Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
KROK640
nagyúr
Vigi : neked hány fokos szokott lenni a CPU-d, ha úgy istenesen (100%) megterheled pár percre?
Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
Vigneau
félisten
válasz eszakas #37154 üzenetére
Köszönöm szépen.
Én is ismerek jópár progit a tuningoló időszakomból - köztük ennek is az AVX verzióját -, csak megadtam volna Neki a lehetőséget, hogy bökjön egyre tetszése szerint. Személy szerint a CB R20-ra tippelnék, hogy arra esik a választása.
Te mondd azt, hogy rablótámadás, a te hangod mééélyebb... Blaaah...
-
KROK640
nagyúr
válasz Vigneau #37158 üzenetére
Akkor másképp kérdem : Mennyire normális az, hogy a BFB 10400F (tehát 4GHZ) Far cry 6 alatt tartósan 80C fok körül alakul? (BFB nélkül is sajnos!!)
Játszok és atomhangos a gép, a ház (bezárt) meleg és 80C fok a CPU ...
Elvileg 100C fokig nem kéne aggódjak, de nekem ez akkor is aggaszó ALT+TABokkal hűtöm, de ez így nem valami jó ... (VGA 70C fokos sincs)Kizárólag a Far Cry 6 csinálja, minden másnál 50-55C foknál vagyunk. Ha dolgozok is 65C a max a CPU.
Mennyi a normális, baj-e ez?
Arra gondoltam h még ezt játszom lekapcsolom a turbo-t és a BFB-t, akkor van 1300MHZ lejjebb.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
Zamma
őstag
válasz KROK640 #37159 üzenetére
A Far Cry 6 elég súlyosan terheli a rendszert... szinte benchnek is használják, de stabilitástesztnek is.
Szerencsés leszel ha lesz szoftveres megoldásod (esetleg undervolt cpu+gpu-ra is), de lehet hogy a procid hűtásirányát kell hogy megváltoztasd (ha arra alkalmas a házad - azaz nem olyan ami csak elől szív hátul fúj, így pl. felül vagy oldalt megy ki a meleg). Ezzel nem a vga levegője megy át a procin és így globál fog hülni az egész rendszer. -
KROK640
nagyúr
Igen, ezt én is észrevettem. A bench 100FPS körül fut Vsync nélkül ultrán. Vsyncel ugye 60FPS, csak a procit féltem 80 fok eléggé sok szerintem, pláne, hogy máskor azért 70 fokot sem tudom elérni.
Gyári hűtő van a procin. Szerintem kellene valami plusz hűtő a házba.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
szasanyi
félisten
Üdv mindenkinek!
Jó régen jártam erre, de gondoltam ha ma szóba került megnézem aktív-e a topik és ha már megtaláltam be is köszönök. -
Zamma
őstag
válasz KROK640 #37162 üzenetére
Hát az rakéta lehet - mármint hangban...
60 Fps elég neked? mert ha igen akkor fixálni kéne erre és akkor nem lesz meleg annyira.
Egyénként - csak úgy a megnyugtatásunk végett - állítsd már be a géped úgy ahogy játszani szoktál és indíts már el légyszi egy GPU-Z-t, ott meg egy tesztet...
Az utolsóelőtti sor nekünk a lényeges, kattanj rá addig amíg ki nincs rá írva hogy Max. Az egészhez képest mennyi a piros skálád, csinálj róla egy képernyőmentést. -
KROK640
nagyúr
Nem vészes, alaphelyzetben hangja sincs, ha megterehelem akkor viszont tud hangja lenni nagyon
Elég a 60FPS, de mint írtam be is kapcsolvaa Vsync, így fixen 60FPS-t ad a játék, korlát nélkül 100 körül menne, tehát ígyis csak 60%-át használom a teljesítménynek. Már az jutott eszembe, hogy kikapcsolom a turbot, és ugye akkor csak 2900-on tud menni a proci, ls hátha úgy hűvösebb lesz.GPU-z : Jó helyen keresgélek?
-
Zamma
őstag
válasz KROK640 #37166 üzenetére
„Az utolsóelőtti sor nekünk a lényeges” ...hát az nem nagyon látszik... „CPU temperature” kezdetű sor.
„...kattanj rá addig amíg ki nincs rá írva hogy Max.” - ezt sem nagyon látni, sebaj! Belejössz, meglátod. Nos, kattints a számokra a bal gombbal, és egyszer megjelenik a Max felirat.
Menjen a teszt 5 percig és jöhet a képernyőmentés. -
KROK640
nagyúr
Jó, ez megvan, de milyen teszt kell menjen közben?
-
Zamma
őstag
válasz KROK640 #37169 üzenetére
Húha!
Írhattad volna hogy soha nem használtad a GPU-Z-t...
Megynyitás után a kezdőképernyőn a logo alatt a 3. sorban van egy kérdőjel a jobb legszélen:
Rányomsz a nagy gombra és indul a mandula.
... és ilyen izét kapsz:
Miközben ez megy 5 percig minimum menj át a Sensors fülre és húzd szét addig amíg az összes szenzor csíkja nem látható. Mindegyik sornál csináld meg a Max-ra állítást és miközben megy a teszt csinálj róla egy képernyőmentést. Ez csak a Vga-t terheli, a procit nem, de fontos infók derülnek ki belőle. Pl. az hogy mennyire melegszik fel a procid - és a vetid - miután a vga-ról leszívja a meleg levegőt...
Leállítani a jobb felső X-el tudod a tesztet. Hajrá![ Szerkesztve ]
-
KROK640
nagyúr
Egyébként használtam már a GPU-Zt de azt nem tudtam, hogy a kérdőjel egy tesztet rejt, azt hittem valami help file.
[ Szerkesztve ]
-
szasanyi
félisten
válasz Vigneau #37176 üzenetére
Az teljesen jó, ha alkalmi játékos vagy. Ha netán még az sem... akkor meg overkill. Én egyelőre megtartottam a PC-t 1440p játékra alkalmas szinten egy TUF 3070-nel (bár PS5 vásárlás után jó ideig csak az 5600G volt benne) de ez sincs kihasználva.
MOD - na, azok alatt nem izzad gépházad!
[ Szerkesztve ]
-
Zamma
őstag
válasz KROK640 #37171 üzenetére
Az látszik ami előre sejthető volt: a vga nagyon befűti a házat és a procid aránytalanul meleg egy olyan műveletben ahol ilyen melegnek - 50-55 fok felett - nem szabadna lennie... A 67 nem elfogadható.
2 opció van:
1.) Hardver változtatás nélkül undervoltolni (a vga bonyolult, a proci egyszerűbb) kéne a procit és a vga-t is - ezzel érezhetően leesne a gépednek a fogyasztása is -, és halkabb és hűvösebb is lesz.
2.) Felraksz rá egy olcsóbb proci hűtőt - ami minimum 4 csöves - és a házba még egy levegőt szívó ventit raksz. Ha nem lehet többet, akkor a mostanit erősebbre kell cserélni.
Proci hűtőre is van 2 lehetőség:
a.) Torony hűtő 7000 Ft-tól felfelé (ez akkor jó ha van egy hátsó házventi is ami az itt termelődő hőt azonnal kiszívja a házból) pl.: Deepcool GAMMAXX, ID-Cooling SE-224, Cooler Master Hyper 212, Arctic Freezer 34
b.) Topflow hűtő 7000 Ft-tól felfelé (hasonlóan dolgozik mint a gyári, ezeket azért szeretik, mert az alaplapot, ramokat, vrm-et is egyszerre hűti, nagyon fontos hogy jól szellőző ház kell hozzá, mert a levegő miután felmelegazik csak kavarog mint fing a fürdőben és nem cserélődik) ID-Cooling IS 50
Egyellőre ennyicske... -
KROK640
nagyúr
Az undervoltolás tetszik a legjobban, lévén eléggé sokat költöttem mostanság a gépre (+ RAM, új SSD, új táp, VGA, megint új táp és monitor - mindezt egy hónap alatt) és nemigazán tudok már mit költeni rá, de a következő mindenképp egy új billentyűzet lesz, mert a mostani nagyon gatya már.
Viszont csak azóta lett ilyen meleg mióta az új tápom van, (Corsair CX550F RGB) igaz ami igaz, hogy akkor került fel a gépházra is az oldala, előtte két évig nem volt rajta. Én leginkább erre gyanakszom. Viszont azért tettem fel az oldalát, mert az alkatrészek nagyon porolódtak. Ráadásul így halkabb is, hogy rajta van az oldala.
-
Zamma
őstag
válasz KROK640 #37181 üzenetére
Visszanézve most látom hogy a géped felső tápos... Ami azt jelenti hogy a tápod meleg levegőt kap. Az nem hangos?
Előlről hogy néz ki, hány ventid van ott? Alulról gondolom nincs venti? Ha van akkor lesz arra egy ötletem, a végén kifejtem.
Csináltál már undervoltot korábban?
Azért ez utóbbitól nagy csodát ne várj (-pár fok), egy olcsóbb procihűtő is hatékonyabb (-10 fok) lehet mint ez a sima alap...+ egy extrém özlet:
Lehet hülyének fogsz nézni, de ha nem rakod fel az oldallapot és elforgatod a házat fekvőbe - felfelé a nyitott oldalával - és letakarod egy sűrű szövésű (2-3 luk/mm) függönnyel ezzel 5-6 fokot tuti nyersz és halkabb lesz minden.
Én szeretem a halk rendszert és én is hasonlóan használom, csak nálam a beszívó venti a ház alján van, így fektetve viszont hátul.
Eszméletlen hatékony 0 forintból - és nincs por![ Szerkesztve ]
-
KROK640
nagyúr
Igen, felsőtápos. így néz ki a házam kivülről. Már csak azért sem fektetném el, mert akkor a festésből nem sok látszana. Láthatod elöl nincs venti, hátul 1db van.
Érdekes mód a táp ház hátuljánál megfogva enyhén langyos.
Az elfektetéssel az a baj, hogy akkor szó szerint a két lábamat csak a gépházba tudnám rakni.
Undervoltot Athlon XP kor óta nem csináltamInkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
Hm, érdekes... bármivel játszok a Far cry 6-on kívül nincs meg ez a magas CPU hő.
Délután kb 4 órát War Thundereztem a CPU 60-62 fok körül alakult a VGA ötven pár fok.
Most vagy 3 órája Just Cause 3-azok és a GPU 48-55 fok között alakul, a CPU 65 fok alatt leginkább 60 környékén. (Folyamatosan monitorozom a Rivatuner/MSI afterburner programmal, ki van téve OSDbe játék közben állandóan látom mi a helyzetÖAzon gondolkodtam, hogy kéne valami holnap ami csak a CPU-t terheli (pl SuperPI), mert kezd az a gyanúm lenni, hogy mégsem a VGA fűti fel a házat.
-
KROK640
nagyúr
válasz szasanyi #37186 üzenetére
Régebben gondolkodtam másik házon, de két okból is elvetettem : egyrészt az igényeimnek megfelelő házat ma már nem lehet kapni, másrészt ha megint egyedi házra vágynék az nagyon durván zsebbenyúlós lenne
érdekes, hogy a hőfokok akkor ugrottak meg nagyon, amikor kicseréltem a tápot (nem, nem a tápra gyanakszom!) és felkerült a házra az oldala. Lehet, hogy le kéne vegyem megint ...Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
szasanyi
félisten
Ez szubjektív, nekem a letisztult egyszerű - de szellős, és műa. mentes - dizájn jön be. Jelenleg ilyenem van [link] és nagyon elégedett vok vele (igaz, én még 23k-ért vettem). Nagyon sok házat használtam már, ez előtt pölö LianLi Lancool II volt, de elég nagy és az mATX minden téren megfelelő nekem.
KROK640: ha meleg lesz gondban leszel. Ha ragaszkodsz a zázhoz, akkor egy egyedi mesh frontot érdemes lenne rátenni, és a mögé 1-2 jó légszállítással rendelkező ventit.
-
Zamma
őstag
válasz szasanyi #37190 üzenetére
Az én ízlésemet sem tükrözik csak az egyszerű kinézetű házak. Nekem pl. ilyen NR200 van [link] . ITX-es a kicsike és 32-33 fok böngészés közben a proci is meg a vga, síri csendben megy az összes venti...
Játék közben meg 60 alatt van minden.
Viszont ez KROK640 dolgát sajnos nem oldja meg. Ha a házhoz ragaszkodik nehéz ügy... -
Zamma
őstag
válasz KROK640 #37189 üzenetére
A táp lecserélése is okozhatja a melegedést ha a ventijének máshogyan - hőre/terhelésre - kapcsol be a ventije... ezt sajnos nem lehet állítani, mert ez egy spéci rendszer. (Érdekes hogy ma nár nem nagy cucc egy bios mod, de a tápokat valamiért nem pimpelik...)
Összességében ennek a háznak az a nagy baja hogy alapvetően nincs honnan bejusson friss hűvös levegő. Tök mindegy hogy alulról vagy szemből. Még szerencse hogy batár nagy a ház, így a felülre összegyűlő meleg valahogy mégiscsak nagy nehezen előbb-utóbb kimegy.
Nyáron viszont... nem ismétlem már magamat. Ez van.[ Szerkesztve ]
-
KROK640
nagyúr
Egy nagyon fontos dolog felett elsiklasz, pedig mindig oda szoktam írni : A tápcsere után került fel a házra az oldala is. Előtte nem volt fent rajta évekig. valószínűleg a probléma legegyszerűbb megoldása az lenne, ha levenném a gépház oldalát csak hát ez az amit elakartam már kerülni, de legrosszabb esetben ez lesz. Még a függönyös mókolásodon is elgondolkodtam, létrehozva valami kamu mesh oldalt, bár ez úgyis a falfelé eső oldalon történne. Meg ahogy mondtad, kivehetem az elejéből a műanyaglapokat (de akkor a mögöttük lévő fémet is ki kell törjem)
Plusz az undervoltba még bele se fogtam, pedig a VGA-t defaultból is akartam UV-zni.
Úgy vélem azért akadnak még lehetőségekInkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
Fura, te vagy az első aki azt mondja, hogy nem tetszik neki. Gondolom leginkább azért, mert tényleg régi.
Évekig akárki belépett a szobámba és meglátta ezt a házat, rögtön dícsérni kezdte, az emberek legalább fele meg is akarta venni, szóval pontosan elértem vele azt a hatáést amit akartam, hogy EGYEDI és mindenki azonnal megjegyzi.
tavaly márciusban egyébként még itt a fórumon is nagyot ment.Igazából a (sokkal) nagyobbik baj az, hogy nem is találok a piacon olyan mai házat, ami megfelelne az igényeimnek. Pedig épp a napokban szintén szétnéztem a házpiacon 20-tól 80 ezerig, igaz nem magamnak néztem házat (bár itt van a szobámban az a ház most jelenleg amit végül vettem).
Kifejteném ezt az igényeimnek részt : nem nagyon találok olyan modern felsőtápos, belső ODD-s modern házat, aminek nem a tetején vannak az USB portok és a bekapcsoló gombok, mindehhez egyedi megjelenésű (vagy kellő nagy felületekkel azzá varázsolható) ATX méretű, miközben az általam egy házért elfogadható összeghatáron belül maradunk.
bekapcsoló gombok és USB port miért nem jó felül : Mivel a gép a bal lábamtól balra van, és a háznak a külső 20%-a kilóg az asztallap alól, bizony előfordul, hogy mikor a gép mellett eszek (nagyon gyakran), akkor morzsa, sókristály stb kerül rá, de kapott már ketchupot is. Ez most egy laza mozdulattal letörölhető. De ha belegondolok, hogy mindez az USB és line in/out kivezetésekben meg a bekapcsoló gombok környékén landolna, és rendszeresen... nos szerintem ezt nem kell tovább ecseteljem.
ODD : Időnként még szoktam használni, nem olyan gyakran, de havonta 1-2 alkalommal kell erre arra, eléggé kontraproduktív lenne csak ezért egy külön külsőházas egységet vennem.
Alsótáp : Egyrészt nem tudom miért, de a ház mögött az elosztónál és a sok kábelnél extrém mértékben szeretnek összegyűlni a különféle szöszök meg a por. Persze hetente takarítja az ember, de addigra van sok, ha belegondolok, hogy ez esetleg a házba kerülhet pl felszívja a táp, megint nem vagyok előrébb szerintem, sőt! A másik, ha elmegyek otthonról vagy vihar jön akkor a táp billenőkapcsolóját is le szoktam kapcsolni. Most ez így, hogy a ház tetején van a táp, a gép előtt ülve lehetséges kikapcsoláskor; ha viszont alul lenne a kapcsoló, akkor bizony be kéne térdeljek az asztal alá mindehhez. Mind ki és bekapcsoláskor egyaránt.
