2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Nyírfakóla

    [link]

    Nyírfanedv története
    A nyírfa nedve évszázadok óta értékes itala az emberiségnek. Már a XIII. században egy perzsa geográfus megemlíti, hogy bizonyos ázsiai népek a nyírvízzel oltják szomjukat. A 14. században az első német természetleíró, Conrad von Megenberg is említi a nyírvizet, mint a hétköznapi emberek frissítő italát. A nyírvíz a szláv népek, a románok között is igen elterjedt ital, de isszák a lappok, svédek, finnek, észtek, votjákok, baskírok és különböző szibériai népek. Észak-Eurázsiában a nyírvíz fogyasztása a hal- és húsfogyasztásnál fellépő skorbut ellensúlyozására szolgál.

    A magyar nyelvben fellehető változatos neve arra utal, hogy Magyarországon is igen elterjedt és kedvelt volt. Már a honfoglaló magyarok is fogyasztották, évente megcsapolták a nyírfákat, hogy az értékes nyírnedvhez jussanak. Később a nyírfa csapolásával még pezsgőt, nyírbort és nyírsört is készítettek a nedvből.

    A nyírfanedv különböző elnevezései: virics (Székelyföld, palócok), nyírlé (Lápos völgye), nyírvíz (Nyírség, Börzsöny), boza (palócok), csiger (Bakony). Szótáraink nyirics néven is említik.

    Folytatás...

    guga 11 éve

  • vérformance

    Mt 26,28
    Mert ez az én vérem, az új szövetségnek vére, a mely sokakért kiontatik bűnöknek bocsánatára.

    Adott egy fickó, hatalmas adag feltűnési viszketegséggel, s Isten fiának hívja magát. Nem tetszik a rendszert játszik, szembefordul a regnáló hatalommal, kritikával illeti az ősök elöljáróit, aztán csodálkozik, hogy ráfarag. Igazi megosztó személyiség volt, a halála óta erről beszél, s őt ünnepli az egész világ.

    Gondolom nem hallottatok róla, de volt egy japán csaj, jó kövér, és frusztrált, így aztán gondolt egyet, hogy odabasz a háziasszonyoknak, nesze nektek recept. Kiállt a színpadra bikiniben és magas sarkúban, valami 50kg margarint pakoltak a csülkei alá és táncolni kezdett. Hatalmas esések és puffanások a síkosítóban. Volt valami 50 ember jelen, aki szénné röhögte magát, feltöltötték tyúktubra is, de jobbára a kutya sem tudja, hogy ez a performance valaha is megtörtént. Neki ennyire futotta, kínjában akár kapát is foghatott volna, ha már annyira érvényesülni akart.

    A kérdésem, amiért ebbe a posztba belefogtam, hogy életünk során mit teszünk le az asztalra, s kinek a hasznára?

    Folytatás...

    guga 11 éve

  • Gyulai kalandok 2. rész (családban marad)

    [1. rész]

    Apámmal csak egyszer találkoztam a kéthetes gyógykezelésem alatt, elmentük egy kocsmába és félig benyomtunk. Volt egy kis gyanú árnyékában, meg fideszezés, mert az öreg kőkemény szocifun. Hiába mondom neki évek óta, hogy a két párt csak haszonállatnak nézi az embereket, s arra esküdtek fel a cion irányába, hogy kifosszák a vagyonukból mindet, hasztalan, akkor is a szocikra szavaz, mert a régi világ jobb volt.

    Belemerültünk a tv műsorokba, hogy ő mennyire szereti azt a sorozatot, a gyanú árnyékában, mert, hogy igaz történetek, s rengeteg a tanulság. Egy nagy túrót, az a sorozat azért készült és azért tolják arcba, hogy elültessék az emberek fejében a bizalmatlanságot a saját családja irányában. Késik, biztos nem is a munkahelyen volt, hétköznapi ember, de biztos kurválkodik, vagy megölt valakit. Szisztematikusan leépíteni a létező családmodellt. S, hogy miért? Azért, hogy jó kedvvel, s bőséggel te magad fizess a saját kiirtásodért, muhaha :DDD
    Van ez a történet tovább is, ebbe most nem megyek bele.

    Folytatás...

    guga 11 éve

  • Gyulai kalandok (minden vízbe mártott test)

    A nejem február elején leszaladt a rendelőbe számomra beutalót kérni a neurológiára, 7-ére kaptam időpontot, hiába mondta, hogy már járni sem tudok. A hátralévő időmben nekiálltam túrni a netet neurolingvisztika ügyében. Az ideggyógyászatról mindig is azt gondoltam, hogy oda idegbetegek járnak, mármint, akik pszichés problémákkal küzdenek, de nem.

    Rétság, járóbetegizé, 1 percet, ha bent voltam, megkopogtatta a térdeimet, a bokámat, hajoljak előre, na az luxus. Gerincsérv, ülőmunka. Ha megyek, valahova ülök, ha megérkezem ülök, hazafelé ülök, otthon is ülök, mert az informatikus, ahol tud ül. Az úttörő meg, ahol tud segít.
    Az orvos felírt izomlazítót, fájdalomcsillapítót és mondta, hogy ne köhögjek, lehetőség szerint ne hajoljak, és vigyázzak magamra. Maxi.thx, a gyógyszer kb. annyi volt, mint, ha c vitamint kapkodtam volna. Éjszaka olyan fájdalmaim voltak, hogy forogtam, mint a centrifuga, a bal lábam teljesen lezsibbadt, s egy idegszál úgy feszült, mint, amikor a hegedűn hangolják a húrt. Eltelt közel 3 hét, s hiába pihentem, nem javult, csak romlott az állapotom, már tipegni is alig bírtam. Dióztam rajta, hogy mit tegyek? Rétságon beutaltak a fizikoterápiára, el is mentem, de a hölgy nagy szemeket meresztett rám, hogy az rendben, hogy beutalták, de milyen kezelésre? Vissza kellett volna mennem a dokihoz, de nem volt bent, aztán meg járni nem tudtam, s csak agyaltam, hogy mi lesz ebből?

    Folytatás...

    guga 11 éve

  • Bánki Folder 35. rész (a hetedik ajtó)

    A hetedik ajtó

    Péld 18,22
    Megnyerte a jót, a ki talált feleséget, és vett jóakaratot az Úrtól!

    Nem szabad kinyitni, kábé olyan, mint, ha beleolvasnál titkon a nejed íméljeibe, s rájössz, hogy mással kavar, megcsal. Vagy éppen hétvégenként kiruccan a céggel közösséget összekovácsoló túrára, de az esze is máshol jár, és valakinek a farka. Hancúr pandúr, más húzza le róla a bugyit, benyal, beveszi a szájába, élveznek, testi kontaktus. Persze, ha megérkezik, minden a legnagyobb rendben, vacsorát főz, takarít és mos, mert a biztonság, a tünet, a látszat, amit el kell játszani. Még akkor is, ha más makkját érzi a szájában, ízét, s illúzió, amit tagad.

    Szerencsére soha nem kerültem ilyen helyzetbe. Nem volt rá szükség, nálunk elengedés, és megengedés van. Beleestem abba a csapdába, hogy belezúgtam egy nőhölgybe, oktalanul, s viszonzatlanul, nem is történt semmi, csak a neten kakaskodtam. 1 év múlva visszakaptam, a nejem billent ki, s kinyitottam a 7. ajtót, olyasmit olvastam, amit nem nekem szánt. Informatikus vagyok, seperc alatt feltörök bármit, mások számára ismeretlen talaj, de nekem otthonos. A nejem soha nem szerette volna, ha elolvasom, megtettem, kiborultam, s megbeszéltük. Ő is csak érzelmileg tágult, nem történt semmi. Leírt olyanokat, amit nekem kellett volna, hogy elmondjon szóban. Azóta tiszteljük egymás hetedik ajtaját, amit nem szabad feszegetni. Magánterület.

    Folytatás...

    guga 11 éve

  • Bánki Folder 34. rész (játsszon és nyeljen egyszerűen!)

    Játsszon és nyeljen egyszerűen

    Avagy Toldi Miklósné lovából kifogyott a tenta.

    Gondolkodtál már azon, hogy min tudsz változtatni pogácsa? Mindenki a maga sorsának.
    Kezdjük mikro szinten, hogy miről dönthetünk. Ha alszom, s arra ébredek, hogy elmacskásodott a baloldalam, akkor dönthetek róla, hogy a jobb oldalamra fordulok, nincs rá egyelőre törvény, hogy nem tehetem meg. Csak idő kérdése, hogy milyen mélyen avatkoznak bele az egyén döntéseibe. A reggeli kávét is eldönthetem. Van választásom, hogy melyiket emelem le a polcról. Természetesen a legolcsóbbat. Megkóstoltuk már a legflancosabb kávékat is, kivéve a Kopi Luwak, amit egy macska legelész, aztán kiszarja, s az elit minden pénzt megad érte, s különbnek érzi magát, hogy macskaszart ihat, de legalább drága. A bánki táborban rendszeresen ott hagyják a kávékat a vendégek. Tényleg ittunk már mindenfélét, annyit sikerült konzekvensen levonnunk, hogy a drága kávé nem egyenlő azzal, hogy jobb is, némelyik kifejezetten ihatatlan. Szóval van döntési lehetőség a kávék terén, de csak annyi, mint a politika. A polcon is van kínálat, és a politikában is, mást nem választhatsz.

    Folytatás...

    guga 11 éve

  • Bánki folder 33.rész (porféta)

    Porféta

    Éjjel álmodtam, nem szokványosat, minden éjjel álmodom, nem mondom, hogy prófécikusat, de ez az volt. Ritka. Nyáron a nagyobbik fiammal kint alszunk az udvaron a bungiban. Álmomban először hóesést láttam, majd a hókristályok a levegőben összeálltak egy fehér lovassá, szikrázott a fehérségtől, s felemelt a levegőbe. Úgy ébredtem, hogy basszus, minden éjjel szeretnék ilyet álmodni, vagy most történjen meg velem. Elvitt magával egy másik bolygóra, csak az energiát éreztem, ami felemelt a földről, s kiragadott innen, ahol minden olyan kicsinyes és logikus. Van pénzed? Milyen és mekkora autód van? Mekkora házat építettél? Ki segített be? Hitelre vagy anyád, s apád? Kefélsz még a férjeddel, vagy csak színlelitek, hogy házasságban éltek? Mekkora vagyonod és tekintélyed van a halandó emberek előtt? Te vagy a kiskakas a saját szemétdombon?

    Évekkel ezelőtt, amikor már házas voltam, s megszületett Levente, álmodtam elég sokat az apokalipszisről. Durva és izzadós álmok voltak, s nem értettem, hogy miért kell nekem ilyeneket álmodni? Másról szeretnék, és szerintem bőven hülye az, aki képes könyvet írni a tudatos álmokról. Az álmokat nem lehet befolyásolni. Ahogy a halált sem. Tudatos halál van, az, aki öngyilkosságra készül, mert már nem lát más megoldást. De tudatos álom? Ki az, aki ennek bedől, s elhiszi?

    Folytatás...

    guga 11 éve

  • Bánki folder 32. rész (kutyat az uga)

    Ugat a lenti utcában a szomszéd kutyája és más kutyákat is ugatásra, sarkall. Kórusban ugatnak, este van, pihennénk. Persze most az állatvédőknek könny csordul a szemébe, szarok rá. Nem tudok elaludni tőlük, s már nem is akarok, befejeztem azt a törekvésemet, hogy pihenjek, nem hagynak, akkor én sem fogok hagyni senkit, aki ezt elolvassa. Lehetne az a címe, hogy valamit a kutyákról, vagy az állatvédelemről. Nekem nem kell bemutatni a témát, naponta látom a fészbukon azokat a posztokat, hogy mentsük meg, amihez a „kutya” sem szól hozzá, magányosan keringenek az interneten, senki sem vevő arra, hogy Felsőpetény mellett az úton két kutya. Valaki fényképezi őket, enni visz nekik és sajnálkozik, hogy nem mentheti meg őket, de legalább mások lelkiismeretét terheli vele, s aztán számon is kéri. Már két napja kiposztoltam, s sehol egy lájk, vagy hozzászólás.

    Vannak fanatikus vegetáriánusok, és állatvédők, minden szegmensnek megvan a maga fanatizmusa, természetesen eredmény nélkül. Sajnos az állatokat a fanatikus állatvédők lelkes közbenjárását figyelmen kívül hagyva bántalmazzák. Sajnos meg is eszik őket, hiába ordibál a liberális színben tündöklő, s mindenkit elfogadó, de a buziktól visszarettenő vegetáriánus.

    Folytatás...

    guga 11 éve

  • Bánki folder 31. rész (Kohn szemtaktus)

    Kicsit kimaradtam, szokásom szerint, a kimaradás a gyengém. Történt sokminden, amit én sem tudok hova sorolni. Tudomásom szerint soha nem vagyok beteg, de ma ledöntött a lábamról a gerincsérv. A nejem javasolta, hogy ugorjak le a körzetihez beutalót kérni a neurológiára. Sajnos a reggeli meló, cipekedés miatt már voltam olyan állapotban, hogy hallgattam rá. Kaptam egy telefonszámot, ahol időpontot lehet egyeztetni, napokkal később. Addig önmagam definíciója szerint semmit sem emelhetek meg, ami nehezebb egy sörös üvegnél. Nejem elment tanítani, bungi már meleg volt és akkor beütött a kettős. Mindenféle szempontból skizofrén.

    Már a 90-es években megfigyeltem, hogy előre megálmodok filmekből jeleneteket, amit másnap megnézek. Amíg albérletben voltam Ria néninél, addig azt, amit ő nézett, mert hajnalig tévézett, s késő délig aludt. Eseményeket is megálmodtam előre, pl. a cunamit. Kirepültem a földről, valami erő elragadott, s megmutatta, ahogy keringtem a föld körül, mint egy műhold, hogy hatalmas ököllel rácsap a tengerre. Még mielőtt valaki megrémülne, a 9/11-et nem álmodtam meg előre.

    Folytatás...

    guga 11 éve

  • Bánki folder 30. rész (A holnap ma van)

    Azt mindenki tudja, hogy egyszer meg fog halni, de hogy mikor, azt nem, a nap eljön, amikor ma van. Az ilyesmit minden alkalommal vagy holnapra tesszük, holnap lehet, de ma nem. Aztán eljön a nap, amikor a holnap ma van. Ma van a napja.

    Végignéztem egy filmet, a befejezését a nézőre bízták.
    Stand up guys, két nagyon jó színész Al Pacino, és Christopher Walken, 12 éven aluliaknak nem ajánlott. Ördög ügyvédje, Szemtől szemben, Keresztapa trilogia. A filmezz.eu oldalán megtalálod. Már régóta nem töltök le semmit, online nézek, ami elérhető és emészthető. Nyálgiccs filmek tökömet sem érdeklik. Filmvígjáték hülyegyerekekkel, és ostoba niggerekkel szintén skip. Csak is olyan filmeket nézek meg, ami valami hatást képes kiváltani belőlem, vagy nálam keményebb, vagy kiüt. Már az elején tudtam, hogy nem fogja kivégezni, nem is ezért néztem végig, hanem a párbeszédekért.

    Jövök haza, és nem jövök haza. Honda, automataváltós sportautó, fakormányos. Szerintem ezt a napájok, japánok a japán autópályákra találták ki, ahol nem esik hó soha. Ma begurultam rá. Egész család fuvarozva. Két gyerkőc végzett a suliban, nejem is a tanítással, én meg nem kaptam a Husqvarna-hoz láncot. Viszont kihívtak Felsőpeténybe egy laptophoz, hogy nincs internet. Leültem a gép elé, kábellel volt, wifi sehol. Nem lehet bekapcsolni sem a gombjával sem az FN gombbal. A kijelzőn egy kis elszíneződés. Emberünk ismert ember, tévéből is. Kérdezem mi történt?

