Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ez a topic épített vízhűtésekkel foglalkozik, kompakt vízhűtések topikja erre a linkre kattintva érhető el! [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ghoula
senior tag
válasz TESCO-Zsömle #19037 üzenetére
Nem olvastam vissza, de ahogy értelmeztem, valami kehe van az EK blokkoddal.
Nekem a Supremacy-val volt egy olyan story-m, hogy vásárlás után egyből jetplate csere, majd könnyezik a blokk.
Az egyik csavarnál berepedt a plexi. Nyitottam EK ticket-et a support oldalukon, töltöttem fel képet. Talán annyit ha kérdeztek, hogy biztos jól volt-e a plate illesztve, nem-e zúztam le a kis füleket? Küldtem róla képet, már postázták is a csere plexit. Annyit kértek, hogy a rosszat legyek szíves nekik visszapostázni, mert szeretnék elemezni. -
-
Ghoula
senior tag
válasz proci985 #28722 üzenetére
DCP-t ne cseréld, teljesen felesleges, nekem 5 volton elvitte eddig bármelyik rendszerem.
3 blokk és 2 radi volt a max, 12V-on kb semmit nem nyertem hőmérsékletben.Backplate szintén kihagyható, jobb minőségű hővezető a vrm-ekhez többet hoz, de ha esztétika miatt kell, akkor persze lehet, rosszabb nem lesz. ( Nálam utána bejött egy kis cicergés, de nem tudom egzaktul összekötni a két eseményt, így ne vegyük ide)
Mivel az Asus hátrafele is tol sok meleget, esetleg megpróbálhatod a mögötte lévő ventit kikapcsolni, kiszedni, mert visszatolja a meleget a kártyának.
Persze az ultimate megoldás az FC blokk, és 360as radi, de a gari sajnos bukó abban az esetben.
-
Ghoula
senior tag
válasz proci985 #28726 üzenetére
Vs topikban írtak egy részére inkább itt válaszolnék, ott nem vág feltétlen témába:
Én nem tenném házon kívülre a radit, esztétika miatt, viszont a push-pull a gts-en nem rossz ötlet, annak ellenére, hogy slim, sűrű a lamellázás.
( Esztétika, na ja..., a szomszéd, használaton kívüli szobába átkábelezett Skoda 120 Radi, 8 ventivel az nem volt az, de rendkívül hatásos volt, mind teljesítmény, mind hang szempontjából, mivel a ddc-nek is áthúztam a 12V-ot és onnan ment. )Egy jó tanácsot viszont ha elfogadsz, mielőtt feldobod a blokkot, a csavar foglalatokat húzd meg, sőt azt sem tartom túl elvetemült ötletnek, ha kitekered őket, fél csepp pillanatragasztó, és úgy tekered vissza.
Engem egyszer megszívatott, megszorult a csavar és a foglalat tekeredett ki és feszítette a nyákot.
Hátlap nélkül nem para, tekered vele a többit, le tudod szedni a blokkot, de a hátlap 4 csavaron kívül a többit takarja, így akkor csak úgy tudod kitekerni, ha fogóval megfogod a foglalatot. -
Ghoula
senior tag
válasz proci985 #28744 üzenetére
Hwlabs szerint egy 280as GTX Nemesis 1200W-al is megbírkózik, akkor legyen mondjuk ~1000W a GTS, persze kezeljük fenntartással ezt, felezzük. Még így is bele kell férjél, igaz szűkösen, mert ugye nem szeretnéd a ventiket fullon tolni neki.
Csak kérdés mivel tudsz hekkelni, mert a csendnehezennem feláldozható!Ventikkel én is sokat szórakoztam, de közben sokszor variáltam a radiátorokat is, így néha kénytelen is voltam méret miatt cserélni. Most a 180mm-esekkel ki vagyok békülve, persze nem tökéletes.
Ha a GTS-re tennél még ventit, érdemes lenne utánaolvasni a Phanteks PH-F140MP-nek, kaptam egy ilyet a dobozhoz, és egész kellemes volt alacsony fordulatokon, annyira talán nem is vészes árban.
Most nálam a tápban van, mert a gyári az katasztrófa volt.
Még így is hallom, hogy teker a levegő, mert a ház alján is rács, a táp dobozán is, de sokkal élhetőbb. Tovább nem volt szívem vagdosni, már így is buktam a táp gariját, de már nem bírtam tovább a zajt.A külső radi a meglévő kettőn felül gondoltad, vagy a mostani 120ast tennéd ki?
Nem mondom, hogy vágd szét a házad, sőt.... csak megemlítés szintjén, én annó a 120-as radit úgy tettem ki, hogy a hátsó rácsot kivágtam, kívül a radi, bent a venti.Az csak egy kísérlet volt, de meglepően jól sikerült, ma már eszembe sem jutna ilyen.
Szívesen!
-
Ghoula
senior tag
válasz proci985 #28761 üzenetére
Annál tuti jobb lesz. TY nekem is van egy de nem használom, mert morog vagy a motor, vagy a csapágy.
Persze, nem is kell szétvágni azt a szép házat. Bár nekem esélyes, hogy van valami fétisem, mert eddig nem nagyon úszták meg a házaim a dremel-t. Ezeket a méhsejt ventirácsokat alapból kikapom, ha mindenképp kell rács, akkor inkább a klasszikus ventirácsot preferálom, sokkal kevesebb szélzajt generál.
Ha már a csend és a ventik jöttek szóba, pár tapasztalatot még megosztanék:
A Gelid silent pwm 14-essel óvatosan, csak függőleges helyzetben ajánlanám, ha lóg a rotor, akkor egy bizonyos fordulatszámnál (50-60% körül) iszonyat bevibrál. Függőlegesen ennek nyoma sincs, leszabályozva egész jó kis venti, de felső radiátorra bukó.
