Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#16651) gorog67 válasza King Unique (#16650) üzenetére


gorog67
aktív tag

1. Én is megnéztem a gyártói oldalt és láttam, hogy csak az esatáshoz van frissítés. Le is töltöttem (érdekességképp), de nem írták a változásokat.
2. Lehet így rossz egy vincsi?
3. Én esatást akartam, csak a rendeléskor választottam ki rosszat. Ha meg tudok egyezni a bolttal, akkor érdemes kicseréltetni, mert a javított firm miatt a satás jó lehet? Egyébként a mostani példánynak az eleje, hátulja, kerete műanyag, csak az egészre húztak egy papírvékony alucsövet. Bár az elején egy lukacsos fémlemez van, elég hamar felment 37 fokra a hőmérséklet. Az esatás verziónak a fotón fényes műanyag eleje van, szellőzése így nem lesz. :( Elvileg hűlhet a fémburkolaton keresztül is.
4. (Érdekes, hogy a tesztelt példánynak is szita előlapja van.) Olvastam a tesztet és meginogtam a nyomókapcsoló miatt, de az erősítős PC hangszóróm is ilyen, legalább 10 éves és még jól működik, ezért megnyugodtam. Az eszembe sem jutott, hogy csak körömmel tudom majd bekapcsolni.

(#16652) King Unique válasza gorog67 (#16651) üzenetére


King Unique
titán

1. Letöltötted egy dolog, de gondolom ki nem próbáltad, illetve nem is tudod, ha nem ahhoz a rackhez való.

2. Egy merevlemez akkor rossz, ha pl. HDS kondícióesést, szektorhibákat mutat rá, vagy a gyári WD-s tesztprogramja nem fut le, vagy éppen működésképtelen. Az, hogy USB2 sebességen hajlandó üzemelni, még SATA-ra dugva is csak ennyit tud, az elég furcsa...nem lehet géppel, beállításokkal vmi gond?? Ha van rá lehetőség, másik gépen is meg kéne nézni, ha ott is dettó uez, akkor vissza gariba.

3. Ha elnézted a rendelésnél, az baj...ha van rá mód, akár a különbözet kifizetésével is, érdemes lehet az U3e verzióra kicseréltetni, mert az ahhoz való firmware update vsz megoldaná a problémát. Vagy eleve másik rackre cseréltetni, mint pl. a 3,5 külső rack topikban is sokat ajánlott Sharkoon Rapid-Case U3-ra.

4. Hát igen, jobb a billenő kapcsolós, ami pl. a Sharkoon házon is van [link].

[ Szerkesztve ]

(#16653) gorog67 válasza King Unique (#16652) üzenetére


gorog67
aktív tag

1. Nem próbáltam. Nem kizárt, hogy majd az USB3-asra is lesz javítás, de az esata jó lenne.
2. Milyen tesztre gondolsz? Letöltöttem a WD-s WinDlg-t, de úgy tűnik, az csak felületellenőrzést végez, sebességtesztet nem. Nem olyan könnyű máshol megnézni a vinyót, de 2 terabájtosokkal megbírkózik az ősrégi alaplapom.
3. Neten rendeltem, úgy. hogy a csere nem lehet gond. Néztem a sharkoon házakat is de nem fogtak meg. Az esatás mellet usb2 csati van csak, az usb3-ason nincs sata. A két box hátlapján a dolgok sorrendje pont fordítva van, a kikapcsológomb mindkét esetben a tápkábellel ellentétes oldalon van, nekem ez fura.

(#16654) King Unique válasza gorog67 (#16653) üzenetére


King Unique
titán

Kérdéses, hogy ahhoz egyáltalán kiadnak-e és vajon mikor...??
Data Lifeguard Diagnostic. Sebességtesztet minek végezzen (arra vam más program, ami a tesztben is volt), ezek a programok a HDD állapotát, felületét ellenőrzik? Illetve LUCC (fejparkolás) állítására is van saját progija, nem muszáj a másik topikban javasolt wdidle3-al szórakozni.
Online rendelésnél ott a 14 napos elállási idő, vagy mennyi, thát ezt le tudod rendezni.
Nem rossz a Sharkoon, az egyik legajánlottabb rack. Feltétlen kell eSATA is, csak mert még ez a Fantec volt olcsóbb ilyen multi interfészes házaknál, a többi ettől drágább, illetve maga az eSATA is már kikopóban van??
RaidSonic kínálatában van még ilyen dual csatis külső ház, pl. IB-351StU3S-B és GT1660-WSB3.

[ Szerkesztve ]

(#16655) ta777 válasza King Unique (#16633) üzenetére


ta777
csendes tag

okés köszi :R !!! hát igen első két alkalommal csak alvóba tettem a laptopot és kattant egyet ..... , a leválasztás után eddig leállt, igaz volt kb 3-4 szer használva .... + utána amikor alvóba tettem a gépet akkor az áramot is elvette, de a wd prog-ot is felteszem...

láttam még van ilyen fejparkolás stb téma de, azt majd később nézem meg + állítom be ...

Kellett ez WD át is pakoltam rá mindent, mivel most megy a laptopom szervizbe ..., monitorja hol érintkezik, hol nem ....SZÓVAL a laptop vinyoján észrevettem, hogy nincs gyenge szektor + lement a rövid önteszt és a részletes önteszt is de 70% kondiciót mutat, írtad, hogy lehet HD regenátorral + HD sentinellel is ezeket javítani, de ugye ezek fizetős cuccok már ...., de majd szerzek valahonnan ilyet ...,

Illetve ugye ha nincs gyenge szektor + csak a kondició ment le , akkor lehet nem is kell ..., elküldeném ezt a screen shotot de nem birok rájönni, hogy kell megcsinálni ......, csak ez a html riport mentése van meg de az meg nem birom ide felölteni ...., szóval hogy tudnám ez le screen shotolni :)

+ MÉG megpróbáltam , ugye letöröltem mindent és akkor egy fromázást nyomtam neki ugy helyi lemez jobb gomb és formázás, de ettől nem javult semmmit............ VAGY ESETLEG MEG LEHET MÁSHOGY IS FORMÁZN, hogy esetleg javuljon a kondició?

köszi ....

(#16656) gorog67 válasza King Unique (#16654) üzenetére


gorog67
aktív tag

Nem létszükséglet az eSata, de plusz pont, ha van. Ha a mostani USB3-as fantec-re is lenne firnware frissítés, akkor megfelelne az is. Megnéztem a két ajánlott dobozt. Az ICY BOX ismertetőjében USB3 van de a fotón USB2-es csati látszik. A Raidon jól néz ki, de nekem nem kell a könnyű lemezcsere és a firewire sem, magyar árat nem is találtam.

(#16657) King Unique válasza ta777 (#16655) üzenetére


King Unique
titán

WD My Passportok amúgy is fullosan leállnak, mert a vezérlője támogatja ezen funkciót (+ ha még OS is, akkor ok), csak ezért nem muszáj feltenni a programját.
Fejparkolás az más, azt Passportnál nem is tudod állítani (max pl. HDS-ben korlátozni [link]), csak és kizárólag SATA-ra kötött WD merevlemezeknél lehet. Pár éves Passport működést tanulmányozva, azért nem parkolnak ezek annyit, hogy a 600.000-es gyári értéket túllépjék. Fejparkolás egy szükséges művelet, főleg notebook merevlemezeknél, kicsit túl van ragozva ez a téma.

Ha a notebook merevlemeze 70 % kondis, azon biztos van hibás szektor, max nincs függőben, mert át lett helyezve a tartalék területre, ahol nem sok vizet zavar. Van a HDD szektor javítás témának külön topikja, illetve meg lehet próbálni HDS-ben a felület újrainicializálást [link], ami teljesen legyalulja, "felfrissíti" a felületet. Formázásnál, ilyenkor a teljes jöhet szóba, de az sokáig eltart, igaz újrainicializálás is... De, ha úgyis megy szervízbe és még garis, akkor a legtisztább cseréltetni, mint hosszú órákat vacakolni vele a fenti programokkal.

Screenshot: PrtSc (PrintScreen) billentyű lenyom, képernyőmentés, vagy Alt+PrtSc az adott ablakról. HDS-tmegnyitod és rámész a SMART-ra [link]. Majd ide, PH-s képfeltöltőre tolod a hsz írása közben.

(#16658) Kezdő vagyok


Kezdő vagyok
őstag

Sziasztok!
Történt ma egy olyan érdekes jelenség a WD My Passport 500 GB HDD-vel,amit úgy döntöttem,megosztok Veletek.
Windows 7 Prof.64 bites rendszerem van,nemrég tettem fel a legújabb Smartware program frissítést.
A HDD rá volt csatlakoztatva a gépre USB 2-n,rámentem a"My Passport biztonságos eltávolításá"-ra a Smartware programban,és le is csatlakozott rendben a HDD.
Rávittem az egeret az asztal azon részére,ahol kiírja azt,hogy"asztal megjelenítése"(jobb alsó sarok).

Ekkor a HDD rácsatlakozott a gépre automatikusan(mivel az előbb még nem húztam ki az USB aljzatból),tehát mintha újra rádugtam volna gépre,az a jelenség látszódott.
Így még egyszer leválasztottam,de minden rendben van azóta vele.
Mitől lehetett ez?

[ Szerkesztve ]

(#16659) King Unique válasza gorog67 (#16656) üzenetére


King Unique
titán

Másik topikba írtad, hogy GA-Z68XP-UD4 lapod van, amin van eSATA a leírás szerint. Ha használod is, akkor vegyél duál interfészes racket.
Az IB-351StU3S-B az USB 3.0 + eSATA [link], [link], csak a gyártói oldalon nincsenek a képek... Illetve van a sima IB-351StU3-B, ami csak USB 3.0. Ha ezt választod, akkor figyelj rendelésnél, hogy melyiket választod, nehogy úgy járj, mint a Fantec-kel!

(#16658) Kezdő vagyok: érdekes, mert nyilván jobb alsó saroknak semmi köze az USB-s eszköz le-fel csatolásához... :F Ha egyszer el van távolítva a rendszerből, akkor Windows alatt a kábel kihúzása, újbóli csatlakoztatása nélkül, csak az USB Safely Remove és a Zentimo tudja felcsatolni. Aszem Smartware-ban a főablakban sem lehet újracsatolni, de a Quick View-ben sem.
Akkor Te megtaláltad a megoldást erre Windows alá, a fenti két fizetős program használata nélkül is... :D :C

[ Szerkesztve ]

(#16660) Kezdő vagyok válasza King Unique (#16659) üzenetére


Kezdő vagyok
őstag

Vagy valami különleges Windows funkcióra bukkantam rá,vagy programhiba.
Vagy HDD hiba?

(#16661) gorog67 válasza King Unique (#16659) üzenetére


gorog67
aktív tag

Nem akarok nagyon kekecnek tűnni, de linkelt fotókon tolós tápkapcsoló van, az sem lehet túl hosszú életű. Ilyennel szokták egyetlen egyszer beállítani, hogy 110 vagy 220 volt a bemenet, nem naponta többször ki-be kapcsolni. Ennél már a fantec nyomógombja is jobb. Közben lefuttattam egy HD Tune Benchmarkot és hozza a 158-69 MB/s-os sebességet vagyis a formázáskor rontok el valamit, de mit? Egyébként a fantec által formázott vinyót a pc nem ismeri fel, vagyis az inkompatibilitás mindkét irányban fennáll. Az esata csak azért szimpatikus, mert naívan azt gondolom, hogy akkor olyan, mintha belső vinyó lenne, nem kell az adatokat átalakítani. Ez csak az adatok feltöltésekor számítana, a lejátszómon csak usb van.

(#16662) ta777 válasza King Unique (#16657) üzenetére


ta777
csendes tag

rendben köszi ... !!!! :)
akkor marad még ez a HDS screenshot, nekem nem tudom miért nem működik a billenytűzet .... , úgy hogy inkább lefényképeztem ....de azt se teszi fel .... :)

ez viszont abban érdekes, hogy a HDS 4.1 pronál ugye mutatja a 70 % kondiciót, és a részletes önteszt se dobott ki hibát ...

aztán megcsináltam egy frissebb verzióval a rövid öntesztet és ott pedig 100 % ot mutat a HDS 4.6 pro

most javítani már nem kezdem, m hát nem tudom kicseréltessem e? nehogy még rosszabbat tegyenek bele, mert állítólag ez a lenovo szerviz elég veszélyes .... :)

[ Szerkesztve ]

(#16663) ta777 válasza King Unique (#16657) üzenetére


ta777
csendes tag

csak sikerült nagy nehezen ..... és a Smart mind két esetben ugyan az ... , 1 éves a vinyo

[ Szerkesztve ]

(#16664) ta777 válasza King Unique (#16657) üzenetére


ta777
csendes tag

(#16665) ta777 válasza King Unique (#16657) üzenetére


ta777
csendes tag

(#16666) King Unique válasza ta777 (#16662) üzenetére


King Unique
titán

Azért nem ördöngősség az a helyi screenshot, PrinScreen/ Alt + PrintScreen, amivel amivel "kivágod" a képet, majd utána azt beilleszted egy képkezelő, képszerkesztő programba, pl. ott a Paint... :)

Érdekesek ezek a HDS képek...látom betetted a topikjába is, majd a fejlesztő megmondja, mert a program se mindig 100-as, volt már rá példa...
Amúgy milyen HDD ez, mert a képeken pont nem látszik? Olvasási és fejpozicionálási hibák megjelenítése aszem Seagate-eknél, meg egyes Samsungoknál jellemző. Ha 4.60 szerint minden ok, SMART is, akkor akár maradhat is a merevlemez, bár egy új mindig jobb, főleg, ha ingyen gariban cserélik rá.

Lenovo notim, az van egy nekem is. AMikor kb. 1,5 éve megvettem, kisebb sokkot kaptam, mikor megláttam, hogy 2,5" 5400-as Seagate vinyó van benne, mert amelyik nem átcímkézett Samsung, v ez az új SSHD, azok általában xarok...1 hónap után elkezdte termelni a bad sectorokat, kondíció lement 40, v 30 %-ra... gariztattam, telón Lenovo ügyfélszolgálattal, ahol mondtam, h WD-t tegyenek bele. Jött is a futár, aki vitte-hozta, mikor átvettem, már az új 500-as WD fogadott, egy BPVT szériás. Azóta nincs vele gond. :)) Igaz, akkor még lengyelbe vitték ki javítani, de 1 hét után frankón összerakva kaptam is vissza. Újabban ismét BP-n intézik, ahogy hallottam, nem tudom most mennyire "veszélyesek", konkrét kérésekre odafigyelnek-e még...?

[ Szerkesztve ]

(#16667) ta777 válasza King Unique (#16666) üzenetére


ta777
csendes tag

oké legközelebb megpróbálom, köszi :)

igen most tettem be, mert holnap vinném + írtad is , hogy ott kérdezzem aszt hiszem ....

hát igen a lengyel még jobb volt szerintem, ezt a mostanit nagyon szidják a forumokon ...

aztán ez most ami benne van, fogalmam sincs mennyire lehet jó vinyó ...., de vettem is egy wd-t jókat írtatok róla , remélem oké is lesz egy darabig ...

akkor te úgy ahogy jól jártál .... én nekem utolsó lenovom valószínű, előtte egy dellem volt xps1530 azzal nem volt gond pedig az volt használva rendesen ... meg szállítva stb ...

köszi a késői választ ... :R :)

(#16668) King Unique válasza gorog67 (#16661) üzenetére


King Unique
titán

Legjobb a billenőkapcsolós, nyomógombos és tolókapcsolós kevésbé...de nem is ezen, hanem lehetőségeken, alternatívákon volt a hangsúly. Ha dual interfészes kell és nem Fantec, akkor még az van viszonylag jó áron és elérhető is. A többi már legtöbbször quad - USB 2/3 + eSATA+FireWire 400 & 800 - interfészes, ami elég drága.

Olvastam másik topikban a fejleményeket. Formázásnál eleve Windows alatt sok mindent nem tudsz elrontani, 4 TB esetén GTP kell és pl. NTFS, alapértelmezetten hagyva, v 4096-os szektorméretet beállítva. Ennek gyorsformázással is jónak kell lennie. Az, hogy oda-vissza a PC/ rack nem ismeri fel, az lehet a GPT miatt, illetve a rack chip és firmware miatt. Amit korábban linkeltem, másik fórumtársnak is a firmware update oldotta meg. Egy másik racknél lehet nem csinálná, pl. Sharkoonra nem szokott panasz lenni.
Sebesség kb. egykutya USB3 és eSATA esetében, a linkelt Fantec rackes teszten is láttad, hogy nem gyorsabb. Max apróbb fájlok másolásában jobb, illetve néha időre kicsit gyorsabban végez, kicsit.
Illetve, amit még felvetettek winyó topikban, több, kisebb részre partícionálás és MBR. Ez ugyancsak megfontolandó, főleg a lejátszó miatt, mert a legtöbb TV és médialejátszó általában 2 TB-os partíciót tud kezelni és GPT-t nem ismerik. Persze vannak, amik már felette is, de annak utána kell nézned a tiednél.

(#16660) Kezdő vagyok: lehet, hogy "programhiba"...én még ilyet nem tapasztaltam. Azt kéne megnézni, hogy csak egyszeri esetről van-e szó, vagy sikerül-e reprodukálni a jelenséget,, megint oda kattintva, v annak megfelelő Alt+D billentyűkombinációt alkalmazva?

(#16669) ta777


ta777
csendes tag

akkor ezen a Smarton rendbe vannak a dolgok, nem néz ki rosszul 1-2 adat? mert nem igen vágom a témát még .....

összes leállítás indulás 2221 az is sok valószínű, habár ez lehet nem fontos ...

köszi

[ Szerkesztve ]

(#16670) King Unique válasza ta777 (#16669) üzenetére


King Unique
titán

Na igen, ez is gyári Seagate, ahogy nézem.... :DDD
Bár nem tudom ez a Momentus Thin mennyire megbízható és, hogy HDS tévedett-e, de én lehet szabadulnék tőle...?
HDS-t majd a szakija kiértékeli a topikban. Elsőre csak a Raw Read és Seek Error tűnt magasnak, mert a többi gyártónál általában 0 szokott lenni, de ezeknél állítólag ez a "normális".
Fejleményekről majd beszámolhatsz, milyen az az új szervíz, mert velük még szerencsére nincs tapasztalatom. A régi az viszonylag korrekt volt.

[ Szerkesztve ]

(#16671) ta777 válasza King Unique (#16670) üzenetére


ta777
csendes tag

akkor mindenféleképpen megpróbálom .... főleg ha WD re cserélnék :))))) , habár itthon lehet máshogy mennek a dolgok ..., valaki örül ha vissza kapja a gépét 1-2 hónap után .... :)

[ Szerkesztve ]

(#16672) ta777 válasza King Unique (#16670) üzenetére


ta777
csendes tag

azért megemítem nekik a wd-t :) ,
te egyébként törölted a merevlemezt teljesen??? most nézem vannak ilyen mindent törlő progik, lehet nem ártana ....

rendben beszámolok ... , köszi mindent !!!!!!!!!!!!!!!!

[ Szerkesztve ]

(#16673) Kezdő vagyok válasza King Unique (#16668) üzenetére


Kezdő vagyok
őstag

Azóta nem sikerült reprodukálni a jelenséget.

(#16674) kedvesgabor


kedvesgabor
tag

Sziasztok!

TV-hez keresnék külső merevlemezt. Melyikek ajánlottak most?

(#16675) King Unique válasza kedvesgabor (#16674) üzenetére


King Unique
titán

Ez így nagyon kevés információ....mekkora kéne (tárhely, fizikális méret), milyen TV-hez, azon van-e a 2,5" külső vinyókhoz javasolt HDD feliratú (1-1,2 A) USB-port stb.??
Általában ezek: [link] + kompakt külsők kompatibilitása jobb szokott lenni.

(#16676) kedvesgabor válasza King Unique (#16675) üzenetére


kedvesgabor
tag

tárhely nem sok, gépről dobnám rá az aktuális filmet, ez max 20-30Gb-os szokott lenni...a 2,5"-os szimpatikusabb lenne, van egy 3,5" maxell tank de az katasztrofális....
...tv egy Philips 42PFL3208H/12, nem tudom van-e rajta hdd-s usb...
Köszi! :R

[ Szerkesztve ]

(#16677) Sareth válasza kedvesgabor (#16676) üzenetére


Sareth
senior tag

Ha az mérvadó akkor a 2,5" - WD My Passport Ultra-t én is ajánlom. Ma vettem meg a másodikat...

(#16678) Kezdő vagyok válasza King Unique (#16668) üzenetére


Kezdő vagyok
őstag

Már arra is gondoltam,hogy esetleg USB csatlakozó aljzat kontakthiba lehetett?
Hogyan lehet megtakarítani(ha ilyen van)az aljzatot és a dugót?

(#16679) King Unique válasza Kezdő vagyok (#16678) üzenetére


King Unique
titán

Akár az is...azt észrevettem, hogy van egy kis különbség USB Type-A aljzatok és csatlakozók illeszkedése között is, mert nem mindegyik illeszkedik egymásba szorosan, "tövig stabilan". Ilyenkor elég egy kis elmozdulás és megszakad a kapcsolat, vagy éppen újracsatlakozik.
Megtakarítani :F Házilag szerelni, javítani nem próbáltam ilyen miatt. Lehet apró érintkezési hiba, a fém érintkező felületek szennyeződése, kopása miatt is, vagy az előbb említett kevésbé stabil illeszkedés miatt.
Előbbinél "tisztogatni", vagy cserélni másikra, utóbbinál meg másik kábellel kipróbálni, amelyiknek a csatlakozó része szorosabban illeszkedik az aljzatba.
Illetve kábelek között is vannak különbségek, akad olyan amelyiknek jobb az árnyékolása, vagy éppen a fém csatlakozó felület anyaga minőségibb, speciális bevonat van rajta. De annyira nem mélyedtem bele...

(#16680) RocknRoller


RocknRoller
aktív tag

sziasztok, kellene egy kis help.

Adott egy Toshiba Canvio Basics 2,5" 1TB külső HDD. Ezt szeretném úgy formázni, hogy az használható legyen Windowson és Mac OSX-en is a 4GB-os limit nélkül. A kérdésem az lenne, hogy ezt milyen módon lehetne megcsinálni? És ha van erre mód, akkor windowson vagy macen lenne érdemes megcsinálni?

köszi!

ÁjfÓn 13 | "A szép nők vetetik a sört, a csúnya nők pedig itatják a sört" - Al Bundy

(#16681) King Unique válasza RocknRoller (#16680) üzenetére


King Unique
titán

Az exFAT fájlrendszert mind2 OS ismeri, tudja írni és olvasni is és fájlméret limit sincs. Formázás akár Windows alól is mehet.
Esetleg NTFS, amit OS X ugyan csak olvasni tud, de Fuse/ MacFuse [link], [link], illetve külső driverek [link], [link] által írni is tudja.

(#16682) DeathBat666


DeathBat666
aktív tag

Sziasztok!

Az lenne a gondom, hogy leformáznám a pendrive omat, de nem tudom, mert azt írja, hogy a kötet jelenleg használatban van, mit csináljak?
Előre is köszönöm ! :R

(#16683) gorog67 válasza DeathBat666 (#16682) üzenetére


gorog67
aktív tag

Lökjed tovább!

(#16684) DeathBat666 válasza gorog67 (#16683) üzenetére


DeathBat666
aktív tag

Hiába megyek a továbbra, megint kiírja..

(#16685) gorog67 válasza DeathBat666 (#16684) üzenetére


gorog67
aktív tag

Válaszd le, húzd ki és próbáld újra, de gondolom ezen már túl vagy. Ne parancsorból, hanem a windows Számítógépkezelés / Lemezkezelés programjából csináld! Ha már ez is megvolt, akkor feladom.

(#16686) DeathBat666 válasza gorog67 (#16685) üzenetére


DeathBat666
aktív tag

Megvolt köszönöm, mind1 ha van még valakinek ötlete az írjon! :)

Sikerült :C :C
3.0 ásból áttettem 2.0 s csatlakozóba, nem tudom hogy mi köze van, de megvan! :C

[ Szerkesztve ]

(#16687) chros válasza King Unique (#16650) üzenetére


chros
őstag

Nos, engem is erdekelne ez a FANTEC DB-AluSky U3e (usb3+esata haz). Olvastam (#2633) XGalapagosiX tatsztjet is. (A nemreg vasarolt WD Essential 3TB USB3-as atkerult egy regi laptopba, amin csak USB2 es esata van, ezert kene a WD helyett az esatas interfeszes haz).

- Kerdes, milyen hdd-t rakjak bele?
- Van-e max meret ezeknel a hazaknal? (a weboldalukon 4TB-os hdd-vel is hirdetik, nagyobb nincs; pl az icybox-nal is meg van emlitve a 4 TB de ott azt irjak, hogy kapacitas hatartalan sata hdd-knel)
- Alkalmazas: napi 24 oras mukodes, torrent, samba, ftp, minidlna.
- Tarterulet: 4TB-6TB , halk mukodes, megbizhato, huvos
- Osszeghatar, nincs, de nem art ha nem a csillagos eg a hatar :)

A WD Red 6TB-ara gondoltam, de lehet, hogy van jobb vetel is erre a celra.

Koszonom ismet a segitseget!

[ Szerkesztve ]

(#16688) dudi6


dudi6
senior tag

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Milyen külső 2,5"-s adattárolót vegyek általános használatra?
2 TB-s kellene USB 3.0-val. Adatok tárolására használnám. Tv-re is lenne kötve, filmeket, képeket nézni. Másolás legyen gyors és a TV ismerje fel, legyen minél több garancia.
Ezeket néztem:
Western Digital Elements 2TB (WDBU6Y0020BBK)
Samsung 2TB M3 Portable
Toshiba 2TB Canvio Basic
Toshiba 2TB Canvio Plus
Seagate 2TB Backup Plus
WD My Passport Ultra

Ezeket közül melyik a legjobb vétel, esetleg valami más? Notebook vinyó+keret esetleg?
Köszönöm

(#16689) King Unique válasza dudi6 (#16688) üzenetére


King Unique
titán

Mindkét féle megoldásnál vannak jófélék, de a TV-vel való kompatibilitás terén vmivel jobbak szoktak lenni a gyárilag összeszerelt megoldások.
Ezekből elsőre MP Ultra és M3 Portable, ami jónak mondható, mind2-ről van részletes teszt a topikban, ha megnézed a fenti linkeket. De a Seagate BP Slim is jónak mondható + az általános alternatívák: [link].

(#16687) chros: azt nem tudom, hogy pontosan mekkorát lehet ezekbe tenni, de ha 4 TB-ot ad meg a gyártó, akkor sanszos, h az a limit. Az vezérlőchip és firmware függő, mekkorát képes kezelni.
Általában a fejlettebb USB 3.0, az újabb chipekkel már 4-6 TB HDD-t is lekezel, mint pl. a Sharkoon RC, igaz csak 3.0-át tud. Van eSATA változata is, de az meg 3.0-át nem tud...
Illetve annál ott 4 TB a korlát [link], előfordulhat, h ha ezek a kombó házak USB 3.0-án esetleg kezelnek nagyobb HDD-t is, de eSATA-n használva 4 TB lesz a limit.

(#16690) chros válasza King Unique (#16689) üzenetére


chros
őstag

Az vezérlőchip és firmware függő, mekkorát képes kezelni.
Ettol tartok en is :) Irtama Fantec-nek, meglatjuk mit valaszolnak, ha valaszolnak egyaltalan. :)
Sajna amazonon kapott jopar rossz kommentet, hogy besult a hdd, lassu az esata (mint ahogy a tesztetekben is volt)
Az IcyBox-ra is hasonlokat panaszkodtak a satavezerlot illetoen :(
Paran meg ezt javasoltak: Raidon GT1650-1S-SB3 De ez 2x annyiba kerul mint az elozoek. (bar ha jo, akkor nem szamit) Majd utananezek.

Nem goldoltam volna, hogy ilyen nehez valasztani egy normalisan mukodot. :(

(#16691) gorog67 válasza chros (#16690) üzenetére


gorog67
aktív tag

Én is írtam a Fantec-nek múlt héten, de még nem válaszoltak. Kíváncsiságból rádugtam a PC-n formázott 4TB-s vinyomat egy Delock 42478-as USB3-as házra és bár a windows partícionálni akarta, de látta a teljes méretet, pedig ez a rack nem mai darab és semmi infó nincs a támogatott lemeznagyságról. Nem tudom, hogy az ajánlott drágább típusok lemezkezelése mennyire kompatibilis a windows-éval. Az eSata-USB verzióknál ez a hiba hamar előjön és vélhetőleg meg is oldják, mint a Fantec-nél is, de a csak USB-s változatoknál lehet, hogy nem foglalkoznak vele, mert csak akkor derül ki a baj, ha a vinyót PC-be vagy másik házba szerelik, ami akár évek múlva fog csak megtörténni kellemetlen meglepetést okozva.

(#16692) Kezdő vagyok válasza King Unique (#16668) üzenetére


Kezdő vagyok
őstag

Mennyire árt egy USB csatlakozónak,ha pl.valaki megfogdossa a csatlakozó fém külsejét?
Egy ismerősöm szokása.
Mármint pl.aljzat kontakthibát tud okozni,vagy dugasz kontakt hibát?

(#16693) chros válasza gorog67 (#16691) üzenetére


chros
őstag

Koszonom megegyszer, a WD Red 4TB-osat valassztottam vegul ehhez a kulso hazhoz: Raidon GT1660-SB3
Itt a gyarto oldalan a supported listaban is megtalalhato a WD Red sorozat: [link]

Majd kiderul, mukodik-e a laptoppal, es hosszutavon mennyire lesz megbizhato :)

(#16694) King Unique válasza chros (#16690) üzenetére


King Unique
titán

A gyártó oldalak infói se mindig pontosak, v épp feltétlen naprakészek, mert volt hogy 2 TB mximális HDD méret volt feltüntetve az USB 3.0 racknél is és simán kezelte a 3 TB-os merevlemezt. Valamint egy racket szerelhetnek, kiadhatnak 2-3 féle különböző vezérelővel is. Pl. a Sharkoon RC-nél is régebben 4 TB volt megemlítve maximális méretnél, az újabb chipekkel szerelt verzióknál már 6 TB.
A Fantec háznál nem volt lassú az eSATA, kb, ugyanazt tudta azonos HDD-nél, mint az USB 3.0.
Nem lehet rossz ez a Raidon, kompatibilitási táblázat is hasznos. :K Bár itt nem is a gyártó, hanem a tárhely mérete a fő kérdés kezelés szempontjából.

(#16692) Kezdő vagyok: ilyen piszlicsáré dolgokkal nem foglalkoztam, már bocs. Meg szoktam néha én is, de amiatt még nem tapasztaltam hibát. :D Azért nem autó halogén reflektor izzó ez, h ne lehetne megfogni.
Inkább egy komolyabb kosz, v felületi lerakódás talán, de az is inkább belül, mert ott vannak a fő érintkezők. Itt inkább a csatlakozó és aljzat illeszkedése az, ami még azonos szabványú elemek esetén se teljesen egyformán passzos, ez ami pl. okozhat kis kontakthibát. Vagy a sok csatlakoztatás miatt, kicsit megkophatnak az érintkezők, Type -A esetében is látszani szoktak a "csíkok" a fém felületen.

Na meg lehet kábel és kábel között is kis különbség (árnyékolás, ellenállás). Pl. most vettem egy régi Hama passzív 2.0 USB hubhoz egy Mini-B típusú Y kábel, mert a régi 2.0-ás Passport a saját kábelével + a hub kb. 60 cm-es kábelével még USB 3.0 portban sem volt nyekkent meg. Persze külső vinyókhoz aktív hub való, csak kipróbáltam így is. Az Y kábel is 60 cm és azzal természetesen meghajtja 2 ágon, de 1 portból is, amin kicsit meglepődtem... :F

[ Szerkesztve ]

(#16695) chros válasza King Unique (#16694) üzenetére


chros
őstag

Hat, igen, lutri az egesz :)
Koszi az eszreveteleket!

(#16696) gorog67 válasza chros (#16695) üzenetére


gorog67
aktív tag

Én azt nem értem, hogy egylemezes rack-nél miért írják azt, hogy JBOD, ami a lemezek összefűzését jelenti.

(#16697) Kezdő vagyok válasza Kezdő vagyok (#16673) üzenetére


Kezdő vagyok
őstag

Újra előjött a hiba,de még az asztal megjelenítése sem kellett hozzá.

(#16698) MajaG


MajaG
senior tag

Sziasztok!

Vásároltam ma egy Sony hd-e1 1 terrás usb 3.0-ás 2.5" külső HDD-t.

Sehol nem találom neten, hogy ebben milyen gyártmányú vinyó van, HW id Sony-t ír. Tokból nem akarom kiszedni a gari miatt.

(#16699) Jarod1 válasza MajaG (#16698) üzenetére


Jarod1
addikt

hd sentinelt futtasd az emgmutatja, vagy a bios...

(#16700) MajaG válasza Jarod1 (#16699) üzenetére


MajaG
senior tag

Köszi! Bios bejött. Seagate van benne, aki esetleg ilyet akarna venni.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.