2024. május 27., hétfő

Gyorskeresés

210/145 belépő szintű vérnyomás

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Szakorvosi végzettséggel bírók kérem forduljanak el, ha valaki ugyanezt írná le nekem számítógépről besírnék. (10 éve dolgozom számítástechnikai szervizesként).

Nem vettem észre semmit, semmi előjel, vagy talán. Pár hónapja lementünk a családdal Gyulára, s anyámnál volt egy csuklóra erősíthető vérnyomásmérő, olyan amit Polától kaptam, s a szekrényben figyelt már jó ideje. Szóval anyám megmérte a vérnyomását, mondta, hogy kellemetlenül magas, de szedi a gyógyszereket. Viccből gondoltam én is felcsatolom, 220/akármit mért, mindannyian jót röhögtünk, hogy ilyen nem létezik, tényleg kínai gyártmány, lehet azt próbálta bemérni hány kiló vagyok, s egy százast tévedett. Legyintettem rá.

Eltelt közel fél év, s intenzíven köhögni kezdtem. Gondoltam ez megfázás lesz, gyorsan letoltam 2dl házi pálinkát, majd mivel másnapra sem múlt, megittam a maradék 3dl pálinkát is. De így sem múlt el. Akkor mondom ide házi bor kell, vettem 5l bánkit a szokásosból, addig ittam amíg ki nem dőltem. Másnap ismét csak köhögtem, krihács, krihács egyre jobban.
Ráhangolódtam a fokhagyma, vöröshagyma párosításra, nincs az a betegség, ami fokhagymától el ne múlna. Betermeltem 2 fej fokhagymát nyersen, meg beborítottam két fej vörössel, úgy haraptam, mint az almát.
Büdösnek büdös lettem, de továbbra is nagyon köhögtem.

A nejem javaslatára bevettem a kisebbik fiam összes koptető, nyelető köhögés elleni szirupját, de az sem segített, pedig finom volt, irigyeltem is Benjamint, hogy ilyen finom gyógyszereket ehet, már amennyiben beteg. Márpedig az voltam, nem kérdés, cefetül köhögtem.
A mínusz kettedik napon erős paprikát ettem, mert elvileg az irritál, s felköhögöm tőle a cuccot. Elpirultam bazmeg, köpni, nyelni nem tudtam, krákogtam, kétszer csípett ahogy meg van írva a nagy könyvben.
A mínusz egyedik napon mézet ettem, hátradőlve, megnyugodva, hogy meggyógyít, ommmmmm, meditáltam hozzá, ommmmmm, ommmmmm.
Francokat, már aznap este majd kiköptem a tüdőmet.

A nejem reggel nem bírta tovább, apa menjünk orvoshoz! Ez már nem játék, egyáltalán nem múlik a köhögésed. Nyugtatgattam, hogy egy köhögés még nem a világ, majd elmúlik.
De csak mondta a magáét.
Elmentünk a háziorvoshoz. Behívtak, mi a panasza? Közben titkárnő a megsárgult klaviatúrán klaffogva próbált meg beazonosítani. Siker, eljutottunk odáig, hogy tudják ki vagyok.
Úrristünn, maga nagyon köhög, azonnal menjen a tüdőgondozóba.
Másnap reggel tüdőgondozó ON.
Közben eszembe jutott, hogy megvan, rájöttem. Valamikor 3 hete pipáztam utoljára, jó kis Borkum Riff, a szűrőm viszont elfogyott, s lehet megégettem a tüdőm, majd pont pálinkával múlik el, vagy erős paprikával.

Tüdőszűrés, fújás próba, egyéb tesztek, néznek rám, hogy mit keresek én itt a tüdőgondozóban?
Mindenem ép, sehol semmi gond.
Csak köhögök,.
Nem allergia, nem penészre, nem valamire, nem mogyorós, nem nugát.
Akkor mi baja van magának?
Én is megvontam a vállam tanácstalanul.
Köhögök, de úgy, hogy egy mondatot sem tudok végig mondani, bele köhhintek kétszer is.
A beutalón is ott van világosan, hogy aprókat köhhint, nincs roham, se nem éjszakai.
A doktornő fejben sakkozott, s próbálta kizárni a lehetséges miket is? Mindegy, ő az orvos.
Mérjünk vérnyomást, éjszakai vizelet?
Óránként járok vizelni, vagy kétóránként, de elfogyasztok 18h után 4-6 liter ásványvizet.

Ez akkor sem magyarázat, az óránkénti vizelet abnormális.
Hol van már az a vérnyomásmérő?

Hoztak egy digitális vérnyomásmérőt. Rögtön kiírta, hogy error. Hoztak egy másikat, az is azt írta ki. A doktornő felrakta a saját kezére, s neki normális értéket mért.
Hoztak egy régi, kézi pumpásat, de az csak 190-ig mért, s nem volt elég, az asszisztens mutatta, hogy így sem jó. Majd kerítettek egy másik digitális vérnyomásmérőt, más típus, de az sem boldogult vele. Csak harmadjára, mert menet közben folyton újra feltöltötte magát levegővel. Végre egyszer csak végigment, s feszülten figyelték.

210/145 nézett kikerekedett szemmel az asszisztens a doktornőre.
Fiatalember! Magának már rég agyvérzést kellett volna kapnia!!!!
Ilyen vérnyomással nem illik két lábon járni, azonnal adunk valamit.
Egy sárga tabletta szétrágva, hogy levigye a vérnyomását, s utána menjen vissza az orvosához, de azonnal!

Próbáltam visszaemlékezni, hogy éreztem e valamit, előzmény, furcsaság, stb.
De semmi, néha baloldalt nagy fényes foltok, naponta kétszer, háromszor, de nem tulajdonítottam neki jelentőséget. Nem szédültem, semmi, csak köhögtem.
A doktornő szerint azért köhögtem, mert az irreálisan magas vérnyomás miatt a hajszálerek irritálták a tüdőmet.

Másnap sorakoztam a háziorvoshoz. Úrristünn, magának milyen magas a vérnyomása, Jesszusom...
Napi 2 X 10mg amlipin.
Aztán ennyiben maradtunk, se kiváltó ok.
Persze tudtam magam is.
10 éve ültem le a szerviz asztalhoz, mozgásszegény életmód.
A vegyes táplálkozás annyiból áll, hogy ami nem kolbász, szalonna, sonka, szalámi, virsli, disznósajt, vagy legalább csirkepörkölt, azt félretolom.
Az alkalmankénti tálca sör, vagy 2-3 liter házi bor sem hatott jótékonyan.
Utóbbi időben kicsit túlpörögtem magam. Azon vettem észre, hogy soha nem mondtam végig egy mondatot, belefogtam, belezavarodtam, elhadartam, s nem érdekelt, ha érti vagy nem. Oldja meg.
Ha valakihez elmentem, 1 perc múlva már mentem volna tovább, mindent 1 percen belül akartam megoldani. Ha valamit elő akart keresni, akkor intettem, hogy ne fáradj, majd máskor visszajövök, aztán futás, vagy motorra fel. Olyan voltam, mint egy futóegér, aki egy nap alatt szeretné leélni az életét. Semmire nem volt, s nem is hagytam időt.

Aludni is úgy, hogy lefeküdtem este 20-21h-kor, éjfélig kialudtam magam, majd hajnal négyig rádióztam, s utána úgy aludtam, mint akit agyonvertek, fáradtan ébredtem.
S abban a hitben voltam, hogy ez teljesen természetes.
Atya ég, évek óta így alszom, hogy 4-6 órákat, kisebb, nagyobb szakaszokban, s nem tűnt fel.

Hja, készült vérkép. Nagyon gyorsan hadarták, csak azt vettem ki, hogy valami elborult koleszterinszintem van, és a vesék is károsodtak az extrém magas vérnyomás következtében.
Mivel a háziorvos, aki ugyan helyettesít, de azért funkcióját tekintve az, s többet nem mondott, mint hogy Úrristünn. Így egyelőre magamra maradtam, s utána olvastam a neten, hogy min kell sürgősen változtatni.

Száműzni a sóban gazdag ételeket, sőt minden natriumot, ha lehet, pedig szeretem a sósat.
Semmi kávé, semmi tea, pedig reggel egyedül elfogyasztottam egy 4 személyes főzet Karavánt.
Reggelire 2-3 csésze tea.
Alkohol? Erre nem tudok mit mondani, sosem tartottam veszélyesnek, amit elfogyasztottam, helyette iszok majd vizet, nem jelent problémát.
Néha pipáztam, mostantól azt sem teszem.
Mozgás. Szerintem mozgok, bár az a cementes zsák, amit 10 év alatt magamra rántottam pluszban nem engem igazol.
41 éves vagyok, nem fiatalodok, eddig körberöhögtem azokat, akik lobogtatták a recepteket, hogy mennyi gyógyszert szednek. Soha nem voltam beteg, náthát legyűrtem pálinkával, fokhagymával.

Miért pont most adnám fel az elveimet?

Hozzászólások

(#1) #43960832


#43960832
törölt tag

Egy darabig erősködik az ember, hogy ő sose lesz beteg, meg miért pont ő stb. Aztán az első komolyabb bajnál rájön, hogy ugyanolyan sebezhető, mint akármelyikünk. (Nem a világba beszélek, engem márciusban a mentő vitt el az utcáról, és azóta átértékeltem egy-két dolgot.) Igenis változtatni kell az életmódon, nem szabad elkönnyelműsködni az ilyesmit. Bízni kell az orvosokban, még akkor is ha sokszor úgy tűnik, hogy lyukat beszélnek a hasunkba, elvégre szakmailag többet tudnak nálunk, és a fokhagyma sem gyógyír mindenre... Gondold át a dolgokat, nézz az egészséges fiaidra: ugye nem szeretnéd, ha az apjuk, könnyelműsége miatt legyen ágyhoz kötve, gyengélkedve, sajnálkozva... Változtatnod kell és nem csak magadért. [/prédikáció]

(#2) guga


guga
Közösségépítő

Én is tudom :D
A környéken egy csomó ismerősöm van, akinek férje, felesége agyvérzés következtében lebénulva fekszik, s még egyik sincs 60 éves.
A posztot pikírtnek szántam, de benne van a magamba nézés, öregszem.
Nem kívánom a feleségemnek, a gyerekeimnek, hogy a könnyelműségem miatt pelenkázzanak pár év múlva.

Januárban elhoztam egy számítógépet javítani. Pár nap múlva telefonáltam a fickónak, hogy kész van, s mikor vihetem?
A felesége vette fel, hogy ne haragudjon, most nem alkalmas.
Két hét múlva újra hívtam, kikapcsolva.
Megint két hét, s kikapcsolva.
Kikapcsolva.
Két hónap múlva újra felvette a felesége, de azt mondta, hogy fogalma sincs miről van szó, hagyjam békén, sírva tette le.

Elfelejtettem, majd most júniusban jutott eszembe, hogy megint felhívom, már nem is a pénz miatt, csak tüntessék el innen a gépüket.
A nő felvette, s mondta ne haragudjak, nagyon restelli az egészet, vigyem ki a gépet.
Én hülye rákérdeztem, hogy hol van a férje, mert pár dolgot szeretnék vele megbeszélni a géppel kapcsolatban.
Erre, mint a záporeső elkezdett sírni, hogy meghalt.
Azért nem jelentkezett, azért nem foglalkozott a nó sem velem.
Magas vérnyomás, agyvérzés. 10 éven keresztül szedte a gyógyszereket, s mégis.
Pedig egyáltalán nem úgy élte az életét, mint én.
Nem ivott, nem dohányzott, s ha az orvos mondott valamit, azt masszívan betartotta.
55 éves volt.

Start Menü\Minden Program\Kellékek\Szórakozás\Hangerőszabályzó

(#3) Dany007


Dany007
veterán

Egyet értek az előttem szólóval.
A házi praktikákkal semmi gond sincs, de időben észbe kell kapni, nehogy késő legyen!
A pálinka meg hagyma / méz, forró tea, forró fürdő / húsleves stb mind szép és jó, ha egy 7köznapi megfázásod van. Segít, hogy 3-4 nap helyett 1-2 nap alatt kiheverd. De egyik sem orvosság. Igaz vannak benne jótékony hatóanyagok, de egy rendes betegséget egyik se gyógyít meg.

A vérnyomással nekem is voltak / vannak problémáim. Pedig csak 25 vagyok. Mi is csukló mérővel kezdtük, engem is rábeszéltek :) Aztán amikor 160/100 lett akkor mindenki nagyott nézett. Ugye az én koromban még a 120/80 az ideális.
Én is mentem vérvételre, ugyan úgy a koleszterin volt a ludas. Talán még az is. Sok tünetben okozóban magamra ismertem a történetedben. Én 15 kilót szedtem fel 2 év alatt. Nem tűnik soknak, de az előző 5 évben kilóra pontosan tartottam magam.
Engem se érdekelt mit eszek, mit iszok, mennyit alszok... Sokszor kidőlök délután, etse 8 kor felkelek, majd hajnali 2-3ig fenn vagyok. Aztán fél 7 kor kelés, és irány a meló.
Sajna muszáj változtatni. Gyógyszert szedek már én is 4 hónapja. Eddig bevált.
Muszáj változtatni, de nem könnyű. Aki ezt mondja az nem mond igazat.
Egy több éve berögzült életmód, amibe bele tartozik szinte minden. A kaja, pia, alvás, stb... Azon bizony nehéz egyik pillanatról a másikra változtatni...

(#4) paramedic válasza guga (#2) üzenetére


paramedic
aktív tag

"Magas vérnyomás, agyvérzés. 10 éven keresztül szedte a gyógyszereket, s mégis.
Pedig egyáltalán nem úgy élte az életét, mint én.
Nem ivott, nem dohányzott, s ha az orvos mondott valamit, azt masszívan betartotta.
55 éves volt."

Ki tudja, hogy meddig élt volna és milyen életminőségben, ha nem tartja be... :(

(#5) ádyz válasza guga (#2) üzenetére


ádyz
addikt

Nagyapam is igy halt meg, nem ivott nem cigizett.

Egyik este elaludt, masnap nem kelt fel.

Szivrohamban halt meg... :O

Ettol fuggetlenul, picit figyelj oda mit eszel. :K

(#6) Dany007


Dany007
veterán

Pedig a magas vérnyomás elég jól kezelhető ha az ember időben észhez kap és betartja amit kell.
Szakoldalakon olvastam, hogy minden egyes leadott kiló 2 egységgel csökkenti a vérnyomást.
Nálam pont az a 7-10 kiló felesleg leadás hozná egyensúlyba... És akkor maradhat a pia meg a többi :D

(#7) Zoli bácsi


Zoli bácsi
őstag

Alattomos betegség. Ha lassan alakul ki, nem okoz panaszt. Magyarországon ez is népbetegség. Volt egy kollégám, aki tudta, hogy magas a vérnyomása. Mentőknél dolgoztunk, én mint szakápoló, ő gépkocsivezető. Észrevettem, hogy a kórházban a nővérektől kunyerál vérnyomáscsökkentőket (20 éve még lehetett..), és össze-vissza szedi.Kérdezgettük, azt mondta nincs gond, ő érzi mikor magas a vérnyomás, és kér gyógyszert, nem kell neki méregetni. Egyik este telefonon beszéltünk, hogy jön reggel dolgozni, ugrattam, hogy tegyen több almát a táskába, hozzon nekem is. Hajnalban a kollégák mentek érte, a felesége felfigyelt a furcsa, horkoló légzésre, és nem tudta ébreszteni....Délelőtt arra jártunk, bementem hozzá a győri ITO-ra (intenzív), persze nem tért magához, lélegeztetőgépen volt, de a kezelőorvos széttárta a kezét, nincs mit tenni. Elpattant egy nagyobb ér az agyban, nem műthető. Talán másnap agyhalottá nyilvánították, levették a lélegeztetőgépről. 44 éves volt.
Jobb nem viccelni a dologgal.

(#8) Dany007


Dany007
veterán

Persze vannak kivételek is. Azért az emberek nagy része nem hal bele fiatalon a magasvérnyomásba. Ez főként időskori betegség, és főként az idősek halálát okozza. 40~ év az még fiatal.
Nekem még mindkét nagymamám él. Mindegyik évek / talán évtizedek óta magasvérnyomásos. Náluk ez már úgymond normális. A 160 körüli vérnyomás. Gyógyszert szednek persze folyamatosan. De az egyik most lett 80 éves, a másik 86. És a poén, hogy nem úgy kell elképzelni őket, mint fejkendős vénasszonyokat. Mindegyik utazik rendszeresen! Látogatják a családot. Ugye a szokásos temetői körút is meg van :U
Szal ahhoz képes, hogy az öreglány valami 35-40 éven át dohányzott rendszeresen, 85 évesen egyedül kevére utazik az országban. Mivel az egyik Debrecenben lakik, mi meg Veszprémben, így elég szép távot tesz meg. Sőt, Debiben a legközelebbi villamos megálló 15 perc séta. Még nekem se teccett, de ő nap-mint nap megteszi.

Szal példákat lehet felhozni. Pozitív ill. negatívat is. De összességében nem jellemző, hogy fiatalon ebbe haljanak bele az emberek, amennyiben komolyan veszi az illető.

(#9) Vakegérke


Vakegérke
veterán

Nem temetjük gugát, ugye?

"...reggel egyedül elfogyasztottam egy 4 személyes főzet Karavánt."
Ez önmagában elég ahhoz, hogy felrobbantsa az ember szívét. Kávé, hát kávé, legyen. De csak egy ujjnyi az íze miatt.
"Aludni is úgy, hogy lefeküdtem este 20-21h-kor, éjfélig kialudtam magam, majd hajnal négyig rádióztam, s utána úgy aludtam, mint akit agyonvertek, fáradtan ébredtem."
Maradj ébren addig, ameddig jól esik. Vagy mondok mást. Mikor kelsz? Előtte nyolc órával feküdj le. Ha úgy is érzed pár óra múltán, hogy kialudtad Magad, ne kelj fel. Rá fog szokni a szervezeted, hogy aludnia kell.
"Olyan voltam, mint egy futóegér, aki egy nap alatt szeretné leélni az életét."
Öreg hiba. Ha "ommmmmm", akkor tudsz valamit. Tessék szépen aszerint élni. Minden ráér.
Lassulj haver, quo vadis? Van értelme a rohanásnak?
Gyönyörű helyen laksz, szép családocskád van, anyagi gondjaid sincsenek. Minden adott a nyugodt élethez.

Nem papolok tovább. Inkább mutatok valamit.
Ezt, meg ezt, meg ezt. Legtöbbször az elsőre akad a gúgli.

Megúszod, ne aggódj. Szemedben nem a sötét végzet látszik.

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

(#10) guga válasza Vakegérke (#9) üzenetére


guga
Közösségépítő

Köszi :D főleg a középső link, ami szimpatikus, egyelőre tart a gyógyszeres kúra, szerencsére lement stabil 135-145/95-re, de még fogynom, s mozognom kell. Ha lejár a gyógyszeres beállítás, akkor kihasználom a gyógynövényeket. Kávét már úgysem ihatok :D

A többieknek is köszi a reakciót.

Start Menü\Minden Program\Kellékek\Szórakozás\Hangerőszabályzó

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.