Hirdetés

2024. május 12., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Opera böngésző (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2014-02-19 17:17:02

LOGOUT.hu
Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#20580) Sk8erPeter válasza Penge_4 (#20572) üzenetére


Sk8erPeter
nagyúr

"Olyasmiket vonnak bele a körbe, ami régebben egyszerű registryből/GPO-ból módosítható volt."
Ez hogyan kapcsolódik az Operához? :D Az ezután említett Vistás módosíthatóság registryből hogy jön ide? Nem vágom, hogy kanyarodunk vissza az eredeti témához, vagy ezek milyen módon állnak kapcsolatban vele, a téma onnan indult ki, hogy az új Operában micsoda dolog, hogy integritásellenőrzés van a *.pak és *.exe-fájlokra. Valóban borzasztó, hogy ilyen módon védik. :D Nekem tudod, hogy semmi bajom azzal, ha közben mindenféléről beszélgetünk, elég sűrűn fordul elő itt, de nem értem, most hova fog kifutni az egész. :P

"A fejlett jogosultságkezelésben még gyerekcipőben jár a Linuxhoz képest."
Konkrétan a napi felhasználásod során milyen olyan jogosultságkezelési problémával találkozol, amit ne tudnál megoldani Windows-ban? Tényleg érdekelne.
A jobb klikk - tulajdonságok - Biztonság fület tanulmányoztad már részletesen, miket lehet ott csinálni, kinek lehet beállítani, és milyen jogosultságokat?

"Sőt, konkrétan jelszóval kell sudóznom még frissítéshez is, ellenben Windows alatt csak védett képernyőn ráklikkelnem a pajzs ikonos gombra. Na melyik a biztonságosabb mondjuk egy irodában, ahol más is hozzáférhet a géphez?"
Most viccelsz, vagy ezt komolyan írod? Az UAC-ról hallottál már? Jelentkeztél már be NEM rendszergazdaként a gépbe? Láttad már, hogy amikor egy pajzsos ikonra rákattintasz, akkor szépen feldobja neked az adminhoz tartozó jelszókérő ablakot?

"Itt saját alias-okat gyárthatok hosszabb, gyakran használt parancsokhoz, valamint van sudoers is"
Még mindig nem értem, hogy jön ez ide. Egyébként a Linux-disztribúciók összes jó tulajdonságát elismerem és szeretem is, ahogy szeretem a Windows-t is használni, főleg, ha tudom, hova kell nyúlnom benne, hogy testreszabottabbá tegyem, és nem "csakazértis" bizonygatom egyik/másik érdemeit, igyekszem nem szemellenzősen hype-olni. :) A kettő kombinációja bizonyos dolgokban optimális lehetne, de ezzel nem mondtam semmi újat. Nyugodtan felhozhatunk ezernyi olyan dolgot is, ami Windows-ban megvan, Linuxban nincs, na de minek.

Na, de visszatérve egyébként ilyen alias-szerű működést könnyű elérni úgy, hogy írsz egy egysoros batch-programot, ami "lefordítja" a beírt parancsot az eredeti nevére, elnevezed a batch-progit az alias nevén, és azt a könyvtárat, ahova ezt a pici batch-progit raktad, berakod a környezeti változókba (PATH-ba), hogy bárhonnan elérd... szóval Windows alatt sem olyan misztikus ezt az alias-szerű funkciót elérni... :)
Csak két rettentő egyszerű példa, ami hirtelen eszembe jut:
1.) ipconfig /all gyorsabban elérve:
@ECHO OFF
ipconfig /all

ezt elnevezed ipca.bat néven, és biztosítod, hogy a PATH-ban szerepeljen az a könyvtár, ahol ez csücsül.

2.) tracert google.hu másképp:
@ECHO OFF
tracert %1

ezt elnevezed tra.bat néven, és biztosítod, hogy a PATH-ban szerepeljen az a könyvtár, ahol ez csücsül.
Aztán hívogathatod így:
tra google.hu
és működni fog.
Aztán hasonló elven a többit is, amire épp vágysz.

Visszatérve az Operára: az URL-ben lévő query string elrejtésének problémájával, azzal, hogy az Opera ezen hülyesége felháborító, teljes mértékben egyetértek veled. Mérhetetlen gyökérség, hogy alapértelmezettként elrejtik a query stringet, mert valami degenerált gondolattól vezérelve azt feltételezik, hogy ez jobb bárkinek is, és közben elfelejtették ezt állíthatóvá tenni. Hiszen nyilván az komoly tudást igényel, hogy a nyamvadt SQLite-adatbázisba beszúrkálják/kiszedjék a megfelelő beállítást.

Sk8erPeter

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Opera böngésző (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.