Hirdetés

2024. június 20., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#11451) PROTRON válasza tyielow (#11447) üzenetére


PROTRON
addikt

UseNu jelentkezem elso belevauba.

Ha csak PEN vezetos a tasashaz es tenyleg nem erkezik be foldeles, akkor a betaplalast tekintve TN-C vedelmi rendszerrol beszelunk es KOTELEZO a lakas elosztoban elvegezni a PE vedo es N nulla vezetok szeparalasat. Majd az innen tovabb indulo halozatokra ki kell epoteni a szeparalt foldelos, TN-S vedelmi modot. Mert kulonben az AVK a veszelyhezetek feleben nem fog vedeni.

A betaplalas TN-C, erre megfelelo, 1 fazisu TN-C tulfeszvedelmet van ertelme berakni, hogy a szomszedok benazasatol vedve legyen. Tarsashaz meretetol fuggoen T1+T2, vagy T2+T3. Az elosztoba a betap fazid nullat kell parhuzamositani a fokapcsoloval.

Nagyon fontos, hogy ahol az ellenerzo muszered PE-t jelzett, kotelezo kiazonositani hogy miert. Ha nem muszer hiba es valoban be van kotve vezetek a vedo erintkezore, akkor surgosen ki kell keresni a kiindulo pontot.

Ha valamelyik kotodobozban vagy dugalj mogott vegeztek el a PE vedo es N nulla vezetok szeparslasat egy sorkapoccsal, akkor a betap PEN vezeton szakadas eseten, ettol a kotesi ponttol a vedo vezetore feszultseg kerulhet es a dugaljba kotott berendezes fem feluleten keredsztul megol. Azert nem hivom tiltott nullazasnak, mert az irasod alapjsn jelenleg nincs megcsinalva a rendes nullazas, de a veszelyt tekimtve lehetne annak nevezni.

Elosztoban fazist es nullat is csak modul sinre pattinthato eago tartoval elhelyezett eagoval dzabad toldani

[ Szerkesztve ]

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#11452) BB9000 válasza PROTRON (#11450) üzenetére


BB9000
senior tag

Az SPD betűhármasnak elég sok jelentése lehet! Néhány a sok közül ezen a linken.
Egy magyar "villanyszerelős" fórumban sokkal jobban hangzik a "túlfeszültségvédelem" szó, mint az SPD ! Azt legalább mindenkinek van esélye megérteni. :D

(#11453) Catman


Catman
aktív tag

Sziasztok, van egy Stiebel Eltron fürdőszobai gyorsfűtőm, és úgy tűnik, kiment benne a biztosíték (thermal fuse). Hogyan tudom megállapítani, hogy milyen kell bele? Felirat alig látható rajta, kb. ezeket látom:
ZEG?VT
G5A00
Egyebet nem tudok kibograászni. A csatolt képen látható maga a bizti.
Tudnátok segíteni, hogy mit vegyek bele?

(#11454) Catman válasza Catman (#11453) üzenetére


Catman
aktív tag

Talán még egy 104C feliratot is látok rajta, gondolom az lesz akkor a hőfok.

(#11455) tyielow válasza PROTRON (#11451) üzenetére


tyielow
aktív tag

A wagos sínes tartót már megrendeltem.

Én is arra tippelek, hogy valamelyik dobozban fog várni egy meglepetés, mert már találkoztam párral itt a szerelés során. Most csak a lakás egyik felét újítják, a többihez nem nyúltunk. Köszi a segítséget

YouTube: toty1ka

(#11456) PROTRON válasza Catman (#11453) üzenetére


PROTRON
addikt

A hobbi elektronika totyikban is kérdezősködtél? Lehet kivételesen ott hamarabb kapsz pontos választ...

