- Asszociációs játék. :)
- Hóban vigad a ló
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- A siker két szabálya
- "Egyszerű" Ügyfélkapu+ regisztráció
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Megoldások IBS/IBD-re
- Fűzzük össze a szavakat :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
j.bravo
addikt
válasz ThufirHawat #399 üzenetére
Hát ja.
Ellenben még mindig ajánlhatna valaki egy kedvező árú vakut Nikon d50-hez!
Dönthető fej alap, forgatható előny.
Tényleg, csiga997, pitman, vagy bárki, össze tudnátok foglalni a Nikon-féle d-ttl illetve i-ttl közti különbséget?Miiinden lehetséges. Meg az ellenkezője is.
-
j.bravo
addikt
válasz ThufirHawat #397 üzenetére
Vagy egy második állvány a lámpának
Bár, ha állványról, önkioldóval exponálsz, vagy akár távkioldóval, akár tudod is tartani a lámpát a másik kezeddel
Szép kép. Jól néz ki ahogy a fénykör elhalványul a virág szára felé.Miiinden lehetséges. Meg az ellenkezője is.
-
ThufirHawat
senior tag
Néha egyébként egy sima zseblámpa is elég...
[link]
No meg egy ''segéd'' aki tartja.Képeim, írásaim: http://www.miklosrabi.com
-
pitman
őstag
válasz ThufirHawat #395 üzenetére
Inkább valami olyan magyarázata volt, hogy az egyik módban inkább deríteni próbál, ami beltérben megfelelő mennyiségű fény hiányában (magyarán a vaku a főfény) enyhe alulexponáltásgot eredményezhet, viszont kültéren ugyanez természetes hatást ad.
-
ThufirHawat
senior tag
Egy leírás minta azt mondta volna, hogy az átlagolót érdemes használni beltérben, a kiértékelőt pedig kültéren, de ha esetleg többet tudsz a dologról, az érdekelne.
Ja, van benne logika. beltérben (komolyabb vakunál), az egész kép normálisan ki lehet világítva, míg mondjuk éjfélkor a Hortobány kellős közepén... Az inkább ''mátrixos'' (kiértékelő) fénymérést kíván.Képeim, írásaim: http://www.miklosrabi.com
-
j.bravo
addikt
Én pedig Nikon d50-hez szeretnék vakut, minél okosabbat, minél olcsóbban
Ijesztegetnek sokan, hogy még a Sigma/Sunpak/Metz vakukkal is előfordul hogy megsütik a vázat, mert a Nikon aljas módon valamit trükköz és megcsereberéli a lábkiosztást. (Igaz, példának a Hama által nemcsak forgalmazott, hanem Hama márkázású vakut említett egy régebbi filmes Nikon slr-rel) Kívülről tágra nyílt szemmel, belülről azonban erős kételkedéssel hallgattam a dolgot. Ha magnyugtatnátok hogy ez valóban baromság, akkor azért örülnék
Szóval szeretnék legalábbis dönthető, de inkább dönthető-forgatható fejűt, tudjon xTTL (''x'' nemtom milyen betű ) módot a d50-nel, és ha van manuális vagy nem TTL, de automata módja, az se hátrány (bár nem követelmény).
Kulcs-szám nem baj ha minél nagyobb, de 30 körül akár már elég is lenne nekem.
Milyet ajánlotok? A fentebb felmerült Sigma például? (vagy az csak filmes vázon tud TTL-t?)Miiinden lehetséges. Meg az ellenkezője is.
-
pitman
őstag
válasz ThufirHawat #390 üzenetére
Nem is mondta senki, hogy az ettl től lesz jó a kép. A sima ettl vezérlésnél össze volt linkelve fixen a vakufénymérés az aktív fókuszponttal, ezért ott nyomogatni kellett a *-ot, ha átkomponálta a képet fókuszálás után az ember, mivel ekkor az aktív fókuszpont lekerült a témáról. Ett-t-tt esetén erre nincs szükség bármelyik üzemmód van kiválasztva a cf menüben.
Egy leírás minta azt mondta volna, hogy az átlagolót érdemes használni beltérben, a kiértékelőt pedig kültéren, de ha esetleg többet tudsz a dologról, az érdekelne. -
ThufirHawat
senior tag
C.Fn.-ben lehet olyat, hogy átlagoló, vagy kiértékelő. Ez utóbbi állásban figyeli, hogy melyik AF pont az aktív. Az átlagoló meg pont mint a környezeti fénymérésnél.
