Hirdetés
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- gerner1
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
Új hozzászólás Aktív témák
-
Norby86
őstag
válasz
retesz147 #637 üzenetére
Megmondom őszintén én nem vagyok villanyszerelő, de azt tudom hogy pár éve 4-5 itt a régi fali biztosítékszekrényt ami még a hagyományos régi biztosítékokkal működött, lecserélték önleoldósra. Viszont akkoriban költöztünk ide albérletbe és azt tudom hogy a fürdőbe külön ki lett vezetve réz vezetéken a hálózati áram, mivel a falba elégett az alu vezeték. Mi már többször mondtuk a tulajnak hogy az egész hálózatba ki kellene cserélni aluról réz vezetékre a vezetékeket, de nem történt semmi. Ha a mi lakásunk lenne már megcsináltattam volna.
Amiről szó van az egy asztali PC, vadi új táppal, zavarszűrt szerintem. Plusz a kábel tv hálózatba is beiktattam zavarszűrőt mert azt hittem hogy a TV-re onnan megy rá valami zavar hogy a konnektor meg a kábel tv között pillanatnyi földhurok képződik ami bezavarhatja. De sajnos az sem segített. Szóval tanácstalan vagyok teljesen.
Esetleg tippet tudnál adni hogy hol mit érdemes mérni hogy esetleg beazonosíthassam a hiba forrását?
Többi kérdésedre válaszolva, ezek a régi alu vezetékes konnektorok a panel lakásokba még nem voltak földeltek, itt is csak két vezeték van, nincs föld vezeték kihúzva. De magát a számítógép házat leföldeltem a múltkor a radiátorcsőhöz és ez a problémámon nem segített. -
Exian
addikt
válasz
csemberlen #635 üzenetére
Az óránál 25A-s megszakitó van, én lakáson belül 10-eseket és 16-osokat raktam, utóbbiakat csak a konyha és fürdő nagyobb fogyasztóinak, külön-külön 2.5-ös kábelezéssel. A kábelezés amúgy mindenhol réz, az eredetiek is, amik a falban mennek.
retesz147:
Nem gondolnám, hogy panelben gondolkodtak volna egyáltalán 3 fázison. Nem szokás. Egyszerűen szerintem arról volt szó, hogy nem akartak/tudtak 1db vaskosabb vezetéket vinni, hanem vittek 3db vékonyabbat. De ki tudja.
Itt egy kép az eredeti állapotról a megszakitó táblánál, csak bocs, rosszul emlékeztem, nem 3db megszakitó volt, hanem 4 (azt a 3-ast egynek veszem, az a sütőnek volt, de csak az egyik fázis volt bekötve a sütőnek, sütő cserekor szembesültem vele, a másik kettő szigszallaggal lekötve lógott a fali dobozban).Itt látszik, hogy fentről jön az a bizonyos "3 fázis", ami végül is 1db. Alul meg a nulla sínen jobb oldalt a felső csatin az 1db nulla. Látszik, hogy vaskosabb, mint a lakásban futó nulla vezetők, szerintem olyan vastag, mint 1db fázis. Hogy mekkora? Passz. Tipp így ránézésre?
Ez pedig az új, általam össze rakott tábla, de ez mondjuk mellékes :) persze így nem sok látszik, de most nincs lehetőségem megbontva fotózni.
Kicsit soknak tűnhet, de minden nagyobb fogyasztó kapott külön megszakitót, meg külön kábelezést 2.5-ös kábellel. Meg pl a hűtő olyan helyre került, ahol egyáltalán nem volt konnektor egy szál sem (közlekedő-folyosó), annak is húztam külön vezetéket plusz raktam megszakitót, meg arról megy a hűtő tetején csücsülő router meg a szolgáltató beltérije.
Minden frankón működik, csak most ez a nulla dolog foglalkoztat, hogy elég e így ez a keresztmetszet, vagy kérjek e cserét a szolgáltatótól az órától a megszakítótáblámig?