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#11457) PROTRON válasza BB9000 (#11452) üzenetére


PROTRON
addikt

Naja, én sem gondolom hogy a Seattle police departmen érdekes lehet egy magyarországi lakás elosztóval kapcsolatban, de valóban nem tudhatom. :D

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#11458) PROTRON válasza tyielow (#11455) üzenetére


PROTRON
addikt

Szívesen.
Most még annyit látok, hogy a betáp alukat egyből a mérőórába kötötted.
Én azért beraknék a kettő közé fővez sorkapcsokat és akkor a "hivatalosan" PEN sínedről tudod leágaztatni a földelő sínre a vezetéket, ami a fotón nem szerepel, tehát jelenleg a földelő vezetékek csak úgy a elvannak, nincsenek bekötve a társasház főelosztójába ami elvileg le kell legyen földelve.

Ez olyan mérőóra hogy feltétlen át kell vezetni rajta a fogyasztói üzemi nullát?
Mert sok olyan van amit reflexből bekötnek átmenő nullával, holott mérőknek legtöbbször csak működtető nulla kell és csak a fázist kell rajta keresztül húzni.

Jól vettem észre hogy a kötődobozban az elosztó mögött ott rejtőzködik egy földeléses wago? :D BIztos hogy így maradjon? :D

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#11459) tyielow válasza PROTRON (#11458) üzenetére


tyielow
aktív tag

Figy. Ezeréves téglaház a klasszikus falon kívüli bakony művek szerelés volt 4 megszakítóval, alatta vezeték rózsacsokor meg ez a kötődoboz. Valakik egyszer újrahúzták rézzel a lakást meg két marék szigszalaggal. Volt ahol 2 áramkörnek1 közös nullát húztak, stb. Bővítettünk 5 áramkörrel, én csak pofásabbra szereltem a meglévő szart. Persze érdemes minél jobban rendbe tenni, ezért is írtam. A fogy.mérővel gyakorlatilag az alu-réz toldást oldottam meg :D Ez volt nálam fölösleges, fővez. kapocs meg nem. Na meg kaptak a flehasználók egy kis pluszt a kütyüvel.
Amúgy már mástól is kaptuk ezt a kérdést az órával kapcsolatban, le kellene már tesztelni

YouTube: toty1ka

(#11460) Catman válasza tyielow (#11455) üzenetére


Catman
aktív tag

Megpróbálom ott is, köszi. :)

(#11461) tyielow


tyielow
aktív tag

Mi a baj a wagos PE-vel? hogy ha pl. ez az 1 szál itten elszakad a mögötte lévő 5 szál szart sem ér? :D

YouTube: toty1ka

(#11462) PROTRON válasza tyielow (#11461) üzenetére


PROTRON
addikt

A megjegyzésem a jelenlegi elrendezéssel az volt, hogy ha jelenleg elszakad csak érintéssel veszed észre...mármint amikor megérintett az amper. :D
Ha kijjebb hozod, legalább látod ha vezeték behúzáskor eltéptétek. :D

De továbbra is össze kell kötni betáp PEN-el még az ÁVK előtt, de legjobb lenne a mérőóra előtt.

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#11463) vaakuum válasza PROTRON (#11462) üzenetére


vaakuum
addikt

Kérdés: Ugye társasházban rögtön a legelső lépcsőházi mérőnél szétválasztásra kerül a 0 és a védőföld, tehát a lakásokba 1fázisú rendszer esetén utána már ennek a Fázis-nulla-védő hármasnak kellene bemennie (az egyéni óráról természetesen )

[ Szerkesztve ]

"Asszony kell a házba!" - Kőműves Kelemen - Szerintem is, csak nem pont úgy, waze! -----------------------------------------Az ideális nő függvénye: x=3ylog(y)-{(1/36)exp[-(36y-36/e)^4]}

(#11464) PROTRON válasza vaakuum (#11463) üzenetére


PROTRON
addikt

Most ez kérdés volt vagy információ átadás?
Mert lemaradt a kérdőjel.
Ugyanakkor amit leírtál nem egészen jó megfogalmazás.
Ha a jelenleg "szabványosított"ként nevezett társasházi előírásokra kérdezel akkor az ez:
-a társasház főelosztójában kell a betáplálás PEN vezetőjét potenciálrögzítő földeléssel ellátni az épület földelő rendszeréről, önálló bekötéssel, majd erről a PEN kapocsról indítva kell elvégezni a betáplálás PEN vezetőjének szeparálását PE védő és N nulla vezetőkre.
Az épület földelő rendszerét külön össze kell kötni a fentebb kialakuló, szeparált PE védő vezetővel vagy kapoccsal.
AZ MSZ 447 előírása, hogy a védő földelő hálózat minden kapocs pontjának szabadon hozzáférhetőnek kell lennie a felhasználó által, hogy bármikor felülvizsgálhassa, ellenőrizhesse.
Mivel a fenti esetben sokszor a főelosztóban szolgáltatói zárópecsét alá kerül a felszálló méretlen hálózathoz tartozó PE védő vezető kapocs pontja, ezért pl Pest megyében az áramszolgáltatói üzletszabályzatnak való megfelelés, felülírja az országos szabványt, tehát nem kötelező minden emeletre még 1 kötő dobozt kiépíteni csak a földelő vezetőnek, hogy zárópecsét bontás nélkül lehessen hozzáférni, mert sokba kerülne a + doboz, védőcső, tömítés, benyúlás megakadályozása...etc.

DE!
A kollegánál lehet hogy régebbi, 40-60 éves társasházi fővezeték rendszer van.
Akkoriban nem szeparáltak PE védő és N nulla vezetőt a főelosztóban, hanem az egyes emeleteken lévő lakásokban a mérőórákig vezették közös felszálló fővezetéken a PEN vezetőt és előírták hogy a lakások elosztóiban kell elvégezni egyesével a szeparálást. Aztán a lakás tulajok meg lesz..ták és max a vizes helyiségek dugaljait alakították ki megfelelően.

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#11465) vaakuum válasza PROTRON (#11464) üzenetére


vaakuum
addikt

:R
köszi!

Két éve végeztem, és azóta sem a szakmában dolgozok, csak próbálom pótolni a képzési lukakat, meg követni az esetleges újdonságokat.
A szabványokat ti honnan nézitek? Nyilván vásárlós, és nekünk is azt mondták, aki ebben dolgozik, az forgassa bele a bevétele egy részét, de énmaradtam a régi melómban, így annyira nem létfontosságú a szabványvásárlás.

"AZ MSZ 447 előírása, hogy a védő földelő hálózat minden kapocs pontjának szabadon hozzáférhetőnek kell lennie a felhasználó által, hogy bármikor felülvizsgálhassa, ellenőrizhesse."
Akkor ez azt is jelenti, hogy a földelőrúd végét is úgy kell dobozolni, hogy a hozzá kapcsolt összekötő csatlakozási pontja is hozzáférhető legyen, ha az nem gyárilag hegesztett és felvezetett a főelosztóba? (gondolok itt a toldható földelőszondára, meg vannak azok, amikre rá van hegesztve 1-1.5 éter összekötő)

[ Szerkesztve ]

"Asszony kell a házba!" - Kőműves Kelemen - Szerintem is, csak nem pont úgy, waze! -----------------------------------------Az ideális nő függvénye: x=3ylog(y)-{(1/36)exp[-(36y-36/e)^4]}

(#11466) PROTRON válasza vaakuum (#11465) üzenetére


PROTRON
addikt

A legtöbb helyen a főelosztó nem feltétlen van elég közel a földelő szondákhoz annyira, hogy egyből bele lehessen vezetni a szondát.
Ezért általában egy külön dobozból kap átkötő vezetéket a főelosztó PEN rögzítése, de amúgy is kell ugye EPH csomópontot csinálni az épületbe belépő fém csőhálózatok bekötéséhez, szóval azt is általában picivel arrébb oldják meg.
Így a legtöbb esetben a földelő doboz általában nem zárópecsételt.
De most már az EON/ELMŰ is előírja, hogy a főelosztón belül, a földelő kapocs pontnak nem szabad zárópecsételt területen lennie, elvárják hogy külön dobozban legyen, amiből indulnak a vezetékek és a falátvezetések úgy vannak kialakítva, hogy ne lehessen benyúlni a zárópecsételt területre.

Ez persze nem a felszálló fővezetékek PE védő vezetőinek indítási pontja.

[ Szerkesztve ]

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#11467) Teki1986


Teki1986
tag

Sziasztok!

A mosógépünk bedugás után véletlenszerű időpontban levágja a Fi relét.
Multiméterrel tudom-e mérni, hogy hol melyik része lehet az okozója? Ha igen akkor melyik mérésre kell beállítanom?

Köszi a segítséget!

i5 2500k,Asrock Extreme 4,Ati HD6950

(#11468) 4D4M válasza Teki1986 (#11467) üzenetére


4D4M
aktív tag

Fűtőszál testzárlatos nagy valószínűséggel.
Sarukat lehúzva róla lehet próbálkozni a vezetők és a földelt részek közötti ellenállásmérésekkel.

...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

(#11469) BB9000 válasza Teki1986 (#11467) üzenetére


BB9000
senior tag

A fűtőszál kiméréséhez rövid útmutatót talász itt.

(#11470) RandomName


RandomName
aktív tag

A móka kedvéért ide is bedobom.
Napokban cseréltük egy mérőhelyet. Úgynevezett kábeltorok:

[ Szerkesztve ]

"A logout olyan mint egy joghurtkultúra... bedobod a bejegyzést, és minimum 8, maximum 24 óra múlva minden tag a téma egyetemi szintű szakértőjévé válik." By: DeFranco (2016)

(#11471) attilav2


attilav2
őstag

Van valami módja annak ha mért fővezetéket akarok cseréltetni, mert a jelenlegi rossz állapotban van véleményem szerint, a nevemen van az áram, de anyámé a lakás, anyám pedig nem engedi. Kb 20m kábel megy a lakástól a villanyóráig, 3x6mm alu, ezt lehet azonos keresztmetszetű rézvezetékre cserélni, vagy már mindenkép 10mm-est raknak be ? Ha hívok egy regisztrált szerelőt hogy nézze meg milyen állapotban van a mért fővezeték, és győzze meg anyámat a csere szükségességéről, akkor elképzelhető hogy leadja a drótot a szolgáltató felé, és amíg a mért fővezetékcsere és a szabványosítás meg nem történik addig lekapcsolják a lakást a hálózatról ? Igazából ez utóbbi miatt nem mertem még lépni. Lehet sürgősségi mért fővezetékcserét kérni ?

-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-

(#11472) bbsofficial


bbsofficial
tag

sziasztok,

házunknál 1x32A van fenntartva a hűtő, fűtő klímáknak H-tarifával és 3x16A a maradék felhasználásra. Kerti sufnihoz nyílván az utóbbiból kellene egy fázist leágaztatnom ( :D , ezt óraleolvasáskor ellenőrzik?), érdemes lenne a a legkevésbé igénybe vettet?

Múltkor megkaptam, hogy a 2,5-es vezeték nagyon kevés lenne, még a 4 is határeset a 30m-en. Kalkulátorok szerint ilyen -viszonylag rövid- távon inkább melegedésre kell méretezni, ami 16A-nál 2,5-esre jön ki. Feszültségesést számolva max. terhelésen is pl. 245-ből maradna 238V. Ez rendben lehet? 16A fölé amúgy sem tudnék menni.
ÁVK-ra jó lehet egy 2P 25A, 30mA-s?

köszi!

(#11473) bluemirage válasza bbsofficial (#11472) üzenetére


bluemirage
őstag

30 méterre 6-os simán mehet. Én 1,5%-os feszültségeséssel számolnék, hogy a világítási hálózat is OK legyen akkor is, ha az óránál már csak pl. 220V van. A 4-es vezeték (3%-os feszültségesést tolerálva) nagyon az alja már. De ezt az infót korábban már megkaptad.


Meliora sunt bono inimica

(#11474) ViZion


ViZion
félisten

Sziasztok!
Házban a 18-as kismegszakító doboz kevés lett. Kellene még kütyüket beraknom. Hely van, a WC feletti álmennyezetbe van bepattintva a folyosóról. Szerintem egy nagyobb szekrényt is befűtenének a kütyük... van olyan szekrény, amiben van szellőzés, vagy ha nincs, akkor én szerelhetek ebbe egy ventit (fémszekrénynél használt ipari cucc), meg egy rácsot a kimenő levegőnek? :U

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#11475) RandomName válasza ViZion (#11474) üzenetére


RandomName
aktív tag

Milyen mértékben melegednek azok a kismegszakítók?
Alapban a normál környezeti hőmérséklet körül kellene dolgozniuk. Esetleg nincs ott valami extra cucc, ami hőt termel?

"A logout olyan mint egy joghurtkultúra... bedobod a bejegyzést, és minimum 8, maximum 24 óra múlva minden tag a téma egyetemi szintű szakértőjévé válik." By: DeFranco (2016)

(#11476) ViZion válasza RandomName (#11475) üzenetére


ViZion
félisten

Nem a megszakítók, IoT relék, mérők, ilyesmi melegek, 50°C alatt vannak, de azért nah... és kellene még néhány.

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#11477) BB9000 válasza attilav2 (#11471) üzenetére


BB9000
senior tag

A mért fővezetéked cseréje az órától a lakáselosztóig. Ehhez nem kell az áramszolgáltató engedélye. Hívsz egy jó villanyszerelőt, kérsz árat és ha tetszik az ár és a szerelő hozzáállása, akkor megbízod. Ehhez nem kell regszerelő! Olyan kábelt húz be, amilyet kérsz. Attól függően, hogy van-e az óraszekrényben nyitott, azaz hozzáférhető kötési pont a villanyszerelő kérhet plombabontást. Plombát már csak regszerelő bonthat. Hogy kell-e azt majd ő megmondja amikor árajánlatot ad neked. A családi vitát neked kell megvívnod.
Azt nem írtad, hogy miből gondolod azt, hogy az a vezeték rossz állapotban van. Azt se írtad, hogy milyen terhelés megy rajta. Ha 3x6 mm2 alu van behúzva, az arra utal, hogy egy fázisod van.
Ha 25A -es vagy kisebb kismegszakító van az óra alatt, akkor az a vezeték keresztmetszet még megfelelő. (ha megrágta az egér, vagy egyéb fizikai sérülés érte, akkor az indokolhatja az azonnali cserét) 32A vagy nagyobb esetén már megfontolandó a csere. Ha cserélsz, akkor 10-es sodrott réz vezetéket húzass be. Ha későbbi bővítési terveid is vannak, akkor 5 erest. A komplett csere költségéhez képest az olcsóbb vezeték árán kb. 20-25%-ot tudnál max spórolni.

[ Szerkesztve ]

(#11478) RandomName válasza ViZion (#11476) üzenetére


RandomName
aktív tag

Értem. Van erre pont közéjük pattintható termosztát, amivel ventit/fűtést lehet indítani igény szerint.

"A logout olyan mint egy joghurtkultúra... bedobod a bejegyzést, és minimum 8, maximum 24 óra múlva minden tag a téma egyetemi szintű szakértőjévé válik." By: DeFranco (2016)

(#11479) ViZion válasza RandomName (#11478) üzenetére


ViZion
félisten

A kütyüim nézik a saját hőfokot, nem termosztátot keresek.
Vagy ezeket a megszakító dobozokat nem szabad megbontani? A kanócok is bejönnek valahol :U

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#11480) attilav2 válasza BB9000 (#11477) üzenetére


attilav2
őstag

Egy olyan panellakásról van szó ahol 90'-ben meghosszabbítottuk az előszobát, és 3 lámpa valamint 1 dugalj szabálytalanul a közvetlenül mért fővezetékre lett kötve. Ezeket a kötéseket a 90-es években úgy csinálták hogy megblankolták az alu betápon a szigetelést, köré csavarták az új fogyasztók vezetékeit majd körbetekerték szigszalaggal. A 90'-es években sajnos még több volt a kókány szerelő. Anyám kombinált sütőt akar járatni, annak kell egy 3kw-os kör(16A) ez ki lesz építve, csak abban kételkedem hogy a fővezeték jelen állapota mellett nem lesz e idővel ebből gond. Szóval aggódok emiatt. Most nincs ilyen nagy fogasztó a lakásban, a klíma is max 1000w amíg lehűti a szobát, utána 500w-ot eszik(inverteres), az egyik klíma külön körön van(ami a szobámban van), valamint a PC is, a nappaliban(anyám szobája) levő klímának sajnos nem tudtam külön kört csináltatni, anyám nem ment volna bele, a házgyári padlókonnektorról megy(ez is alacsony fogasztású inverteres). Az XBS-eket Schrack amparo-kra cseréltettem a biztonság kedvéért, mert a kombinált tűzhely 1 órás próbaüzemét sajnos még hosszabbítóról kellett elvégezni(szerencsére volt itthon jó minőségű legrand elosztó, 3680w terhelhetőséggel, jó minőségű vastag szigetelésű 1.5mt kábellel), hogy a 10A-s kör túlterheléskor biztosan leoldjon, szerencsére a próbaüzemhez elég volt a ~2000watt. Érdemes lett volna azon kismegszakítók kengyelébe wago pasztát nyomni ahová alu vezeték megy ? Az előző villanyszerelő még úgy 2013-14 környékén a XBS-ekbe(ahová alu ment) nyomott pasztát. Az alus körök 1.5-ösök, a betáp 6-os alu, de nem közvetlenül csatlakozik a kismegszakító kengyelére hanem fővezetéki sorkapoccsal meg van toldva, abba megy az alu betáp pasztával, majd egy 6-os rézkábel megy tovább érvéggel az első kismegszakító kengyelébe, fázissínnel vannak felfűzve a kmsz-ek. +1db 16AB kmsz-t berakattam a kombinált tűzhelynek(ide majd 2.5 vezetékkel kell beállni ha jól sejtem), a többi kör mind 10AB másfeles alu, kivéve a klímámnak és a PC-knek újonnan kiépített körök, ezek 1.5 réz, szintén 10AB-vel biztosítva. A szabálytalanul bekötött előszobai lámpákat és dugaljt sajnos csak az óra alatti kmsz biztosítja(szerencsére a szabálytalan bekötésű előszobai dugaljt nagyon ritkán használjuk). Nah ez hosszú lett :DDD

-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-

(#11481) ViZion válasza ViZion (#11474) üzenetére


ViZion
félisten

erre vki? :R

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#11482) Imilenni


Imilenni
addikt

Sziasztok

Örököltünk egy régi kádárkockát, felújítjuk.
Nyilván a kábeleket is újra kellene húzni, miután nagyjából semmi terhelésre lettek felkészítva, és már öregek a kábelek is.

Kérdésem annyi lenne, hogy a felsorolt fogyasztókhoz elég lehet az 1.5 mm2 réz?
1 konektor: 65' OLED TV (~160W) + PS5 (~200W) + NAS (~50W)
2 konektor: Számítógép monitorral (~450W)

Köszönöm

Press "F" to pay respects.

(#11483) ViZion válasza Imilenni (#11482) üzenetére


ViZion
félisten

csak tanács, mérd le hány méter kell. mennyi lenne 1,5 és a combosabb? szobákba 1,5 ált. elég. porszívó, klíma, vasaló... konyha az másik terület... ajánlott külön minden nagyfogyasztót, konnektorokat felkészíteni a turmix mikró fritőz kombóra... :D

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#11484) RandomName válasza ViZion (#11483) üzenetére


RandomName
aktív tag

Alapban a legtöbb dugaljra rá van írva, hogy max 16 A-ig terhelhető. Én azt vallom, hogy ezt kellene kiszolgálni, nem pedig a teljesítményt számolgatni. Vagyis 2.5 alá nem illene menni.
Ugyanis az a jó a dugaljban, hogy bármit bele lehet dugni. Pl egy 3500W-os hősugárzót. 2000W porszívót, stb... De lehet ez csak 5 év műlva következik be. Vagy holnap. Vagy soha... És erre kell tervezni.

"A logout olyan mint egy joghurtkultúra... bedobod a bejegyzést, és minimum 8, maximum 24 óra múlva minden tag a téma egyetemi szintű szakértőjévé válik." By: DeFranco (2016)

(#11485) ViZion válasza RandomName (#11484) üzenetére


ViZion
félisten

ezért írtam, h a porszívó stb kimaradt a kalkulációból. árban a combosabb nem sokkal drágább, feltehetően nem kilométerek kellenek. B terv, mint nálunk is, h a nagyfogyasztót külön köti, ha megoldható.

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#11486) v.attis válasza Imilenni (#11482) üzenetére


v.attis
őstag

Ahogy a többiek is írták: dugalj 2,5, világítás 1,5.
Bárki, bármit mond, ez alá ne menj.
Ezen túl lehet számolgatni a nagy fogyasztókat, de ez legyen a minimum.

Csak egy helyzet: tönkre megy a fűtésed és hősugárzót kell beraknod. Vagy bármilyen munka miatt a szobából kell megtáplálnod szerszámgépeket. Inkább méretezd túl, minthogy egyszer kevés legyen.

(#11487) Ribi


Ribi
nagyúr

Fali elosztó dobozkában fut 1 drót, ott van eleve összekötve, de kellene még egy másik irányba is elágaztatni. 3 tömör 1.5-ös réz drótot hogy érdemes legjobban összekötni?
Wagora azt mondta az illető, hogy az ilyen kis műanyag izében nem bízik. Csokiba bele szabad kötni több drótot 1 csavar alá?

(#11488) RandomName válasza Ribi (#11487) üzenetére


RandomName
aktív tag

Wago mehet nyugodtan. A csokidat senki nem fogja 5 évente utánahúzgálni, hogy nem lazult-e fel.
Nekem '94-ben még úgy tanították, hogy azonos vezetékből mehetne 2 a csokiba egy oldalon, de mai fejjel én ezt elavult tudásnak érzem....

"A logout olyan mint egy joghurtkultúra... bedobod a bejegyzést, és minimum 8, maximum 24 óra múlva minden tag a téma egyetemi szintű szakértőjévé válik." By: DeFranco (2016)

(#11489) venom8888


venom8888
őstag

Sziasztok, szeretnek rendelni egyszeri villanykapcsolokat a lakasomba, ujra cserelnem mind. Es latok olyanokat, hogy 1 polusu ,2 polusu,meg foldeletlen kapcsolok stb. Melyik a jo? Csak a lampat akarom, fel es le kapcsolni ugyan azon kapcsoloval, ennyi.
Valamint szeretnek venni 3as kulso dugajt, ami lapos,nem bunfordi, illetve kapcsolot is 1 dv ot

[ Szerkesztve ]

(#11490) RandomName válasza venom8888 (#11489) üzenetére


RandomName
aktív tag

Mind másra jó. Egypólusú pl spájz, kétpólusú pl terasz, fürdő. Csillár aminek két billenője van, hogy két dolgot tudjon kapcsolni, a váltó meg a kereszt olyankor kell ha egy lámpát több helyről akarsz. Duplaváltó, kétpólusú váltó, meg ilyesmikkel nem bonyolítok...
Szépen lepattintod a burkolatát a kapcsolódnak. Ha szerencsés vagy, akkor lesz alatta jelölés, hogy 101/102/105/stb, vagy rendelési szám. Ez alapján összeírod miből hány darab, milyen funkcióval. Google barátunk fog tudni segíteni. Ha nem vagy szerencsés, akkor keress egy villanyszerelőt, vagy hozzáértőbb barátot.

"A logout olyan mint egy joghurtkultúra... bedobod a bejegyzést, és minimum 8, maximum 24 óra múlva minden tag a téma egyetemi szintű szakértőjévé válik." By: DeFranco (2016)

(#11491) venom8888 válasza RandomName (#11490) üzenetére


venom8888
őstag

Azt mond meg nekem, hogy milyen kell akkor ha csak 1 kapcsolo kapcsolja le es fel ugyan azt a lampat? Mert ugye a szobainkban a lampa kapcsolokat cserelem.

(#11492) RandomName válasza venom8888 (#11491) üzenetére


RandomName
aktív tag

Egypólusú. De ha ezt nem tudod egyedül megállapítani, akkor a cserével bízz meg valakit.

"A logout olyan mint egy joghurtkultúra... bedobod a bejegyzést, és minimum 8, maximum 24 óra múlva minden tag a téma egyetemi szintű szakértőjévé válik." By: DeFranco (2016)

(#11493) venom8888 válasza RandomName (#11492) üzenetére


venom8888
őstag

Persze, mar at van huzva a lakas teljesen, most valogatok kapcsolokat,de nem akarom azokat az egyszeru csunyakat,amiket a boltokban kapni, netrol sokkal jobbakat tudok rendelni.

(#11494) venom8888 válasza RandomName (#11492) üzenetére


venom8888
őstag

Az hogy rugos bekotes, az mind1? Olyat talaltam amihez ez van irva.
[link] meg remelem a hazzal egyutt adjak, nem kell megvenni hozza kulon.

(#11495) RandomName válasza venom8888 (#11494) üzenetére


RandomName
aktív tag

Mindegy. Ott írja, hogy jár keret. Majd esetleg akkor kell keretet rendelned, ha egymás mellett több szerelvény is van, 71mm dobozközéptávolsággal. Egy szinttel feljebb láthatod a kettes, hármas, stb kereteket, akkor az kell, és amit kaptál mellé egyes keret, az kuka.

"A logout olyan mint egy joghurtkultúra... bedobod a bejegyzést, és minimum 8, maximum 24 óra múlva minden tag a téma egyetemi szintű szakértőjévé válik." By: DeFranco (2016)

(#11496) venom8888


venom8888
őstag

Nagyon jo aron vannak ezek, en itt helyben a szakuzletben vettem kerettel egyutt vagy 5000ft volt. 1400 ert ajandek

(#11497) lappy válasza venom8888 (#11496) üzenetére


lappy
őstag

Kb fele annyiért is van

Bámulatos hol tart már a tudomány!

(#11498) venom8888 válasza lappy (#11497) üzenetére


venom8888
őstag

[link]

igen, itt van, ahh, de atbasztak engem a villamossagiban.

Olyat tudtok nekem keresni, hogy kulso 3 as dugaj? De lapos kialakitasu? Nem az a nagy csunya.

[ Szerkesztve ]

(#11499) lappy válasza venom8888 (#11498) üzenetére


lappy
őstag

Akkor süllyesztett kell de IP védelem milyen legyen

Bámulatos hol tart már a tudomány!

(#11500) Ribi válasza RandomName (#11488) üzenetére


Ribi
nagyúr

Csokival gond van, akkor pl minden biztosíték szekrényben a föld /0 sínekkel miért nincs? Azt sem húzza meg 5 évente senki. Vagy csak több drót esetén kellene újrahúzni? Tényleg kérdezem, nem kötözködésként.
Mint mondtam a wagon kívüli megoldások érdekelnének.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.