Amúgy nekem csak egy tök manuális Metz vakum van, családi képeknél használom, két expóból belövöm, oszt hajrá! Nem kell ezt túlbonyolítani... Nem az E-TTL II miatt lesz jó egy kép...Képeim, írásaim: http://www.miklosrabi.com
-
pitman
őstag
válasz ThufirHawat #387 üzenetére
Egy kis kiegészítés:
Az ettl-ii fontos újítása még, hogy szétválasztották az aktív fókuszponttól a fénymérést, ami a korábbi gépeken az átkomponálás miatt problémákat okozott (illetve trükközni kellett miatta). -
pussy_cat
tag
-
ThufirHawat
senior tag
válasz pussy_cat #386 üzenetére
Lehet, hogy félreértettél...
A fej forgatás/döntés egy konstrukciós megoldás, az E-TTL II pedig egy vakufénymérési mód. Szóval a vakuk fényérése (márha van neki) lehet:
TTL: A film sikjáról visszavert fényt érzékeli egy külön szenzor. Hátránya, hogy a film emulziójának szine változtatja az expo milyenségét. Régebbi filmesek ilyenek. Mivel a CCD/CMOS nagyon csillog, így ez digitálisoknál nem pálya.
A-TTL: Canon buli, az előbb kicsit fejlesztett változata, jellemzően több szenzorral.
E-TTL: Canon buli ez, de lényegében minden digi cucc így műkszik manapság. A vaku közvetlenül az expo előtt csinál egy mrő villanást, és a visszaverődött fényt a fényképezőgép környezeti fénymérésre szolgáló szenzorai (melyikben mennyi...) méri. Expot kalukulál, és ellövi a felvételt. Nagyon jó dolog, főleg az, hogy a mérővillanást el lehet sütni kézzel is (kis csillag gombocska), az adatot eltárolja, komponálsz, és a kép azon része lesz szépen kivilágítva, amire a mérővillantást csináltad.
E-TTL II: Ugyan ez, de a számításba beleveszi az objektív által szolgáltatott tárgytávolság adatot is, MÁRHA AZ OBJEKTÍV EZT TUDJA.
Szóval így.Képeim, írásaim: http://www.miklosrabi.com
-
pussy_cat
tag
válasz ThufirHawat #384 üzenetére
Azt nem tudtam, hogy mi az E-TTL II, de tapasztaltam, hogy lényegesen jobb az olyan vaku, ami forgatható... Csak tapasztalatból. Eddig mindent így tanultam meg, most érzem szükségét a szakszavaknak is.
Köszönöm az infót!Nem vagyok öreg, csak rutinos!
-
ThufirHawat
senior tag
válasz pussy_cat #381 üzenetére
Mindkét vázat használtam, használom. A beépített vaku mindkét esetben egy ''sima'' E-TTL II rendszerű kis villanó. Az egyetlen extra funkciója a vaku exp. korrekció. Igazából csak deríteni jó, sokat ne várj tőle. Tudod, mi az az E-TTL II?
Egy vaku onnantól kezdve lesz igazán használható, hogy a fejét felfelé és oldalra lehet billenteni. Így tudsz igazán szép vakus képeket csinálni zárt (plafonnal rendelkező) térben.Képeim, írásaim: http://www.miklosrabi.com
-
Smogus
őstag
válasz pussy_cat #377 üzenetére
Én nem digitális vázról beszélek hanem filmesről, nincsen igazán tapasztalatom egyik álltalad felsorolt géppel sem, fogni már fogtam többször is, valamint löttem is már havergépével néha néha, ha nem zavar hogy kicsi akkor jó választás lehet mind a kettő, a 400-as többet tud, a vaku témát sajnos nem tudom, nem használtam a vakujukat
Ha az emberi agy elég egyszerű lenne ahhoz, hogy megértsük, akkor egyszerűségünkben erre már nem lehetnénk képesek. -- http://smogus.deviantart.com/ --
-
-
Smogus
őstag
Én az álltalad linkelt sunpack-ot használom filmes Eos300-on
szerintem nagyon profi vaku, és kicsit sok is a te gépedhezHa az emberi agy elég egyszerű lenne ahhoz, hogy megértsük, akkor egyszerűségünkben erre már nem lehetnénk képesek. -- http://smogus.deviantart.com/ --
-
Batman
őstag
Azt is próbálom mérlegelni, hogy megéri e vennem hozzá vakut, de szerintem megérni főleg szürköletben és este lenne látványos a javulás.
A Rák ellen az Emberért a Holnapért! - "..ez csak azt bizonyítja, hogy a Firefoxtól maximum a pöcsöd érzed nagyobbnak, de ugyanolyan hüje maradsz a számítógéphez..." by moonman
-
BEE
addikt
A géped sima középérintkezős, mint a Pana FZ30-é.
Azért is ajánlottam neked ezt a vakut, mert nekem a Panán bejött.
Az meg hogy jó legyen a következő gépedre csak vágyálom sajnos.
Először is honnan tudnád ma, hogy milyen gépet veszel majd a jövőben ?
Tehát a vakut ma a mai géphez vedd, aztán majd csak lesz valahogy.
Ez a típus sokkal többet tud mint amit kihasznál a géped,
viszont nagyon erős, ami nagyon fontos, hiszen a nagy vaku tud kicsit
villanni, de a kicsi képtelen nagyot.
Azt kell jól kőrbejárnod, hogy ilyen erős vakut kapsz-e olcsóbbat.
És hogy a másik tipus dolgozik-e a középérintkezővel.
BEEFradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !
-
pitman
őstag
Mennyi érintkező van a papucsban? Ha csak egy, akkor valószínűleg nincs kommunikáció a rátett vakuval: csak ellövi. Emiatt a vaku funkcióit nem tudod használni, csak azokat, amiket kézzel is enged állítani, illetve ha tud a vaku automata vaku módot, akkor azzal lehet ügyködni.
-
Batman
őstag
-
Batman
őstag
Mivel még nem használtam külső vakuval nem tudom ,hogy csak ellövi vagy ki tudom használni a funkciot , esetleg szinkron kábellel, de természetesen ez vásrálás elött ki lenne próbálva, jelenleg most a típusok és a lehetőségek után kutatok.
A Rák ellen az Emberért a Holnapért! - "..ez csak azt bizonyítja, hogy a Firefoxtól maximum a pöcsöd érzed nagyobbnak, de ugyanolyan hüje maradsz a számítógéphez..." by moonman
-
pitman
őstag
Ebben az a szép, hogy minden típushoz (márkához) más vaku kell az eltérő fizikai kialakítás és protokollok miatt.
Ha univerzálisabb vakut akatsz, akkor nézz szét a Metz vakuk között, ott vannak típusok, melyeken csak a talpat kell csereberélni és azok feltehetők több gépre is. -
Batman
őstag
válasz werttzui #362 üzenetére
''Az lenne a jó ha olyat tudnál venni ami későbbi tükörrefis gépedhez is jó.''
Igen erre is gondoltam de oylan kevés infot tudok öszeszedni, hogy melyik géphez milyen lenne a legjobb ,hogy egyszerűen hihetetlen, ha tudsz valami jó helyet ahol össze vannak ezek foglalva, kivele.A Rák ellen az Emberért a Holnapért! - "..ez csak azt bizonyítja, hogy a Firefoxtól maximum a pöcsöd érzed nagyobbnak, de ugyanolyan hüje maradsz a számítógéphez..." by moonman
-
werttzui
addikt
Nem.Én is vennék a panámhoz csak 60 rugót sajnálok érte Pedig egy fotósnak szinte kötelező az állványal együtt. / Ha ólcsón tudsz jót venni akkor vedd meg jó szolgálatot tehet .Az lenne a jó ha olyat tudnál venni ami későbbi tükörrefis gépedhez is jó.
[Szerkesztve]PENTAX
-
Batman
őstag
válasz werttzui #360 üzenetére
Pedig szerintem sokat doban a gépen és a kéepekn egy vaku hozzá, nem akaork még dslr-t venni elöbb még sokat kell ezzel is gyakrolnom, plusz anyagiakat összeszednem.
Szal addig is szerintem hasznos lenne hozzá egy vaku, vagy te más véleményen vagy?A Rák ellen az Emberért a Holnapért! - "..ez csak azt bizonyítja, hogy a Firefoxtól maximum a pöcsöd érzed nagyobbnak, de ugyanolyan hüje maradsz a számítógéphez..." by moonman
-
Batman
őstag
válasz werttzui #358 üzenetére
Senki nem használ vakut , vagy senki nem használ fuji-t, vagy midnenki mar tükörreflexessel tolja?
Hát akkor nehéz döntés lesz.A Rák ellen az Emberért a Holnapért! - "..ez csak azt bizonyítja, hogy a Firefoxtól maximum a pöcsöd érzed nagyobbnak, de ugyanolyan hüje maradsz a számítógéphez..." by moonman
-
Batman
őstag
szégyen de uppolok, nem tom miért de már sokszor volt úgy hogy beírtam egy topicba és azután lehallt az egész.....
-
Batman
őstag
Hello!
Vakut szeretnék vennni az s9500-as gépemhez, nekem a Sunpak PZ5000AF ajálották, vélemények esetleg más ötletek?
[link]
üdvA Rák ellen az Emberért a Holnapért! - "..ez csak azt bizonyítja, hogy a Firefoxtól maximum a pöcsöd érzed nagyobbnak, de ugyanolyan hüje maradsz a számítógéphez..." by moonman
-
bagibetyar
csendes tag
Valakinek nincs véletlenül ''Panasonic DMW-FL28E'' vakuhoz magyar nyelvű leírása? Sajnos az edigital ilyesmit nem adott. Hogy frankón mondjam, egy betű sincs hozzá magyarul.
Erre gondoltam:
[link]
Ha valakinek esetleg PDF-ben lenne egy, és megosztaná velünk megköszönném.
[Szerkesztve] -
-
adik
őstag
válasz csiga997 #349 üzenetére
az ok, hogy milyen záridőtartományra tud szinkronizálni, de hogy akkor stroboszkópozik, hogy a teljes redőny-pályát bevilágítsa (ha értitek), vagy simán csak időben villan, és a vékony csíkon csak-csak átjön vmi fény - mondjuka középső 1/4-edben.
Kettő, csipkebokor vessző!
-
adik
őstag
(canon eos 33) + (metz 44 af-4)
Vakuzás miatt kérdem, hogy mi a legrövidebb olyan záridő, ami alatt még a redőny teljesen nyitva van? a gép manualja erre sehogy nem tér ki, csak annyit mond, hogy bármilyen záridőre tudok szinkronizálni M állásban, P-ben csak 1/60-1/125 -re. 1/125 lenne?
tudom, nem annyira digitálisKettő, csipkebokor vessző!
-
cecko13
tag
Sziasztok egy kis segítséget kérnék...
ilyenem van Nikon D50 és ehhez szeretnék vakut venni... kinéztem a Nikon SB600 -at, de sehol nem láttam a kompatibilitási listában... ezek szerint nem tudja kihasználni a vaku i-TTL rendszerét? érdemes akkor ilyet venni? Esetleg valami alternatíva? -
Smogus
őstag
[link]
itten-e
Amikor én vettem akkor már kifutó modell volt talán, de vannak újjabbak is, meg lehet nézni az oldalon, de az a 80ezer kicsit erős, én 50 alatt vettem szinte biztos
A linkelt oldal tetején van az árlista exel formátumban, nagyon jó hely mindenkinek ajánlani tudom, kipróbálható minden további nélkül, és az eladók nagyon rendesek
Ja meg a Sigmával az is volt a baj hogy nem is volt, mondták hogy ők nem is tartanak mert nem nagyon viszik, mert aki canonra vesz az inkább canon vakut vesz, pedig a Sunpak nagyon jó csak vakukkal foglakozik
[Szerkesztve]Ha az emberi agy elég egyszerű lenne ahhoz, hogy megértsük, akkor egyszerűségünkben erre már nem lehetnénk képesek. -- http://smogus.deviantart.com/ --
-
spyracer
csendes tag
hi all!
tudna nekem segíteni valaki, 580EX vakut szeretnék venni, de sajna nem lesz hozzá magyar manualom....nembízom annyira az angol tudásomban, szóval kéne egy magyar 580EX manual. szóval tudna valaki segíteni, egy linkkel ami magyar pdf hez vezet a témában? előre is köszispyracer
-
adik
őstag
van-e olyan izéke, amivel a régi, nagyfesz. vakumat rá tudom tenni az új, kisfesz vakutalpú gépemre? (canon fd-re való vaku vs. canon eos elan 7)
nem kell, hogy vezérelje, manuálban is le tudom nyomni, csak nem szeretném megsütni a gépemet.
sajnos nincs sok pénzem most (sem) erre (sem - de ez már off)
lehet, hogy jobban járnék egy metz 36 af-3-mal? [link] ennyit még kibírok, de sajnos egy frankó canon már nem fér bele...Kettő, csipkebokor vessző!
-
m6sport
csendes tag
na akkor en is felteszem a kerdesem!
ki tudna nekem gyartani olyan eszközt (kabelet) amivel a vakut pl.: 5 meterre tudom hasznalni a fenykezezötöl? ami adott: 350d, 430EX! ha lehet kommunikaljon egymassal a gep es a vaku!
thx: Zsolt...
ide varom az ajanlatokat: bacso@chello.huhttp://members.chello.hu/bacso.zsolt
-
m6sport
csendes tag
válasz YouCanCANON #308 üzenetére
1/200nal bemozdult az alany??? hmm... valami gyorsmozgasu nauta lehetett nem ember az tuti!
http://members.chello.hu/bacso.zsolt
-
csiga997
őstag
-
Retro11
senior tag
Üdv Mindenkinek!
Segítségeteket szeretném kérni mert szeretnék vásárolni a Fuji S9500-as gépemhez vakut.Azt tudom hogy középérintkezős és hogy nem valami nagy a kulcsszám (Pontosat nem tudok) és hogy syncron csati hely is van az elején!
Szoval azt szeretném kérdezni hogy milyen vakuk (Pontos név) kompatibilisek a géppel,mit tudnátok ajánlani?
Előre is köszönöm segítségeteket!!!
Üdv: Retro11 -
euclio
tag
válasz bitfarkas #315 üzenetére
Mire megírtam, addigra már ezer hsz keletkezett előttem, azért hátha valakinek érdekes:
Bocs, hogy belepofázok, de a rendszervaku tényleg annyit jelent, hogy egy adott gyártó (Nikon Canon, stb.) vázaival való kommunikációra képes, és a középérintkezőt kiegészítő érintkezőkön keresztül átvesz olyan bállított értékeket a váztól, mint a blende, a zoom, illetve ami a legfontosabb, TTL vakuzásnál a villantás leállítására vonatkozó ''parancs''. Az egy ettől többé-kevésbé független fícsör, hogy slave/master vakuként egy adott vaku alkalmas-e más vakukkal való együttműködésre -- nem ettől lesz rendszervaku.
Az ''automata vaku'' (sokszor: ''computeres vaku'') az meg a fapados vakuzás (elsül teljes teljesítménnyel, azt jónapot) és a TTL vakuzás közötti valami: van neki egy (saját) fényérzékelője, és a blende és érzékenység adatok alapján leállítja a villanást, ha ez az érzékelő kellő reflektált fényt kapott. Azt persze már nem veszi figyelembe, hogy hol áll a zoom, több fénymérési pont meg egyszerűen értelmezhetetlen egy ilyen vakunál.
megjegyzés 1: rendszervaku is működhez automata vakuként (pl. az én nikon vakumon ez az A üzemmód), ilyenkor átveszi a váztól a blendét és az érzékenységet, de a saját fényérzékelője alapján állítja le a villanást, nem a váz TTL érzékelőjével együttműködve. Sőt, a zoomérték is átjön, de az csak a reflektort állítja, a fénymérésbe nem szól bele. Ugyanakkor az átvett adatok kézzel is beállíthatóak, és így egy egyszerű, nikon/nem nikon, csak középérintkezős gépen is legalább A-ban használható a vaku.
megjegyzés 2: egyszerű, olcsó automata vakuknál kapcsolók, tologatós izék segítségével kell a vakun megadni a blendét/érzékenységet. Olyan is van, hogy a lehetséges pl. 3 érzékenységértéket egy, az érzékelő előti lyukblende átváltásával lehet beállítani.
megjegyzés 3: Az elővillanás csak TTL-ben működik, A-ban nem.
[Szerkesztve]minden hozzászólásnál automatikusan az üzenet végéhez íródik
-
bitfarkas
őstag
válasz YouCanCANON #326 üzenetére
Neked is csak a 322# ben idézett Canon honlaprészletet tudom válaszolni, a Canon a saját terminológiájában a vakurendszerben jelöli meg a rendszervaku képességekel bíró egyedeket. Részemről rendszervakuság befejezve.
-
YouCanCANON
aktív tag
válasz bitfarkas #322 üzenetére
Canon rendszervakuk: 420EX, 550EX, 430EX, 580EX ... a macro ring lite és a macro twin meg a régebbiek (380EX) ...
... ezekből az 580EX a FLAGSHIP azaz TOP of LINE, de persze ettől még a többi is rendszervaku. Attól hogy egyik másik többet tud, nem azt jelenti, hogy ne lenne rendszervaku, mert amelyik ''csak'' slave módban képes müködni az sem önmagában slave, hanem több vakus rendszerben. A slave a vezérelt... a master a vezérlő, de attól még mindig az a rendszervaku, amit a gépen a hot-shoe -ba dugsz
Tehát, a rendszervaku ami E-TTL ill. E-TTL II módban az objektiven keresztül méri a fényt, pontosabban a gép méri és kommunikálnak. Elővillant és a visszaverődő fényből állapítja meg a közel pontos megvilágitási igényt a blende érték és a fokusztáv tudatában.You Can CANON * eladó minőségi szervercuccok: http://prohardver.hu/e.php?mod=74&id=96871 *
-
bitfarkas
őstag
válasz csiga997 #320 üzenetére
Bárhányszor írod le, hogy nem, és bárhonnan veszed az idézetet (mellesleg a link engem csak egy üres oldalra visz), a Canon nem ezt a vakut nevezi rendszervakunak, sőt ezt kifejezetten nem nevezi annak, ahogy az előző hozzászólásom linkjéből is egyértelmű.
A Canon terminológiájánál Canon termék esetében vajon mi a meghatározóbb?
Én elhiszem, hogy lehet valaki aki a rendszervaku szót másra használja, a Canon erre. -
pitman
őstag
válasz bitfarkas #319 üzenetére
A 420Ex, 430EX 580EX mind rendszervaku, attól rendszervaku, hogy a gép képes vezérelni a működését. A 420 és 430-on nincs fénymérő szenzor (nem tudnak automata módban működni), az 580-t nem ismerem, ha az tud automata üzemmódot, akkor kell rajta lenni.
A ténymérés a ttl, ettl vakuknál mindig a gépben történik (ettl esetén az elővillanást még a tükörben látod is). A vaku nem mér semmit, csak a gép által megadott teljesítményen elvillan.
Az 580-ex, a két körvaku és az infra jeladó tud master módot, amivel el tud villantani másik vakukat, de ennek semmi köze a rendszervaku mivoltukhoz. A kisebb modellekben ez marketing okokból nincs benne.
Szerintem az utóbbi néhány hozzászólásod alapján érdemes lenne egy kicsit utánaolvasnod a témának. -
bitfarkas
őstag
válasz csiga997 #318 üzenetére
Ha az angolt preferálod, itt a Canon európai honlapjáról vett (innen:[link] ) szószerinti idézet:
System flash
The Speedlite 580EX is a key component of the integrated flash system for both analogue and digital SLR cameras, and is fully compatible with the distance linked E-TTL II system found on recent EOS cameras. It serves as a wireless master to compatible slave units (with up to four channels and three slave groups), or as a slave to other Speedlites or transmitters such as the
ST-E2.
És ha megnézed ugyanott, mondjuk a 430EX leírását, szó sem eseik arról, hogy sytem flash tulajdonságai lennének. [link] -
pitman
őstag
válasz bitfarkas #311 üzenetére
Szerintem meg te olvass utána a témának, tanúlságos lesz. Nagysebességű szinkron módban a vaku ''folyamatosan'' világit kisebb teljesítményen, pontosabban fogalmazva villanás sorozatokat ad. Emiatt lehetséges, hogy megfelelő vakuval akár 1/1000, vagy 1/4000 zársebesség mellett is lehet vakuzni, de a vaku teljesítménye a fentiek miatt a töredékére esik vissza.
-
csiga997
őstag
válasz bitfarkas #319 üzenetére
Nem. Nem. Nem.
De leírom újra: ''A rendszervakut nem a vezeték nélküli vakuvezérlés képessége vagy hiánya teszi.''
Az ST-E2 meg azért sem jó példa ''rendszervakura'', mert többek között pl. nem villan.
Amúgy nem érzem, hogy szorult helyzetben lennék. De elolvastad pl. a linkeket? Szerintem ennél egyszerűbben nem lehet leírni:
RENDSZERVAKU
Olyan korszerű, általában mozgatható fejes vaku, aminek használatakor az exponálásnál a fényképezőgép érzékelője méri az objektíven keresztül beérkező fényt, ezzel jobb és biztosabb módon kiszámítva a megfelelő megvilágítást.
[link]
Szerintem próbálj meg felülemelkedni a canon-terminológián, és fuss neki még egyszer. -
bitfarkas
őstag
válasz csiga997 #318 üzenetére
A rendszer mind a német, mind az angol terminológiában a vakurendszerre vonatkozik (és nem a gép és vaku együttesére), ahol a rendszervaku ( a géppel kommunikálva) vezérli a többi vakut. Az én kis 420-asom sajna csak slave - és nem master - funkcióban állhat helyt, akár vezetékes, akár wireless üzemmódról van szó.
Bárhogy is olvasom, csak ez jön ki.
Rendszervakuként az ST 550EX-et, a Transmitter St-E2-t vagy a két makro ring vakut jelölik meg.
A mod-ra: Egyébként gúnyolódással szoktad magad kivágni szorult helyzetekből?
[Szerkesztve] -
csiga997
őstag
válasz bitfarkas #316 üzenetére
Khm, pont nem azt jelenti. A vaku villan és a gép méri through the lens. Mivel a vakun magán nincs objektív, így a vaku maga nem képes through the lens mérni semmit.
Na mindegy, nem magyarázom tovább. Olvass utána: [link]
Mod: Itt van magyarul is, mert látom az angolt annyira nem vágod [link]
[Szerkesztve] -
csiga997
őstag
válasz bitfarkas #315 üzenetére
Nem rendszervaku? Hát mi? A 420 TTL vaku, a fénymennyiséget az objektíven keresztül méri. Az elővillanásokat is a fényképező értékeli ki.
CANON Speedlite 420 EX rendszervaku: [link]
[link]
A rendszervakut nem a vezeték nélküli vakuvezérlés képessége vagy hiánya teszi. Leegyszerüsítve tehát: TTL vaku = rendszervaku.
(Különben, ez is csak egy sajátosan magyar nyelvi találmány. Pl. angolban ''system flash'' elnevezéssel sehol nem találkozol..) -
bitfarkas
őstag
-
bitfarkas
őstag
válasz csiga997 #314 üzenetére
Bizonyára Neked van igazad, amit a tapsikoló fejecskék is bizonyítanak, de akkor mondd meg, hol a bánatban van az én 420 EX-emen (nem rendszervaku) a fénymérő, mivel a homloklapján csak egy ''wireless senzor'' és egy ''AF assist beam emitter'' foglal helyet?
Továbbá, hogyan tudok a kép egy pontjára fénymennyiséget állítani és rögzíteni egy elővillanással, ha a fényt a vaku méri? Hogyan jegyzi meg a vaku ezt a pontot? (''With the 420EX attached to the camera, the camera's AE lock button becomes an FE lock button. With FE lock you can lock the correct flash exposure reading for any part of the picture)
Továbbá, ha nem lenne köze a gépváztól bekért blende és érzékenységi értékhez vajon hogy a bánatba állítana fénymennyiséget? Mihez?
Továbbá, ha nem kapna adatokat az obi beállított gyujtótávolságáról a kamerától, hogyan állítaná a fénykibocsátási szöget?
És végül hogyan fordítanád a következő szöveget:
''A preflash is fired for evaluative flash metering and the rading is used tu determine the main flash output.'' Ezt mind a vaku, és nem a gép értékeli ki. ezért sokkal olcsóbb, mint egy rendszervaku, amibe ezek a képességek nem kellenek, hisz egységes rendszert képez a géppel.
[Szerkesztve] -
csiga997
őstag
válasz bitfarkas #309 üzenetére
A rendszervaku abban különbözik, hogy infrán képes kommunikálni a többi társával, és együtt villannak, és együtt a rendszervakutól vezérelve állnak le.
Hát persze!
''Rendszervakunak'' azt hívjuk, ami az objektíven keresztül, a géppel egy rendszert képezve képes a vakufény mennyiségének szabályozására. Az automata vaku a vakufénymérést saját maga oldja meg egy külön érzékelővel, a gépváz segítsége nélkül. És ennek nincs köze ahhoz, hogy a blende/gyújtótávolság/akármi adatokat átveszi-e közben a géptől vagy sem. -
bitfarkas
őstag
válasz YouCanCANON #312 üzenetére
Bocs, most látom a kérdés után felrakott piktogramsereget, de a válasz azt hiszem rendben van.
-
bitfarkas
őstag
Javasolom, tanulj a redőnyzáras gépekről kicsit többet.
A legtöbb gép redőnyzárja ugyanis 1/200-ad másodpercig van teljesen nyitva, a vakunak ekkor kell villannia, egyébként az érzékelő felületét nem egyenletesen világítaná meg. Mivel a rövidebb sebességet úgy oldják meg, hogy a zár változatlanul 1/200-ad másodperc alatt fut le az érzékelő előtt, azonban nem nyit teljes érzékelő méretre, hanem csak egy ''csíkban'' (aminek a szélessége a záridő rövidítésével egyre kisebb) ezért a vaku jóval rövidebb villanási ideje csak az éppen nyitott ''csík'' mögötti érzékelő felületre lesz hatásos.