    Folytatás...

    guga 11 éve

  • Bánki Folder 29. rész (fotelforradalmár)

    Veresegyházon van egy piac, oda szenteltem a felgyülemlett számtech alkatrészeket. Zőccség, hús, minden jó, amit a szem megkíván + rengeteg kínai kütyü és ruha. Van egy elszeparált rész, ahol csak a használt holmit lehet árulni. Korán mentem a nagyobbik fiammal, Leventével. Hajnali négyre értünk oda. Kipakoltuk az asztalt üresen, majd visszaültünk az autóba. Egyszer csak kopognak az ablakon, hogy héé! Pakoljatok arrébb, mert mi szoktunk ide pakolni. Cigányok, nem bérelt hely csak jó szokás. Kérdeztük nagy álomszuszékon, hogy, akkor hová? Akárhová, csak ne ide! Arrébb pakoltuk az asztalt, lassan felkelt a nap, hajnali 6h, és már nagy volt a nyüzsgés. Egyszer csak kiabálnak, hogy kié ez az autó? Az enyém volt, de nem válaszoltam rá. Mikor kipakoltunk belőle, odajött egy dürhő cigány, hogy azonnal parkoljak el onnan, mert az az ő helye.

    Az úttestről beszélt, ahol bárki leparkolhat, ha esetleg korábban érkezik. Azt válaszoltam, hogy nem megyek arrébb. Megfenyegetett. Kövér nőhölgy is közbelépett színes szoknyában, hogy meglásd mi lesz. Az lett, hogy kiszúrták az egyik gumit. Valaki jött, s kérdezte, hogy a te autód? Igen. Akkor menj és cserélj pótkereket, mert lapos. Nem tettem, mert, ha kicserélem, akkor azt is kiszúrják. Hadd higgyék azt, hogy végeztek velem, kibasztak velem. A mögöttem lévő Wolkswagen pólónak mindkét első kerekét kiszúrták, sehova sem tudott menni.

    Folytatás...

    guga 11 éve

  • Bánki Folder 28. rész ( ring a song)

    Ring a song

    Vetül az árnyék, s nem félsz tőle, szokni kell a gondolatot, hogy ne ijedj meg a saját árnyékodtól. Dátumokkal, napokkal nem vagyok jóban, soha nem tudom milyen nap van, vagy a nejemet kérdezem meg reggel, vagy a pontosido.hu oldja meg a problémámat, vagy az automatikus időszinkronizáció internetes időkiszolgálóval, mint a time.windows.com.
    2003-as gépem van, 1.7 Celeron, már rég lecserélhettem volna, de a next gép is csak annyit tudna, mint, amin most pötyögök. Ezen csak a dátumot, időt kell beállítani, mert kontakthibás az alaplap. Emiatt nem válok meg tőle.

    2012 nyarán Diósjenőn jártam, idős házaspár, a probléma ugyanaz, kínai tápegység által kikészített minden belső szerv. Olyasmiből éltek, hogy, ha el szeretnél adni egy házat, akkor be kell vizsgáltatni, hogy mennyire zöldenergiás. Mennyi hő szökik meg ilyenek. A gép 2008-as dátummal indult minden alkalommal, s a nyomtatványkitöltő program is azt a dátumot vette. Elmagyaráztam nekik, hogy, ha nem akarnak rá költeni, akkor miután a Windows betöltött, állítsák be a dátumot, időszinkron, stb. Megfogadták a tanácsom. Közben a férfi elhalálozott. Ma találkoztam a feleségével. Semmit sem tudva az előzményekről, Bánkon, mert a gyermekei magukhoz vették, ápolásra szorul. Kézcsókom, hogy tetszik lenni? Nem jól!

    Folytatás...

    guga 11 éve

  • Bánki Folder 27.rész (Isten óvja a kivájt nőt)

    Isten óvja a kivájt nőt

    1985 környéke, feljártam a padlásra, elhúztam egy cserepet, és lestem a szomszéd cigányokat. Kicsi vályogházban laktak vagy húszan. Az egyik lányba szerelmes voltam. Vegytiszta érzelmek. Sokat lődörögtem velük együtt. Az udvaron egy kádban fürdőztek a lányok meztelenül. Pubertáskorom meghatározó élménye volt. A közeli szalmakazalba jártunk ki virgonckodni, ott láttam először családon belüli szexet. Suli után megyek át, s kerestem a Kanalas Évát. A függöny mögül előbújt az anyja, színes szoknya volt rajta és melltartó, na de azok a mellek. Bődületesen hatalmasan leomló hegyoldalak. Mit akarsz? Böffentette oda.
    Éva? Kaparáson van, aztán behúzta a függönyt, s eltűnt a vályogházban.

    Akkor még nem értettem, csak gondolkodtam a dolgon. Mi az, hogy kaparáson van? A macska szokott kaparni, meg a torkom. Azt is mondták, hogy kaparásra orvoshoz ment. A tüzes karcolásra asszociáltam, mert abban meg nekem volt részem. Oltóanyagot a bőrön ejtett kis karcolásokkal juttatnak be a szervezetbe, az erősebb immunválaszt eredményez, mint a hagyományos injekció. Mint kiderült Kanalas Évának már volt egy gyereke, 15 éves volt, valamelyik testvére, biztos a szalmakazal volt az oka, ahová játszani jártunk. Nem akartak másikat. Évekbe tellett mire ezeket, a dolgokat megfejtettem, már nem is Gyulán laktam a tanyán.

    Folytatás...

    guga 11 éve

  • Bánki Folder 26.rész (indokolt esetlen)

    Alkotói válságban vagyok, úgy védekezek ellene, hogy rengeteget írok, és mindent. Ambivalens, mert, aki alkotói válságban van, azt általában fenyegeti egy kiadó. Nálam fordítva van, lassan nekem kéne őket megfenyegetni, mert nem tejesítették az általuk deklarált szerződést. De nyugton vagyok, nem szoktam konfrontálódni feleslegesen. A könyvem sem érdekel, már megírtam, strucc módjára a sorsára hagyom, ami a homokba tojja a tojását, nem költi.

    Ismerkedem az új autónkkal, a Hondával, ma meglepett. Nem téli közlekedésre találták ki. Ostoba kis fakormányos, automataváltós sportkocsi. Tavasszal benevezek valami parancsnoki UAZ-ra, maradjon a nejemé, ha már beleült és elmosolyogta magát. Néha kivillan egy sárga lámpa, éppen csak egy pillanatra. Azt tudtam, hogy kevés a benzin, Rétság közel, simán beérek. Közben felhívtak, hogy sürgős, Pusztaberki, oké ez még belefér, a csomiban volt kb. félliter benzin vész esetére, beletankoltam. Pusztaberki előtt azonban sűrűn villogni kezdett a sárga lámpa, és megállt a Honda. Baszki! Kannával a kezemben besétáltam a faluba, megkerestem Zolcsit, ott sincs benya. Van vagy 5 autója, azt mondja a január az ilyen, nincs melójuk, be sem tud vinni Rétságra, autónként kb. 2 deci benzin, amilye van.

    Folytatás...

    guga 11 éve

  • Bánki Folder 21. rész (vesél az erdő)

    Jer 17,10
    Én, az Úr vagyok az, a ki a szívet fürkészem és a veséket vizsgálom, hogy megfizessek kinek-kinek az ő útai szerint és cselekedeteinek gyümölcse szerint.
    Rm 12,2
    És ne szabjátok magatokat e világhoz, hanem változzatok el a ti elméteknek megújulása által, hogy megvizsgáljátok, mi az Istennek jó, kedves és tökéletes akarata.

    A rendőrhölgy megállított, épp az utcánkban, nyár volt, félmeztelen ültem a Yamaha Jog-on. Csak annyit mondott, hogy gratulálok, szép kezdés, szépen bemutatkozott. 30 küvecsre bírságolt meg ittas vezetésért, s jogosítvány nélküli vezetésért. Akkor költöztünk ide.
    Aznap reggel Leventével korán keltünk, bezsuppoltunk némi szalonnát, kolbászt és pálinkát a katonai málhazsákba, s felmentünk a hegyre. Találtunk egy pici erdőt, mint egy sziget, rajta vadles. Tüzet raktunk, megsütöttünk mindent, én beszívtam a pálinkát, s reggel 8h-ra, mire a nejem és Bendzsó felébredt, még a bánki tóban is megfürödtünk.