Amit még nagyon szeretek, bár annyi levegőt nem mozgat mint a Phanteks, de nagyon halk, házat szellőztetni jó,az a DeepCool GF140 Viszont radira ez sem jó mert a felfogatása 120 mm-es, meg nem is biztos,hogy ott is megállná a helyét.És az xtx megy ki, vagy megcseréled a két 120-as radit?
-
Ghoula
senior tag
válasz m0h0senator #28767 üzenetére
Ebbe én is belefutottam, mintha vékonyabb gap-padot adnának a VRM-hez.
-
Ghoula
senior tag
válasz proci985 #28764 üzenetére
Megnéztem, ez pontosabban a ty147-es típus. Igen, ezért is örültem neki,mert jókat olvastam róla, de lehet ezt a hétfői műszak csinálta...
A GTS-en nagyon kellett tekerni a ventinek, hogy át tudja fújni, cserébe akkor jó is volt a teljesítménye.
Többek között ezért is intettünk könnyes búcsút, pedig süt róla a minőség, sajnáltam eladni.Ha nagyon kilóg, még mindig megcserélheted. (Ha így is kevés, a Skoda hűtőt szívesen odaadom )
Egyébként lehet érdemes lenne megpróbálni egy kiszuperált 12-es ventiből gyártani távtartót, ahogy nézem az SFlex-eknek elég nagy a motorja.Illetve ha már itt vagyunk, tudsz majd nézni egy feszt hwinfo-val hogy mennyin megy a matrix?
DC2 nekem 1.16V drop-olva alapon. -
Ghoula
senior tag
válasz proci985 #28923 üzenetére
Leírom nálam hogy van:
Pumpa > 2x90 >> 90+2x távtartó > radi >> 2x45 > cpu >> 45 > gpu > 45+90 >> 45+90, tartály.
Ez van a DCP-n 5V-on. Ha kevésnek érzed az áramlást, úgyis vezérlőn lesz, hajtod mondjuk 6-8V-ig, ott sem lesz semmi/ nagyon kevés hangja.
Hasonló csövezés volt régi gépben 2 radival, és erre még EK dupla bay tartály sorbakötve 2x90 csatival, és 5V felett annyira tekertek az impellerek a tartályban, hogy zavaró kattogó hangja volt.Coli whine: gigasok fps-el vonyít a kártya. léghűtővel, és backplate nélkül nem volt semmi hangja normál üzemben.
Backplate után, elég durva , amolyan kereplős hangja lett, aminek a tónusát és hangerejét tudom állítani, annak függvényében, mennyire húzom meg a csavarokat a blokkon.( azokat amiket a backplate nem takar).
Bármennyire is viccesen hangzik, leszögezném,nem az.
Mivel ennek a tónusa mélyebb, így játék közben nem feltétlen zavaró, ellenben xbmc-vel, menüben nem, de videólejátszás közben sípol. Az sokkal jobban zavar.Na most hogy ezt konkrétan a backplate hozta be, vagy az az incidens, amikor kitekeredett a blokkból a foglalat és izomból megfeszítette a nyákot, nem tudom. Ezért is mondtam régebben, hogy egzaktul nem lehet a kettőt összekötni. Időm nem volt ellenteszteket csinálni, illetve volt közben tápcsere is, lehet amiatt van.
Nálam most idle-ben a táp mellett a második leghangosabb a hátsó venti. De az is a méhsejt rács miatt, ugyanolyan venti a tetejében, rács nélkül atom kuss.
-
Ghoula
senior tag
válasz proci985 #28929 üzenetére
Bírni fogja!
Azért igyekszem a kínomon röhögni, amennyire lehet, van egy jó adag irónia is a sztoriban. Főleg ha az én bénázásom miatt kezdett a kártya nyekegni, miközben gyúrok ezerrel a csendre.
Amúgy az új táp CM V850, nem tudom másnak milyen tapasztalata van ezzel a platformmal, de annyi biztos, a teszteknek soha többet nem hiszek, mert ez minden volt, csak nem halk. ( ha meg emiatt cicereg...)Ahogy a 290 topikban régebben volt szó erről, itt pont fordítva van az ASIC quality. Nagyobb érték több szivárgást jelent, így inkább azt mondanám, hogy a teóriám még bejöhet, hogy matrixra pont a válogatott példányok kerülnek.( persze 1 sample alapján ezt nem jelenteném ki )
Nekem 74,7%, és ahogy HSM-el nézegettük annó, az enyém egész jó fogyaztási értékeket produkált.
Én inkább azt az urban legend-et látom benne, hogy az alacsony szivárgású chipek jobban melegszenek, ellenben kevesebbet fogyasztanak.[ Szerkesztve ]
-
Ghoula
senior tag
válasz proci985 #28931 üzenetére
Az durva 1,46-ot nem mertem bekínálni a q6600-osomnak, 1,3V-on is tudott fűteni, főleg a 2900Xt-vel...
prime+3dmark loop és villanykályhaként üzemelt.
Igen, nem is értem miért nem vették át egy az egyben a hibrid venti vezérlést, és miért nem 140mm-es ventit raktak bele... 135mm... bántanám a mérnököt, aki ezt kitalálta.Most rákerestem a topikban ASIC-ra, de igazából így visszaolvasva nem lettem okosabb tőle.
Na végre. Jó szerelést!
-
Ghoula
senior tag
80-as és 92-es ventikben is vannak jók, így ha a ház kialakítása ezt követeli meg, nem rossz választás az sem.
Viszont ha csak a procira teszel vizet, akkor szerintem overkill a 2x120, elég oda egy sima 120as is.
Feszelt 2500K + 5870 kombót elvitte a 2x120as radi.
Jelenleg egy 4790K+290X-et elvisz egy EK WE 2x180as, 800rpm-en az egyik, 500 rpm-en a másik venti. (gpu és cpu külön vezérli őket). Ne tévesszen meg senkit, a radi 35mm vastag, és az csak a keret, maga a core jó ha kicsit vastagabb 2 centinél.Szerk:
Az a magasság bőven belefér, főleg, hogy zárt rendszer, így a szabadon mért emelőmagassághoz képest sokkal könnyebb a pumpának tekerni a vizet.
Légtelenítés szempontjából a pumpa lehetőleg legalul, de mindenképpen a tartály alatt legyen, max egy vonalba vele.
#2:
Azt viszont tervezd bele, hogy ok, hogy most ez elég, de mi van, ha később bekötöd a vga-t?
Egy épített vízzel csak a kezdet nehéz. Szóval ha tuti nem lesz más, akkor 1x120/140 bőven elég, de ha bővítesz, akkor érdemesebb egy dupla radit tenni bele, ne kelljen cserélni.[ Szerkesztve ]
-
Ghoula
senior tag
válasz proci985 #29168 üzenetére
Azért egy 5v6 V-on járatott DCP-nek nem sok semmi hangja van, bár tény, a passzív bordához képest több
Talán annyival beljebb vagy, hogy nagyobb a tehetetlensége a vízhűtésnek, de max hőfokokban nem nyersz, ez igaz, csak lassabban éred azt el.Ezek a radik nem arra vannak kitalálva, hogy passzívban menjenek, egy minimális légmozgás kell nekik.
Egy barátomnak a 4670K-t viszi 4.2-n félpasszívban a macho, a házventi fújja rá a levegőt, mindez egy matx Prodigy-ben , mellétuszkolva a vizezett 5870+dual 120 radi.Flymi:
Tudsz képet mutatni arról a dobozról, vagy még titok?Azt biztos nem
Alu radi, nuku bővítés... akár hangos pumpa...
bár a h60 egy másik barátnál egész jól megy, persze a radi ki lett cserélve egy normális, xspc 120 radira.[ Szerkesztve ]
-
Ghoula
senior tag
válasz proci985 #29171 üzenetére
jóvanna, úgy könnyű idle-ba nekem is, sőt ha akarom, akkor idle-ba le is tudom kapcsolni
Azt senki nem mondta, hogy a pacsálás az olcsó hobbi ( főleg ha direktben az alkatrészeket vizezed )
Ebben igazad van, teljesítményben sokat nem hoz, ellenben ha szűkös a hely, ott sokat segít, illetve direktben ki tudod tolni a meleget a házból.
A kompaktok sokat nem érnek, főleg egy combos léghűtőhöz képest.
Amúgy se, de ez magánvélemény és nem is ide tartozik
(Azért amikor azt a macho-s gépet összeraktam, megfordult a fejemben a passzív léghűtés, nagyon jó az a hűtő.)Flymi, ha mégis 120as radiban gondolkozol, van egy skoda 120 hűtőm ha érdekel
-
Ghoula
senior tag
válasz szacsee #32165 üzenetére
Én a töröknél vettem, egy lap, ami kb 120x240 körül van volt egy ezres. Nem,nem az a török ez egy másik.
Praktikerben is leht kapni ilyet.
Nálam a ház alja telibe van rakva vele, így hangot is szigetel,meg a pumpát oda teszem,ahova jólesik. -
Ghoula
senior tag
-
Ghoula
senior tag
válasz proci985 #32407 üzenetére
@32354 Cyberneko
Alien 4 vége megvan? Én úgy értettem a beszívja a macskát...., a szőr( és persze az említett jelenet elkerülése) végett meg macska mellé alap a porszűrő.
Proci
5.25 tartályokról: Én használtam sokáig dual bay EK tartályt. Vagányul néz ki, de.... feltölteni egy rémálom, mert (főleg nekem,ahol 2 5.25 slot volt Arc Mini) ott ki kellett csavarozni, és 5 centit kihúzni, hogy hozzáférjek a tetején a nyílásokhoz. Csövezést is ennek megfelelően kellett ráhagyással méretezni. Nálad, ha van felette legalább 2 slot üresen,akkor nem jelenthet gondot.
A kereplő benne 5V felett hangos volt, pedig érzésre nem szitált a tengelyen,de mégis.
A waterfall effekt miatt csobogott mint állat, dremel-el megfaragva, a kereplő feletti nútot végigmarva már jó volt.Van nekem egy, Sharkoon talán, nem emlékszem, 5.25-ös venti cuccom,amiből megvannak az adapterek.
Olyasmi mint a xigmatek, nem U hanem L vas, és nem vízszintes,hanem függőlegesen kell becsavarni és 14/12 centis ventihez van hozzá furat.
Ha mákod van, akkor itt van nálam, ha nem,akkor vidéken, viszont ha megtalálom, (és kibírod addig, )szívesen kipostázom neked, ezen ne múljon már....
A kincses ládám nem túrnám ma már át, de holnap megnézem. Képet nem találtam róla, de szerintem el tudod képzelniA 18as radi befaragása...., hát azt nem állítottam,hogy egyszerű, de jó az a radi nagyon, nagy felület, annak ellenére,hogy vékony, de emiatt nem kell über venti a szellőztetéshez. Kérdés persze elfér-e egyáltalán.
Ek webshop témája: csak ajánlani tudom, 2 nap alatt kb itt a cucc, hibátlan minden, a gari intézése is több mint korrekt. ( röviden, eltört a plexi a blokkon plate cserénél, nyitottam ticketet, másnap már küldték is ingyen az újat, a régit kellett visszapostázni elemzés céljából)
[ Szerkesztve ]
-
Ghoula
senior tag
válasz proci985 #32435 üzenetére
Szívesen!
Ha kell, szólsz, nálam csak a helyet foglalja, olyan házam meg már tuti nem lesz,amiben 5.25 lesz.
Phanteks-el nem nyúlsz mellé. Nagyon jó minőségű cucc, bár azért ha maximalizálni szeretnéd a radiátorokat, akkor azért kell egy kis vagdosás, de alapon is elég szép mennyiségű radit bele lehet tuszkolni.
Amit megadnak méreteket, az önmagában megállja a helyét, de pl előlre 280/hátsó 140 és fentre 360 együtt már bajos lehet.
Melyiket nézted? ATX EVOLV nagyon tetszik.Abba simán bepakolod a radikat, alulra elfér a DCP, két körrel meg elől az oldalfalra meg feldobsz egy D5-öt tartállyal.
Mivel bentről nézve a hátsó 14es hely süllyesztett, arra azért figyelj,hogy oda csak úgy teszel radit, hogy venti van alatta. 140mm hely van, a radik meg 143 és felette vannak, így még én is filózom, hogy oda mit és hogyan tegyek, hogy a felső radival ne ütközzön.
Mivel nekem elől padlótól plafonig ér a radi, a felső 280as radit buktam, 10mm kéne még illetve az első radi csatijai felül vannak, a 90 fokos csatik is 23mm magasak, abból is jobb lenne valami slim-ebb verzió, hogy el tudjam oldalra vezetni a csövezést.Valószínű az lesz, hogy fentre befaragok egy 180as-t és marad annyi helyem elöl/hátul, hogy elférnek a csatik, és ventivel befér hátra a 140es.
Magasságra/ szélességre milliméterre pontosan elfér a 180-as,csak 4 lyukat kell fúrni a felfogatáshoz.
A padló lemezen is kellett vágni, nem csak a radi miatt, hanem hogy el tudjam hozni az ablakos panel felé fullra a tartályt, mert középen takarja a gpu és nehéz feltölteni, illetve a bemenő csatit oldalra kellett emiatt tenni, de ott meg a padlólemez megint útban volt. Ha meg cserélek nagyobbra, akkor le se tudnám tekerni a kupakot.
Majd megálmodom, hogy legyen.
Nyilván ezeket a te radi konfigoddal és az ATX-es EVOLV méreti miatt megúszod. -
Ghoula
senior tag
válasz proci985 #32476 üzenetére
Azért az 5.25ös optika kezd eléggé idejétmúlt lenni,nem gondolod? Ha meg fancontroller miatt kell csak, azt be lehet máshova is faragni.
Nagyon jó ház az EVOLV, azt nem bánnád meg, de olcsónak nem mondanám, és az 5.25 kivételével mindent tud amit leírtál...
Lehet olcsóbban kijössz, ha veszel egy dremelt és nekiesel a Cosmosnak, bár amint látom, hasonló lesz az irány végül is -
Ghoula
senior tag
válasz deadwing #32591 üzenetére
Ez egy EK venti, ami elvileg Gelid OEM, de ilyet én még nem láttam, hogy ott eltörjön magától a venti, pedig max 800as fordulaton megy, de így is elég volt a vibráció, hogy elgyengítse az anyagot.
Persze egy hibás ventiből nem illene messze menő következtetéseket levonni, de tutira megyek, másra váltok.
Phobya-ról nem tudok nyilatkozni, nekem valószínű, hogy Silverstone AP181 lesz helyettük, annak ellenére is, hogy PWM-et így bukom.
Ha a fentiek ellenére bevállalod az EK-t, nem nyúlsz mellé, halk, PWM-es, jó ventik. -
Ghoula
senior tag
Fullon van egy kis szélzaj, de nekem az EVOLV-ból ~500as fordulatig nem hallatszik ki. Viszonyításképpen a DCP 12V-on full gumiszivacs padlón (10mm vastag) hallatszik, 7V-on már nem.
A mindenhol szuperhalknak tesztelt CM V850-ből a ventit kib***tam, olyan zaja volt, szóval mondhatjuk,hogy csendfüggő vagyok -
Ghoula
senior tag
válasz deadwing #32617 üzenetére
Nem is biztos, hogy jó az a venti. Ha azt nézzük, az irányított légáramlás tud bizonyos esetekben előnyt jelenteni, (házba befújás) de ha csak abból indulok ki, hogy a ventirács mennyi zajt képes generálni, lehet, hogy a polcon végezné az AP.
A teszteket meg hiába nézem, lásd feljebb, a zaj szubjektív/környezetfüggő, stb...
Szerintem rápróbálok erre is, ha mégse jönne be az AP, akkor ne kelljen újra rendelnem.
Az meg hogy mennyibe kerül?
Nézd, amennyi pénzt beleöltem már ebbe a hobbiba( főleg, hogy van egy light ventifétisem, halomban állnak itthon ),az,hogy egy venti 4,6K vagy 7,1K,nem hinném, hogy sokat számít. Tervezek egy kis upgrade-et radiátor terén, ízlelgetem a rendelést, még mellécsaptam pár csatit,ezt-azt, ó, ez is de jó lenne... és hopp, más ennyit komplett gépre nem költ (direkt nem mondok összeget), és még nem is kétkörösítettem.
De nyilván, ez a te költségvetésed,semmi közöm hozzá, szigorúan csak egy vélemény[ Szerkesztve ]
-
Ghoula
senior tag
válasz deadwing #32636 üzenetére
Részben @32638 Baltoafarkas-nak is.
Mivel nálam szívó módban lesz,ezért a turbulenciában nem lesz érintett,viszont mivel a fújás irányított, így célirányosabban kerül a felmelegedett levegő a ház végébe, ahol távozni tud/annál messzebb kerül a radiátortól, és nem szívja vissza.
Szerintem egyszerű rá a magyarázat.
Azért kell turbulencia, mert ha egyenes vonalon megy át a levegő a lamellák között, akkor csak a csatornák szélén lévő molekulák veszik fel a hőt a lamelláktól, és ami a közepén megy át, az effektív munkát nem fog végezni,csak átfújod, míg ha van turbulencia, a lehető legtöbb molekula tud érintkezni a lamellával, és hőt tud elvonni onnan. -
Ghoula
senior tag
válasz proci985 #33151 üzenetére
Proci, biztos,hogy rendesen átrágtad magad ezen?
Az Evolv ATX-et miért vetetted el? Én arra mennék rá, B verzióval, hátra a 60as radi,felülre a HWLabs, max az elsőt cserélném ki egy 240 vagy 280-asra.
Vagy ha marad a ház,akkor Phobya külső radi, mert ha az esztétika is számít, akkor a kívülről felapplikált radiátorok szerintem nem ütik meg a mércét.Nem kellett volna olvasnom a topikot, beindult a zizgés nálam is. Sokat agyaltam, kétkörösítsek,vagy ne, de végül marad az egy kör, 2 pumpa plusz zaj és helyem sincs sok az matx-ben. Csak beletuszkolok még annyi radit,amit elbír a ház.
EK-CoolStream WE 180 megy felülre, sajnos a dupla önmagában sem fér el,kb 10mm miatt , illetve elől a dupla padlótól plafonig ér, így felső helyem tovább rövidült. (első radi miatt a tervezett 280as sem fér be ismét kb 10mm miatt....)
EK-CoolStream CE 140 meg megy hátra, és mivel single radi van felül,simán be fog férni. Egyedül attól tartok, hogy nem tudom push-ba tenni a ventit, mert süllyesztett a hátsó 14es, 140mm pont, a radi meg 143 mm széles.
Ha nem megy, megy alá a venti, de akkor a méhsejt rácstól búcsúzunk. ( Amúgy is kell a fenti radi matt faragni.) -
Ghoula
senior tag
EK webshop, szokásos minőség, szombaton rendeltem, hétfőn délután már át is adták a futárnak, 10kor már itthon is volt a csomag.
Egy darabig még pihenni fognak, de addig is a radikat átmostam. Minden hibátlan, csatik csillognak, ahogy kell,talán a 14es radi lamellázásába tudnék belekötni, a 18asokon egy fokkal rendezettebben állnak, de ez legyen a legnagyobb bajom.
cuccok
Illetve ha valaki kíváncsi, hogy melyiken milyen sűrű a lamella, a baloldali a CE , a jobb pedig a WE.
lamellák
A képek minőségét ne firtassuk[ Szerkesztve ]
-
Ghoula
senior tag
válasz proci985 #33225 üzenetére
Ennek soha nem lesz már vége... Kicsit olvasgattam és kedvet kaptam én is. Na jó, tervben volt már egy ideje, jó lenne full load-ot 500 körüli venti fordulattal megúszni, és akkor tényleg kuss lesz.
Igen,mint pl a CM V850, amint kicseréltem a ventit, jó is lett,már csak vga cicereg miatta.
[ Szerkesztve ]
-
Ghoula
senior tag
válasz proci985 #33367 üzenetére
Gratula a dobozhoz, sokkal kellemesebb látvány a rendezett belső.
Tudom,mit írtam régebben a kívülre aggatott radikról és az esztétikáról , de ez sehogy nem fér el belülre.
Még ha a ventit alá is teszem a radinak, akkor is annyira el van tolva a hátsó 14es oldalra, hogy plexi és a csavarja miatt nem tudom becsukni az oldallapot.
Szóval aki Evolv-ba szeretne 14es radit hátra, szólok,nem fér be.
egyik kép
másik kép
Inkább elfér rajta, ahogy a fenti képeken is látszik. Tudom, a ventirács elég retró, de talán nem néz ki túl gettón..
(Igen, a zsanér talpának aljából is kellett vágni )
A fenti radi az csisszre fog beférni, még nem döntöttem el push, vagy pull lesz Elég szűk a hely, és szeretném a csövezést a lehető legjobban elfedni szem elől.[ Szerkesztve ]
-
Ghoula
senior tag
Végre eljutottam oda, hogy befaragjam a másik radit és összerakjam a gépet.
Nehéz szülés volt, főleg a csövezés, (10db 90es,8db 45ös adapter).
Kis DCP vígan elviszi ezt, 3 radival,2 blokkal, 7V-on.
Kívülről nagy változás nincs, leszámítva hátul a feketeséget. (Na meg az új matricát alul )Csövezés előtt jól látszik, mennyire koppra fért be a fenti radi, a ventit tartó csavarok hozzáérnek az alaplap éléhez.
A vga-n ki lehet szűrni, hogy backplate alatt van valami. Végig raktam hővezető lappal, hőelvezetésben nem árthat, gondoltam kicsit tompít a cicergésen, ami alóla jött. Minden várakozásomat felülmúlta, ugyanis megszűnt a cicergés, gyanítom valamihez hozzáért a backplate, mert amíg azt nem tettem fel, nem volt hangja. Most megint néma kuss van, és boldogság.És végül a végeredmény, a pcie kábeleket illene harisnyázottra cserélni,mert nagyon gány így,illetve a jobb felső sarokban látszik, hogy mennyire szűkös a hely, 2x2 90es adapterrel tudtam összekötni a front és felső radit.
Tesztelni még nem volt idő, de remélem közel duplázott radival ugyanúgy megleszek 60C alatt, de 500 alatti fordulattal, mindezt (fogjuk rá) full belső radikkal megoldva.Szerintem kimaxoltam az Evolv-ot, ennél több radi már nem fér be
[ Szerkesztve ]
-
Ghoula
senior tag
válasz proci985 #33475 üzenetére
Ez valóban szűkös tud lenni, főleg ha a gyártó által megadott radiátoroknál jóval többet és nagyobbat faragsz bele.
Viszont ez a normál Evolv, ez matx, én az ATX-es Evolv-ot mondtam neked, az ennél sokkal nagyobb.
Jó, annak is ugyanez a hátulja, szóval oda max 12es megy be faragás nélkül,de előre és fentre jóval több lehetőséged van.
Ha azt nézzük, hogy egy matx dobozba mit sikerült beletuszkolni, szerintem nem rossz.
Azért majd később lehet kipróbálom,hogy a cpu-t leválasztom külön körre
(Gene IV vrm blokk jó lenne ha rámenne az alaplapra, de a lyukakat pont annyival variálták, hogy ne lehessen )Brumi: Köszönöm, igen ez sima Evolv. Tied is nagyon pofás lett
[ Szerkesztve ]
-
Ghoula
senior tag
válasz proci985 #33549 üzenetére
Na jó,azt hiszem előrébb kell hozni ezt a 2 körös projektet,mert így azon kívül, hogy növeltem a víztömeget, és így a tehetetlenségét a rendszernek, nagy előrelépést nem tapasztalok
Gyanítom a nagy radin keresztül beáramló meleg levegő sokat már nem tud elvonni a többi radiról a kicsi delta miatt, így kb adtam a sz**nak egy pofont.
Ha azonban a cpu-t kötném az elsőre, az sokat nem melegít rajta, a gpu pedig jobban felfűti a felső/hátsó radit, így azokon direktben ki tudnám vezetni a termelt hőt a házból,maradna delta is a hőáramhoz.
És akkor én is ebben a dilemmában leszek, ok, még egy pumpa,de hova?Apropó, a 290 topik mottójára: ( bár ez nem 10 perces smoke teszt,hanem 3 órán keresztül futott.)
heaven, 900p window, full, 8xmsaa, normal tess
Amit ki szerettem volna hozni ebből, nem azt, hogy milyen szép magas hőmérsékleteket tud (~25C amb), hanem a vrm hőmérséklet javulását.
Arctic 1mm-es pad, és a backplate alatt fullon pad-ozva, +/-2 fokon belül van a vrm, ami a régihez képest ahol +100al gpu+10-15 simán megvolt, nem rossz. És árban, beszerezhetőségben jobb mint a fujipoly, teljesítményben sincs lemaradva annyival szerintem. Ha valaki újrapadozásra adná a fejét, akkor nem jár vele rosszul. ( Neten olvasni róla hideget-meleget egyaránt) -
Ghoula
senior tag
válasz janos666 #33553 üzenetére
290-nél, nagyon is sokat, csökken a szivárgás, fogyasztás, lásd Proci esete... (nyilván nem lineáris...)
A VRM ic-knél a max áramokat nem 100fokra adják meg, hanem 25fokon tud annyit, még ha nem is megy tönkre, ha melegebb, ártani nem ártok vele, ha lehűtöm. 1K ft-os gappad nem hinném, akkora érvágás lenne, hogy nem érné meg.
De a lényeg és a cél nem is feltétlen a hőmérséklet minimalizálása,hanem a zaj csökkentése, a venti fordulat alacsonyan tartásával és pl a lap,memória, egyéb alkatrészek tehermentesítése a gpu hőtermelésétől. -
Ghoula
senior tag
válasz proci985 #33557 üzenetére
Tudom, jó ez, csak ezt tudtam a dupla 180assal önmagában is.
Szerintem maradok a dcp-nél, a középlemezre gondoltam tenni a gpu mellé/elé.
14es radi elé nem tudom beszerelni, mert a felső radi útban lesz.
De ez még messze nem végleges, mert D5 is birizgálja a fantáziámat.
Viszont az előlap is sokat lefog, de van rá egy ötletem, bár kicsit hajazna a régi dell xps gépekre#33556 janos666:
Érzés hogy "jobb" lett? 15 fok minusz nem csak egy érzés, hanem mérhető javulás.
Csak ajánlottam egy alternatívát a vrm-re, überdrága fujipoly helyett...Ha figyelmesen elolvastad volna, amit írtam, a kétkörösítés nem a gpu és főleg nem a vrm hőmérséklet csökkentésére irányulna, hanem arra, hogy a gpu hőjét ne fújjam be a házba, és ezzel:
- ne terheljem feleslegesen a többi alaktrészt
- a meleg levegővel fújatott felső és hátsó radiátorok hatásfoka emiatt nagyon alacsonyÉs mint írtam a cél nem a fogyasztás csökkentése, nem szeretnék plusz órajeleket kicsikarni a csökkentett hőmérséklettel, hanem ha a fentieken javítok, csökkenthetem a zajt.
Ha meg arról szeretnél beszélgetni, hogy mi éri meg, és mi nem, az épített vízhűtések topik, ahol egyes hűtések meghaladják egy teljes gép árát...., hát.... nem ezeket a robotokat keresed...
-
Ghoula
senior tag
válasz DigitXT #33755 üzenetére
DigitXT és Proci, Phanteks ventikkel kapcsolatban vegyesek a tapasztalataim. Amit a házhoz kaptam, 3pines PH-F140SP venti teljesen jó, be is került a tápba, mert más ventijeim nem indultak el olyan alacsony fesszel, amit táp ad. (CM V850), és nagyon halk, érzésre sok levegőt mozgat.
Ellenben amit a hátsó radira raktam, PH-F140MP,azzal nem vagyok feltétlen elégedett.
Hasonló fordulaton nem érzem benne azt az erőt mint a másikban( tök ugyanaz,csak ez pwm-es), és hajlamos kattogásra, de lehet a másik is ilyen lenne, ha nem vízszintesen lenne a tápban. Ezen könnyen lehet segíteni, ha a forgórészt kicsit megmozgatod tengelyirányban, de egy ilyen drága, prémium ventinél ez gáz.
Ennél sokkal jobbnak tartom a GF140-es DeepCool ventit, de sajnos nem radiátorra való.
Csináltam belőle és egy régi 140esből egy távtartós kombinációt, elég gettó, de következő karbantartásnál át fogom szerelni arra. Sajnos jelen esetben nem olyan egyszerű, mert a 45fokos csatik belelógnak a ventikeretbe(phanteksnél ez nem gond, az alakja miatt)@33782 fuvi
Nekem 180as EK van a gépben, egy dupla és egy szimpla is. Én nagyon elégedett vagyok velük,
főleg, hogy ( és ez részben erre is válasz: 33785 DigitXT) 35 mm vastag csak, de maga a core jó van 20mm.
Ehhez képest nekem a tuningolt 290X/4790K kombót elvitte egy dupla.
EK venti, hááát, nem rossz, elég halk, de sajnos a fordulatszám csak 40-100ig vezérelhető, illetve egyik rezonancia miatt eltörte magát. Lehet csak kifogtam egy selejtet, ezért adtam neki még egy esélyt.
Irányított ventikről is diskuráltunk már itt, miért is nem jó bordán/radin. Külsőben, szívóra abban az esetben jó lehet, ha minél messzebb szeretnéd a raditól elfújni a meleget, de ha abból indulsz ki, hogy egy ventirács milyen zajforrás tud lenni, szerintem halk biztos nem lehet az AP. ( értsd az FM181 halkabb szerintem)
Ha nem gond, nem keresném elő a hozzászólásaimat, de itt és a 290X topikban megtalálod.A befelé fújás abban az esetben tuti rossz, ha a másik radit ezzel a meleg levegővel fújatod, lásd az én példám, plusz 2 radi és nem javult emiatt a rendszer, csak lassabban melegszik át.
A radinak jót tesz a kinti friss levegő, ellenben a többi alkatrészt felmelegíted a házban.[ Szerkesztve ]
-
Ghoula
senior tag
Használ valaki haswell/devils-re direktben magra felapplikált blokkot? Lehetőség szerint EK szupermacit. Szörnyűek a hőfokok, és már ~5x raktam újra, 2011-es jetplate-el(az a legvékonyabb), hogy ne legyen domború a blokk alja, de full f0s. Hétvégén ha odajutok, még megpróbálok egy negyed fordulatot lazítani a csavarokon, hátha egyenesedik a talp,de attól tartok ebből IHS vagy blokk csere lesz.
A 3X annyit fűtő gpu 20 fokkal alacsonyabb hőmérsékleten megy, de még a nagyobb chip méret sem indokolja szerintem ezt a különbséget.
290X 1,4V/1200-on 55 fok, cpu 1,25V/4.6-on, ha megküldöm, akkor x264 encode ~70, avx2 linx alatt 80+ is simán.
Áramlás nem számít, 5,7,12V-on ugyanaz...
Paszta most éppen CLU(CLP volt), első tippre arra gondoltam zsíros volt a felület és emiatt nem jó a hőátadás, de most tuti nem ez a helyzet.
Ha valakinek van tapasztalata hasonlókban, ne tartsa vissza. -
Ghoula
senior tag
válasz BandiT85 #38989 üzenetére
Természetesen
foglalat(szép is lenne ) lefogató nincs fent. Nem is a hőelosztás miatt,hanem azért,mert a blokk alja domború, az IHS pedig belül sík, teteje pedig homorú. Kérdés az enyém domborúbb a kelleténél,vagy általánosan emiatt sz@r direktben az EK.Most nézem neked Supreme HF van, lehet azzal nincsenek ilyen gondok.
[ Szerkesztve ]
-
Ghoula
senior tag
válasz djadji #39267 üzenetére
Még Socket A időkben,amikor még Ordasi féle blokk sem feltétlen volt. P3 bordából építettem ragasztott plexis blokkot, és abban toltam a 0 fokos vizet, régi szép idők
Röviden: ne csináld.
Hosszabban: Ne csináld, mert elázatatod a géped, és időben, energiában, alkatrészben amennyit ráfordítasz, abból használtban kijön 2 blokk is. -
Ghoula
senior tag
válasz djadji #39270 üzenetére
Nem, nem jött be, sem teljesítményben, sem tartósságban nem ütötte meg azt a szintet. Tesztre jó volt, és ennyi. Még ha lenne is értelme azt a gpu-t vizezni, vannak univerzális gpu blokkok, inkább keress egy olyat.
Ha mindenáron barkácsolhatnékod van, hajrá, de sokat ne várj tőle. -
Ghoula
senior tag
válasz proci985 #39386 üzenetére
Ha a GPU hőmérsékletet sokallod, javaslom CLU-val kend meg őket, ég és föld ekkora hőtermelésnél a különbség. A másik, amit mondtam már, pont ezzel szívtam annó a GTS-el, a q6600-at magában nem tudtam elhűteni vele, csak ha full izomból mentek rajta a ventik.
2500K+5870, na itt feladtam a GTS-el, pedig még csak asztalon volt a gép, 2x100rpm ventivel nem tudtam lefujatni. Cseréltem 240-es régi típusú EK-ra, 45mm, alacsonyabb FPI és máris, lassabb ventivel és alacsonyabb zajjal elvitte. (Azért nem 280 egyből,mert akkor még nem akartam szétvágni az új házat, hehe én naív... )
Azért még így is alul volt méretezve, de cseréltem 280-as EK-ra (kis faragás ) és már ott is voltam, bár ott meg a normális 14es venti megtalálása volt szívás, ami fejjel lefele, lógó rotorral nem kerreg.Szépek a GTS radik, sugárzik belőlük a minőség, de ahhoz mocskos nagy légmozgás kell, hogy le tudd szellőztetni. GTX-be bele se merek gondolni. Én a helyedben eladnám a kicsi radikat és a gts-t, és mehetne lentre egy CE 280, b terv, minden radi elad, és ezen kívül fentre egy XE 360 ( ahogy nézem ha eléggé el van offszetelve a laptól, akkor beférhet).
Phobya 400 hova férne be a házba faragás nélkül? Én is nézegettem annó azt, de nem férne be a házba, max az elejére tudnám felfogatni, ~akkora mint az evolv eleje.
[ Szerkesztve ]
-
Ghoula
senior tag
válasz proci985 #39399 üzenetére
2 napot megér, hogy utána nem kell ezzel foglalkoznod,nem? CLU nem szárad ki mint pl az MX4, ami nagyon jó paszta de a tapasztalatom az,hogy direktben chipre egy idő után elhasználódik, félévente kenegetheted.
CLU applikálás macerásabb, smd-ket jobb ha szigeteled, de nekem már egy éve biztos nem kellett a gpu-hoz nyúlnom.Pushpull-t még meg lehet próbálni GTS-el, de sok reményt én nem fűznék hozzá.
Nem olvastam utána, hogy milyen radi fér be a házba, csak úgy láttam van még ott hely a radi és a lap között.
De ha a 360ast nem is cseréled GTS helyett rápróbálhatsz egy másikra, akár a meglévő kettő kicsire, bár azt becsövezni...Gugliztam pár képet, és most hogy nézem ezt a dobozt, felülre ha nem is a 400as phobya, de egy dupla 18as bemehet, EK-ból sajna nincs vastagabb verzió,de phobya-ból rémlik. Mondjuk az hogy venti befér a 20-as radiból nem biztos, sőt. De azzal se vagy feltétlen előrébb, mert a 360ast hova rakod?
Házválasztással én is bajban szoktam lenni, mindig megfogadom,hogy ez most nem találkozik a dremel-el, de aztán valahogy mégis Gyári radiátor kialakításra még egy olyan házat nem találtam, ahol ha a prototípusba gyakorlatban is belepróbálták volna a radikat, akkor kis változtatásokkal de maximalizálni lehetne a radiátor méreteket.
PL Evolv, előre 280as fér be gyárilag. Fizikailag dupla 18as befér,csak középső padlót kell kivágni, meg előlapon a süllesztést a ventiknek, ami lehetne kivehető is. A kapcsoló és usb panelek csavarjai túllógnak, rövidebb csavarral bent is a radiátor.
Fentre koppra befér a sima 18as, csak az alaplap feletti gumibaszokat kell kivenni, meg 4 lyukat fúrni a csavaroknak. Nem lett volna túl nagy meló gyárilag...
Hátra 14es venti megy be, de radiátorból már nem teszel oda 14est. 1-2mm-el szélesebb a radi mint a venti és ez épp elég, mert a hátlap irányába süllyesztett, de ha be is tennéd, a plexi csavarja miatt nem tudod a ház oldalát becsukni. Ez sem egy nagy meló tervezőasztalon megoldani szerintem.
Pont az ilyen 2mm-ektől szoktam agyvérzést kapni -
Ghoula
senior tag
válasz proci985 #39405 üzenetére
Lehet félreérthetően fogalmaztam, nem találtam a tiedről és a beépített radiról képet, csak néztem képeket a házról és szemre beférhet
Ha a gyárilag beépthető radikat nézzük akkor hamar elfogynak az opciók, külső radi meg jó volt, hideg volt, kuss volt, de nem elég mobilis. Amúgy meg gondoltad volna,hogy az matx Evolv-ba gyakorlatilag 3x180 és 1x140-es beleférhet? (Igaz, itt van egy kis ferdítés, mert a 140-es nem egészen beépítve van, de fogjuk rá )
De nyilván, ebbe nem mindenki megy bele, hogy faragjon. Ha faragást is belevesszük, szerintem a nagy phobya-t is be lehetne tuszkolni fentre a tiedbe.A trifire elég bátor dolog, vagy talán fázol és villanykályhát építesz?
Amúgy én akkor már lehet inkább 1080-ra lőnék a helyedben vagy abból kettő, ha ennyire kell a performancia.[ Szerkesztve ]
-
Ghoula
senior tag
válasz proci985 #39425 üzenetére
Gyanús, de nem lehetetlen hogy valaki csak lusta volt feltenni.
Minden esetre puding próbája az evés, venni kell és tuszkolni befeleLehet hogy olcsó, de hatásfokra még sz@rabb lenne, az már tényleg csak fűteni jó. Na és igen, ahol megy...
Köszi, bár ezt már nem adom le gariban az tuti
Nincs mese, custom ház kell. Egyszer láttam bit-tech-en egy elég zsír modot, phobya 400 volt silverstone ház mellé befaragva. Közben megtaláltam.@39430 Razi
Miért ne, de úgy látom már leírták többen is, nyugodtan mehet gpu-ra is. Ami az MX4-et illeti, jó ideje azt használtam, de főleg laposokban 3-4 havonta kenegethettem újra. CLU-val ilyen gond nincs, az összes gép ahol tudtam,azt használok ( pl htpc-hez nem találtam réz hűtőt).
Na,azóta nem kell kenegetni.Havernak kb 2 hete volt, ref 5850, feszemelt biosból, régi fisifosi ház, zéró szellőzés, íróasztalban.
Egyedi venti profillal 80 fokra felment, és nem volt túl komfortos a hangja. Kapott egy kis clu kezelést, ~65 fok és atom halk lett( önmagához képest természetesen).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Kompakt vízhűtések topikja erre!
● Olvasd el a Téma összefoglalót!
● Privát üzenetben szakmai kérdéssel ne zavarjátok a tagokat!
● A topik csak épített vizes rendszerekkel foglalkozik!
● A topik kiemelt témájú!
● Vízhűtés offtopik
- Hibátlan - ASUS ROG Ryuo 240 240mm OLED kijelzős vízhűtés
- Eladó EKWB Quantum Vector RX6800/6900 DRGB Nickel-Acetal GPU vizhűtő blokk
- Lian Li GALAHAD II 360 Trinity Performance Radiátor - ELADÓ! 9.990.-
- Processzor vizhűtés Cooler Master
- ASUS ROG Ryujin II 240 (90RC00A0-M0UAY0) - ÚJ, BONTATLAN, SZÁMLÁS, GARANCIÁLIS!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest