Hirdetés

2024. június 15., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#88229) urandom0 válasza Rowon (#88227) üzenetére


urandom0
senior tag

Mert nagyon össze van rakva. A különböző szolgáltatásai, az nmcli/nmtui, a dracut, a NetworkManager, a chronyd, a SELinux, a KDump, a Rear, Avahi, maga a dnf is jó egyébként, a lassúságát leszámítva... igazából ezeknek egy nagy része a Red Hatnál alakult ki, és onnan szivárgott át a többi disztróba. És szerintem érezni a Red Hat alapú disztrókon, hogy úgy egységes az egész.
Nem akarok rosszat mondani a többi disztróra sem, mert nem igazán lehet, de pl. nmtui-val szerveren nagyon gyorsan fel lehet egy alap hálózatot konfigurálni, a bonyolultabb dolgokra meg ott a NetworkManager. Ami ugyan már van ott van minden disztróban, de volt idő, amikor pl. Debianban a net-tools volt az általános használt konfiguráló eszköz, míg Fedorában ott volt az nmcli, ami sokkal kényelmesebb és egységesebb volt.
Én a Systemd-et is szeretem, a journalt amióta ismerem, azóta szinte nem is jártam a /var/log mappában.
szerk: meg azt is szerettem, hogy NetworkManager mellé nem kell külön DHCP client, mert alapból tudja. Nem kell gondolkodni, honnan legyen VPN, mert strongswannal megy az is. Nem kell gondolkodni, hogyan legyen pptp/l2tp, mert az is támogatva van. És mindezt egy közös felületről lehet konfigurálni.

Itt van néhány Fedora 37-es/Gnome 43-as kép.
[kép]
[kép]
[kép]
[kép]
[kép]
[kép]
[kép]
[kép]

A másik disztró, ami a kedvencem volt, a Suse. De szerintem erősen érződik azon is, meg a Fedorán is, hogy nem az átlag asztali felhasználó a célközönségük.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.