Amúgy az alábbi konnektort a FI relé rögtön kiszúrta, amikor csatlakoztatva majd bekapcsolva lett rajta valami. Úgy lekapcsolt, mint a szél. Így használta az előző tulaj ~20 évig, neki persze működött FI relé nélkül, de attól még igen meredek
Ez az egyetlen konnektor maradt ki véletlenül az ellenőrzésemkor, mindegyiket át néztem, hát ezt a FI relé szúrta ki... Vajon miért?
nem sok áram folyt a nulla felé...
-
retesz147
addikt
Távolról ezt így nagyon nehéz megmondani.
Méregetni, felülvizsgálni kellene.
Nincs-e meglazult kötés valahol, nullkötés nem laza-e valahol? Ha megfelelő, szabványos volt a kiépítése a hálózatnak, nem lehet gond.A laptopod tápja milyen, zavarszűrt?
Ha nem zavarszűrt (azaz hivatalos gyári, hanem utángyártott), akkor az okozhat gondot.
Az az adott konnektor földelt, jók az érintkezői, nulla, fázis meg van húzva rendesen, elosztótáblába nincs lazulás sehol?Ha nem vagy szakmabeli, nem ajánlom, hogy belenyúlj a konnektorba/elosztóba (hívj szakembert!), de ha mégis, akkor megfelelő feszültségmentesítés után!!!
Amire én tippelek, laptop tápja utángyártott, rossz zavarszűréssel és meg is lehet a probléma.
Nekem a TV-m és a hangprojektorom rosszalkodik, elmegy a hangom kb úgy mint a Te képed mehet el. Nem bírok rájönni, tettem be zavarszűrőket, mindent, de semmi. Szerintem a szolgáltatóval lesz a gond, mert ha laptopról, médialejátszóról nézek filmet, akkor hibátlan, de ha TV adást nézek, akkor rosszalkodik, jah, és csak néha.
-
retesz147
addikt
Zöldfülűként azt mondom én is, mint csemberlen, hogy 1 éren jön a delej.
Ha viszont mindhármon elküldték az 1 fázist, annak nem sok értelmét látom, mivel az óránál a kismegszakító/korlátozó úgyis végzi a dolgát, tehát a 3-on együtt sem folyhat több amper, mintha 1-en folyna.
Ez valószínűleg az, hogy előkészítették 3 fázisnak (mint ahogy egyébként nálam) és a túlvezérelt villanyszerelő bekötötte mindhárom fázist az egy fázisra (értelmetlen).Ergó, ha az óránál a megfelelő kismegszakító a megfelelő keresztmetszethez van méretezve (jelen esetben a nulla keresztmetszetéhez, mivel a 3 fázis együttes vastagsága most nem mérvadó), akkor nincs gond a nulla keresztmetszetével.
Ha az óránál nagyobb a kismegszakító értéke, mint amit jelenleg a nulla vezeték elbír/szabványos, de a 3 fázisvezeték együtt elbír, akkor van a probléma.
Amúgy nagyjából sehogy se jó, mert 1 kismegszakítóba az óránál nem lehet szabványosan 3 vezetéket egyszerre bekötni,hacsak nem szabványos elosztást csináltak, amihez már csak megint 1 fázisvezeték megy (na ez az amit kizártnak tartok).
-
Exian
addikt
válasz
csemberlen #632 üzenetére
Akkor nem működött volna a régi felállásban. Ahogy írtam, a három fazis vezeték egy-egy megszakítóba ment, tehát kellett, hogy legyen bennük áram.
Meg műszer szerint is közösek voltak, egyrészt mindhárom vezetékben meg volt a feszkó, de műszerrel nézve ugyanaz volt mindhárom vezeték (szakadás vizsgálóval nézve, össze sípolt mindhárom vezeték, tehát az óránál össze vannak kötve).
A kérdés nem is erre irányult, hanem, hogy ehhez képest a nulla vezető nem vékony e.
-
Norby86
őstag
Sziasztok!