    Folytatás...

    guga 11 éve

  • Bánki Folder 25.rész (gátláthatatlan)

    A napi rutin a gyengém, nem vagyok helyes megfejtő, de már szép alakom van, a nejem is tartja a formáját. 4 év múlva leszek 50 éves, szarul hangzik, tininek érzem magam, állandóan forr a vérem. Jól alszom, éberen, minden apró zajra felébredek, észre sem veszem, hogy a nejem lefőzte a kávét, az illatára ébredek, kétszer tölt. Mi lesz ma? Hányra mész, hogy osszuk be az autót? Amíg megvolt a Suzuki és a Honda, egyszerű volt, mindenki ment a dolgára. Most csak a Honda van, ostoba kis fakormányos, automataváltós sportkocsi. Ha beülsz olyan, mint, ha a földön feküdnél, s úgy vezetnél. Délelőtt én megyek ki cégekhez, önkormányzatokhoz, vállalkozókhoz, akik egyre lejjebb kerülnek, s panaszkodnak.
    A céllövöldében ők az ajándék, találd el a pálcát, ha megtörik, megnyerted. A kormány intézte így, ITT AZ IDŐ. Senki sem fogja a kezed, nincs mibe kapaszkodni, ha Isten lábát megtalálnád, hogy is mondjam, a téma mindenkinek büdös, mert nem mosott lábat. Nem kell a predesztinációt piedesztálra emelni. Avagy légy önmagad, nem kell becsülni senkit, sem Istent, sem embert, átgázolni mindenkin gátlástalanul.

    Folytatás...

    guga 11 éve

  • Bánki Folder 24. rész (az ok fokozata noszogat)

    Valamit tennem kell, de teljesen tehetetlenül mit tehetnék?
    Előre, valaminek történnie kell, de ne legyen rossz, hanem mint a lábvíz. Hozzatok nekem lábvizet, legyen annál melegebb, mint amire gondolok, de ne túl meleg. Aztán jót röhögök, hogy nem történik semmi. A nihil arcon köpött, megérdemeltem, lemosom hideg vízzel, majd leiszom, hogy ne is tudjak róla. Ok nélkül semmit sem tesz az ember, a késztetés. Ha mást nem, dübörögtetem a zenét.

    Járt nálam valaki, elsírta magát, leült a fotelbe, még a macskát is lezavartam a kedvéért. Elhagyta a családja, a ház eladó, addig albérlet. Nem szeretnék a helyében lenni. Mi az én sorsom? Mindenki életében vannak nehéz pillanatok. Még Budapesten a nejem kinyitja a hűtő ajtaját, ebben mustár nincs, ebben semmi sincs, ebben meg lekvár nincs. Felelőtlennek, s főlet teljes mértékben tehetetlennek éreztem magam. Kitekertünk kerékpárral egy tó partjára, még az is, hogy nem fogtunk semmit. Ami otthon volt, azt vittük magunkkal, akkor még csak Levente volt meg. Dió, és száraz kenyér, azt ettük meg. Ha én vagyok leülve a nejem nem, hagyja, hogy ne álljak lábra, s fordítva. Soha nem fordul elő, hogy mindketten lelkileg elesnénk, valaki mindig talpon van, és ugraszt, hogy ugyan, ez semmi. Bánkra költöztünk 2007 nyarán, senki sem ismert, nem volt munkám. Elsőként egy pár kolbászért, majd egy flaska borért, tálca süteményért melóztam.

    Folytatás...

    guga 11 éve

  • Bánki Folder 23. rész (mennék vennék tanya)

    A tél nem a barátom, a nyári hőségre vagyok kondicionálva. Hiányzik a napfény, és az, hogy egy szál gatyában flangáljak az udvaron. Télen mindig megfogadom, hogy az egész családdal elköltözünk egy szigetre, s a problémák halmazát leredukáljuk a napi étkezés biztosítására. Tengerparton nincs éhezés, horgászat, rákászat, fürdőzés, kék lagúna.
    Volt egy régi Dakar verseny, az egyik résztvevő kint maradt. Láttam vele egy riportot, eartship építkezésre tanította a helybélieket és hulladékhasznosításból élt. A jóléti földrészekről oda exportálják a szemetet és a műszaki cikkeket, amik már nem működnek (zöld gondolkodás, mindegy csak ne kelljen látniuk a saját szemetüket).
    Riporter megkérdezte, hogy miért nincs légkondi az irodájában? Magyarországon már fagyoskodtam eleget, a meleggel nincs semmi problémám.

    Latyak és tükörjég minden, hegyen lakunk, lemenni még működik, de a feljövetel már nem garantált. Legurultam a szelektívhez, megpakoltam a kocsi hátulját kartonnal, majd úgy, hogy a két visszapillantóra bízva magam, elindultam. Nekifutottam többször is az emelkedőnek. Fakormányos, automataváltós kis hülye sportkocsi, csak is azért vettük meg, mert az volt az első, amibe a nejem beült és elmosolyodott. Fontos vételi szempont. Szívem szerint vagy parancsnoki UAZ-al járnék, vagy platós UAZ-al, átmegy a szántáson, az erdőn és mindenen. Sportkocsival az ember tükörjégen ne bűvészkedjen. Nem sikerült az emelkedőn felmenni.

    Folytatás...

    guga 11 éve

  • Bánki Folder 22. rész (Mellnézést kérek mindenkitől)

    Péld 18,22
    Megnyerte a jót, a ki talált feleséget, és vett jóakaratot az Úrtól!

    Erről még soha sem írtam, mármint a nejemről igen, de szokás megkérdezni, hogy jöttetek össze? Volt a hányatott, széltől vetett életem, s éreztem, hogy ennek lassan véget kell vetni, hiányzott belül, hogy valaki a társam legyen a sírig. Ez akkor még nem volt világos, csak sejlett, és elindultam Tereskére. Lakott ott egy csaj, Gabi, voltunk együtt Prágában, hálózsákoztunk a pályaudvaron haverokkal, aludtunk vonatban ittasan, és ébredtünk Prágától messze valami külvárosban. Budapesten laktam Ria néninél, a főbérlőmnél, levittem a kutyáját Nérót sétáltatni. Felnéztem az égre, csillagosan fekete volt, hogy meddig még? Nincs itt semmi keresnivalóm. Volt egy 4 éves kapcsolatom, utána több is, 1 év, 6 hónap, 2 hét, 1 éjszaka, elegem volt.

    Juteszembe, a 21. rész kicsit ütősebbre sikeredett és címlapra küldtem, moderálás, és lektorálás után jelentkezni fog. Ezért a térugrás időben. Majd azt is belinkelem, ott a hozzászólások is megengedettek.

    Folytatás...

    guga 11 éve

  • Bánki Folder 20. rész (vélni tudni kell)

    A tegnapi poszt rövid volt vendég + pálinka elfogyasztása miatt, mármint a vendéget sem nem fogyasztottam, sem nem fagyasztottam, mert a bungiban fűtve vagyon.
    Bizonyos mennyiségű pálinka után olyan oldódott és kötetlen volt a beszélgetés, hogy még olyat is elmondott a bánkiakról, amit soha nem szerettem volna hallani. 1985-ös datálású az emberünk, szóval fiatal, nálam jóval fiatalabb. A véleménye ugyanaz a helyiekről, de valami tetszett. Felsorolta, hogy kicsinyesek, kishitűek, képmutatóak, feljelentgetnek, rengeteget mesélt. 2007 nyarán jártam egy helybéli idős emberhez bort venni, mesélte, hogy a bánki hegyoldal 30 évvel ezelőtt virágoskert volt, művelték, az emberek hétvégenként kirajzottak, és a hegyoldal adta a gyümölcsöt, a termést. A vendégem nagypapájának van egy elég nagy földterülete. A srác a fejébe vette, hogy egy kicsit még visszamegy külföldre összeszedni magát, majd hazajön gazdálkodni, s a földet kihasználni. Ez volt, ami tetszett, nem az, amit a bánkiakról elmesélt, s miattuk megjárta a rendőrséget.

    Folytatás...

    guga 11 éve

  • Bánki Folder 19. rész (belesírhatsz a szemembe)

    Belesírhatsz a szemembe

    Érzék fosztóképző és tapin fosztóképző vagyok, tanyán nőttem, sokat vertek, börtönben is ültem. A nejem néha hozzám bújik, s megkérdezi, hogy szeretsz? Nem mondok semmit.

    1987-ben vonultam be, 1.5 év katonaság, az őrtoronyban ismekeddem meg Karinthy írásaival. Először Ferenc, s utána Frigyes. Két könyv között az őrtorony tetejéből leemelt pornóújság. Egy katona őrségben, ami 3 óra szolgálat, s három óra alvás, mást nem csinálhat, maszturbál.
    Ferenc leírta az apjáról Frigyesről, hogy nagy szegénységben éltek, hitelből hitelbe, de hatalmas társasági lények, szalon, ivászat, diskurzusok. Számomra felfoghatatlan volt akkoriban, hogy miként történhetett meg ez egy ilyen népszerű íróval. Csak Cserháti Zsuzsa halála után értettem meg, hogy a művészek mennyire kihasználtak. Paudits Béla a Telaviv kettőn egyszer kifakadt, hogy olyan alacsony a nyugdíja, hogy napról napra él. Le a cipővel, emlékeztek még? Gazsi bácsi lótetű! Politikust még nem láttam éhezni.

    2009 vagy 2010, február, mangalica fesztivál, Torgyán kijött, mint volt mezőgaz ministráns, az emberek a két kísérőjének adakozták szatyorszámra a kolbászt, hurkát, és szalonnát, elég volt végigvonulnia, egy évre betárazott. Mit vártak tőle, megváltást?

    Folytatás...

    guga 11 éve

  • Bánki Folder 18. rész (mono mentális)

    Mono mentális

    Ma éjjel álmomban, a boltban voltam, a Torma ABC-ben, lecsókolbászt majszoltam, bejött Partos Gábor a Margaréta gyermekotthon igazgatója, és lecsókolbászt vásárolt. Bejött a polgármester is, szintén lecsókolbászért állt sorban, s a pénztár előtt magyarázkodtak, hogy tulajdonképpen ez nem is lecsókolbász, otthon elnevezték másnak, s mondtak valami vicceset, ami nem nevettem. Az álom lényege az volt, hogy nem akartak tudomást venni róla, hogy valójában milyen anyagi helyzetbe kerültek, ezért azzal hatástalanították, hogy a lecsókolbászt más néven hívták. Vettem egy nagy levegőt, s mondtam nekik, hogy örüljetek neki, hogy nem vagytok az én helyzetemben. Én bejövök a boltba, s helyben elmajszolom, fizetés nélkül, nekem elnézik. A nejem azt mondta, hogy nem álmodott semmit, pedig olyan nincs, mindenki álmodik, csak nem emlékszik rá. A fürdőkádban ültünk, kedvenc helyünk, az élet magvas dolgait hámozzuk. Eszébe jutott, kapott egy emailt, de közben ki kellett mennie vécére, a horkolásom is beivódott az álmába. Kiment a vécére és akkor jutott eszébe, hogy nem olvasta el az emailt. Már nem is fogja, csak álmodta. Juteszembe, az miért van, hogy szex után az ember 30dkg-al többet mutat?

    Folytatás...

    guga 11 éve

  • Bánki Folder 17. rész (magam alá, ha már nem adsz ötöst)

    "Amikor az isten tehetséget ad, akkor ostort is ad hozzá. Ez az ostor önkorbácsolásra szolgál. (Mindent Anyámról.I. felvonás, Esteban).

    Tegnap este megtelt szotyival a hamutartó, de lehet nem tegnap este, összefolyik az idő. Tegnap este végig a lakásban voltam. Hétfő volt? Ma milyen nap van? Megvan, ma kedd van, vasárnap este telt meg, azt a hamutartót találtam. A bánki táborban volt egy focicsapat bulizni, lazulni, mikor takarítottam utánuk az udvaron, a fűben találtam. Citromsárga, négyzet alakú, a cigarettának a négy sarkán a hely kialakítva. Megtartottam, de ahogy be akartam borítani a szotyi héját a kályhába, beleesett. Ma délután tudtam csak kivenni, lehűlt a kályha. Totálisan eldeformálódott, már nem is négyzet és csak két sarka éri az asztallapját. Akkor sem dobom ki, így is jó, sőt így mégjobb.

    Átfáztak a lábaim, begyújtottam a kályhába, de hiába sugározta a meleget, a két lábam fagyos volt, egész nap a ház körül lapátoltam a havat. Megpróbáltam fát vágni, nem indult be a fűrész, a gyertyát kitisztítottam, akkor sem. Feladtam. Átöltöztem a szakadt erdőre járós ruhámból a tiszta mackómba. Felhívtam Zolcsit, hogy ilyenkor mi van? Azt mondta öntsek a motortérbe egy kupak benzint, ha van szikra az beindítja. Megint átöltöztem a szakadt erdőre járó ruhámba, amit a nejem kifejezetten nem szeret. Ha este bemegyek, nem vetkőzhetek le a szobában, mert büdös, és ritkán engedem neki kimosni.

    Folytatás...

    guga 11 éve

  • Bánki Folder 16. rész ( Hógolyó emlékére)

    Ma megváltozott az életem, mint minden nap.
    Nem szeretem a fészbukra kiposztolt és még annak számára is élhetetlen bölcsességeket, aki kirakja, és a fasz sem lájkolja. Ha az ember érzi, hogy okosabb lett, vagy előrelépett, nem egy lájknak köszönhető, hiába nyomkodja rémülten az F5-öt, hogy lájkolták, lájkolták? Basszus senki, és nem is szólt hozzá. Reggel 6h, a kávé mellett kezdőoldal a fészbuk, csalódás, semmi sem pirosít a balfelsőben, senki sem kíváncsi rád, mivel közösségi oldal. Lehet a miatt, mert hamis névvel vagy jelen, a születési dátumodat máshova datálod, magadnak is hazudsz, miért várod, hogy mások kutyaként hűségesek, és őszinték legyenek hozzád?

    Ha azt írom, hogy igen neked szól, bárki magára veszi, pedig az én fejemben csak egyetlen személyről van szó, aki nem személy, és soha nem volt beregisztrálva a fészbukra, még is szerettem. Ma eltemettem, napokig néztem a szenvedését, egy macskáról van szó, búcsú Hógolyótól, szarul indult az év. Először a Suzukinknak intettünk búcsú puszit, utána Olajos, ma Hógolyó. Aki rendszeres olvasóm az tudja, hogy Olajost az állatorvos szerint valaki fejbe verte, Hógolyó az anyja volt, nem voltam előrelátó, hogy ezzel mit okozok neki, de végignézte. Kihoztam Olajos tetemét a lakásból, Hógolyó látta, hogy eltemetjük, s összeomlott. Először csak szédelgett, nem volt magánál, azt hittem megmérgezték valamivel.

    Folytatás...

    guga 11 éve

  • Bánki Folder 15. rész (Welcome érák)

    Come arák, camerák, ide redukáltam. A kamerákról lesz szó ebben a feszült helyzetben, az eccemű a háromszög végén, ami mindent lát. Novus Ordo Seclorum, az új világrend, s a végén talán chipegetünk is.

    Ma jártam a diszkontban, iszkoltam, mert 11h-kor záróra, a léböjtkúrámat felírtam magamnak, 3 liter bor, 6 liter szóda. 12h után már csak ezt fogyasztom, s így szép vagyok, ebben a faluban okos nem lehetek. Megcsapta a fülemet egy párbeszéd. A diszkont hátuljában már nyitás után adagolnak a napi stressz ellen alkoholt. Minden nap egy új kezdet. Férfiak, kemény mellel, a jobbik, az majd elkeni az arcukat. Bele sem szóltam felesleges, még nem tudják, miről van szó, mire megtudják, már nem tudják mire vélni. Kell egy megmentő.

    Ki veszi észre a kamerákat? Mindenhol lesben állnak, a gps készülékem Belgiumban (magyar hangja Eszter) új fogalmat tanított. Piros lámpán áthaladást a kamera rögzíti. Szoktam pornófilmet nézni, és néha eszembe is jut, hogy, mi lenne, ha valaki látna közben.

    Még a Gizellában laktam, az szdsz székháza mellett, amikor győztek, nem tudtunk aludni tőlük, mert hajnalig szólt élőben a lagzis zene, minek örültek? Sokszor kaptam a fejemre a visszatérő ügyfelektől, hogy csak annyit kellett volna tennem, hogy lyukat fúrok a falba, és dinamit. Kuncze Gábor a fal túloldalán hajtotta végre a cion „bölcsit”.

    Folytatás...

    guga 11 éve

  • Bánki Folder 14. rész (identitásból karó)

    Mondvacsinált informatikusként, amikor megkérdezik tőlem, hogy melyik víruskereső a jó, vagy legjobb, azt szoktam válaszolni, hogy egyik sem. Az már az összeesküvői mellméretek kategóriájába tartozik, hogy maguk a víruskeresők gyártói állítják elő a vírusokat. Probléma, reakció, megoldás. Gyártok neked egy problémát, reagálok rá, s én magam kínálom a megoldást, ez jó biznisz, a politika is így működik.

    Egy víruskereső önmagában nem ismeri fel a vírusokat, előbb be kell neki mutatni. Ahhoz, hogy azonosítani tudja, előbb látnia kell, onnantól már elboldogul vele. Ezért van szükség a frissítésre, mert, ha új vírus kerül a piacra, akkor mindenki boldog, végre egy kis probléma, amit meg kell oldani. Gyorsan rémüldözik mindenki egy jót, aztán megenyhül, hogy végre itt a megoldás. Amikor az üveges elküld néhány suhancot, hogy nesztek itt van pénz fagyira, verjetek be pár ablakot. De ki vagyok én a nyolc általánossal, amiből hat elsőt és két másodikat végeztem, hogy ilyen problémákra csípőből rávilágítsak? Várjuk ki a végét.

    Folytatás...

    guga 11 éve

  • Bánki Folder 13. rész (Irreverzibilis Szubszidiaritás)

    Ha a szubliminálisan programozott államcsőd március elején még nem üt be, és az idő is megengedi, enyhül, akkor jönnek a nyuszik. Az országgyűlés kivette az önkormányzatok kezéből a döntést, a lakosságot sújtó szagra hivatkozva nem korlátozhatják le, hogy ki mennyi állatot tarthat és hol. Innentől szakmai alapon csak is az ANTSZ ugathat be, nekik meg nem ajánlom, mert van pár kártyalapom, amit kijátszhatok :DDD Mert eddig ugye hoztak olyan rendelkezéseket, hogy bizonyos kiemelt idegenforgalmú településen pl. az 1990 után épített házakban semmilyen haszonállat nem volt tartható. Kivéve kutyát, macskát, de az nem haszonállat, hanem házi kedvenc. Nem tudom itt helyben milyen rendelkezések voltak érvényben, nem olvastam utána, mert eszembe sem jutott itt gazdálkodni. Nemrég kinéztem magamnak bagóért egy 300nm-es régi pajtát, amihez volt patak, 2 hektár föld erdővel. Tanyán nőttem fel a telkünk 1*1km-es, mindenféle állat, ami egy tanyán elképzelhető velem az élen. Ilyesmiben gondolkoztam, csak ugye 2012-ben rám bízták a bánki tábort, ami alaposan elvonta az összes energiámat és figyelmemet. Ha nem nyomják meg a piros gombot, akkor ebben az évben is nekem jut a megtiszteltetés, hogy a vendégekre felügyeljek, s gondozzam a tábort. Később erről még majd írok, kicsit burkolt reklám lesz, de emészthető formában, mert a hangulatot fogom felidézni, hogy kik jártak ott tavaly nyáron, s hogyan érezték magukat.

    Folytatás...

    guga 11 éve

  • Bánki Folder 12. rész (ha én egyszer kinyitom a számat)

    2003 novemberében a www.guga.hu látogatottsága 1.3 millió volt. Köszönhető a törődésnek és a sok sörnek, amit hozzám beugrasztva elfogyasztottunk, a fővárosban könnyű népszerűségre szert tenni. Miután Bánkra költöztem, lelankadtam, elkókadtam kb. egy fél évig, amíg azt sem tudták rólam, hogy ki fia, s borja vagyok. Lekorlátoztam magam a Logout címlapjára, és azt raktam ki a guga honlapjára. 2007-ben költöztünk ide, nyáron. Az oldalam látogatottsága meredeken zuhant a 10 ezerre maximum. De ez a Logout kiemelkedő eredménye, utólag is köszönet az oldalnak, hogy elviseltek. Közben történtek dolgok, a bánkiak szorgalmának köszönhetően lelőttem az oldalamat, azóta is kék háttér, és az ATW logója csüng rajta, nem azé, akik hétvégenként mindent hátra hagyva rohannak a zsinagógába.

    Tartottam egy kis ebédszünetet, nem szólaltam meg, majd visszajöttem ide. Hova máshova?

    Vakegérke engedélye nélkül közzéteszem eme bizalmas információt, amit csak rám bízott, remélem nem haragszik meg, annyira már ismerem, hogy csak is bölcsességet és tanítást keres mindenben, remélem ebben is csak azt látja.

    Folytatás...

    guga 11 éve

  • Bánki Folder 11. rész (háromra 2.)

    Apa: Magassági sorrendben kezdjük, ami egyben életkort is hordoz magában. 192cm magas vagyok, Levente nem tudom, mindjárt megkérdezem. Benjáminnak aktája van róla, mert egyszer kijött a bungiba és lemértem. Odaállt a bungi falához, colostok kihúz, meghúztam a vonalat, s a kapott eredményt odavéstem, hogy legyen valami viszonyítási emlék. Szerintem az óta már nőtt. Tegnap Levente kérdezte meg, hogy miről fogunk írni, ma Benjámin, a téma ugyanaz. Szabadon választott. Nem szeretném befolyásolni. Staféta. (hja, 2012.06.08 141cm).

    Levente: Apám most mondta, hogy én jövök. Na de én megyek is. Sziasztok!

    Benjámin: Én is. :DDD

    Apa: Amíg Levente hosszadalmasan és cirkalmasan megfogalmazta a mondanivalóját, addig Benjámin könyörgött, hogy mérjem meg újra, hogy milyen magas, engedtem neki, miért ne. 2013.01.10. 144cm magas, 3 centit nőtt, a fene a sündörgőjét. No de van még mit behoznia, én 192cm vagyok, muhaha :DDD staféta.

    Folytatás...

    guga 11 éve

  • Bánki Folder 10. rész (újratervezés)

    Reggelre szeletelt fekete retket ettem, keveset, mert levet eresztett.

    94kg vagyok, és 192cm magas, ahhoz képest, hogy 2011-ben még 135kg voltam, ez már kellemes. Akkoriban a 220/180 belépő szintű vérnyomásommal azt mondta a doki, hogy vagy mehetek az elfekvőbe, vagy lefogyok. Észre sem vettem, hogy magas a vérnyomásom, csak sokat köhögtem, s hiába adagoltam hagymát, fokhagymát, pálinkát, nem csillapodott.
    Elmentem a tüdőgyógyra, ahol egy nagyon kedves és humoros bánki doktornő fogadott.
    Ő sem értette, hiába vizsgálgatott, végül úgy döntött, hogy mérjük meg a vérnyomásomat. Nem tudták, mert a digitális kiakadt. Keresni kellett egy régit, azzal is csak harmadjára jött össze. A doktornő gratulált a kiemelkedő eredményhez és valami spray-t fújt a nyelvemre, ami azonnal leviszi, hogy ne kapjak agyvérzést. Akkor sebtében pár hónap alatt lefogytam, az étrendemen nem változtattam, elfelejtettem a vacsorát. Bőséges reggeli, mértékkel ebéd, s max. 1-2db gyümölcs vacsorára. Az akció sikerült, a vérnyomásom magától helyrejött.

    Folytatás...

    guga 11 éve

  • Bánki Folder 9. rész ( háromra)

    Apa: Különleges alkalom, a két fiam is beszáll a ringbe, Levente született 1996 november 9-én, Benjámin született 2003 július 15-én. Itt ülnek mögöttem, s magassági sorrendben adjuk egymásnak a billentyűzetet. Az első ütés/leütés az enyém. Feszült a hangulat, már alig várják, hogy odacsapjanak a nagyközönségnek. Az apjuk már bizonyított, hogy hatással van, ez csak egy játék, de komolyan vesszük. A téma nincs előírva, Benjámin előre jelezte, hogy hosszú idő lesz, amíg ő legépeli, Levente megkérdezte, hogy miről fogunk írni? Egyelőre ennyi. Staféta.

    Levente: Sajnos eléggé lehangolt napunk volt a macskánk miatt, kb. kétnapi szenvedés után elpusztult. Érdekes módon mikor az egyiket temettük el, ott volt a másik is és abban a pillanatban elkezdett szédelegni, nem tudta hova nézzen. Mi is eléggé ki vagyunk borulva, pedig ez csak egy macska volt. Ahhoz képest eléggé megszállta az agyunkat, mind ki vagyunk borulva, pedig túl sok okunk nincs rá. De hogy az időt elüssük valamivel úgy döntöttünk hogy ezzel próbáljuk a gondolatainkat másfelé terelni.

    Benjámin: Lehangolt napunk teljesen tényleg rossz volt, mert ugye egy macska halála nekem elég szomorú. Mert ha már ez a macska meghalt, akkor nagyon szomorú vagyok. De ha már a másik is, akkor biztos hogy fogok kérni karácsonyra akár vagy szülinapomra egy állatot. Állat nélkül nekem az élet nem élet. Bármi állat, de mindig legyen állat.

    Folytatás...

    guga 11 éve

  • Bánki Folder 8. rész (Olajos emlékére)

    Valamikor 2003 tájékán, rekkenő hőségben a haverommal Denivel nekiláttunk halakat menteni a lecsapolt városligeti tóból. Építkezés miatt leengedték a vizet a jégpálya felőli részen, s a szélében, ahol volt egy méteres betonárok, rengeteg hal megrekedt, kishálóval merítettük ki őket és vittük át a másik oldalba, ahol élhettek tovább, mint hal a vízben.

    Tőlünk nem messze 10 éves forma srácok elkaptak egy vadkacsát, kifejlett példányt és ugyan nem vettük időben észre, de kínozni kezdték. Arra lettem figyelmes, hogy a kacsa a földön rugdalózik, a feje lefittyenve, levegőért kapdos, a srácok hangosan röhögtek, s néha belerúgtak egyet. Odaléptem hozzájuk, s szó nélkül felemeltem a kacsát, s egyetlen mozdulattal kitekertem a nyakát, a srácok megdöbbentek, elrontottam a játékukat. Nincs pedagógiai érzékem. Így nem fogtam bele, hogy megneveljem őket, amilyen rusnya liberális szemléletű világba kényszeríttettek minket, még a szüleik megtaláltak volna, hogy mit képzel maga?

    Folytatás...

    guga 11 éve

  • Bánki Folder 7. rész (az egyik szemem sír, a másik meg Matolcsy)

    Soha nem úgy fogok bele egy írásba, hogy előre tudom, miről szeretnék, improvizálok, nincs más lehetőségem, az elvégzett nyolc általánosom, ami állt hat elsőből, s két másodikból kényszerít.

    A helyesírásom is gyenge lábakon áll, garancia erre az Ulpius könyvkiadó, ugyan nem személyesen Karinthy Márton lektorál, de vannak gondok. Amikor még aktívan írtam, rendszeresen kitolták az index címlapjára a posztjaimat, a Nolblogon is kaptam bőven főcímet. Ezekre nem vagyok büszke, már nem híressé szeretnék lenni, voltam, hatalmas blablabla. A média világa azt mutatja be, amit szeretne, hogy lássunk. 1.3 millió olvasóm volt a csúcsponton, a guga név nem a jeans-ról lett Magyarországon ismeretes. Önreklám off.

    Beleestem abba a hibába, de inkább csapdába, és csábításba, hogy vonzott a hírnév. Szerettem volna. Amikor először léptem színpadra, az Gyulán volt, megdobáltak zöldségekkel, főleg paradicsom, faszom se tudja honnan vették elő, de nem díjazták. Nem adtam fel, másodjára is Gyulán léptem fel, szilárdan hittem benne, hogy engem az Isten is színpadra teremtett, akkor is nem dobáltak meg, csak kifütyültek. Pedig nagyon szép szám volt, a szövegét én írtam, de gitározni soha nem tudtam úgy, hogy bárki elhiggye rólam, hogy tudok gitározni.

    Folytatás...

    guga 11 éve

  • Bánki Folder 6. rész (oroszlánba zárt ketrec)

    Délelőtt nem volt melóm, irány az erdő szemetet szedni. Laza 20 perces séta, útközben reggeliztem, 4db alma, egy fej fokhagyma és karfiol levelek. Megrázó élmény, senki se csinálja utánam, antiszociálissá válik az ember, ha kérdeznek, ne válaszolj, mert letaglózó lehet. Az erdőnek nem gond, hogy fokhagymát ettem. Találtam egy kályhát, csinos darab, komoly meló lehetet olyan mélyre becipelni az erdőbe, még nem tudom a nagyobbik fiammal hogyan visszük ki, de meglesz.

    Valami furcsát tapasztaltam reggel. A menetrend az, hogy a gyerkőcöket a nejem viszi iskolába, kilépünk a teraszra, és a két macska azonnal lázadozni kezd, ételt követelnek, már megszokhatták volna, hogy addig nem kapnak enni, amíg mi nem reggeliztünk. Tanyán nőttem fel, a macskának eleve nem volt helye a lakásban, ha még is bemerészkedett, akkor farba lett billentve. Csak Hógolyó nyirvákolt a teraszon, Olajosnak nyoma sem volt. Hógolyó az anyja Olajosnak, akkor fogadtuk be őket, amikor ide költöztünk. Olajosnak azért lett ez a neve, mert kiskorában belemászott egy tartály fáradt olajba. Nem mi adtuk neki, hanem az előző gazdája mesélte el a történetet. Macskákkal itt úgy van, hogy kihozzák őket a pestiek magukkal, aztán mikor mennek vissza, cicc, cicc, de a macska sehol. Itt ragadnak, és kegyetlenül elszaporodnak. A sarkon lakik vagy 40db macska, nem gazdátlanul, de tény, hogy sokan vannak, a tulaj heti két alkalommal kijön és megeteti őket, ha tehetem én is viszek nekik.

    Folytatás...

    guga 11 éve

  • Bánki Folder 5. rész (Te meg akarsz határozni engem?)

    Hajnal egykor felébredtem, kimentem csövelni és megrakodtam a cserépkályhát, előző este úgy benyomtam, hogy megszólalni sem tudtam, a nejem csak annyit mondott, hogy fordulj oldalra, aludj, ne horkolj! Azt már megbeszéltük, hogy nem takargatunk semmit, forgolódtam egy darabig, aztán bekaptam egy Frontint. Nem szeretem, de rákaptam, még a pánikrohamos időszakomban átsegített, azóta is velem van. Nem minden nap, mert a 100 darabos kiszerelés eltart 2-3 hónapig, úgy hogy a nejem is bekap éjjel néha egyet.

    Tegnap láttam egy lefogyáshoz motivációs [filmet], már ledobtam a magam feleslegét 40kg-ot, de inspiráló volt. Megfogadtam, hogy reggel elmegyek futni, a Frontin miatt elaludtam, de sebaj. Mivel nem hívott senki, délelőtt nincs meló, s megyek az erdőre + a tábort is ellenőrizni kell naponta, gyalog megyek oda, s vissza. Reggelire megettem 4db mandarint és 2db almát. Kimentem az erdőre egyelőre utat csinálni. A nyaralóövezet (Jázmin utca vége) van egy hosszú rész, ami tele van kökényessel, nehezen lehet kipucolni a szemetet. A nejem amúgy is felpanaszolta a tegnapi posztomat, hogy túl kökényes lett, szúrós és fanyar, még egy vaddisznó sem érezné jó magát. Úgy voltam vele, hogy a belül elhordozott dolgok, amit nem mondunk ki, beteggé tesz, hát kimondtam, nem voltam dühös, csak, ahogy velem is tették, kíméletlen.

    Folytatás...

    guga 11 éve

  • Bánki Folder 4. rész (botrányos probléma)

    Ha egy látszatvilágban élsz, annak is kell látszanod, a kiugrás fájdalmakkal jár, ahogy a strucc mondaná a homok idején.
    Vasárnap van, valami január, kell róla tudnunk, hogy egy pápáról kapta a hónap a nevét? Ha keresgélni próbálsz, hideg, hideg, langyos, melegszik, és mindjárt itt a február, ami szintén egy pápáról lett elnevezve. Március a mars bolygóról, ami a háború istene, direkt írtam kisbetűvel. 92 két nap van hátra, tegnap ugyanis azt álmodtam, hogy 93.

    Van egy galaxis, azon belül egy bolygó, Európa, mint földrész, s egy ország, Magyarország, benne egy falu, Tengerszemnek hívják, ismertebb nevén Bánk.
    No de én Guga vagyok. Semmi jóra ne számítsatok. A nejem kedvenc mondása, hogy muszáj mindent lehúzni a sárba? Őszintének lenni azt muszáj, mert, hogy senki sem az. Mindenki egy képet mutat, és megbotránkozik azon, aki őszinte és kimondja nyíltan, leplezetlenül a dolgokat. Ma kaptam egy pofont, ne írjak ilyen hosszú posztot, mert nem olvassa el.
    Rendben, alkalmazkodom, nem lesz 10 oldalas, de nem ígérem meg, hogy emészthető lesz.
    Valamikor nyáron benyújtottam egy pályázatot, megnyertem, magánszemélyként. Írtam egy könyvet, kiadják, azóta is azon görcsölnek, hogy vajon miről szól a Beparipa. Ez a címe.
    Ulpius könyvkiadó, Karinthy Márton, váltottunk néhány emailt. Tömören fogalmazok, nem tudnak vele mit kezdeni, valószínűleg átléptem a határt, és látatlanul bevállalták.

    Folytatás...

    guga 11 éve

  • Bánki Folder 3. rész (hegyi bánkiak, jófajta gyüttmentek)

    Milyen nap van ma? Sosem tudom, évek óta bajban vagyok, nekem minden nap ugyanaz. Ami másnak péntek, az nekem is, ami hétfő, az nekem péntek. Tipikus férfi vagyok, nem tudom, mikor születtek a gyerekek, elfelejtem a házassági évfordulónkat, de a nejem ezekből sosem csinált ügyet, és nem is tulajdonítunk jelentőséget sem a névnapoknak, sem az ünnepeknek. Számunkra egyetlen nap létezik csak, a következő.

    Hajnal négykor felébredtem, valami hülyeséget álmodtam. Mindig álmodok, és nem mindig hülyeséget, megálmodtam előre a 911-et, a cunamit, azt, hogy szögbe lépek, és az apokalipszisről rendszeresen álmodok, valószínűleg jelen leszek.

    Valószínűleg tojásrántottát reggeliztem, s hozzá parlagfűből teát, hülyén hangzik? Nem hiába népszerűsítem, várom a tavaszt, hogy kibújjanak a földeken a parlagfű palánták, rizshez, leveshez, de simán megeszem nyersen, szó szerint lelegelem. Hja, nem most jut eszembe, hogy lecsókolbász volt, mert a nejem hirtelen vásárolt. Általában ilyesmit nem eszünk, mert kétes az eredete, de egy évben egyszer megbirkózik vele az ember. Dolgoztam húsüzemben, és olyan cégnél, ahol húsipari segédanyagokat forgalmaztak. Senkinek nem ajánlom, hogy bármilyen felvágottat, vagy ilyen belekbe töltött jobbára szójakoncentrátumokat és csapvizet vásároljon kilónként sok száz forintért. Egyszer beállt a Kárpátia hús egy teherautóval, szóját pakoltam fel nekik targoncával párizsihoz.

    Folytatás...

    guga 11 éve

  • Bánki Folder 2. rész (népszerű villanyoszlopok)

    Bánkról azt hiszik csak nyáron él, mert erről híres. Májusban kitódulnak, előtte bejárják a helyi teszkókat, márkás autókkal leparkolnak, teletosszák a toszikocsit akcióssal, és végre levegőhöz jutnak, fellélegeznek, hogy Bánkon jó.

    De most január van, az összes petárda eldurrant, mindenki unalmas és depressziós, nincs mit ünnepelni, a fészbukon is csak napi ostoba bölcsességek, amit nem lájkol senki. Mindenki üresen bámul a képernyőre, a szaloncukor elfogyott, a rohadt külykök lepucolták a karácsonyfát reggelre.

    Január 4. péntek, még van olyan állat, aki felhív és képes boldog új évet kívánni. Még is mire?
    Kedvem lenne kiposztolni a fészbukra most és itt karácsonyfát, égő gyertyát és sablondumát, hogy meglepetésekben gazdag, és kellemes, meg hasonló szarságok, lemaradtam a karácsonyról, mert zsidó vagyok. De lehet, hogy inkább kiosonok éjjel a Duna partjára és disznólábakat dugok, hadd pörögjön a média.

    Na szóval, lehet, hogy Bánk télen uncsi, és a nyaralók elhagyatottak, de mégsem. Jelentem mi itt lakunk a nyaralóövezetben, fasza mert nincs egyetlen szomszédunk sem, de így is feljelentettek bennünket, nem részletezem, mert akkor meg kéne kapirgálni a hímzett csipkével betakart szart. Lényeg, hogy rajtunk kívül nincs itt senki, napi egy autó megy el a ház előtt és az is a sajátunk. Viszont van valami, amit legszívesebben filmen mutatnék be, a népszerű villanykarók.

    Folytatás...

    guga 11 éve

  • Bánki Folder 1. rész (azt álmodtam autót vezetek)

    2012.12.21-ét túléltük, öröm és boddotááá, jöhet a következő, már mindenki bátran és kórusban zengi röhögve, hogy rajtam/rajtunk még a világvége sem fog.

    Next level.

    Karácsony bazdmeg, nagyobb lapostévé, rohangásznak, mint pókok a falon, az a fa nagyobb kell, hogy legyen, mint másé, drága ajándékok, még szerencse, hogy 3 napig tart, mert be lehet osztani az időt. Első feleséghez az első gyereket, és a nagyik sugárzó arccal tukmálják rá a hasznavehetetlen szarságokat, hogy ugye örülsz? Jézusról szó sem eshet, áprilisban lomtalanítás, az ajándékot majd vagy kidobjuk, vagy becseréljük, ahol vásárolták. Második feleség már kicsit zsörtös, mert készülődött apait, anyait, az asztal terítve, de a hangulat morcos. Az ajándékok itt is rendben vannak, a harmadik feleség kötelességének érzi 26-án leszólni, hogy ő drágábbat vett, és finomabbat főzött. Frusztrált az egész, Jézusról egy szót sem, mert ez az ő születésnapja, ami a bevásárlásról szól, és arról, hogy mit zabálunk, mit rakunk bele a belünkbe. Ennyit a karácsonyról.

    Folytatás...

    guga 11 éve

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.