Új hozzászólás Aktív témák
-
gerisz23
őstag
Nem azt írtad hogy kitakarították nemrég?
Ha a termofej állításával változik a hang akkor lehet hogy vízköves ,vagy valahol dugulás van a kazánban,útban van a vízáramnak valami.Nem vagyok kazán szerelő csak tippelek...Melegvíznél szerintem nem dolgozik a szvattyú,az csak a fűtő vizet keringeti,de ezt könnyen lel lehet ellenőrizni. -
Alice90
aktív tag
válasz
gerisz23 #697 üzenetére
Ami még érdekes,hogy ha elérte a megfelelő hőfokot és kialszik a láng még akkor is hallani pár másodpercig.
De hiába hajolok oda a grundfos szivattyúhoz nem érzem erősebbnek a hangot.
----------------
Olyan mintha a kazán leghátulján jönne ilyen hang.
Szerintetek ha a kazán vízköves adhat ilyen hangot?
-
Alice90
aktív tag
válasz
gerisz23 #697 üzenetére
Képzeld hívtam másik szerelőt és azt mondta szívesen kijön és levesz 15 ezer forinttal de nem fogja tudni megmondani mi a hiba.
Ez hihetetlen megfogtam mindent csőt csavart nem áll el a hang.
Az érdekes az ha a radiátor tekerőjét változtatom akkor van mikor gyengül a hang van mikor erősödik.
Lehetséges,hogy a szivattyú? De ha a szivattyú akkor melegvíz engedésénél is csinálná elvileg és ott semmi hangja nincs.
-
Alice90
aktív tag
Sziasztok,
Hátha valaki tud segíteni. Van egy FÉG KOMFORT 24 kazán ami fűtés közben ilyen fémes hangot ad.
Ezt kizárólag akkor csinálja amikor fűt és (50 fok felett)
Melegvíznél semmi hang. Kijött a szerelő szétszedte a kazánt és megse tudta mondani hol jön ez a hang.
Feltöltöttem egy videót a hanggal kapcsolatban. Esetleg tud valaki segíteni?
-
Illetve meg kellene nézni a bekötését. Eddig leállt? Sok esetben úgy csinálják meg ezeket, hogy fix tápra kötik, aztán had menjen. Esetemben pl. közölte a ház előző tulaja, hogy az a menet a padlófűtés keringetője kapcsán, hogy ott az a villásdugó, szeptemberben bedugom, áprilisban kihúzom. Elég gyorsan megoldottam, hogy ne így legyen
-
gerisz23
őstag
válasz
Intel fan11 #688 üzenetére
Katasztrófavédelemnek a kéményt átvenni,vagy a régit felülvizsgáltatni.Kelleni fog egy villanyszerelő aki az érintésvédelmi mérést,jegyzőkönyvet megcsinálja-kell Fi relé,eph ha régi kazánnak nem volt.
-
gery2123
őstag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy a fűtési rendszerünkben található grundfos ups 25-60 keringető szivattyú folyamatosan megy... Hiába kapcsol le a gázkazán, az megy tovább. Találkozott már valaki ilyennel:?
Padlófűtés, radiátor és meleg víz tároló van a rendszeren.
Előre is köszönöm! -
Intel fan11
őstag
válasz
Intel fan11 #685 üzenetére
Erre tud vki vmit?
-
Rotyi
aktív tag
válasz
Intel fan11 #686 üzenetére
Ezt találtam:
[link] -
Intel fan11
őstag
qudriga t2 23 mi kombi kéményes gázkazánhoz tud vki linkelni műszaki adatlapot? gugliba nem találtam.
-
Intel fan11
őstag
Üdv. Olyan kérdésem lenne hogy egyszerűsített kazancseret szeretnék. Azonkívül H a beszerelés bejelenti a szolgáltató felé a cserét szólni kell még vkinek? A régi kazán bélelt keménynek van kötve a ház tetőt a keménynek látszik az a badog korona vagy mi! Illetve ez az egyszerűsített kazancsere milyen költséggel jár pluszba?
-
Matada2.3
veterán
Sziasztok van két Fég GF26 paraptes konvektor és az egyik fűtés közben fura hangot ad ki.
Kinyílik a mágneses relé és olyan mintha túl engedné a gázt, mert ilyen beomlés szerű hangok jönnek ki. Fűteni fűt, baj eddig nem volt még, viszont ikyenkor a parapseten is dupla meleg jön ki. Gázszag nincs.
Szerintetek mi lehet a baj? Tapasztalt már más hasonlót?
Előre is köszi!
-
gerisz23
őstag
válasz
Intel fan11 #681 üzenetére
Az nem műszaki ellenőr volt,ők megnéztek volna mindent.
-
válasz
Intel fan11 #679 üzenetére
A gázművektől bármikor kijöhetnek, hozzám is jöttek a tulajdonosváltás után 2 hónapon belül ellenőrizni illetve felülvizsgálni. Amúgy nem akartak bent körülnézni. De rákérdeztem, és azt mondta, hogy attól függ, hogy a műszak mit ír a munkalapra, ha úgy van, akkor be is kellene jönnie, ez esetben nem kellett. Azért egy kávéra csak bejött...
Persze lehet vele játszadozni, hogy nem engeded be, meg hasonlók, ideig óráig. Az meg hogy mit mondasz, egy dolog. A szerződés gyértelműen rendelkezik róla, hogy 30 napod van a múltban levő dolgokat (illegális vételezés, illegálisan felszerelt kazán stb..) jelezni/kezelni, utána nem hivatkozhatsz rá, hogy azt nem te csináltad, így hát nem ér a neved. És ugye ezt te aláírtad. Tudod, a rendőrrel is lehet vitatkozni, csak hát...
Amúgy ne érts félre, nem ijesztgetni akarlak, lehet hogy tök sima ügy lesz, és soha nem derül ki, illetve soha nem lesz belőle bajod. Én csupán csak azt a tévhitet szeretném eloszlatni, hogy márpedig elég mindenféle történetet előadni az előző tulajjal, "nem ér a nevem" alapon HA és amikor ellenőriznek, és akkor majd BIZTOS minden rendben lesz.
-
Intel fan11
őstag
De abban a mondatban, hogy én ezt így vettem. Nincs tudomásom semmiről! illetve a mostani kazánról sincs semmi papírom, hogy ki mikor mennyiért szerelte fel és, hogy hivatalos-e! Igazából régi házunknál is csak úgy fel lett rakva egy gázos tárolós bojler a régi átfolyós vízmelegítő melett. Volt kinn éves vizsgálaton kéményes és nem kérdezett semmit. Megnézte a kéményt rendben volt és már ment is. Más ki jönne ki bármiért is?
-
válasz
Intel fan11 #676 üzenetére
Ez a "nem vonhatnak felelősségre" szerintem egy urban legend. Én is nemrég (nincs 1 éve) vettem egy házat, a gázművekkel kötött szerződést elolvastam, amikor éppen volt 2 szabad órám a vízművek ügyfélszolgálatán
Szóval ez a szerződés feketén-fehéren tartalmazza, hogy összesen 30 naptári nap türelmi idő van a tulajdonosváltás napjától számítva, ami alatt ha bármilyen szabályszegést tapasztalsz amit az előző tulaj követett el ÉS BEJELENTED, akkor nem lesz csak a te felelősséged. Utána gyakorlatilag game over, akkor is a te sarad lesz, ha nyilvánvaló a dolog, csak a 30 nap számít.
Persze az elmélet és a gyakorlat egy dolog, de érdemes megnézni a szerződést, mert az egyetlen dolog amiben biztos lehetsz az az, ami abban le van írva. Minden más csak lutri, és szerencse kérdése.
-
Rotyi
aktív tag
válasz
Intel fan11 #676 üzenetére
A kéményes elnevezést a gravitációs kéménybe kötött készülékekre használják. A kondenzációsnak is el kell vezetni az égéstermékét, de azt kisebb keresztmetszetű, általában koaxális csővel oldják meg ami olyan mint a turbós kazánoké, csak a kondenzációsé sok esetben műanyag. Alapvetően minden tüzelőberendezés füstgázát a tetőhéjazat fölé kell vezetni, az ettől eltérő megoldások (pl. oldalfali) nagyon le vannak korlátozva.
-
Intel fan11
őstag
válasz
Misi1980 #674 üzenetére
Üdv!
[link]Ezt a kazánt néztük ki a gázszerelőmmel.
illetve
ez a termosztát jó hozzá?
[link]Azt mondta a gázos mivel most vettük a házat, ha ellenőrzés van azt kell mondani így vettük a házat. Így nem vonhatnak felelősségre.
Ugyanilyen kazán van kondenzációsba is. Nem sokkal drágább, Ahhoz minek kell megfelelni hogy felrakhassam. Illetve néztem az nem kéményes. hova meyg az égéstermék?
-
Rotyi
aktív tag
válasz
Intel fan11 #672 üzenetére
Ki tudja azt meddig engedik.
Alapvetően ha egy ugyanolyan kazánt raksz/rakatsz fel mint amilyen volt, abból szerintem nagy baj nem lehet. Ami miatt ezeknek egyeznie kell a gázterven lévővel az a gázfogyasztás mértéke és a füstgáz elvezetése szempontjából lényeges. -
Misi1980
senior tag
válasz
Intel fan11 #670 üzenetére
Nekem is úgy volt hogy vettem egy 80-ban épült házat amiben bent vokt a gáz és a gázkazánnal vokt fűtve. Elég régi szerelés volt a házban. A Tatabányai Égáz megszünt és régi papíralapon bejegyzett gázrendszernek az anyaga átkerült Győrbe. Ezt a nem kis papírhalmazt biztos hogy nem fogja senki átnyálazni és számítógépre vinni. Így amikor én kondis kazánt tettem fel akkor a helyi gázos olyan régi kazánt írt be amivel egyszerűsített készülékcserével le tudta papírozni. Nem kellett se új gázterv és nem is vitték el a gázórát.