Mindez persze kiváltható lenne azzal, ha a gépház felkerülne az asztalra, de már az új 24"-os monitorom mellett esélytelen lenne, hogy elférjen, tehát kellene nagyobb asztal, a nagyobb asztalhoz, pedig a szoba részleges átrendezése... amihez semmi de semmi kedvem, sincs. Azonkívül egy új asztal beszerzése (akármilyen nem jó, pl fiókos kell), és a házhoz szállítása, majd egy gépház vétele, a gép átszerelése, összességben komoly tétel és macera lenne, és ezután lenne egy tök átlagos modern házam, ami jó eséllyel nem is tetszik annyira mint a jelenlegi.
Amikor bárki jár nálam szinte minden ember észreveszi a gépházamat és valamit hozzáfűz, minden második pedig meg is akarja venni. Azonban amikor azt mondom nekik hogy 150ezer ft, akkor amíg el nem magyarázom, hogy miért ennyi, csak néznek rám, de utána rögtön letesznek róla. Kifejtem miért ennyi : Egy ekkora felület ilyen részletességű mintával (most nem feltétlenül ezzel valami mással, mindegy) befedni és megcsinálni - olyan mondta aki pont ezeket csinálja - ez már tavaly előtt körülbelül 100-120 ezer ft anyagköltséggel és munkadíjjal együtt. Emellé szerezni kell egy házat, ami megfelel a kritériumoknak (ha nem is az enyémeknek, de a festés kritiériumainak) az is 20-30-40 ezer ft, és emellé még felhajtani az embert, aki megcsinálja, majd napokig nélkülözni a házat stb.
Tudom milyen ez, bő 13 éve végigcsináltam. Csak akkor volt egy cserés gépem, amin mindent is ki akartram cserélni, így ráértem a házat is intézni, míg a többi alkatrész összeállt és megjött. Akkor azt mondtam, hogy a benne lévő hardver már rég sehol nem lesz, ez a ház még akkor is nagy durranás lett... ez bejött, a harmadik főplatform van benne azóta és akkorhoz képest a házon kívül csak az íróasztal ugyanaz, minden más már rég cserélve lett. De ha leteszek az airbrushról, akkor is, lesz egy csili-vili RGB-s házam, amiben semmi egyedi nincs.A jelenlegi gépház cseréje mellett egy érv szólt az elmúlt 2 évben, az, hogy elöl a line out kivezetés elkezdett szakadozni, ezért a fülest nem tudtam belekötni már a ház elejébe, mert szakadozott a hang ha csak meg mertem moccanni, és kétszer is eljutottam oda, hogy eljátszottam a csere gondolatával, de mindkétszer ugyanoda jutottam ház kérdésben mint most. (napokig tartó házkeresés után) Ami a line-outot illeti pedig lényegesen olcsóbb és egyszerűbb megoldás lenne venni egy jack kimenetes hangfalat és abba dugni a fülest... sőt... a vadi új monitoromon is van kimenet, majd kipróbálom azt is, lehet, hogy már ez az egy apró érv sincs a ház csere mellett részemről.
Úgyhogy leginkább ezzel kapcsolatban kell kitalálnom valamit, legrosszabb esetben új CPU hűtővel és más dolgokkal, de még az UV-t se próbáltam ki.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
Bjørgersson
félisten
válasz KROK640 #37198 üzenetére
Egy ilyen terjedelmű hozzászólás után újra fel lehetne tenni sephi múltkori kérdését.
As if all this was something more than another footnote on a postcard from nowhere, another chapter in the handbook for exercises in futility... • Samsung Galaxy S9, Fractal Design Define C, Kefine Delci HiFi IEM, Donner Dobuds ANC TWS eladóak: https://tinyurl.com/2jhv79td
-
KROK640
nagyúr
válasz Bjørgersson #37199 üzenetére
Az mi volt, vagy mire gondolsz?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni, de kérjük, hogy inkább a Hardverapróra tegyétek fel a terméket és azt linkeljétek be, mert úgy tudjátok módosítani később, az aprón is ott lesz és értékelést is kaphattok.
Kérjük, hogy nem megjelölt topikokban továbbra se hirdessetek, köszönjük!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest