- ldave: New Game Blitz - 2026
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
genlog
aktív tag
Most kezdtem a HTML-t tanulmányozni. Próbaként egy egyszerű weboldalt készítek, ami egy "Start Page" lesz, weboldal listával, kis csempékben.
A listáig, linkek megadásáig eljutottam, de a csempékkel bajban vagyok.
Ha van egy képem csempe háttérnek, azt hogy tudom (sokszorozva) táblaszerűen elrendezni, majd az egészet linkké tenni, illetve középre ráírni mindegyikre a linkek neveit?
Szerintem ez nem bonyolult, néhány utasítással megoldható lenne, de eddig nem sikerült, sőt rákeresni sem, mert minden más előjön, csak ennek lehetősége nem.
Valaki segítene? -
CactuS
Arcképgyáros
-
inf3rno
nagyúr
válasz
CactuS
üzenetére
Nekem a CodeCool-t dícsérte valaki, mert ott időben egy fokkal elnyújtottabb a képzés a GreenFox-hoz képest, és van valami állás garancia. Nekem mondjuk nagy hátrány lenne, hogy Miskolcra kell járnom, de lehet az is változott az elmúlt években. Nagyjából itt ki is merült a tudásom a témában. Talán ha visszamennék 15 évet az időben, akkor beiratkoznék ilyesmire, most már tutira nem.
Ja hát igen, a színvonalat elég nehéz kívülről megmondani. Hallottam valami olyasmit ezekről a képzésekről, hogy titoktartásit iratnak alá, aztán ha bármi rosszat szólsz rájuk, akkor beperelnek. Nem tudom, hogy ez mennyire igaz.
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz
inf3rno
üzenetére
Pedig a GFA állítólag még a jobbak közé tartozik és nem is éppen olcsó. Azért azt hittem, hogy ez a fajta minimális tudásátadás csak a felsőoktatásra jellemző.
Egyetemen - 2 körben csináltam, hálózati mérnök és médiainfós -. Amit médiainfón tanítottak HTML + CSS azt valahol a 2000-es évek elején már csináltam. Talán két óra volt, amit érdemben jónak találtam (három ha a pascalt is belevesszük), az OOP és a C#, mindkettő a tanár, a magyarázatai és a hozzáállásuk miatt. -
inf3rno
nagyúr
válasz
CactuS
üzenetére
Én a GreenFox-ot néztem meg, mert egyik ismerős felkért rá annak idején. Igazából ezek a képzések csak az alapokat adják, utána a munkahelyen talán lesz belőled junior néhány hónap, fél év után, ha olyan mellé raknak, aki ért hozzá. A legtöbbet szerintem csak két dolog miatt éri meg megcsinálni, egyrészt mert határidős, és nem az van, hogy a netről tanulod végtelen ideig, másrészt mert szereznek neked állást, amint végeztél. Bár ez utóbbira a legtöbbnél nem adnak garanciát, de elsősorban ez lenne az egész lényege. Ez mondjuk személyes vélemény, nem feltétlen ért vele egyet mindenki.
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz
disy68
üzenetére
Alapvetően azért néztem csak őket, mert csináltam egyszer egy kört velük, és az árazásuk sem annyira elrugaszkodott - bár a 2,5 milliós állami képzéshez képest kb. semmi nem az.

Viszont akkor inkább előkaparom a zenva.com-os fiókomat és feltúrom, hogy ott milyen online kurzusokat vettem korábban, hátha van benne némi Java alapozó is (CSS, HTML, Python tuti van). Köszönöm, hogy ránéztél.

