Hirdetés

2024. május 10., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Opera böngésző (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2014-02-19 17:17:02

LOGOUT.hu
Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#21101) Wolverine


Wolverine
félisten

Ez vicc. A legfrissebb Operát akartam feltenni egy ismerősömnek (18.0.1284), akinek van már fent egy Opera 12 is. Települt szépen, majd elindult a 12-es Opera megnyitott füleivel, ahogy kell. Csak épp minden fülön egy fekete oldal látszik, semmi más. Ha mozgatom a kurzort, akkor ahol az egyes linkeknek lennie kéne, ott ki is írja az adott linket, de kattintva egy újabb egyenletesen fekete oldal tölt be...

"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice." (Wolverine) / "Hello, I'm the Doctor. Basically... run." (a 11. Doktor)

(#21102) Sk8erPeter válasza Wolverine (#21101) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Ez elég érdekes, mindenesetre elég meglepő hibajelenség. :DD
Azért ennyire nem szar az új Opera... :)

(#21094) LonGleY :
Hát végül is elavultnak a felület szempontjából nem mondanám, mert végül is tud egész ügyes újdonságokat végre (igaz, abban teljesen egyetértünk, hogy ezt már évek óta illene tudnia a lapcsalád összes tagjának), nekem inkább azzal van a bajom, hogy rettentő ocsmány az új Hardverapró. :DD

Sk8erPeter

(#21103) LonGleY válasza Sk8erPeter (#21102) üzenetére


LonGleY
veterán

Hát, az..

Észrevettem közben tök jó dolgokat a 18-as Operában. Pl. a search engine-ek közt lehet váltani a címsáv jobb alján, ez elég komoly (lehet, hogy volt 17-esben is, de én csak most vettem észre). Meg top bar spacing, hogy beállíthasd, a füleket akarod legfölül elkapni vagy böngésződ tépnéd le a full méretből.

Nem azért mondom, de ezek azért nem annyira magától értetődő, 5 perc alatt kivitelezhető dolgok. Jó lesz ez.

[ Szerkesztve ]

(#21104) Sk8erPeter válasza LonGleY (#21103) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

"Észrevettem közben tök jó dolgokat a 18-as Operában. Pl. a search engine-ek közt lehet váltani a címsáv jobb alján, ez elég komoly "
Most ezt nem kevered a régi Operával? Screenshotot tudsz mutatni, hogy értsem, mire gondolsz?

"Nem azért mondom, de ezek azért nem annyira magától értetődő, 5 perc alatt kivitelezhető dolgok. Jó lesz ez."
Őőő, hát amiket felsoroltál, szvsz nem tartoznak a legkomplikáltabb dolgok közé. :)

Sk8erPeter

(#21105) fatal` válasza LonGleY (#21103) üzenetére


fatal`
titán

Ezek nem túl bonyolult dolgok. Mondjuk sokminden van, ami nem bonyolult, mégis szarnak rá.

(#21106) Zoli133


Zoli133
őstag

Hmm, most chrome után feltűnt egy érdekes hiba. Sokszor használom a win zárolás/felhasználóváltás opcióját, ilyenkor ha az opera volt megnyitva (max. méretben) akkor újbóli bejelentkezés után nem sikerül megtalálnia a megfelelő méretet és kisebb lesz mint a maximum, holott ő azt hiszi maximális méretet használ.

Nyilván a vga driver valamit mókol, de chrome kezelte ezt a dolgot jól.

"It's a fez. I wear a fez now. Fezzes are cool."

(#21107) LonGleY válasza Sk8erPeter (#21104) üzenetére


LonGleY
veterán

Szimpla keresés a címsorban. Megjelennek a saját engine-ek is (részben).

Ja, meg hogy a 18-ban már fel lehet venni újat rendesen, a keresőmezőkre kattintva. Még pár release, és megvan a Chrome szintje.

[ Szerkesztve ]

(#21108) fatal` válasza LonGleY (#21107) üzenetére


fatal`
titán

"Még pár release, és megvan a Chrome szintje."

Szóval fél év alatt eljutnak oda, hogy elérik a legbutább böngésző szintjét. Ettől most boldognak kéne lenni? :D

(#21109) LonGleY válasza fatal` (#21108) üzenetére


LonGleY
veterán

Teljesen újraírt felületnél? Érezni azért rajta az Operás hatást, nem annyira basic ez a pár említett funkció sem. Pár release, és eljutnak oda, igen, azután jöhetnek a finomságok. Szerinted itt majd megállnak? :] Ami hülyén jött ki, hogy kicsit gyorsan nyirták ki az előző motort, de engem nem zavar az intermezzo.

