Hirdetés

2024. május 23., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Opera böngésző (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2014-02-19 17:17:02

LOGOUT.hu
Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#21384) Sk8erPeter válasza Zoli133 (#21301) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

"Ha jól tudom (de majd megcáfolnak ha nem) ez chrome örökség (ott is így megy), illetve gyanítom a html5-ös drag and drop funkciók miatt van így."
Ennek a linkkijelölhetőséget megakadályozó gázos default viselkedésnek (ti. hogy csak úgy tudod kijelölni a linket, hogy egy mellette lévő, nem linkesített szövegtől kell kezdened a kijelölést a link szövegének kijelöléséhez) nem látom be, mi köze kellene, hogy legyen a HTML5-höz. A HTML5 drag and drop feature egy ettől független szolgáltatás, külön JavaScript-kód szükséges a működtetéséhez (a forrás és a cél kijelöléséhez, meg ahhoz, hogy mi történjen konkrétan drag esetén, meg mi történjen drop esetén, lásd ezt a demót például), ettől még a linkeknek alapértelmezetten nem kellene húzhatónak lennie, SŐT, inkább magára a húzásra kellene bevezetnie a böngészőfejlesztőknek egy külön billentyűkombinációt.

====

(#21309) slashing :

"Ok de mi ez a html 5 drag and drop, mert az tiszta hogy fogd és vidd, de hova viszed**? Miért úgy van meghatározva a szabványban hogy az mindenre vonatkozik, ha már új szabályrendszer van akkor miért nem úgy csinálják meg hogy ha valaki drag and drop-ot akar valamire akkor azt miért nem a web fejlesztőnek kell deklarálnia valamilyen mondón pl. css-el #drop {} vagy a head részben."
Nincs úgy meghatározva a "szabványban", hogy az mindenre vonatkozik, ha a W3C szabványaira/ajánlásaira gondolsz (ez összefoglaló az újításokról, de böngészőkre vonatkozó konkrét ajánlások mondjuk nincsenek benne, csak áttekintés: http://www.w3.org/TR/html5-diff/, http://www.w3.org/TR/2008/WD-html5-diff-20080122/).
Elvileg ezt a böngészőgyártó dönti el, hogy milyen viselkedést tesz be alapértelmezettként, de a drag and drop bármilyen alapértelmezetté tételében nem sok rációt látok. Ahogy Te is utaltál rá, az legyen a webfejlesztő dolga, hogy eldönti, kihasználja-e ezt a feature-t.

Egyébként a drag'n'drop nagyon is jó feature, csomó lehetőséget kínál a weboldalak kényelmessé tételére, de ennek a linkek szövegének kijelölhetőségéhez alapértelmezetten semmi köze nem kéne, hogy legyen. :) Max. akkor, ha adott oldalon adott résznél a webfejlesztő húzhatóvá tette.

Sk8erPeter

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Opera böngésző (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.