-
disy68
aktív tag
válasz
CactuS
üzenetére
Ez a Java SE tanfolyam csak "java alapok" semmi több, ez önmagában kevés a junior szinthez és a témakörök nekem kicsit régivágásúnak tűnnek, nem biztos, hogy a legjobb elérhető tanfolyam. Az ott linkelt Online junior képzés már bővebb, akár elég is lehet elindulni, de itt is lenne még pár témakör/kurzus, ami szerintem még elférhetett volna.
-
CactuS
Arcképgyáros
Az újratervezést elengedem, nem írom alá a szerződést, mert agyrém, amit mutyizik az uniós pályázaton az összes résztvevő, írd alá úgy, hogy nincs rendes időbeosztás (valahol 16+4 hét, heti 5x8 órát írnak, ami azért meló mellett kivitelezhetetlen), mellég feldobtak egy visszafizetési követelményt, ha valamiért nem teljesül a dolog (ami ~ 2,5 mFt). Szóval több sebből vérzik.
Szembejött egy cég, akikkel korábban már találkoztam és szimpatikusabb a hozzáállásuk. Meglenne a rendszer- moodle szerűség, ha jól emlékszem -, amivel keretek közé tudom magam kényszeríteni, viszont nem horror az időbeosztás. Aki esetleg Java-ban otthon van, az átfutná a témaköröket, hogy ez rendben van-e. Előre is nagyon köszönöm.
-
radi8tor
MODERÁTOR
Megnéztem az egyik referenciát. GDPR-nek nem felel meg az oldal. (nem kell elfogadni az adatkezelési tájékoztatót regisztrációnál)
Ha ilyen árktegóriában nézelődsz, akkor inkább Unas: [link]
A készletkezelés online/offline boltok között nem megoldható ilyen bérelt shopoknál. Ehhez egyedi fejlesztés kell. -
bul07
nagyúr
Egyik ismerősöm akar egy webshopot
https://viltor.hu/ nézte ki hogy neki jó lesz
Erről az oldalról van véleményetek, mennyire jó megoldás?Egy rendes bolt készletét akarja webshopba is árulni tehát ha a boltban elfogy akkor a webshopba is ki kellene kerülni rendelhető dolgok közül
-
inf3rno
nagyúr
válasz
nevemfel
üzenetére
Érdekes. Nálam az a munkamenet, hogy bármi van, először létrehozok egy issuet, amiben eldöntöm, hogy mit kezdek vele, legyen az egy feature vagy egy bug. Utána írok rá tesztet, amit ha teljesít, akkor zárom csak le az issuet. Ez azért nem TDD, de itt is előre írom a tesztet. Általában ezek sok osztályt átfognak, úgyhogy lehet integrációs tesztnek is nevezni őket, de akár lehetnek e2e tesztek is. Ritkán, ha nem működik, amit írok, és debuggolni kell, akkor bekerülhetnek alacsonyabb szintű tesztek is. Ez általában akkor van, ha túl nagy a falat, túl sok kódot kell írni, vagy valami speciális algoritmusnál ellenőrizni akarom, hogy biztosan az elvárt módon működik e. Én annak idején megnéztem, hogy teszt nélkül mennyit hibázok csak úgy, hogy végigpróbálok pár dolgot, hogy működnek e, és utólag írom a tesztet hozzájuk. Meglepően magas szám jött ki, pedig viszonylag egyszerű volt az a projekt. Amúgy a TDD sem rossz szerintem, nem kell sokat gondolkodni az implementáción, osztály felosztáson, mert a tesztekből szinte magától jön. Az egyedüli kínom vele, hogy több idő elmegy a tesztek karbantartásával, mint a kód írással.
-
martonx
veterán
válasz
inf3rno
üzenetére
Bármerre nézek, sehol nem látom, hogy ennyire TDD-znének. Se nálunk, se azoknál a cégeknél, amikre rálátásom van. Pl. Epamnál sem, bár ott erősen projekt függő.
Ergo ezt így sarkosan kijelenteni butaság, meg ha picit te is belegondolsz komolyabban, már miért kellene bármelyik típusos nyelvben kötelező jelleggel TDD-vel szopatni magát az embernek? Csak azért mert típusos a nyelv?
-
inf3rno
nagyúr
válasz
disy68
üzenetére
Nem tudom, ismerősék epamnál csak ezt csinálták, legalábbis ez jött le abból, amit mondott. Igen, pair programming volt ott is. Aztán lehet, hogy nem minden projektnél. Én amúgy nagyon amondó vagyok, hogy érdemes előre tesztelni mindent, amit komolyan veszünk, ha olyan, akkor még talán a GUI-t is.
-
disy68
aktív tag
válasz
inf3rno
üzenetére
outsourcing multi, nagyítóval lehetett olyan projektet találni, ahol volt TDD bármilyen formában, nemhogy kötelező jelleggel
nem is hallottam olyanról, ahol céges szinten kötelező lett volna, max egy-két projektnél itt-ott
nekem amúgy a TDD pair programming-gal ötvözve volt szimpatikus, pláne egy junior kollégával, egyszer az egyik írja a tesztet, ami törik, másik meg írja az implementációt, ami javítja, aztán csere, persze ez se alkalmazható folyamatosan vagy minden helyzetre
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz
inf3rno
üzenetére
~10 éve alap szinten csinálom a frontend vonalat, mert a mostani munkám egy része (bár eddig CMSeket, saját template-et használva), sejtem, hogy ez egy véget nem érő út, bár ez kb. mindenre igaz, grafikában sincs olyan, hogy x után hátra tudsz dőlni, mert minden megvan, ami kell.
-
CactuS
Arcképgyáros
Beadtam a jelentkezést, bár ugye még munkáltatói oldalról is kell aláírás, mert dolgozom. Backend lett az első, szeretném megugrani a dolgot - mondjuk meló mellett elég intenzív az ütemterv kb. mindegyik képzőhelyen - training360, PROGmasters, Green Fox Academy, Codecool.
Köszönöm még egyszer mindenkinek a tippeket.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
martonx
üzenetére
Hát aki java-val foglalkozik ismerősöm, az csak úgy fejleszt, és szerintem a komolyabb cégeknél kötelező. Én is egy időben csináltam, nem rossz, de már egy ideje inkább BDD-zek, az jobban illik a script nyelvekhez, meg nem annyira alapos, már legalábbis, ahogy én csinálom. A klasszikus TDD lemegy egészen a legkisebb osztályokig, az nekem nagyon macerás, főleg ha később módosítani kell valamin.
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz
martonx
üzenetére
Mondjuk ez igaz, nem kell messzire menni, egyszerű HTML + CSS kombóval is lehet rosszat alkotni, sőt elég hozzá valami frankó kis visual editor WP alá.

Remélem nem lesz túl nagy falat, ha belevágok.
Nyugi, annyit nem tudok ezekről a nyelvekről, hogy be tudjak szállni a flamee.

inf3rno: Köszi, lehet keresek valami szakirodalmat addig is ismerkedni.
-
martonx
veterán
válasz
CactuS
üzenetére
Szar kódot bármelyik nyelven lehet írni. Script nyelvek csábítanak erre a legjobban, minél típusosabb egy nyelv, annál nehezebb benne kókányolni. Noha kezdőket ez meg nyilván könnyen eltántoríthat egy-egy típusos nyelvtől.
Nem véletlenül megy a javascript is typescript irányba. De nem akarok itt flame-et kirobbantani
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz
inf3rno
üzenetére
Szépen megfogalmaztad. Egyik cimbora úgy jellemezte, hogy még most is egy undorító, illogikus katyvasz az egész. Borzasztó debugolni, undorító javítani ha az előző dev nem volt grafomán.

De lehet abban valami amit mondasz, pythonban egyszerűbb a változók kezelése, maga a nyelvben lévő parancsok is rövidebbek. Hát, úgy érzem rá kell próbálnom, hátha ennyi év után ráérzek.

-
inf3rno
nagyúr
válasz
CactuS
üzenetére
Lehet, hogy a Python azért tűnik egyszerűbbnek, mert dinamikus típuskezelés van benne, a Javaban meg statikus. A Java és általában a hozzá kapcsolódó keretrendszerek nagyon átgondoltak szoktak lenni, viszont kell hozzájuk egy fejlesztési szemlélet, vagy hogy máshogy mondjam bele kell szokni. A script nyelvek, mint a Python sokkal szabadabbak. A HTML azért vonzó, mert egyszerű, csak sajnos másoknak is az, úgyhogy jóval nagyobb lesz a konkurenciád is.
-
CactuS
Arcképgyáros
Egyik képzőnél megtaláltam, hogy mit tartalmaznak a képzések:
Backend:
Java SE legfrissebb verziója és osztálykönyvtára
Maven build eszköz
JUnit unit teszt keretrendszer
IntelliJ IDEA fejlesztőeszköz
Java nyelv szintakszisa, változók, utasítások, kifejezések, vezérlési szerkezetek, stb.
Objektumorientáltság, osztályok, attribútumok, metódusok, konstruktorok
Öröklődés, absztrakt osztályok, interfészek
Adatszerkezetek, kollekciók és algoritmusok
Kivétel és fájlkezelés
SQL nyelv
Adatbáziskezelés Java-bólFrontend:
HTML5 – izgalmas alapozás
CSS3 - stílusosan
Bootstrap
Haladó JavaScript
SCSS alapok
Angular
FirebaseRendszerüzemeltető:
Szerver architektúrák telepítése és konfigurációja (MS AD, windows server, enterprise linux server)
Bonyolult és gyakran felmerülő feladatok automatizálása (powershell, bash)
Alapfokú hálózati adminisztráció
Adatbázis telepítés és felügyelet
Összetett alkalmazások futtatása helyi és felhő alapon
Alap szintű konténerizáció és virtualizáció (docker)
Szabványos IT (ITIL4)
Felhő alapokSzoftvertesztelő:
Linux operációs rendszer kezelése, állománykezelés, rendszeradminisztráció
Verziókezelő rendszerek (Git)Szoftverarchitektúrák (asztali alkalmazások, webes rendszerek, többrétegű szoftverek)
UML leírónyelv alapok (elemek, relációk, fontosabb diagramok)
Adatbázisok kezelése, lekérdezések összeállítása (relációs adatbázisok, az SQL nyelv ismerete)
Szorosan vett szakmai ismeretek:
A tesztelés módszerei, tesztcélok megfogalmazása
Statikus és dinamikus tesztelés (felülvizsgálatok jelentősége, alkalmazások)
Kódelemzés (kódminőség, kódhibák kiszűrése szoftver eszközökkel)
Funkcionalitás és struktúra alapú tesztelés (feketedoboz, fehérdoboz technikák alkalmazása, tapasztalat alapú tesztelés)
Tesztmenedzsment (tesztelői feladatok, dokumentálás, hibák kezelése)
Tesztelési eszközök ismereteEzek alapján nekem a kevésbé fájó az a frontend lenne, html5/css/bootstrap,js,scssről van fogalmam, de nyilván egy ilyen képzésnél nem az számít, hogy mi fáj legkevésbé. A backend egy picit ijesztő, de lehet csak azért, mert a javatól még mindig tartok.
(Főiskola után sok évvel Pythont nézegettem és annyival egyszerűbbnek, letisztultabbnak tűnt) A szoftvertesztelő egy picit talán elméletibbnek tűnik, mint amit elsőre gondoltam. -
inf3rno
nagyúr
válasz
CactuS
üzenetére
A fullstack-el az a bajom, hogy legalább 3 ember munkáját végzi. Egyéni vállalkozóként kb. fullstack vagyok.
Ha céghez mennék, akkor ilyet semmiképp nem vállalnék be. A frontendnél meg még mindig lehet szívni az ezer féle klienssel meg a köztük lévő különbségekkel, meg kell hozzá némi stílusérzék is. -
CactuS
Arcképgyáros
martonx: Tudom, hogy frontenden nem csak ez létezik, de nagyon sok ügyfél ebben kimaxolva látja a dolgot.

disy68: Nem is az a szempont, csak amit ott láttam belőle az annyira nem jött be. Bár aki tanította az sem, utána engedtem el sokáig a programozást. "összekócolni" >> Azt jól sejtettem, hogy sok programozónak szimpatikusan a tesztelők.
(Én se bírom, ha b*zerálnak.
)inf3rno: Eredetileg a fullstack-et néztem volna, de olyan nincs, most úgy érzem, hogy a listából a backend lesz az első helyre téve.
Köszönöm szépen srácok a gondolatokat, tényleg. Átgondolom.

-
disy68
aktív tag
válasz
CactuS
üzenetére
Az ne legyen szempont szerintem, hogy főiskolán mi volt, mert az messze van eléggé a gyakorlattól. Tesztelőként a kritikus gondolkodás és felhasználóként gondolkodás fontos (minden felhasználó hülye szemlélet). Fejlesztőként pedig arra érdemes számítani, hogy innentől folyamatosan kell tudnod új dolgokat megismerni/megtanulni ahhoz, hogy fejlődj és tudj haladni a szakmával. Az üzemeltetés nem tudom mit takar pontosan itt, ez lehet ugye általános üzemeltetés, illetve fejlesztéssel kapcsolatos munkakör is (devops). Mindkettő lehet érdekes, de ha téged nem hoz lázba, akkor ne erőltesd.
Én a magam részéről java backend fejlesztőként dolgoztam pár évet, most full stack fejlesztőként (angular, typescript/.net, c#) dolgozok. Nekem mindig bejött a backend vonal, ui/ux érzékem nem sok van, bár amennyiben megvan a design ötlet/irány, akkor nincs problémám a frontend-del se. Tesztelői vonalon sose gondolkodtam, mert szeretek "alkotni", de van, aki meg jobban szereti azt, hogy hogyan lehet a más cuccát összekócolni

Szóval válaszd, ami szimpatikus és úgy érzed, hogy szeretnél vele a későbbiekben foglalkozni.
-
martonx
veterán
válasz
CactuS
üzenetére
Neked kell döntened. Pár megjegyzésem azért van a felsorolt 4 lehetőséghez:
1. backendre nem csak java és SQL létezik ám
2. manapság a frontend sem merül ki a wp + témázás szinten, egész sok, komoly fizetéseket adó munkalehetőség van komoly frontendesként
3. tesztelőből is nagyon sokféle van, a szimpla manuál tesztelőtől, a teszt automatizációs mérnökig. Ráadásul backend / frontend fejlesztőként is kell teszteket írni
4. a felhős világgal a rendszer üzemeltetés is sokkal komplexebb feladat lett
5. a 4 lehetőség szorosan összefügg, szerintem nem zárják ki egymást, sőt az a jó, ha valaki mindegyik topikhoz konyít (full stack), noha nyilván az is jó, ha valaki specializálódik egy irányba. -
CactuS
Arcképgyáros
Skacok, kis segítséget kérnék. Azért kérdezném meg itt, mert azért ide jár egy két nagyobb koponya, akik jobban bene vannak, hátha tud adni egy két tippet. Meló mellett csinálom az újratervezés dolgot, eddig tét nélküli volt, viszont most kéne irányt választani, sikertelen vizsga esetén szerződéssel stb., szóval nem akarnék rossz felé indulni - oké, nem egy PHD, ahogy az első két kör sem, de na.

A 4 lehetőség:
- Java programozó (java backend)
- webfejlesztő (frontend)
- tesztelő (szoftvertesztelő)
- rendszerüzemeltetőBackend nem feltétlenül az én világom szerintem, java főiskolán nem volt épp a kedvenc nyelvem, bár az SQL felfrissítése jó lenne, azt használom egyébként is valamennyire a CRMünk miatt (illetve távolabbi tervekben van a Pythonnal való programozás is)
Frontend fejlesztés vágna leginkább a mostani profilomba, de ha váltanék melóhelyet, akkor nem biztos, hogy erre mennék. Nagyon sokan mondják, hogy itthon a frontendeseket nem fizetik meg, bár ez valószínűleg főleg azért van szvsz, mert idehaza a WP + Themeforrest template = kész weboldal felfogás van.
Szoftvertesztelő érdekesen hangzik, elég komplex, talán kamatoztathatnám azt a képességem, hogy képes vagyok valamiben a legapróbb részletekig elmerülni. Ezt a bérlők anno imádták pl: autó leadáskor.
De lehet rosszul értelmezem, hogy mit csinál egy ilyen kolléga. 
Rendszerüzemeltető meg olyan meh számomra... Scriptelés, különböző szerverek belövése, üzemeltetése, biztos szép szakma, de ez nekem kicsit idegennek érződik (annak ellenére, hogy a 90-es évek óta magam szerelem a hardvereimet, illetve azokat, amik a cégben szükségesek)
Valakinek van esetleg tippje, hogy melyik mennyire lehet jó irány? Nyilván nem azt kérem, hogy fogjátok a kezem, csak érdekelne a véleményetek.
-
martonx
veterán
válasz
MasterMark
üzenetére
Egyet lépjünk hátrébb. Jól értem, hogy az otthoni dinamikus IP-s neteden lévő otthoni nginx szerveredet szeretnéd elérni kívülről?
-
MasterMark
titán
válasz
martonx
üzenetére
Okés, köszi.
Szóval egy olyan problémát csináltam magamnak, hogy próbálok mindent felkonfigolni IPv6 elérésre így az NGINX access list-je a global címet látja, aminek a prefix-je viszont mindig változik, ezért nem tudok normális access list-et csinálni.
Kérdés az, hogy van-e valami változó az nginx-ben amiből ki tudnám venni az épp aktuális IPv6 cím prefixjét ami mindig dinamikusan változna az access list-en?
Vagy bármi más megoldás erre?(Igen, az is megoldás, hogy felveszem az itthoni dns szerverre a címeket a unique local címekkel, így arra már tudok access listet állítani. Viszont ez más miatt nem a legjobb megoldás nekem.)
-
martonx
veterán
válasz
MasterMark
üzenetére
Én ugyan nem értek hozzá, de tedd fel a kérdést nyugodtan, hátha lesz, aki tud segíteni.
-
MasterMark
titán
Webszerverrel kapcsolatban lehet itt kérdezni? Egy kis nginx segítség kéne.

-
CactuS
Arcképgyáros
válasz
radi8tor
üzenetére
Seonál kb. ott lehet a hátrány, hogy régebben talán pont a Woo volt az, ahol nem tudta a hierarchikus URLt generálni, de lehet már rosszul emlékszem. A másik, hogy a csodás magyar szabályozásoknak nem feltétlenül felel megy egy ilyen oldal pusztán egy telepítés és egy nyelvi file feltöltése után.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
NandorHUN
üzenetére
SEO az időigényes dolog. Értsd: állítasz valamit vagy kiteszel egy blogbejegyzést, utána legalább 1 hónap mire értékelhető eredményt láss.
SEO miatt nincs értelme máshova menni, mert az elsősorban az oldalon levő értékes tartalmat rangsorolja. Értsd: ha egy webshop a legjobb SEO-barát motorral rendelkezik de a termékoldalon csak a termék képe, ára, vásárlás gomb van (esetleg az összetevők vagy pár szó róla), akkor ugyanolyan pocsék lesz Google szemében mintha egy rosszul SEO-zott oldalon lenne és emiatt Google-nek kicsit nehezebb kihámoznia a tartalmat róla. -
martonx
veterán
válasz
NandorHUN
üzenetére
Attól függ, hogy mit jelent a készítettél? Ha PHP programozó vagy, akkor inkább valami normális, erre való PHP-s keretrendszert ajánlanék a WooCommerce tákolmány helyett. Pl. Magento, OpenCart.
Ha csak összekattintgattad, akkor valóban érdemes inkább a bérelhető webshopok felé menned. Azt meg te tudod, hogy melyik felel meg legjobban árban, szolgáltatásokban az igényeidnek. -
NandorHUN
addikt
Sziasztok!
WooCommerce alapú webáruházat készítettem, de nagyon sok vele a gond.
Szerintetek érdemes átváltanom egy "kész" webshop megoldásra?
Ha igen melyiket ajánlanátok?
(Pl superwebshop, shoptify stb...) -
inf3rno
nagyúr
válasz
CactuS
üzenetére
Nem tölti újra az egész lapot, hanem csak egy részletét módosítja, nagyjából ennyi a lényege. Akár memóriában is tárolhatod a kliens oldali állapotot, nem kell pl cookie-ba kitenni. Szóval összességében 21. századibb az egész. A hátránya, hogy kell hozzá a böngésző támogatás, úgyhogy ha valami egzotikus böngészőn is működnie kell, akkor lehet vele szívni. Általában azért a böngészők nagy részét elintézik a keretrendszerek. További hátrány, hogy az első lapot lassabban nyitja meg, mert meg kell várni, amíg betölt a keretrendszer, plusz ha gyenge a gép, pl mobilról nézik, akkor kimondottan lassú is lehet emiatt. Gondolom lehet ezt is optimalizálni, ha szükség van rá. Előnye szerver oldalon van valamennyi, mert nem HTML-t küldesz, hanem JSON-t vagy esetleg XML-t. Ezeket kevésbé költséges előállítani, mint a HTML-t.
-
Memora
senior tag
Vicces amúgy, hogy a teljes Prohardver fórum nem dob ki egyetlen egy találatot sem arra, hogy autoresponder...

-
martonx
veterán
-
martonx
veterán
válasz
CactuS
üzenetére
Mert ezeknek nincs backendje. Ezek teljesen statikus oldalakat generálnak ki neked, nem pedig PHP izzad vért, adatbázisostól, mire kapsz valami végeredményt.
Ergo, két különböző dologra használhatóak, ezek frontendről induló keretrendszerek. A CMS-ek meg backendről induló keretrendszerek. Persze ettől még Web API-kat tudsz hívogatni next-ből, nuxt-ból is, ha mindenképpen kell alájuk adatbázis. -
CactuS
Arcképgyáros
válasz
martonx
üzenetére
Kicsit megkésve, de már korábban is meg akartam kérdezni, hogy pár szóban le tudnád írni, hogy milyen előnye van egy next.js vagy nuxt.js által generált weboldalnak? Miért jó ezekkel generáltatni? Egyszer valószínűleg elhagyom majd a CMS rendszereket, így nézelődök mindenfelé. Miért jobb ez, mint egy sima mezei HTML kód?

-
inf3rno
nagyúr
válasz
Memora
üzenetére
Az email megadása miatt zűrösebb egy kicsit, mint a sima HTML, mert ahhoz már kell valami adatbázis vagy minimum szöveg fájl append only. Én egy PHP-t tennék alá és vagy a wwwroot feletti szinten tartanám a fájlt, hogy hiba esetén se lehessen letölteni vagy adatbázisba írnám a címeket. A GDPR-ről viszont ne feledkezz meg, mert az email cím személyes adat.
-
Memora
senior tag
Mit ajánlanátok egy (95%-ban) abszolút kezdőnek egy nagyon minimális weboldal elkészítéséhez, amin kizárólag egy file letöltés és egy email megadása rublika van (+ háttérkép és némi szöveg)?
Később ingyen domain/webhost is kellene hozzá

-
I02S3F
addikt
Sziasztok!
Kész a User interjú egyik fele. Készítettem a válaszokban rejlő szavakból egy gyakorisági előfordulást szemléltető táblázatot és ábrát. (Adott szó hányszor fordul elő). Ez ok.
A probléma: Szeretném Mindmap-en is szemléltetni az eredményt. Csak nem áll össze a kép, mert hierarhikusan szeretném ábrázolni és azt hogyan? Tehát megkülönböztetni az ábrán, hogy adott szó 7-szer vagy csak 3-szor fordult elő. Van ötletetek? Vagy a mindmap nem erre való? Hagyjam figyelmenkívül a gyakoriságot és logikusan kössem össze őket?
Mit gondoltok? -
CactuS
Arcképgyáros
Srácok, eddig tök jól elvoltam CMS alatt különböző modulokkal a formokhoz, viszont most egy bonyolultabb kellett, amit nyűgösebb elkészíteni ezekben, így elengedtem és kézzel írtam meg. A kérdésem az, hogy a form elküldéséhez (emailben) mit érdemes használni? Google alapján PHPMailer a nyertes.
-
disy68
aktív tag
válasz
I02S3F
üzenetére
Userként én is tennék nagy ívre a dologra. Pláne, ha sok a kérdés meg nekem kell a válaszokat leirogatni. Legyen irány amit a projekt "megrendelője" szeretne (ezt itt majd te kitalálod vagy megbeszéled a főnököddel valóban, szakdoga tekintetében nincs jelentősége, többet számít a processz), csinálj kb 5 db feleletválasztós kérdést, ha továbbra se töltik ki, akkor szaladj végig egy tablettel és nyomkodtasd végig akikkel szeretnéd. Nem kell ezt ennél jobban túlgondolni szerintem.
-
Tigerclaw
nagyúr
Koszi a valaszokat. Most elindultam egy css "white-space: pre" iranyba. Sima szovegen mukodik, kisebb kodon is, de van ahol mar szerintem mukodik egy atomatikus backend validacio, ami kiescapel dolgokat, raadasul visszaolvasaskor mintha meg ertelmezni is akarna es dob egy komoly Vue hibat.
Amugy PHP/Laravel a projekt.
Ezt a contenteditable-t is kiprobalom, meg nezegetem, hogy a megjeleniteskor milyen taget kapjon, hogy ne akarja ertelmezni. Talan <samp> eseten kaptam hibat, igy kirpobalom <pre> meg <code> taggel is.
Az lenne a jo, ha kikapcsolhatnam a validaciot, hogy ne legyen escapeles, de megjeleniteskor csak szovegkent irja ki, ne probalja ertelmezni.
Kesobb jo lenne code highlighting, de az mar kulon problema.
-
I02S3F
addikt
Szevasztok! Ui/ux tervezéshez a user interjú kérdéseit összegyűjtöttem, kiküldtem. Nem nagyon válaszolnak rá a felhasználók - nem is érdekük -, találjak ki hazug válaszokat? Vagy diktafonnal rögzítve kérdezzem ki őket szóban? Ez utóbbi egész jó ötlet, még gépelniük sem kellene, csak beszélni! Kipróbálom! De jöhetnek az ötletek!

Kontextus: Szakdolgozat keretein belül tervezek egy felületet, majd lekódolom, hogy kiváltsam a papír alapú adminisztrációt a munkahelyemen.
-
martonx
veterán
-
Tigerclaw
nagyúr
Sziasztok. Van olyan input mezo, ami megtartja a szoveg formazasat, tehat a sorveg, tab rendszer karaktereket is?
El szeretnek menteni kisebb forraskod reszleteket adatbazisba, majd persze megjeleniteni html-be beagyazva, megtartva az eredeti formazast. Nem kell semmilyen komoly szovegszerkesztesi mod, csak tartsa meg a sorokat es az behuzasokat.
-
törölt tag
Sziasztok!
Új vállalkozásomhoz szeretnék weboldalt készíteni, illetve a vállakozásom még nincs kész, nincs bejegyezve, ez csak egy kísérlet lenne részemről, hogy lenne -e igény az én szolgáltatásomra.
A szolgáltatásomról nem akarom most itt konkrétumot elárulni, a lényeg hogy különféle anyagok digitalizációjáról beszélünk, és ehhez szeretnék egy olyan weboldalt készíteni, ahol meghirdethetem az én szolgáltatásomat, és akit ez érdekel, az találja is meg a Google-ből például. Ehhez mi szükséges?
Hol vásároljam meg a honlapomat? Milyen CMS rendszert használjak?
Arra gondoltam, hogy a wordpress.com-on beregisztrálom, azt a tartalomkezelő rendszert ismerem, és megpróbálom úgy átalakítani hogy azért ne blog formája legyen. Természetesen vennék normális domaint hozzá. No, de hogy oldjam meg, hogy rá is találjanak majd az én weboldalamra, ez egy külön szolgáltatás lesz majd, vagy reklámok? A Wordpress-en van erre lehetőség? (gondolom)
Köszönöm a segítséget!
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Ice&Lime
üzenetére
Nem a sitemap a lényeg. Egy kis oldalnál pár aloldallal nem is biztos hogy érdekli Google-t a sitemap mert 5 perc alatt bejárja.
index oldal az a nyitóoldal, sitemap a tartalomjegyzék. Ha az index oldalad egy sima linktár akkor ne csodálkozz hogy kukázta Google mert rossz a szöveg/link aránya. Az ilyen gyűjtőoldalakat nem szereti.
Egy cikk a témában: [link]
-
Ice&Lime
veterán
válasz
radi8tor
üzenetére
Köszi. Szóval algoritmus alapján.
Egyébként a sitemap amiket találtam egy éve példákat, azokban csak a honlap címe volt benne és hogy milyen időközönként nézze, de a tiéd ahhoz képest egy teljes raktári lista.
Ezek szerint akkor az index oldal tartalmát kellene valahogy belevinnem a sitemap-ba, de akkor meg olyan mintha két index file lenne, csak az egyik ilyen a másik meg olyan. Ezt nem értem, légyszi magyarázd el. Köszi a választ! -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Ice&Lime
üzenetére
Nem lehet megcsinálni a végeredményt amit te szeretnél.
Ezt majd Google megcsinálja ha úgy ítéli meg az oldaladat hogy így kell mutatni a találati listában.A fő gondod viszont az hogy a főoldal el értéktelenedett a szemében ezért nem mutatja a találati listában.
Helyezz el rajta több releváns és egyedi tartalmat.robots.txt -vel lehet szabályozni a crawler működését. A találati listából kivenni oldalt nem itt kell. Tiltani tudod egyes oldalak felderítését ameddig nem kerül be az indexbe. De már benne van szóval a noindex follow tageket kell használnod. Mert ha most letiltod az oldalt robots.txt-ben akkor a noindex follow tageket se fogja beolvasni tehát hatástalanok lesznek.
Sitemap témával kapcsolatban annyit kell tudni hogy nem kötelező, ha van akkor se feltétlen veszi figyelembe a tartalmát. Leginkább bonyolultabban értelmezhető linkhálózatú (menürendszerű) weboldalak esetén van értelme és akkor valóban használja. Az én oldalam sitemapja ilyen, ez kb az elvárható tartalom: [link]
-
Ice&Lime
veterán
válasz
martonx
üzenetére
A sitemap.xml-t már a múlt évben megcsináltam, akkor csak egy oldalas volt weboldal, az index file volt csak vele és akkor rendben működött, a keresőben is. Amióta csináltam plusz al-oldalakat is hozzá bővítés miatt, azóta változott meg a helyzet, hogy az index fő oldal-t már nem részesíti előnyben, hanem elé rak, akár több oldallal is az utólag létrehozott al-oldalakat helyette.
Szóval szerintem a sitemap már oké lenne, egyébként csak az oldal címe szerepel benne, nem tudom kéne e még másnak is szerepelnie benne, de mondom, eddig minden ok volt.A robots.txt-vel mit csináljak, az is kell ha már van sitemap vagy ha már van sitemap akkor nem kell? Ha kell, akkor a robot file-be mit írjak? (index.html a fő oldal, és van rajta kívül 4 darab al-oldal például proba1, proba2,3-4.html) És hova kell tölteni illetve bekell e azt is vinni gugli konzolba a sitemap mellé?
És ezzel meglehet csinálni, amit az előbb kérdeztem, hogy keresőben a fő oldal jelenjen meg és rögtön alatta kisebb betűkkel a többi al-oldal?
Nagyon jó lenne erre egy 'iskola példa'. -
törölt tag
válasz
Ice&Lime
üzenetére
Hmmh én már kicsit rozsdás vagyok Google Search témában.
Igen, elvileg minden egyéb oldalba kellene a noindex érték.
Milyen keresést végzel amire "eltűnt" a fő oldal? Elképzelhető, hogy a keresésedre az aloldalad ad pontosabb, részletesebb, gyorsabb/mobil barátabb (kis adatforgalmú) választ?
Elvileg a search kivonatot a Google saját belátása szerint rakja össze ( relevancia esetleg személyes history)., de kérdezz jártasabbat.
-
Ice&Lime
veterán
válasz
üzenetére
Az index file-ban ez van:
<meta content="index, follow" name="robots" />Viszont a többi mellék oldalban nincs ilyesmi.
A kérdésem az lenne, hogy ha benne van az index oldalban ez és search consoleban is minden ok és azóta nem változtattam semmit és eltünt a gugli keresőből az index oldal, ahelyett a mellék oldalak szerepelnek benne, ez miért van egyszercsak a semmiből?
A másik, hogy akkor a többi mellék oldalba bekell illeszteni a noindex és nofollow tagokat, hogy ne jelenjen mega keresőben?
Viszont, ha úgy szeretném, mint ahogy az előző hsz-ben lévő link-en ami van oldalon, hogy a keresőben megjelenik a fő oldal az index ondal, és alatta a többi mellék oldal, azt hogyan csinálom meg? Mert szereintem az lenne a legjobb megoldás. (Vagy esetleg ez már megszűnt minmt lehetőség? )
-
törölt tag
válasz
Ice&Lime
üzenetére
Szia,
Elvileg ez kell neked. -
Ice&Lime
veterán
válasz
Ice&Lime
üzenetére
Ugyanis a gugli search console-ban nem találom sehol hol lehetne beállítani,
ez lenne a példa, csak ez már nem létezik a konzolban, legalábbis én nem találom.
Ha nem tudjátok, akkor légyszi írjátok meg hogy hova kell írni ezzel a kérdéssel!
Előre is köszi! -
Ice&Lime
veterán
Sziasztok!
Eddig csak egy lapos volt a honlap, így gugli keresőben az jelent meg.
Viszont amióta csináltam hozzá több lapot, azóta, valamiért, az index fő oldal nem jelenik meg a keresőben, hanem helyette a többi lapjai.
Ez miért lehetséges?
És a google panelben vagy hol, hogyan lehet azt beállítani, hogy csak az indexet jelenítse meg vagy csak az indexet jelenítse meg és a többi oldalát alatta kicsiben közölje?
Ezt tudná valami a mostani jelenlegi guglival hogyan kell csinálni?
Előre is köszi a segítséget! -
martonx
veterán
válasz
CactuS
üzenetére
Szerintem ezt keresed: https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/API/HTMLOrForeignElement/dataset
-
CactuS
Arcképgyáros
Skacok, próbálkoznék sok idő után némi JSsel, de nem boldogulok. egy <div> elembe szeretnék beleírni egy eseményre (illetve elvenni) egy szöveget. Mármint nem a div-en belülre akarok tartalmat betenni, az menne. A gondom az, hogy ez nem style, class, id stb., hanem egy egyedi paraméter. Ez lenne például az eredeti div:
<div class="SomeDiv">Egy event után így nézne ki:
<div class="SomeDiv" data-aos="fade-left">Egy másik event után pedig ki szeretném venni, hogy ilyen legyen:
<div class="SomeDiv">Próbáltam rákeresni, de hogy őszinte legyen, magyarul is nehezen fogalmazom meg, hogy mit szeretnék.
Merrefelé nézelődjek? -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
I02S3F
üzenetére
Én egy állásinterjún (rendszergazdai) kb 30 perces tesztet kaptam de lehet volt az 45 perc is. Olyan 4 oldalas volt és töviről hegyire mindenbe bele kérdeztek nem beginner szinten.
Amit neked ki kell deríteni a jelentkezőről az az, hogy kezdő vagy haladó szinten ismeri a dolgokat. Ehhez pedig szerintem csak a nehéz kérdések alkalmasak és max 1-2 alap kérdés amit egy kezdő is meg tud válaszolni - de ez ugye időpazarlás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Hyundai, Kia topik
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Robotporszívók
- Autószerelők, autószerelés
- Az AI átformálja a Peugeot modelljeit is
- ldave: New Game Blitz - 2026
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- GAMING PC! Ryzen 7800X3D / RTX 5070 Ti / 32GB DDR5 / X870 / 1TB NVMe / 1000w Gold! BeszámítOK
- Lenovo X1 Carbon 13,3" - i5 7300U, 8GB RAM, SSD, jó akku - számla, 6 hó gar
- Apple iPad Air 5th 64GB 100% (1év Garancia)
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro 128GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4680
- Lenovo X13 Yoga 2in1 Thinkpad G2 LTE WUXGA i5-1145G7 16GB 256GB SSD Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Egyetemen - 2 körben csináltam, hálózati mérnök és médiainfós -. Amit médiainfón tanítottak HTML + CSS azt valahol a 2000-es évek elején már csináltam. Talán két óra volt, amit érdemben jónak találtam (három ha a pascalt is belevesszük), az OOP és a C#, mindkettő a tanár, a magyarázatai és a hozzáállásuk miatt.

)