Nem tudom valaki tudna e segíteni az én problémámon, de gondoltam beírok ide, hátha. A gond a következő: Panel lakásban lakunk, a falban a régi alu vezetékek futnak még mindig és egy évvel ezelőtt jelentkezett olyan probléma hogy ha a fürdőbe lekapcsoltam a villanyt akkor a számítógépre kötött TV, ha számítógép üzemmódba van kapcsolva akkor elment a kép. Ha felkapcsoltam a villanyt a fürdőbe szintén. De ez random jött elő, nem minden le-fel kapcsolás után. Egy idő után meg elégeltem a dolgot és külön elvezettem egy külső konnektorból kivezetett kábellel a villanykapcsolót, így megszűnt a probléma. Viszont alig eltelt pár hónap és már akkor is elment a képe a TV-nek amikor a konyhába a hűtőgép le vagy felkapcsolt (nem régi hűtő, pár éves). Aztán most ott tartunk hogy már arra is elmegy néha a TV képe egy pillanatra ha a másik szobába bedugunk valamit a konektorba. Én valamiféle elektromos zavarra gyanakszom amit a TV összesed, de elég furcsa a helyzet, mert ha TV üzemmódba használom, akkor nem jelentkezik a hiba, csak akkor ha számítógép üzemmódba használom a számítógépet rajta.
Már kipróbáltam mindent, tápcsere, kábel csere, elosztó csere... semmi nem oldotta meg. Még másik konektorba dugva is kipróbáltam de a zavar ugyanúgy előjött.
Szerintetek hol keressem a hiba forrását? Létezhet hogy a számítógép alaplap okozza? -
Exian
addikt
Sziasztok!
Az mennyire normális, ha egy panellakásnál a villanyórától gyárilag úgy van megoldva, hogy a fázis vastagabb, mint a nulla vezetéke?
Pontosabban úgy van, hogy a fázis 3db vezetéken jön (persze ezek nem külön fázisok, az óránál közösítve vannak), a nulla viszont csak 1db vezeték, ami olyan keresztmetszetű, mint az egyik fázis.
Eredeti felállásban mindössze 3db megszakitó volt, melyekbe ment ez a 3 "külön" fázis kábel, nyilván terhelés megosztás miatt. Hozhattak volna 1db bikább kábelt, ehelyett hoztak 3db vékonyabbat.
A 3db megszakitó helyett lett 10db új (kellettek új kisebb körök is), meg FI relé, a 3 fázis kábel meg össze lett fogva.
De ez így nem tetszik nekem, gondolom a nullának is illene ugyanolyan keresztmetszetűnek lennie, mint a fázisnak.
Jól sejtem?
-
hódmaci
senior tag
válasz
Dooonfrigo #624 üzenetére
"két felpattintható műanyag cucc"
Az szerintem nem felpattintható cucc hanem benyomható. Bár annyi féle fajta van mint a csuda. Típust meg nem adtál meg
Erősen nyomni és húzni a vezetéket.
Általában így szokott működni.
Vagy szokott bekötés mellett vagy felett egy kis nyílás lenni ahova egy vékony csavarhúzóval be kell támasztani a rugónak és úgy old1:04-hez tekerd
-
Tetsuo
őstag
válasz
Dooonfrigo #624 üzenetére
Isten hozott a klubban! :-)
#609 -
Dooonfrigo
tag
Sziasztok!
Otthon szeretném lecserélni néhány villanykapcsolómat és az lenne a kérdésem, hogy a rugós bekötésű kapcsolóbol hogyan lehet kihuzni a kábelt? Nekem sehogy se akar mozdulni és nem látok semmilyen lehetőséget az állításra. Előre is köszönöm!
Szerk: sikerült szetszedni, van rajta két felpattintható műanyag cucc, azokat levéve megtaláltam a rugókat.
-
zadir1
tag
Hali!
Valami egyszerű, jó, Ipad-on is használható rajz programot tudnátok ajánlani? Áramutas rajzhoz kellene most leginkább. -
csemberlen
őstag
válasz
gyulazsolti #621 üzenetére
teljesen felesleges, az erősitő nem romlik el, ha a fázis ott van a bemenetén.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Autós topik
- Opel topik
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Formula-1
- Futás, futópályák
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Kimaxolt verzió! - 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070, 1TB SSD, 64GB
- AKCIÓ! HP ZBook Studio G8 OLED WorkStation - i9 11900H 32GB DDR4 2TB SSD RTX 3070 8GB Win11
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo Thinkcentre E73 asztali gép eladó
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest