialakítás

Két oldalkefe, véletlenszerű működés, három leesés-érzékelő, főkefe nincs. Egyszerű darab. Gyakorlatilag egy kb. 15cm magas korong, az oldalán kefél, alul port szív. A közepén egy fedél alatt van a portartálya, egyszerű, szövetszűrős, ami könnyen tisztítható. A tetején található pár visszajelző lámpa : működés, alacsony töltés, tele portartály visszajelzés. A korong elején található egy kb. 145 fokos szögben elhelyezett elem, ami alatt az ütközésérzékelő kapcsolók találhatók. Navigációhoz csak ezeket, és az alul elhelyezett (3db) leesés-érzékelőket használja, mivel véletlenszerű eszköz, nem tudja, merre jár a helyiségben. Van két kereke, amik a meghajtást, és a kormányzást biztosítják, és egy harmadik, egyszerű önbeálló, ez csak támaszt. A dobozban kapunk hozzá egy tartalék oldalkefe párt (ezek elvileg szétszedhetőek, ha elkopnak a szőrök, szerintem lehet bele újat tenni), egy tartalék szűrőt, hálózati töltőt (ez 20V, Sony dugós laptoptöltők is jók hozzá). Amúgy 14V-os, NiMH akkumulátora van, kb. 1Ah-s, ez papíron egy órányi működésre elég. A főkapcsoló a töltőcsatlakozóval a robot hátulján található.

Működés

Szóval ennek a porszívónak maximum szó-szó, jónak kéne lennie. Ehhez képest az elmúlt hónapokban tapasztaltak sokkal jobb képet festettek.

Ugyan véletlenszerű a működés, de van néhány módja, amit a működési idő alatt váltogat. Először egyenesen mozog, ütközés esetén mindig jobbra fordulva, majd bizonyos idő múltával átvált körmozgásra (balra), ütközés esetén jobbra fordulva, a kör átmérőjét egyre növelve. Ha elég sokáig tudott körözni, akkor cikkcakkos mozgásra vált, szintén jobb fordulókkal ütközés esetén. Utóbbit még nem tapasztaltuk, mivel elég kicsi a lakás :D

(Amúgy fekete...)

Elég kicsi a lakás : ezt úgy kell érteni, hogy a robot nem 1, hanem legalább 2 óráig itt szokott zörögni, szóval az akkuideje kivételesen jobb, mint a specifikációban megadott. (Ha meg elhasználódik a NiMh, kap lítiumot.) Mire lemerül - ha itthon vagyunk - minden helyiségen legalább kétszer végigment :D Amúgy teljesen tilos ilyesmit úgy használni, hogy az ember otthon van, mert állandóan azt figyeli, mit művel a robot. :D Egyébiránt inkább mechanikus zaja van, nem olyan halk, mint mondják, de nem zavaró (kézi porszívónál sokkal halkabb). A vastagabb kábeleket (230V, UTP) nem eszi meg, viszont fel tud rájuk akadni, így jobb eltüntetni azokat. Rövid szálú padlószőnyegen jól elvan, de gyorsabban merül, mint keményebb padlókon. Néha küszöbökön is elakad (ha küszöböt érzékel, hátrafelé próbál átjutni rajta, néha sikerül is neki - nem túl jó állapotúak itt a küszöbök). Nálunk igazából 3 küszöbből kettőn nem tud átjutni (nem is próbál ezek elég magasak) az alacsonyabbon általában sikerül neki - ez jó, konyha-előszoba egyben takarítva. Nagyobb baj, hogy bizonyos bútorok alá be is tud szorulni, ezek alá akadályokat tettem, így nem tud bemenni. Ami alá viszont nem szorul be, az alá bemegy, és ki is takarít alatta - cserébe van viszont pár rossz kialakítású sarok, amikhez nem fér hozzá.

Egész jól felszívja a koszt, a kis kődarabokkal nem tud mit kezdeni, de virágföldet, porcicát, ilyesmit, ami általában előfordul, jól összeszed. (Gyengének tűnik a ventilátor, de csak egy 20cm-es csatornán kell átszívnia a port, nem egy több méteres csövön.)

A portartály nem nagy, viszont bőven elég, ha minden használat után tisztítjuk. Általában nem szívja tele egy működés alatt, inkább az szokott lenni a gond, hogy néha a bemeneti nyílásnál felgyűlik a kosz, és az optikai érzékelő tele tartályt jelez. A szűrő amúgy mosható, szépen kiszárad.

Általában 1-2 naponta eleresztjük a lakás egy-egy helyiségében, így a heti egy porszívózás kéthetente egyre simán redukálható, és nagyrészt tisztább is minden, hiszen 2-3 naponta ki van porszívózva. Természetesen a felmosást nem helyettesíti, de nem is az a dolga.

Végszó

Újkorában ez egy kb. 40 ezres eszköz volt - ennyit nem hiszem, hogy ér, jelen megoldással viszont nagyon jó vétel volt, kifejezetten hasznosnak bizonyult. Ami a lényeg, hogy a hasonló, alsó kategóriás porszívóktól - amik biztosan fejlődtek az utóbbi években - nem feltétlenül kell félni, ha olcsón hozzájuk lehet jutni.

Hozzászólások

(#1) D1Rect


D1Rect
félisten

Mennyiért megy most egy ilyen?
Már gondolkoztam rajta, de nem tudom, hogy tényleg jó-e vagy n+1 lom lesz belőle.

(#2) anjani182 válasza D1Rect (#1) üzenetére


anjani182
őstag

Egyébként igen....nekünk Samsung van, be van hajítva a spejzbe :C

Forever and ever, let's make this last forever.

(#3) hcl válasza D1Rect (#1) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog (1)

Nem tudom, ez konkrétan mennyi, de ha olyan lakásod van, amibe elég ilyen egyszerűbb darab, szerintem már 30 ezer körül van új ilyen alsó-középkategóriásból. Mondjuk én sem feltétlen adnék annyit egy ilyesmiért. Hogy lom lesz-e, az a useren múlik. Egy nagy porszívóhoz képest nulla energiával üzemeltethető, annyit kell vele foglalkozni, hogy amikor elmész otthonról, bekapcsolod, hadd másszon.

Mutogatni való hater díszpinty

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.