-
Intel fan11
őstag
válasz
gerisz23 #671 üzenetére
Mivel most költöztünk elég sok költség volt. Nincs új kazánra keret. vmit meg csinálni kell, mert a jelenlegi kazán nem 1 életbiztosítás. Használt kazánra amúgy sincs gari. Ezért gondoltam használtam venni másik ugyanilyet. Ha még pár évig elszolgál jó lenne, aztán, majd cseréltetünk ezzel az egyszerűsített kazán cserével újra.
-
gerisz23
őstag
válasz
Intel fan11 #670 üzenetére
A gázműnél a terveken jegyzik milyen kazán lett felszerelve.Ha nagyon kötöd az ebet vegyél ugyanolyat amilyen van,de akkor se garanciád semmid nem lesz róla.Lehet hogy 2-3 év alatt kuka lesz az egész.
-
Intel fan11
őstag
De ha full ugyanolyan kazánt felrakatok ki mondja meg, hogy nem az volt fenn eredetileg? Mondhatom azt is, hogy szerviz alatt minden alkatrész cserélve volt
Amúgy is most vettük a házat semmilyen papírt nem kaptam ami igazolja, hogy ezzel a kazánnal lett eredetileg felszerelve. Ergo ha vennék 1 másik kazánt felrakatom. mondhatom, hogy én így vettem át a házat.
-
válasz
Intel fan11 #668 üzenetére
Én ugyanezt szerettem volna, de hálisten végül nem volt rá szükség (ugyanakkor donornak biztosan fogok venni egyet amit jön szembe jó áron). Én akkor józan paraszti ésszel arra jutottam, hogy nyilván ez megoldható, hiszen nem igazán van definíció arra, hogy mitől komplett egy kazán. Ha veszel egy ugyanolyat donornak, és mondjuk 10 év alatt minden alkatrészét "javítás" címszóval kicserélteted, akkor ugyanott vagy, csak a komplett cserét papíron nem teheted meg, a "javítást" meg igen.
Szóval kicsit szürkezóna ez, de nyilván bajod nem igen lehet belőle (ki, és hogy bizonyítja be?) Nekem amúgy a fűtésszerelőm vállalta volna, de végül találtunk megfelelő alkatrészeket, és tudta javítani a meglevő kazánt jó áron.
-
gerisz23
őstag
válasz
Intel fan11 #664 üzenetére
Ahogy Misi is írta le kell hivatalosan papírosozni is.Ha feketén rakatod fel,és kiderül (kifog) akkor leveszik a gázórát,megbüntetnek,ha vissza akarod köttetni meg újra kell terveztetni.
-
Misi1980
senior tag
válasz
Intel fan11 #664 üzenetére
Ha ügyessen lepapírozza a helyi gázos akkor letudod cserélni egyszerűsített készülékcserével. Ha feketén cseréled ki a kazánt akkor hivatalossan nem fogják beüzemelni és nem is lesz garancia a kazánra. Ha kapsz valamiért egy ellenőrzést akkor jól megbüntetnek.
-
Intel fan11
őstag
Üdv! Írtam én már a kazános problémámmal. Kaptam is válaszokat, de még mindig nem teljesen világos mit is kellene tennem. mi a helyes döntés. Összegezném újra a helyzetem. Nem rég költöztünk új házba, ahol egy quadriga t2 23 mi típusu kéményes kombi gázkazán van. Működik, de át van szakadva a hőcserélője és jelenleg a hálózati víz nyomása tartja fenn a fűtési rendszert. Drága hozzá a hőcserlő, ezt biztosan nem akarom felújítani. 10 éves kazán elvileg még sosem látta szervizes. Félek is tőle. Egyik lehetőség veszek ugyanilyen típusu kazánt jófogáson használtan és helyi gázossal felrakatom, de ez is zsákbamacska, meg hát nem mai kazánok ezek. Vagy veszek másik hasonló teljesítményű kazánt.
pl 1 ilyet.
[link]
Egyszerűsített cserével én ezt felrakathatom a régi kazán helyett? Vagy mi van, akkor ha fogom magam és a helyi gázossal csak úgy felrakatom?
Egyébként néztem Aristonba is van ilyen, hogy t2 23 mi meg olyan hogy t2 23 mffi. Mi a különbség az mi és mffi között?
Nem tudom mi a jó döntés, de vmit tennem kell, ami a legköltség hatékonyabb! Tud vki segíteni nekem? -
jansky1
senior tag
Sziasztok!
Kis tanácsot kérnék, hátha valaki rájön mi történik, mert én nem.
Ügy előzménye: (#473) (#478) (#480) A javasolt átmosást megcsináltuk, nem változott semmi. Nem volt leiszaposodva. A tavalyi szezont így végig is csináltuk, ezeken a körökön nem ment a fűtés.
Idei szezont elkezdve maradt a tavalyi állapot, egészen tegnapelőtt estig, mikor arra értünk haza, hogy a 2 beteg kör elindult, meleg volt a padló ezekben a helységekben. A kazánon vettem észre, hogy a nyomás 1,1 barról 1,5-re felment
Tegnap estére visszaállt. Se fűtés, nyomás 1,1.
Ötlete van valakinek, hogy mi történik? -
gerisz23
őstag
válasz
Intel fan11 #660 üzenetére
A beszerelhető kazánok köréről szóló EU-s jogszabály 2015-ben született meg (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=CELEX:32013R0813 ), aminek megfelelően 2016. július elsejével a magyar jogszabályt is szigorították.
A kondenzációs kazán rendelet életbe lépésétől csak olyan gázkazán beépítése engedélyezhető, aminek a szezonális hatásfoka minimum 86 százalék. Vagyis a jogszabály egyenesen nem köti ki a beépíthető kazánok típusát, mégis leszabályozza, mivel ennek a kitételnek igen kevés kazán tud megfelelni. Ezzel a beépíthető gázkazánok köre lényegében a kondenzációs kazánra szűkült. Ezek nagy előnye a korábbi típusokkal szemben, hogy hatékonyak, korszerűek és nem utolsó sorban biztonságosak. A régi gázkazán cseréje ezzel bár a felhasználók számára bonyolultabbá vált, de hosszú távon sokkal biztonságosabb és egészségesebb fűtést eredményez. -
gerisz23
őstag
válasz
sarkanyolo2 #659 üzenetére
Csak finoman,ha más lehetőség nincs.A másik oldalán nincs semmilyen csavar radiátornak?Ha van azt lenne szerencsésebb.
-
Intel fan11
őstag
Üdv. Meglévő kombi gázkazánt kellene cserélni quadriga t2 23 mi típusu kombi gázkazán van kéményes. Ezt mire tudom szabad cserélni, ami jó is?
-
gerisz23
őstag
válasz
sarkanyolo2 #657 üzenetére
A radiátor felső csatlakozási pontján,picit megnyitva a csavart míg levegőt hallasz kijönni,víz is jöhet! Az automata légtel nítőn is tudsz nyitni ha kevés a gyári beállítás-rendszerfeltöltésnél is ki kellett nyitnom.
-
sarkanyolo2
őstag
Sziasztok!
Radal radiátoraink vannak a panelban, elszórva kivezetett automata légtelenítővel. (4db)
Sajnos sípol a radiátor, estenként a cső. Nincs a hagyományos neten videókban látható légtelenítő kulccsal kinyitható "szelep". Mit gondoltok, hogy lehetne légteleníteni a rendszert?
-
-
válasz
Graphics #654 üzenetére
Visszaolvasva szerintem félreértettél, a lényeg persze az, hogy jöjjön a szerelő, de azért leírom újra, érthetőbben: van a kazánon belül egy váltószelep, ezt általában egy motor mozgatja. Ennek a szelepnek a kapcsolgatás dönti el, hogy az éppen melegített víz a fűtési körbe menjen e, vagy a HMV körbe. Gyakori hibajelenség, hogy a szelep letapad nyáron (vagy beszarik a motorja, stb...), hiszen sok hónapig HMV állásban van, a fűtés áll. Őszi indításkor hiba esetén az történik, hogy a kazán kiadja a szelepnek a parancsot, hogy kapcsolj át a fűtéskörre, ami persze a szelep/motor hibája miatt nem történik meg, így továbbra is a HMV kört fűti, ami persze gyorsan eléri a visszatérő hőfokot, és a kazán kikapcsol. Ezért írtam, hogy nézd meg a HMV előremenő csövét amikor a kazán azt állítja hogy fűtés módban dolgozik, ugyanis ha az a cső melegszik intenzíven, akkor ez LEHET a baj.
-
Na hát eltelt 1 nap de semmi,jéghideg a padló...
Holnapra keresünk valami szakit, aki megnézi
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- OLCSÓBB!!! Dell Latitude 7420 és 7420 All-In-One i7-1185G7, Intel Iris Xe Graphics, 16GB, 256GB-2TB
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
- Mini PC, tiny PC HP ProDesk 600 G2 i5-6500T, Fujitsu Esprimo i5-7500T
- Samsung Galaxy S23 Ultra 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest