Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#16401) King Unique válasza erikke17 (#16399) üzenetére


King Unique
titán

Nem fontos NTFS annyira, csak Windowson célszerű azt használni, Linuxok is tudják írni/olvasni.
Azért az ilyen házilag kreált megoldásokkal csak óvatosan...ha nem megfelelőek az áramértékek, nem jól van beállítva, akkor több kárt okozhat, mit hasznot! Ezért is célszerű, gyárilag hitelesített, aktív USB-hubot használni.
Az, h mi van rácímkézve, HDS, v gyártói oldal mit ír, nem mindig fedi a valóságot tényleges áramfelvétel terén.
Találtam két német oldalt [link], ahol 5400-as külső vinyók áramfelvételt mérték műszerekkel és 450-700 mA között volt. Tehát a 600 mA, akár még elég is lehetne, de kicentizni valóban nem érdemes és inkább feltolni a port áramát, v megfelelő külső tápot adni célszerű.

(#16402) Pirostank válasza King Unique (#16394) üzenetére


Pirostank
csendes tag

Köszi a tippet, keresek ilyen tv-s topikot. Üdv!

Üdv : Tankok

(#16403) erikke17 válasza King Unique (#16401) üzenetére


erikke17
őstag

Némileg konyítok elektronikához azért :D Neten is utána néztem csináltak Pi-hez ilyen "HDDtápot", meg hobbyelektronikán is utána kérdeztem, hogy ez így tökéletes.

Azért belenéznék egy aktív usb hub-ba mi lehet benne, egy dióda jóesetben, hogy ne legyen visszatáplálás meg ne engedjen át +5V-ot a feszültség különbség miatt, vagy szimplán ott is csak ki van herélve a +5V

Akkor lehet eldöcögne 600mA-al is... Majd teszek egy próbát, bár nem kínoznám nagyon.

Egyébként az mennyire normális, hogy másolok rá egy filmet elindul 100mb/s sebességgel majd lassan lecsökkent 10mb/s sebességre néha felugrik a sebessége majd megint vissza. Majd 99%-nál totalcmd és windowsos intéző is áll HDD meg dolgozik aztán egyszer csak kész...

Olyan érthetetlen.. Vagy csak rakodna utána még HDD? USB2.0 a kapcsolat...

||Wot / WarThunder - Erixx93|| Steam - erixx18 ||Xbox Series X - Erikk24 || BMW R1200GS || Opel Astra F X16XEL|| BMW E39 530d 142kW||DJI Mavic Pro||

(#16404) Moonwolf válasza King Unique (#16401) üzenetére


Moonwolf
senior tag

Hogy érted hogy "gyárilag hitelesített, aktív USB-hub", mitől számít hitelesítettnek?

Van egy olyan külső tápos hub hogyha nincs rá dugva semmi akkor nem ad áramot, a led sem jelzi, tehát akkor csak az alap árammennyiséget kapja amit magából a gép usb csatlakozójából vesz fel. Amikor rádugom a külső winyót akkor először kattan egyet és majd csak utána villan a led a hubon és a külső winyón is, ugye érzékeli hogy rá van dugva valami ezért felveszi a plusz áramot a külső tápból.

Mennyire lehet káros a winyóra nézve hogy nem egyből kapja az áramot hanem csak azután hogy rá van dugva a külső tápos hubra és kattan egyet? Azután jön csak rá a plusz kakaó miután érzékeli hogy van rajta valami?

Egy kevés idő eltelik a két folyamat között. Ha az alaplapira dugja rá az ember akkor ugye egyből kapja az áramot.

[ Szerkesztve ]

=Privát üzenetre illik válaszolni!= \...Az élet értelme nem a létezés, hanem a létezés által megtett út...\

(#16405) TeeJay


TeeJay
félisten

nos tegnap vettünk egy 500gigás HGST Touro USB3 vinyót
azt kell mondjam nekem tetszik, hasonló a WD Passport-hoz méretre tehát valszeg ebben is olyan vinyó van amire gyárilag ráteszi a HGST az USB3 portot és nem USB3-SATA átalakítós.
az én ADATA SH93 vinyómhoz képest vagy 2,5centivel rövidebb meg vagy fél centivel keskenyebb
jó kis cucc, hangja nincs, zsír új laptopon 105MB-os írást tolt USB3-on
de egy régi laptopon USB2-vel is 31-32MB körül jött ki úgyhogy nincs panasz
nekem tetszett, lehet 1x magamnak is veszek csak ne adnák ilyen drágán...
eszeveszett fejparkolást nem hallottam, a motort meg szerintem nem állítja le olyan sűrűn hogy vállalhatatlan legyen :K

Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/

(#16406) kisza25


kisza25
félisten
LOGOUT blog

csináltam egy kis szösszenetet az INTENSO 1,75TB 2,5" USB 3.0 külső HDD-ről

Eladó Tarrington House TH AD3020 páramentesítő, használt, jó állapotú. Ár: 25000Ft 600W Napi akar 20liter 3,5 literes tartály Max 52 m² 30cm x 35cm x 52cm 14kg

(#16407) King Unique válasza erikke17 (#16403) üzenetére


King Unique
titán

Nem szedtem szét én se, de eleve óvatosan kell használni az ilyen házi tákolásúakat. Na persze, ha utánajártál és meg van oldva, h ne legyen visszatáplálás, akkor az úgy működhet.
Abból is szokott gond lenni, mikor vki Y kábelt használ, aminek a + táp vonalát, vmilyen telefontöltővel támogatja meg...olyankor szokott lenni feszültségek térén kavarodás, illetve hiába a külső tápolás, ha nincs meg gazdarendszerrel az adatkapcsolata, akkor letiltja 100-150 mA-re az áramerősségét. Ezért jobb egy gyári aktív hub ilyen célra, v esetleg, amit te is fabrikáltál.

Gyakori jelenség 2.0/3.0 kapcsolatnál is, hogy az elején kicsit megdobja a másolást (pl. cache), majd fokozatosan csökken. De ezt függ a fájlmérettől, adattárak sebességétől, gazdaeszköz teljesítményétől is. USB 2.0-án meg eleve csak max 30-40 MB/s a stabilan elérhető sebesség.

(#16404) Moonwolf: láttam olyan USB-s kütyüket, amiket pl. USB-IF hitelesített, v huboknál hitelesített tápegység (bár vsz minden USB-hez való az). De inkább arra értettem, h gyárilag, megfelelően összerakott, beállított.
Én ilyen "fáziskésést" nem tapasztaltam, de előfordulhat, hub függő is.
Kattanás az sohase jó, hosszútávon élettartamra nézve biztos nem. Másik hub próba esetleg?

(#16408) Moonwolf válasza King Unique (#16407) üzenetére


Moonwolf
senior tag

Ezt rajztáblához vettem, másikat nem akarnék venni. Lehetséges hogy hub típus függő is. Te milyen fajta hub ot használsz?

Viszont azt is tapasztaltam, ha bent van egy másik eszköz, mondjuk egy pendrive akkor ugye folyamatosan a külső tápról adja az áramot így nincs kattanás ha aközben dugom rá a külső winyót.

Eddig a gépházon lévő usb kimenetre dugtam rá, de azzal az a baj hogy ki kell csavarni a kábelt, mert olyan rövid, mondjuk nincs sokszor használva, de gondoltam kipróbálom úgyis.

=Privát üzenetre illik válaszolni!= \...Az élet értelme nem a létezés, hanem a létezés által megtett út...\

(#16409) King Unique válasza TeeJay (#16405) üzenetére


King Unique
titán

Akkor lehet, h ez is PCB-re integrált USB csatlakozós, mert 115 mm-es hosszméret arra utal (WD 110 mm). A nornál SATA-USB átalakítósak és a 2,5" külső rackek is, rendszerint 120-13x mm hosszúak, h legyen hely a plusz alkatrésznek.
Majd HDS SMART idevonatkozó értékeit lesz érdemes csekkolni, mert ott nem éppen volt alacsony, akik ilyen belsőset vettek.

(#16408) Moonwolf: egy régi 2.0-s van [link]. Nem tudom a tieddel van-e vmi gond, v OS nem kezeli megfelelően, de bizonyos típusokkal szokott probléma lenni [link], [link].

(#16410) Orlin


Orlin
addikt

Sziasztok!

Pár hete vettem egy WD My Passport Ultra 2 Tb-és külső merevlemezt.
Most figyeltem fel,hogy néha kattan egyet.Ez normális?Remélem még nem akar meghalni kemény 3 hét használat után...

Köszi!

[ Szerkesztve ]

LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11

(#16411) TeeJay válasza King Unique (#16409) üzenetére


TeeJay
félisten

biztos hogy a belső vinyó NYÁK-on van az USB3 csati mert máskülönben nem lehetne 2centivel rövidebb mint az ADATA vinyóm. amúgy szerintem tökéletes adatot tárolni, ott úgysem fog hetekig menni csak amíg fel van másolva a cucc és kész. hangját se hallottam, igaz nem néztem HDS infókat de amire kell a csajszinak arra tökéletes. 2év garival adták mindent tárol rajta amit a laptopon is szóval ha elszállna akkor 2évig cserélik :K

Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/

(#16412) King Unique válasza Orlin (#16410) üzenetére


King Unique
titán

Igen normális, parkolja az olvasófejet, azért kattan időnként egyet-egyet. Ha nem fontos, pl. notihasználatnál, h 10-30 perc múlva energiatakarékból alvóba menjen, akkor ezen HDS beállítás a fejparkolást is mérsékli valamelyest.

(#16411) TeeJay: mondtam, a célnak megfelel ez is, nem rossz külső vinyó. Bár én jobban szeretem, a gazdagabban felszerelt modelleket, v ha nem kell semmi extra, akkor a külön külső rack + HDD megoldást, de vsz ez a Hitachi is jó szolgálatot fog tenni x évig. :K

(#16413) TeeJay válasza King Unique (#16412) üzenetére


TeeJay
félisten

egyedül annyi volt a negatívum hogy kb. 30centis USB3 kábelt adtak hozzá míg nekem az ADATA SH93-hoz 45centi körüli van. persze laptophoz a 30centi is bőven elég, cserébe a HGST Touro kisebb és könnyebb meg matt a műanyag nem zongoralakk mint az enyém.

Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/

(#16414) kovadika


kovadika
őstag

Sziasztok.
Olyan problémám lenne, hogy vettem laptopomba ssd-t. Így a benne lévő hdd-t külsőbe tettem. Eddig minden ok volt, ment is így. Utána egy másik laptopomból is kiszedtem a benne lévő hdd-t, és annak is vetem egy külső házat, mindkettő usb3-as. Na most jön a problémám. Ha mindekettőt rácsatlakoztatom a gépre, akkor csak azt látja a windows, amelyiket elsőnek csatlakoztatom, a másodikat viszont nem tudom használni, de a tálcán a hardver eltávolításos ikonnál látom. Miért van ez? Mit tudnék csinálni h mindkettőt tudjam használni egyszerre?

(#16415) oncsi


oncsi
őstag

Sziasztok

Segítség kellene.
Adott egy Dell E6420-as noti, ami mellé kapott egy 1TB-os WD elements wincsit. Hiába dugom rá, nem látja a gép. Minden más gépen, notin megy rendesen.
Ha közéjük teszek egy régi USB2-es hub-ot akkor ezen is megy rendesen.
Miért lehet ez?

Kinek csak kalapácsa van, mindent szögnek vél

(#16416) King Unique válasza kovadika (#16414) üzenetére


King Unique
titán

Nézd meg Windows lemezkezelőben, ott látszik-e a második partíciója?? Lehet csak meghajtó betűjelent kell neki adni. Sanszos, mert ha látszik tálcás eltávolításnál, akkor OS felismerte (elég áramot is kap vsz).
Aztán jó lenni tudni milyen USB portok, milyen OS, mert pl. 3.0-ban néha előfordulnak gondok, Win7 esetében legfrissebb alaplapi 3.0 driver se árt stb.? Valamint pontosan milyen rackek, mert lehet azok USB vezérlőjének firmware frissítése (ha van hozzá) is megold hasonló problémákat.

(#16415) oncsi: A "nem látja a gép" mit takar, fel sem pörög, eszköz/-lemezkezelő se, tálcán se jeleníti meg? Amúgy neked is azt tudom javasolni, mint feljebb fórumtársnak (pl. betűjel), másik USB portban kipróbálni.

(#16417) oncsi válasza King Unique (#16416) üzenetére


oncsi
őstag

Wincsi forog, világit.eszközkezelőben nem látszik, pontosabban megjelenik egy Unknown Device.
Másik gépben tökéletes. Ha egy passzív USB2-es öreg hub-on keresztül csatlakoztatom, akkor megy tökéletesen.
Ez a noti csak USB2-t tud. De az elődje is ami itt van mellette. Egy Dell D630. Azon tökéletesen megy.
Mit csinálhat a hub, hogy azon keresztül működik?

Kinek csak kalapácsa van, mindent szögnek vél

(#16418) King Unique válasza oncsi (#16417) üzenetére


King Unique
titán

Azt így elsőre nem tudom mit csinál a hub, de leírás alapján azon a bizonyos USB porton nem ismeri fel az OS rendesen. Másik portban, v ha eszközkezelőből manuálisan eltávolítod, restart, majd újra rádugod, akkor sem?

(#16419) oncsi válasza King Unique (#16418) üzenetére


oncsi
őstag

A Dell noti topikjában is ezt javasolták (ott is megkérdeztem, mert hátha gép specifikus a probléma)
Végig próbáltam a portokat, eltávolitottam a drivereit, többször újrainditottam de semmi.
Visszaolvastam itt, és próbáltam USB2-es kábellal is, de azzal sem megy. Másik gépen azzal is.
A gép, és a portok jók, mindent rápróbáltam amit itthon találtam, és minden működik. Van több külső wincsim is, pl WD passport. Az is megy vele. De csak ez az egy USB3-as wincsi nem megy. Viszont minden más gépre kötve tökéletes (csak USB2-n tudom próbálni, mert csak olyan gépem van)

[ Szerkesztve ]

Kinek csak kalapácsa van, mindent szögnek vél

(#16420) kovadika válasza King Unique (#16416) üzenetére


kovadika
őstag

Usb 3-as portok, win 8.1 alatt. az egyik külső ház LC-power, a másik egy inateck. Pontosabbat nemtudok mondani. Lemezkezelőt hol érem el?

(#16421) oncsi válasza King Unique (#16418) üzenetére


oncsi
őstag

Valami más lesz a gond. Linux sem ismeri fel. Több disztrót kipróbáltam.
Tehát WD Elements és a Dell E6420 létezhet, hogy nem Kompatibilisek egymással?
Ha HUB-on keresztül kapcsolom rá, akkor USB 1.1 sebességgel megy. Pedig direkt vettem USB2 és USB3 hubot is ma.
Bármi ötlet?

Kinek csak kalapácsa van, mindent szögnek vél

(#16422) oncsi válasza oncsi (#16421) üzenetére


oncsi
őstag

Esetleg egy ilyen kábel lehetne a megoldás?
[link]

[ Szerkesztve ]

Kinek csak kalapácsa van, mindent szögnek vél

(#16423) King Unique válasza oncsi (#16421) üzenetére


King Unique
titán

Leírás alapján eleve az a gond, h OS (Win7/8.1?) nem megfelelően ismeri fel. Ha driver eltávolítod és frissen rádugva eszközillesztőt telepít hozzá, akkor az mindig sikertelen? Mondanám, h lehet USB portok rosszak, de ha más külső vinyó hiba nélkül megy rajta, akkor az kizárható.
Felismerési problémák adódhatnak elégtelen táp miatt és esetleg meg lehet próbálni Y kábellel, bár azt írtad felpörög rendesen.
Garis csere esetleg?

(#16424) King Unique válasza kovadika (#16420) üzenetére


King Unique
titán

Vezérlőpultban, vagy keresőbe, futtatásba beírod: diskmgmt.msc
Ha ott látszik a külső vinyó partíciója és partíció, fájlrendszer is ok, akkor lehet csak betűjelet kell hozzárendelni.

(#16425) oncsi válasza King Unique (#16423) üzenetére


oncsi
őstag

Azért zárnám már ki a SW hibát, mert egy linux disztró sem látja. Nem tudom, hogy az element mennyit fogyaszt, de van egy Samsung USB3-as wincsim is és azt sem látja. A régi passport-ot viszont igen. A D630-as két generációval korábbi előd gép viszont mindet rendesen kezeli. Tudsz esetleg mondani (vagy bárki) Bp-en ahol kaphatok sürgösben egy ilyen Y kábelt? Vagy USB3 Y kábelt.

Kinek csak kalapácsa van, mindent szögnek vél

(#16426) King Unique válasza oncsi (#16425) üzenetére


King Unique
titán

Nem tudom, h Elements új vezérlőchipjével volnának-e inkompatibilitási problémák az adott gépen, oprendszeren, v más a gond...?
Mivel USB 3.0 micro-B csatlakozós, így olyan 3.0 Y kábel kell hozzá [link] , vagy esetleg egy 2.0 Y elágazás is megteszi [link]. Ilyeneket legtöbb IT-boltban lehet kapni, vagy webshopból rendelni.

(#16427) oncsi válasza King Unique (#16426) üzenetére


oncsi
őstag

Nagyon köszönöm. :R

Kinek csak kalapácsa van, mindent szögnek vél

(#16428) kovadika válasza King Unique (#16424) üzenetére


kovadika
őstag

Ott látszik. viszont azt írja a lemezhez hogy offline: az oka egy aláírás ütközés egy online állapotú másik lemezzel. Rákattintottam és csatlakozásra, vagy valami olyasmire, most online lett és működik :)
Viszont most jönne egy másik kérdésem. azon a lemezen 3 partició van, de csak 1et szeretnék. Össze lehet vonni valahogy őket, h adat ne vesszen el? csak egyiken van adat, többi üres.

[ Szerkesztve ]

(#16429) kw3v865


kw3v865
senior tag

Sziasztok!

Archiválási célra szeretnék külső merevlemezt venni. Csak hetente 1-2 alkalommal csatlakoztatnám a géphez, tehát nincs szükségem gyors adattárolóra. A legfontosabb szempont számomra egyértelműen a megbízhatóság, tartósság. Tehát 3,5-ös méretben gondolkodom, 5400-as fordulatszámmal. Méretben 1 TB-os nagyon sokáig elég lenne számomra, ugyanakkor ma már 2 TB-osnál kisebbekből nincs nagy választék, illetve azt olvastam, hogy a kisebb kapacitásúak jobbak lehetnek, mivel kisebb az adatsűrűségük, tehát elméletileg megbízhatóbbak, kevésbé érzékenyek. Ez mennyire lehet igaz?
Ezt néztem ki egyelőre:
http://www.verbatim.hu/hu/prod/store-n-save-superspeed-usb-3-0-desktop-hard-drive-3tb-47673/

Erről mi a véleményetek?

Illetve van még egy másik lehetőség is: veszek egy 1TB-os 3,5-ös belső HDD-t, majd beleteszem egy külső házba. Ebben az esetben Ti melyik merevlemezt, illetve házat ajánljátok?

(#16430) King Unique válasza kovadika (#16428) üzenetére


King Unique
titán

Igen, az a másik dolog, ha offline a partíció, akkor online-ra teszed és meg van oldva.
Windows lemezkezelőben, ha aktív a "Kötet kiterjesztése" opció, akkor ott meg lehet oldani. Ha nem, akkor külső partícionáló programban (Aomei, EaseUS, MiniTool) tudod megcsinálni.

(#16429) kw3v865: ha gyári 3,5 colost akarsz venni, abban manapság 2 TB alatt nem nagyon van, így ha csak 1 TB kell, külön HDD + külső rack kombó. Illetve ekkora méretben 2,5 colos is megfontolandó.
Alternatívák: [link].
Ez a Verbatim nem rossz [link], billenőkapcsoló, B típusú csatlakozó aljzat, szellőzőnyílások, szoftveres körítés. 1 TB-osban teljesítmény alapján egy régebbi HDD lehet, aztán, h allinone mennyire megbízható, azt nem tudom.
Adatsűrűséges dologban van vmi, de nagyobb adatsűrűségű HDD-khez, eleve ahhoz mért, hatékony hibajavítás is társul, így annyira nem jellemző a gyakoribb meghibásodás. Az inkább racken túl, a benne lévő HDD függvénye, utóbbi mennyire megbízható, jól sikerült modell.

(#16431) kw3v865 válasza King Unique (#16430) üzenetére


kw3v865
senior tag

Köszönöm a tájékoztatást. Ebben a Verbatimban Samsung HD103SI EcoGreen F2 merevlemeze található. Ennek a megbízhatóságáról esetleg van valami infód?

(#16432) King Unique válasza kw3v865 (#16431) üzenetére


King Unique
titán

Nem mai darab, de azért anno nem voltak azért rosszak.
Milyen winchestert vegyek? és/ vagy Winchesterek megbízhatósága / élettartama topikokban lehet részletesebben boncolgatni a témát.

(#16433) longwild


longwild
aktív tag

Sziasztok!

Elkezdtem nézegetni, hogy a FreeAgent Go külső 2,5" vinyómat mire cseréljem le.

Aztán szembe találkoztam a jobbnál jobb külső házakkal/vinyókkal. Esetleg van bárhol olyan lehetőség, hogy egy gyári terméknek csak a házát vegyem meg? Pl az Adata HE720 elegáns, tiszta fém háza nagyon bejön.
Ha nincs lehetőség, akkor tudnátok hozzá hasonlót mutatni?

HE720

Szerk: a töltelék kérdése... Jelenleg van egy elfekvő wd3200bpvt-m. De most már 600-1000GB körül nézegetnék. Milyen márkákat/típusokat érdemes és tilos nézegetni ilyen célra?

[ Szerkesztve ]

szoftver szakmabeli && Beverly250

(#16434) bluobluo75


bluobluo75
őstag

Üdv!

Olyan kérdésem lenne, hogy a Thunderbolt-os FREECOM Mobile Drive Mg 1TB 5400rpm 8MB USB 3.0, Thunderbolt Ezüst 56278 vinyóhoz nem tud valaki normális áron valami olyan adaptert amivel PC-re lehessen kötni ezt a ketyerét?
Köszönöm! :R

(#16435) King Unique válasza longwild (#16433) üzenetére


King Unique
titán

Ilyen lehetőség nem nagyon van :N Direkt ilyen célra vannak, a különálló külső HDD házak. eBay és társaikon néha találni megbontott példányokat, ahol vki csak a házat árulja.
A HE720 házába ráadásul max 7 mm-es merevlemez fér bele, a WD3200BPVT meg 9,5 mm-es.
Itt akad néhány alternatíva [link], fémházas Ultra Metal esetleg? Toshibák közt is akad szép fémházas. De, ha HE720 tetszik, vedd azt.

(#16434) bluobluo75: Kanex is gyárt ilyet, de ahogy ez, úgy minden Thunderbolt átalakító méregdrága. Mg 1 TB méretben, Thunderbolt csatival is feltűnően olcsó a linkelt webáruházban....hasonló külső vinyó általában a duplája, triplája szokott lenni árban [link], [link]
Viszont eleve nem értem a problémát, hiszen a Mobile Drive Mg dual interfészes, Thunderbolt + USB 3.0 (56278), tehát utóbbin csatlakoztatható PC-re... :F Max, az okozhat pici gondot, h gyárilag aszem HFS+ra van formázva, de ahhoz is vannak Windowsra driverek: [link], [link].

Megvan már, v csak tervezed?

[ Szerkesztve ]

(#16436) bajaki


bajaki
őstag

Sziasztok!

Az alábbiakban néhány sorban és kép kíséretével megosztanám a tapasztalataimat a Samsung M3 1TB-os külső merevlemezről.

Samsung M3 Portable 1TB STSHX-M101TCB/G

Csomagolás, külső:

Egyszerű csomagolásban találjuk a HDD-t. Maga a merevlemez műanyag házat kapott, az alján négy kis csúszásgátló talppal. Egy kék visszajelző LED is helyet kapott az USB csatlakozó mellett.
A műanyag ház ellenére kellően minőségi érzetet kelt az emberben a termék, nem recseg-ropog, szépen össze van rakva.

http://logout.hu/dl/upc/2015-01/28/266746_g7wb02pyhoxawdyx_20150124_112243.thumb.jpg

Teszt:

Tesztplatform: Dell Inspiron 3537 laptop

- Alaplapi lapkakészlet: Intel® HM76 Express

- Processzor: Intel® Core™ i7 4500U (Haswell), 1800-3000 MHz

- RAM: 8GB DDR3 1600MHz

- Elsődleges meghajtó: Samsung 840 EVO 120GB SSD

- Operációs rendszer: Windows 8.1

- Csatolófelület: USB 3.0 port

Egyes teszteknél csináltam sebességméréseket üres állapotában is, illetve 600GB rajta tárolt adat esetén is.

CrystalDiskMark

- Üres merevlemezzel

- 600GB adat mellett

ATTO Disk Benchmark

- Üres merevlemezzel

- 600GB adat mellett

HD Tune

HD Tune File Benchmark

HD Tune Random Acces

HDSentinel - Információk

Windows fájlmásolás

- az üres merevlemezre

- a merevlemezről

- kb. 30-60 MB-os fájlok másolása az üres merevlemezre (összesen ~100GB)

És végül néhány kép a merevlemez kezelésére szolgáló programról

Innen a Diagnostic menüpont alatt végezhetünk gyors vagy akár teljes lemezvizsgálatot is.

A Disk Management fül alatt formázhatjuk a merevlemezt.

A Power Settings gombot megnyomva pedig beállíthatjuk, hogy mennyi idő elteltével kapcsoljon ki a merevlemez tétlenség esetén. Ez a funkció is rendben működik, szépen kikapcsol a merevlemez a megadott időtartam elérésekor.

Természetesen a Drive Manager program telepítése nélkül is tökéletesen működik a winchester, ezzel a segédprogrammal viszont a fenti funkciókat is könnyen beállíthatjuk.

Fontos megemlíteni azt is, hogy a biztonságos eltávolítás is rendben működik a Windows alól.
A tálcán a "Hardver biztonságos eltávolítása" ikonra kattintva majd a Samsung M3-mat kiválasztva a rendszer rendben leválasztja a winchestert ami szépen ki is kapcsol. Ezt a led kialvása is jelzi nekünk.

Összességében elégedett vagyok a HDD-vel. Általános felhasználásra tökéletesen megfelel, a sebesség is bőven kielégítő.Mi családi felvételek tárolására vásároltuk, tökéletesen megfelel a célra.
Szerencsére nagyon halk a merevlemez, a gép mellett szinte nem is hallani, csak ha nagyon közel hajolunk hozzá.
A hőfokokkal sincsenek különösebb problémák, igaz az egész délutános folyamatos fájlmásolás közben azért felkúszott 44 fok környékére, de normál használattal 30-35 fok környékén marad.

Külön szeretnék köszönetet mondani King Unique fórumtársnak akkor tanácsaival mind a merevlemez kiválasztásában mind e teszt megírásában nagyon sokat segített.

(#16437) bluobluo75 válasza King Unique (#16435) üzenetére


bluobluo75
őstag

Kösz a linkeket, egyenlőre tervezem, akadálya az adapter ára, illetve a hova csatlakozása szabbhat határt. :(
Tanács kellene mivel, illetve hogyan jönne ki olcsóbban a dolog? Lehetőleg itthoni boltból!!
Asrock Z77 extreme 4 alaplapom van :R

(#16438) King Unique válasza bluobluo75 (#16437) üzenetére


King Unique
titán

Először azt tisztázzuk, h hova , milyen gépekre is kéne neked ez a külső vinyó pontosan???
Csak, mert Z77 Extreme4 alaplapon USB 3.0 csatlakozó van, az Extreme6/TB4-en van Thunderbolt. Ha nincs egy Maced is, amin párhuzamosan használnád, akkor felesleges a TB csati... De még, akkor se gond, mert az Mg-n van mind2 fajta csatlakozó és kábelt is adnak hozzá.
Tényleg nem értem, h minek neked külön átalakító :F Amik ráadásul baromi drágák mindenhol, boltokat meg nyilván nem én fogom összevadászni.

Max azt az esetet tudom elképezelni, h bolti link félig kamu és csak szimpla, USB 3.0 interfészes a Freecom (olyan is van belőle), mert gyanúsan olcsó. Illetve olyan Maced van, amin csak FW800 + Thunderbolt csatlakozó van és azokhoz akarsz vmi USB 3.0 átalakítót. Bár 2.0-án ott is rá tudod dugni.
De PC-n, az említett alaplappal, semmi nem indokolja az átalakító használatát. :N

[ Szerkesztve ]

(#16439) King Unique válasza bajaki (#16436) üzenetére


King Unique
titán

:R Köszönjük a tesztet! :R

[ Szerkesztve ]

(#16440) phaseOne


phaseOne
tag

Sziasztok,
raspberry pi 2-höz csatlakoztatnék egy 1TB kötüli HDD-t usb 2.0-án keresztül, és arra jutottam hogy egy külső tápos hordozható HDD lenne a legmegfelelőbb erre a célra.

Tudtok ajánlani egy olyan mérsékelt árú modellt amit nem visel meg túlságosan a 0-24-es használat, és lehetőleg csöndes? (2.0 tehát a sebesség nem elsődleges)

(#16441) King Unique válasza phaseOne (#16440) üzenetére


King Unique
titán

Nemrég volt téma PI áramleadása [link] és lehet szerencsésebb hozzá egy 3,5 colos külső tápos megoldás. Általánosan ezt tudom ajánlani [link].
Mivel 2 TB alatt nem sok 3,5" gyártó készít már külső vinyót, ezért célszerűbb külön megvenni az alkatrészeket (b.), ha csak 1 TB kell. Én 3.0-ás házakat preferálom inkább, árban sem sokkal olcsóbb egy 2.0-ás, de ha olyan kell, akkor majd máshol ajánlgatnak.

(#16442) phaseOne válasza King Unique (#16441) üzenetére


phaseOne
tag

Köszönöm :)
Igazából nem lenne baj a fabrikálással, de nem vagyok otthon most egy ideig, és nincs aki csinálja, ezért inkább elkerülném. Inkább az általános javaslatot választanám, és egy tápegységes külsőt vennék, pl: wd my book elements 2TB.
Ahogy látom nem is nagyon drágább. Erről mi a véleményetek?
Nem nagy tragédia ha 1TB-nál nagyobb, a fontos hogy jól bírja a strapát, és ne zúgjon nagyon.

[ Szerkesztve ]

(#16443) Ballage83 válasza King Unique (#16441) üzenetére


Ballage83
csendes tag

Sziasztok! LG 42LB650V tv hez szeretnék külső vinyót vásárolni, filmnézés gyanánt. Milyen külső vinyót ajánlotok (1TB)?

köszi

(#16444) King Unique válasza phaseOne (#16442) üzenetére


King Unique
titán

Általánosan a My Book ajánlottabb, ez a sima Elements Desktop, célnak ez is megfelelhet.
Zúgni nem fog, de strapabíróság, tartósság tekintetében eleve jobb egy masszív aluház + spec NAS vinyó, mint amik a linkekben voltak.

(#16443) Ballage83: kb. amik imént is. Ha TV-n csak 0,5 A USB port van és nem HDD feliratú 1A+, akkor nem biztos, h meg fogja hajtani. Ha több port van rajta, akkor Y kábel, ha csak 1 db, akkor 3,5 colos külső vinyó is megfontolandó.

[ Szerkesztve ]

(#16445) phaseOne válasza King Unique (#16444) üzenetére


phaseOne
tag

Értem, akkor egy WD red és egy tok lenne az ideális megoldás?

(#16446) King Unique válasza phaseOne (#16445) üzenetére


King Unique
titán

My Book/ Elements is elég, de ha nagyon feszegetni kell a kérdést, akkor igen, jobb a Red (24/7 NAS merevlemez), az előbbiekben lévő Green típusoknál.

(#16447) longwild válasza King Unique (#16435) üzenetére


longwild
aktív tag

Végül egy másik ház mellett döntöttem. Annyit nem ér a HE720, amennyit töltelékkel együtt kérnek érte.

Viszont, amíg megjön a 2.5"-es házam: milyen notebook hdd márka az, ami ajánlott? 500-1000GB között érdekelne.

szoftver szakmabeli && Beverly250

(#16448) bluobluo75 válasza King Unique (#16438) üzenetére


bluobluo75
őstag

Rendben, köszi a felvilágosítást! :R
Akkor maradok az USB 3.0-nál :K
Olyan kérdésem lenne még, hogy ütésálló kivitelben van megbízható 1TB-os USB 3.0-ás 2,5" vinyó?
Sokat hurcolásznám :B

(#16449) King Unique válasza longwild (#16447) üzenetére


King Unique
titán

Milyen ház lett végül??
Korábban össze lettek szedve 2,5 colos adattárnak való notivinyók: [link], [link]. A linkekben is lévő winchester topikban érdeklődj.
Általánosan WD-k is jók, abból 2,5" Red kiemelkedő, csak drága... Toshibák se rosszak, de vannak akik Hitachikat favorizálják nagyon. De végülis az Seagate által felvásárolt és átcímkézett Samsungok se rosszak különösebben.

(#16448) bluobluo75: örülök, h sikerült megérteni, mert tényleg nem értettem mért csinálsz ebből problémát.
Pár hsz-el feljebb lévő linkekben akad ütésállóra is példa, pl. a Transcendek.

[ Szerkesztve ]

(#16450) bluobluo75 válasza King Unique (#16449) üzenetére


bluobluo75
őstag

Köszi, és ezekből mindegyik ütésálló, vagy tudol konkrétabb típust?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.