[ Szerkesztve ]

(#21110) Sk8erPeter válasza LonGleY (#21107) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Ja, közben leesett, mire gondoltál (beírás közben jön elő, hirtelen nem vágtam, mire gondolsz, sorry). Tényleg ettől kéne hasraesni?

"Ja, meg hogy a 18-ban már fel lehet venni újat rendesen, a keresőmezőkre kattintva. Még pár release, és megvan a Chrome szintje."
Őőő, csak az a gond, hogy ezt a Chrome/Chromium tudja már egy ideje. Tudtommal Operáéktól nyúlták az ötletet, de végül is most a lényeget tekintve mindegy, a lényeg meg az, hogy vágod, egy Chromiumot forkoltak elvileg az újításkor. Akkor miért is olyan nagy szám, hogy fel lehet venni új keresőmotort jobb klikkre? Habár igaz, pontosan nem tudom, mi az, amit kukáztak a fork után, végül is igencsak sokat, dqdb írt korábban erről ("Fogták a Chromium projektet, és a fő böngészőablak kódjának 90%-át már az elején kivágták a kukába. Megmaradt a webview rész és a hozzátartozó többfolyamatos működési logika, de maga a címsor és a maradék körítés már saját kútfő (más a window class például, mint a Chrome vonalnál). Ez persze magával vonta pár extension API ideiglenes vagy tartós hiányát, valamint az ilyen finomságokét, mint amit te említettél. Egyszerűen éltek azzal, hogy a Blink-Chromium páros jól faktorált alapot nyújt egész komponensek sajátra cseréléséhez."), így az alapján simán lehet, hogy ez most saját részről egy alapokról megírt újdonság (tyűha, kemény), de nehogy már ettől kelljen összeszarni magunkat, amikor sok-sok alapvető fontosságú dolog hiányzik még (amikről korábban beszéltünk itt, a topicban).

Persze elhiheted, ettől még saját érdekemben is drukkolok nekik. :D

(#21109) LonGleY :

"Érezni azért rajta az Operás hatást"
Hogyan érzed rajta az Operás hatást? :D Konkrétan mitől Operás?

"nem annyira basic ez a pár említett funkció sem."
De, manapság az, ha még a Chrome is tudja, akkor az nagyon basic... :DD

[ Szerkesztve ]

Sk8erPeter

(#21111) LonGleY válasza Sk8erPeter (#21110) üzenetére


LonGleY
veterán

A lényeg az offba írt rész, hogy nem csak egy funkció, amit engedélyezni kell, hanem valami, amit felületileg is kivitelezni kell. Mindegy, nem vitatkozni gondoltam, csak ez a lehúzó stílus annyira nem állja meg a helyét olyankor, amikor szépen látni, hogy jó felé mennek. Egyesével, lassacskán, türelmet próbára téve. De miért is ne? :]

(#21112) fatal` válasza LonGleY (#21111) üzenetére


fatal`
titán

Ja, jó felé mennek. Talán 2035-re lesz is valami értékelhető :D

(#21113) Sk8erPeter válasza LonGleY (#21111) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Már egy ideje felfedeztem a funkciókat, amiket írtál, ezért nem ért újdonságként (mondjuk én a Developer-vonalat használom), és nyilván mindennek örülök, ami jóféle, de a baj csak annyi, hogy nem mindegy a tempó, ahogy hunfatal is utalt erre. :D
Szóval én sem vitatkozni akartam, hanem sajnos kicsit helyben toporgást érzek pont így a 18-19-es vonal környékén is. Nagyon fogok örülni, ha az Opera erre rácáfol. :)

Sk8erPeter

(#21114) slashing


slashing
senior tag

Nah azért kezd ez már alakulni, 20-21 környékén szerintem már szinte biztos vagyok hogy simán lehet majd váltani. Már most is úgy érzem hogy használható lenne. Kár hogy testreszabtam és már úgy hozzászoktam bizonyos mozdulatokhoz és gombokhoz hogy nehéz átállni.

Pl. a tálcára rakó ikon mellett lenyíló ablak a bezárt lapokkal, rögtön mellette egy ' X ' minden lap bezárásra(ez nagyon hiányzik, ha kóder lennék tuti megírnám :) ), Opera ikon mellett a levelezés lenyíló menü, mellette a könyvjelzők lenyílója

Az egényi kereső nekem nem az igazi, csináltam kettőt próbából de nem rakta oda a címsáv alá, viszont a jobb klikk menüben meg ottvannak :s, hiányzik hogy külön van a címsortól.
A speed dial-nál rohadtúl hiányzik még az hogy szabályozható legyen az oszlopok száma.

Aztán a fájl társítás hiánya ami még nagyon idegesítő, miért nincs olyan hogy alapértelmezett programmal megnyitás :W mindent menteni majd megnyitni áhgrr....

Kicsit fura nekem az oldalbetöltés, valahogy a régiben jobb szerintem

(#21115) dqdb válasza LonGleY (#21107) üzenetére


dqdb
Topikgazda

Szimpla keresés a címsorban. Megjelennek a saját engine-ek is (részben).
Ez már így volt Opera 15-ben is. Billentyűzetről az Alt+Left és Alt+Right billentyűkkel tudsz váltani a keresőmotorok között. A dolog eléggé nagy szépséghibája, hogy maximum 10 keresőt hajlandó kirajzolni, hiába férne el 20-30 is akár, ráadásul a gyári keresők foglalják a helyet, míg a saját keresőid sorrendjét nem tudod befolyásolni. Szóval magyar viszonyok mellett az ábécésorrendben első 5 fog csak megjelenni közülük. Volt olyan kérés is, hogy saját keresőknél be lehessen állítani, megjelenjenek-e ebben a listában, vagy sem (szóval egyetlen boolean flag), de nem rémlik már, mit reagáltak rá (valószínűleg azért nem, mert semmit sem).

Meg top bar spacing, hogy beállíthasd, a füleket akarod legfölül elkapni vagy böngésződ tépnéd le a full méretből.
Most nem rémlik, hogy már az O16-ban megjelent, vagy csak az O17-ben. Ez amúgy 5 perc alatt kivitelezhető dolog, csoda, hogy nem söpörték le az asztalról, mint sok hasonló dolgot (például a címsor üres részén a duplaklikk új fület nyit, mint O12-ben). A teljességhez hozzátartozik, hogy ezt a feature-t a kérések ellenére éppen az O12-ben nem valósították meg (csak saját skinnel lehetett elérni).

slashing: Nah azért kezd ez már alakulni, 20-21 környékén szerintem már szinte biztos vagyok hogy simán lehet majd váltani.
Én már nem teszek jóslatokat, amikor legutoljára tettem, akkor látványosan belassult a fejlődés, és azóta sem látok semmiféle felpörgést.

A speed dial-nál rohadtúl hiányzik még az hogy szabályozható legyen az oszlopok száma.
O19-ben lehet már patchelés nélkül, előtte patchelni kell.

a tálcára rakó ikon mellett lenyíló ablak a bezárt lapokkal, rögtön mellette egy ' X ' minden lap bezárásra(ez nagyon hiányzik, ha kóder lennék tuti megírnám ),
Sokszor kért feature, a válasz az, hogy ott van az Opera menüben, csak plusz egy kattintás ... Hiába lennél kóder, oda a nem tudsz kirakni semmit sem bővítményből. Amire lehetőséged van, az egy olyan bővítmény (létezik ilyen, de lusta vagyok megkeresni), ami egy sorral lejjebb, az ablakkezelő gombok alá, a többi bővítmény ikonja mellé pakol be egy új gombot. Mivel az O19 sem támogatja még a chrome.sessions API-t (ez még az éles Chrome-nak sem a része), addig ezt csak úgy lehet megoldani, hogy a bővítmény háttérfolyamata monitorozza az összes füllel kapcsolatos eseményt (nyitás, zárás, navigálás másik oldalra), szóval eszi a CPU-t és a memóriát is. Ha támogatják majd az API-t, akkor megoldható lesz úgy, hogy egyedül az ikonra kattintva indul el csak bármilyen JS folyamat. De a legegyszerűbb az lenne, ha megjönne az eszük.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#21116) Socket A


Socket A
aktív tag

12ről 18ra váltottam és meglepődve tapasztalom hogy nincsenek bookmarkok
wtf

"La familia es todo." "A glóriákkal az a baj, hogy mindig elakadnak az ajtófélfában."

(#21117) LonGleY válasza Socket A (#21116) üzenetére


LonGleY
veterán

Vannak, de csak 19-től aktív.

(#21118) Orlin


Orlin
addikt

Nem csak az Opera minimalizálódik.

Így fog kinézni tavasszal a Mozilla Firefox

Alapjában véve nem egy bővítésről, hanem sokkal inkább nyirbálásról van szó, a felület sokkal tisztább, egyszerűbb, áttekinthetőbb lesz, mint a régről megszokott “svájcibicska-jellegű" Firefox. A trend már több verzióval korábban elindult, de mostanra a Firefox is magáévá teszi a Chrome minimalizmusát, sőt, bizonyos szempontból meg is előzi azt.

[link]

Hihetetlen egy zabagép még mindig.Feltettem próbából lassú és pörgeti az egész gépet!Amúgy a stabil nem tudom milyen lehet...

[ Szerkesztve ]

LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11

(#21119) slashing válasza dqdb (#21115) üzenetére


slashing
senior tag

"Amire lehetőséged van, az egy olyan bővítmény (létezik ilyen, de lusta vagyok megkeresni), ami egy sorral lejjebb, az ablakkezelő gombok alá"

Opera kiegészítők között nem sok érdemleges van, chrome áruházban találtam egyet de az is valahogy úgy működik hogy a fültől balra bezár mindent és amin áll éppen az ember azt nem....

"A dolog eléggé nagy szépséghibája, hogy maximum 10 keresőt hajlandó kirajzolni,"

Hát akkor ezért nem írta ki nekem sem azokat amiket csináltam pff :W még jó hogy a 10-ből nem 10-et raknak bele egyből hanem csak 5-öt. Nonszensz...

(#21120) Wolverine válasza Wolverine (#21101) üzenetére


Wolverine
félisten

Van valakinek ötlete, hogy ezt mivel lehetne meggyógyítani?

"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice." (Wolverine) / "Hello, I'm the Doctor. Basically... run." (a 11. Doktor)

(#21121) dqdb válasza Wolverine (#21120) üzenetére


dqdb
Topikgazda

Valószínűleg a hardveres gyorsítással lesz a probléma. Első körben a videokártya driverét frissíteném, aztán ha ez nem elég, Operában tiltanám le a gyorsítást a Local State fájl módosításával:

{
"hardware_acceleration_mode": {
"enabled": false
},

...
}

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#21122) Wolverine válasza dqdb (#21121) üzenetére


Wolverine
félisten

Utánanézek, köszönöm.

"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice." (Wolverine) / "Hello, I'm the Doctor. Basically... run." (a 11. Doktor)

(#21123) Sk8erPeter válasza Orlin (#21118) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Hát az szomorú, ha minimalista lesz, mert az sokszor ekvivalens a butasággal.

Most komolyan, nem gondolják pofátlannak, hogy mennyire hasonlít így a felület (pl. a fülek lekerekítettsége) a Chrome-éhoz? :DDD

Néztem a videót, abban meg egy ilyen mondat:
"this also happens to make lightweight themes look better in Firefox than I think in any other browser"
Á, picit sem elfogult. :D Amúgy meg nem nagyon vágom, mitől nézne ez ki jobban, mint pl. Chrome-ban a sminkek. A cikkben ez a mondat is vicces: "A Mozilla szerint ez “a legkörültekintőbben dizájnolt böngészőinterfész a Földön, ráadásul megdöbbentően gyors is”."
"Szeretem", amikor egy cég magát nevezi valamilyen téren a legkirályabbnak a világon... :D

A letöltéssel kapcsolatos folyamatkezelő meg mitől új? :F A mostani is így néz ki (lásd videó).
Az viszont szimpatikus, ahogy a gombokat rá lehet húzni a toolbarra, ebben máris jóval okosabb, mint a Chrome, hiszen a felület ezek szerint testreszabható. Hogy majd milyen szinten lesz az, azt nem tudom.
Igazából a Firefox-szal kapcsolatban nekem is mindig a többi jelentős böngészőhöz (na jó, leszámítva az IE-t :D) képesti relatív lassúságával volt a bajom. Remélhetőleg ebben is lesz gyorsulás. Kíváncsi vagyok, vajon a fejlesztési ütem ott milyen lesz a mostani Operához képest.

[ Szerkesztve ]

Sk8erPeter

(#21124) kecskebégető


kecskebégető
aktív tag

Nagyon jó az új dev.Nekem már semmi nem hiányzik.ez így egy teljesen korrekt böngésző.öröm elfelejteni a halott 12 ágat.

Asszonták nekem,hogy szabadujjak meg azoktó a halotttizéktő

(#21125) Sk8erPeter válasza kecskebégető (#21124) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Örülök, hogy neked ennyi is elég, de ezzel a véleményeddel igencsak a kisebbségbe tartozol a tősgyökeres Opera-felhasználók körében... :DDD

Sk8erPeter

(#21126) kecskebégető válasza Sk8erPeter (#21125) üzenetére


kecskebégető
aktív tag

Kissebségbe ugyanmár...már mostsem igaz de kb pár hónap múlva amikor végleg méltó helyére kerűl a 12-es ág.(Múzeumba)akkor meg pláne nem lesz igaz.Nem akarok vitatkozni de kizárólag néhány szakmai emberke véleményét tükrözöd.Ezt elfogadom de pl az én környezetemben mindenki teljes megelégedettséggel használja a nagytöbbség az új Oprát.De erről teljesen felesleges vitát nyitni.Úriember izlésekről nem vitatkozik.Akinek nem jön be ez a fanasztikisan jólsikerűlt vonal az majd vált-Firefoxra de ahogy nézem ott is kisebb forradalom kezdődik.
Egyébként persze nem kötelező az én véleméynem sem elfogadni de ez szerencsére nem a magyar opera blog ahol ha valakinek tetszik az új verzió és kritizálni merészeli a régit azt bannolják.... :DD ;]

Asszonták nekem,hogy szabadujjak meg azoktó a halotttizéktő

(#21127) brd válasza kecskebégető (#21126) üzenetére


brd
nagyúr

...de ahogy nézem ott is kisebb forradalom kezdődik.

Valóban, ott is igazodni látszódnak az átlagfelhasználó értelmi szintjéhez. Ha bántásnak érzed, akkor természetesen félreérted, nem rád gondoltam (de tényleg).

The only real valuable thing is intuition.

(#21128) Wolverine válasza kecskebégető (#21124) üzenetére


Wolverine
félisten

Semmi? Nekem egy dolog van, ami minden böngésző fölé helyezi az O12-t, és az a Wand. Nem, külső megoldás - mint a LastPass - nem megfelelő a kiváltására.

"I'm the best there is at what I do, but what I do best isn't very nice." (Wolverine) / "Hello, I'm the Doctor. Basically... run." (a 11. Doktor)

(#21129) kecskebégető válasza brd (#21127) üzenetére


kecskebégető
aktív tag

Dehogy érzem bántásnak sőt pont azt akartam elkerülni,hogy néhány szegény régi nagyon nehezen váltó idősebb a legkisebb változásra is nagyon érzékenyen magukból kikelve reagáló emberke se keseredjen el.Ha én képes vagyok jópár év után zökkenőmentesen váltani nekik is sikerűlni fog.Hajrá srácok. :R

[ Szerkesztve ]

Asszonták nekem,hogy szabadujjak meg azoktó a halotttizéktő

(#21130) LonGleY válasza brd (#21127) üzenetére


LonGleY
veterán

Az lenne az értelmi szint, ha az újításokat nem húznátok le látatlanban. Nekem bejön az, amit csinálnak, még ha össze is lopkodott.

(#21131) brd válasza LonGleY (#21130) üzenetére


brd
nagyúr

Hát, ez hosszú eszmecsere lenne, de próbálom röviden megértetni: az értelmesebb létformákban kialakul egy, a mai bégető közfelfogásban sajnos annyira károsnak kijelentett védekező mechanizmus, hogy a bármilyen megjelenését is büntetik, és amit úgy hívnak, hogy előítélet (pl. ha három büdös fekete közeledik hozzád úgy, ahogyan a farkasok szoktak a zsákmányhoz, akkor a legokosabb, ha lelövöd a legnagyobbat, és csak utána kérdezed, hogy miért néztek rád olyan kihívóan a táskádat vizsgálva - direkt kiemeltem a leglényegesebb részt, bár a csökkent értelműek nyilván így is félre fogják érteni). Az idő előrehaladtával csiszolódik, és finomodik az előjelző képessége, de ezekkel együtt egyre pontosabb is lesz. Ezt a képességet felhasználva merem kijelenteni (egyébként nem gondoltam volna, hogy ez ennyire különös képesség lenne), hogy aminek a kezelőfelülete egyszerűbb lesz (nem kezelésében, hanem funkcióiban), az bizony egy, a program általános működését tekintve is egy kényelmetlenebb, és gyakran egyszerűbb produktum is lesz (lásd a talán ős fost, a Win8-at, ami technikailag amúgy nem lenne rossz, csak a felület borzalmasan kényelmetlen annak, aki a 2 kezét egymástól függetlenül tudja használni). Ha már az Opera topicjában vagyunk, tud-e annyit az "új" Opera, mint a "régi"? Sőt, valaha fog tudni...?

The only real valuable thing is intuition.

(#21132) Socket A válasza LonGleY (#21117) üzenetére


Socket A
aktív tag

???

"La familia es todo." "A glóriákkal az a baj, hogy mindig elakadnak az ajtófélfában."

(#21133) dqdb válasza Socket A (#21132) üzenetére


dqdb
Topikgazda

Az opera://flags/#quick-access-bar címen engedélyezed a beállítás megjelenítését, újraindítod az Operát, és után a beállításoknál bekapcsolod a Quick Access Bar-t. Szóval van, csak még nem tökéletes, ezért alapból nem elérhető. O17-ben is volt ugyanígy, csak még hibásabban, O19 lesz az első változat, ahol alapból is be lesz kapcsolva.

Wolverine: én is a wand hiánya miatt nem frissítettem több felhasználó gépén az O12-t O17-re, mert ezt a megoldást szeretik, tartják logikusnak, a Firefox-féle (és O15+) megoldás kifordítottnak érzik. A QAB volt a másik sarkalatos pont, az kiesett szerencsére, mint nagy hiány, de a Wand megmaradt.

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#21134) Socket A válasza dqdb (#21133) üzenetére


Socket A
aktív tag

Es hol talalom az eddigi 9383282384 bookmarkomat? :)

"La familia es todo." "A glóriákkal az a baj, hogy mindig elakadnak az ajtófélfában."

(#21135) Sk8erPeter válasza LonGleY (#21130) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

"Az lenne az értelmi szint, ha az újításokat nem húznátok le látatlanban. Nekem bejön az, amit csinálnak, még ha össze is lopkodott."
Most tisztázzuk: a Firefox várható újításáról beszélsz, vagy az Operáról? Gondolom az előbbiről. Azzal kapcsolatban, hogy "minimalista" lesz - legalábbis a cikkből így jött le -, nyilvánvalóan szkeptikusak vagyunk, mivel ez általában nem jelent túl sok jót. Erről már sokat témáztunk a topicban, gondolom nem kell magyarázni, miért. De a FF-ban legalább már előre beígérnek normális testreszabhatóságot, gombokat pakolhatsz ki tetszésed szerint (ahogy a videóból látszott), tehát máris előrébb járnak legalább tervek tekintetében az Operánál, mert közlik, mi várható, nem pedig vár a júzer, mint egy hülyegyerek, hogy vajon kap-e ajándékot Mikulásra, vagy sem.
Nem történt "lehúzás" (kifejtenéd, ebben hol húztam le az ÚJÍTÁSOKAT?), egyszerűen csak ez az "átlagjúzer úgyse tudja kezelni, akkor meg minek legyen egyáltalán beállítható"-mentalitás az, amitől tartunk, és amivel már a nyolc töke is tele van az értelmesebb/tudatosabb/nagyobb igényű felhasználóknak. Ez most nem ilyen szokásos "óó, a régi szép időkben"-nyavalygás, de tényleg nem az volt az általános hozzáállás, hogy a leggyökerebb júzereknek is meg akarjunk felelni.

Amúgy téged sem egészen értelek: egyszer minden Operával kapcsolatos kritikus jellegű hozzászólással egyetértesz, aztán hirtelen foggal-körömmel véded őket, amint egy darab fícsört felfedezni vélsz - végül is akkor pillanatnyi kedvedtől függ, hogy tetszik-e az új vonal, vagy sem? :) Azt hittem, van erről kialakult véleményed. :)

[ Szerkesztve ]

Sk8erPeter

(#21136) Sk8erPeter válasza kecskebégető (#21126) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Értem, tehát ha neked és a te ismerőseidnek megfelel, akkor ez tökéletes bizonyíték arra, hogy az Opera igenis tökéletesen elég a felhasználóknak, és csak mi, az Operát jelenleg kritizálók vagyunk kevesebben... nagyon meggyőző! :D Felhívnám a figyelmedet, hogy valószínűsíthetően többségben eddig is azok a felhasználók voltak, akik szeretnék az átlagnál jobban testreszabni a böngészőjüket, és nem elégednek meg a túlzottan minimalista, értsd buta felülettel.
De ha a mostani Opera neked megfelel, akkor neked tök jó, de akkor neked teljesen jól megfelelne ezek szerint a Chrome is. Igaz, a Chrome jelenleg bizonyos dolgokban többet tud a MOSTANI Operánál (pár dologban nem, például Speed Dial kiegészítő nélkül), tehát ha ez elég neked, akkor talán a Chrome-mal még jobban is járnál. Ha van olyan újdonság, ami mégis az Operához köt, és ami a Chrome-tól elrettent, azt leírhatnád, engem érdekel.
Nem ízlésekről akartalak egyébként meggyőzni, azt állítván, hogy az enyém vagy más kritikusabb emberkéé "jobb" lenne (igaz, Te írod nem kicsit elvadultan, hogy "fantasztikusan jól sikerült vonal" :DDD), hanem tudásbeli szegénységről beszéltünk már nagyon régóta az új, Blinkes Opera kapcsán, amit nem is érdemes összehasonlítani a régi Prestós Operával, és mindezt el is fogadnánk, ha valami értékelhető kommunikációval az Opera közölné, mik a pontos tervek, merre tartanak, és miért van jelenleg helyben toporgás, nagyon lassú, kis változást hozó újításokkal. Épp amikor elkezdtünk bízni a haladásban, akkor kiderült, hogy túl korai volt a lelkesedés, mert jelenleg nem történik olyan újítás, ami miatt örömujjongásban kellene kitörnünk, hogy "na végre".

Sk8erPeter

(#21137) smallmer


smallmer
őstag

Sziasztok,
érdeklődni szeretnék, hogy van-e olyan opera már amiben benne van a kedvencek sáv és jobbnak mondható mint a chrome.
Tudom, hogy az egész ízlés kérdése, de nekem nagyon tetzsik az opera csak nem volt benne bookmarks sáv.
köszi

(#21138) Penge_4 válasza Orlin (#21118) üzenetére


Penge_4
veterán

"A trend már több verzióval korábban elindult, de mostanra a Firefox is magáévá teszi a Chrome minimalizmusát, sőt, bizonyos szempontból meg is előzi azt."

De legbelül egyelőre még az maradt, ami volt. Azzal nincs baj, hogy felületileg igazodik a trendekhez. Akkor van baj, ha a mélyen lévő dolgokat, motort, alapokat vágják ki egy kőbalta kedvéért.

(#21139) Sk8erPeter válasza Penge_4 (#21138) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Na most ezzel tökéletesen egyetértek.

Sk8erPeter

(#21140) Ükshaaval[!]


Ükshaaval[!]
csendes tag

hey! Ha Opera linkbe bejelentkezek, akkor az ugyan azt a funkciót látja el, mint Chrome-nál a bejelentkezés? Azaz szinkronizálja az alkalmazásaimat, jelszavaimat, könyvjelzőimet, stb ?

(#21141) dqdb válasza Ükshaaval[!] (#21140) üzenetére


dqdb
Topikgazda

Igen, ugyanazt látja el, de pont a felsorolt elemekre még nem működik ;) Jelenleg a speed dialt, a stash-t és a keresőket szinkronizálja, de ígérték a többit is hamarosan.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#21142) Sk8erPeter válasza Sk8erPeter (#21123) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Na, én legalább ki is próbáltam a Firefox Nightly-t, ezzel az áthúzogatható gombsorral/menüpontokkal, nem csak levegőbe vauvauzok :DDD, nekem ez a testreszabható felület bejött:
http://itcafe.hu/tema/re_frissitest_kap_a_firefox_felhasznaloi_felulete/hsz_59-60.html

Sk8erPeter

(#21143) fatal` válasza Sk8erPeter (#21142) üzenetére


fatal`
titán

Bal oldalra lehet pakolni cuccokat (bár látom egy kieg ott van)? Leginkább a gyáriakra gondolok (vissza, előre, frissítés, kezdőlap stb.).

[ Szerkesztve ]

(#21144) Sk8erPeter válasza fatal` (#21143) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

Lehet bal oldalra is pakolni, de a Vissza/Előre nyíl rögzített. Az Előre nyíl egyébként egész értelmesen csak akkor jelenik meg, amikor valóban van következő lap. Ötletnek nem rossz, minek éktelenkedjen ott inaktívan. Bár sosem zavart, igazából mindkét módszerrel elég egyértelmű, hogy nincs köv. lap.
Amúgy nekem nagyon tetszik ez az átrendezős módszer, szerintem egész egyedülálló (Operában az átrendezős módszer szintén jó volt, meg ott voltak a panelek, stb., de ez valahogy kellemesebb a szemnek), hogy az alapértelmezett menüsort is így át lehet szabni - igaz, ez felfogható tetszőleges menünek, Alt gomb lenyomásával hívható elő a teljes menüsor. Szóval fasza, hogy megmaradtak az eredeti funkciók, nem történt herélés (ami miatt Orlin linkje, maga a cikk nagyon félrevezető volt), viszont kellemesen szabdalható az alapfelület, eltüntethető a plusz keresősáv is.

Példa:

Eredetileg (tt bal oldalt a Video DownloadHelper ikonja van):

Firefox Nightly 28.0a1 (2013-11-20)

Utána (mindenféle):

Firefox Nightly 28.0a1 (2013-11-20)

Szemfülesek megfigyelhetik, hogy időközben az utóbbi képen a "Windows (Express)"-es exe 1 KB-tal kisebb méretű lett. :DDD

[ Szerkesztve ]

Sk8erPeter

(#21145) Zoli133 válasza Sk8erPeter (#21144) üzenetére


Zoli133
őstag

Úgy mellékesen hozzátenném, hogy FF nightly kint van a WIn verzióval Linuxra is egy időben. Eddigse értettem ezek után meg pláne, hogy operáék mit ülnek ennyit a linuxos kiadáson.

"It's a fez. I wear a fez now. Fezzes are cool."

(#21146) dqdb válasza Zoli133 (#21145) üzenetére


dqdb
Topikgazda

12.16-ig bezáróan Operánál is így volt. Most új szoftvert írnak, valószínűleg közel nulla erőforrást állítottak rá, nem halad a folyamat, míg a Firefox esetében csak továbbfejlesztés történt, az alapok adottak voltak régóta.

Ettől függetlenül az, amit az Opera művel Linux fronton, nem kicsit felháborító, de sajnos beleillik a mostani kommunikációjukba (minden lesz, vagy nem, de csak majd, vagy akkor sem). Meg merem kockáztatni (nincsen semmilyen adattal alátámasztva, saját tipp), hogy a régi Opera a benne van legnépszerűbb három zárt forrású Linux program között, ha nem az első.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#21147) Sk8erPeter válasza dqdb (#21146) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

"beleillik a mostani kommunikációjukba (minden lesz, vagy nem, de csak majd, vagy akkor sem)"
Mondjuk ebből kimaradt az, hogy nem mondanak semmit sokak által írt felvetésre. Ha azt írják, hogy még megfontoljuk, aztán kiderül, mi lesz, az még mindig jobb, mintha elengedik a fülük mellett. :(

(#21145) Zoli133 :
Ahogy dqdb írta, ez azért nem kétperces folyamat most, ettől függetlenül valóban elég furcsa, de FŐLEG azt tekintve, hogy más téren sem történik túl nagy haladás, ami miatt talán még megbocsátható lenne a tökölés Linuxra átültetéssel...

[ Szerkesztve ]

Sk8erPeter

(#21148) Zoli133


Zoli133
őstag

Kb fél éve fejlesztik az új generációs operát. Egy pár főből álló csapat is el tudna készíteni egy portot ennyi idő alatt. Még ha bugos is, valami dev. kiadást illet volna ennyi idő alatt kiadni.

(#21146) dqdb: Nálam a 12es Opera linux alatt (több gépen, több disztrón) random belassult ezért nem azt használtam, ott rókázom, ezért is várom az új operát.

"It's a fez. I wear a fez now. Fezzes are cool."

(#21149) errorz


errorz
csendes tag

Sziasztok.
Opera Next-nél hol lehet beállítani, hogy ne mentse az előzményeket?

Ha egy lánnyal töltök egy estét, akkor azt nappal vissza kell hogy seedeljem?

(#21150) dqdb válasza errorz (#21149) üzenetére


dqdb
Topikgazda

Nincsen ilyen opció (a sütik automatikus törlése kilépéskor is hibás volt, amikor legutoljára néztem).

Egyik megoldás, ha fixen privát módban használod a böngészőt, ekkor a launcher.exe helyett launcher.exe --private a futtatandó parancs. Mellékhatása, hogy azonnal két ablakot nyitott nálam.

Másik megoldás, ha törlöd az előzményeket, kilépsz az Operából, majd írásvédetté teszed az Archived History, Archived History-journal, History, History-journal és History Provider Cache fájlokat. Mellékhatása, hogy adott böngészési folyamaton belül sem látod majd az előzményeket.

-----------
Lusta vagyok megnézni, hogy ez Opera találmány-e, vagy Chromium örökség, mindenesetre nagyon jó ötlet:

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Opera böngésző (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.