Egyébként a zár ilyenfajta működésmódjának köszönhető, hogy egy gyorsan mozgó tárgy, pl. egy labda relatíve élesnek látszik 1/1000-ed másodperces exponál, az alakja mégsem kör alakú, hanem ellipszis formájú lesz. -
bitfarkas
őstag
válasz YouCanCANON #308 üzenetére
Mert valszeg a zár hosszabban van nyitva, és nem csak a vaku fénye rajzolja a képet, hanem a környezeti fények is. Próbáld meg manuális üzemmódban a zársebességet 1/200-adra beállítani, a blendét meg a távolságtól függően elég nagy értékre (2,8 - 4), mert a beépített vaku fényereje elég kicsi.
-
bitfarkas
őstag
Én egy kicsit másként értelmezem az automata vakut, mint Pitman.
A Canon vakumon semmit nem kell állítani. Ezzel szemben érzékeli az obi gyujtótávolságát, átveszi a gáptől a rekeszértéket, és a szükséges fénymennyiségnél leállítja a villanást.
A rendszervaku abban különbözik, hogy infrán képes kommunikálni a többi társával, és együtt villannak, és együtt a rendszervakutól vezérelve állnak le. -
YouCanCANON
aktív tag
-
pitman
őstag
Nagy sebességű szinkron módban tudják a vakuk a vakuszinkronnál rövidebb záridő melletti használatot, de ilyenkor a vaku tejesítménye drasztikusan csökken. A példaként említett 1/4000-ed mellett szinte garantált, hogy nem lesz elég a teljesítménye arra a távolságra, hacsak az érzékenységet nem növeld megfelelő mértékben (illetve a rekeszt nem nyitod). Ilyenkor jön jól a nagy kulcsszám, bár a 430ex és a Sigma között nincs akkora teljesítménybeli különvség, hogy ez jelen esetben számottevő legyen.
Töltsd le a 430ex adatlapját, a végén van egy táblázat a vaku kulcsszámáról a különböző teljesítményfokozatokban, abból már lehet látni, hogy mire számíthatsz. -
nfsu17
veterán
Hú, bocs, most visszaolvastam amit írtam, és tele van hülyeségekkel, törölném, de már nem tudom.
Hagyjuk figyelmen kívül.
Úgyis megveszem a 430-at.exDigi
-
nfsu17
veterán
Én is tervezek egy 430ex-et venni.
Nézegettem a Sigma 500-at is, meg itt mit írtatok, és nekem nem olyan fontos az 50-es kulcsszám. Tudom nem csak abban jobb, de a Canon is jobb valamiben. Meg mégiscsak Canon.
Igazából tök béna vagyok ebben a vakus témában, szóval még nagyon kérdezni sem tudok.
Ugye a 350d beépített vakuja 1/200-as záridőt tud (vagyis a gép).
Ez koncertfotózás alatt 0. Simán bemozdul az alany és elmosódik.
Ez a vaku (430) képes gyorsabb záridőre? Azt tudom, ha csökken a záridő, akkor nem visz olyan messzire a vaku. Persze ezt lehet úgy kompenzálni, hogy növeljük a blendét. De ilyenkor csökken a mélység, tehát a háttér nem lesz éles (még sötét is lehet).
Szóval ha 5-10m-re vagyok a színpaddal szemben pl, akkor tud olyan gyors záridőt, hogy nem mozognak be az alakok? Tudom, hogy tud 1/4000-et is, de ott aztán nagyon sötét lesz a háttér.
És fontos lenne az iso-t nem nagyon emelni. Ezen a koncerten sikerült iso1600-on, f2.8-al 1/320; 1/400-as záridőt is kicsikarni, és a színpadtól 5m-re voltam. Végülis nem is volt homályos az alak.
De a képek már nagyon zajosak lettek, néha rosszul megvilágítva, ezt elkerülendő lett volna jó a vaku, nem? Mert akkor kisebb iso, kisebb rekesz, jobb megvilágítás, szebb, élesebb képek lettek volna?
Jól sejtem a dolgot? Vagy vmit rosszul tudok?exDigi
-
pitman
őstag
Pont ez az automata vaku. Beállítod rajta az érzékenységet és rekeszt, és a vaku akkorát fog villanni, ami pont megfelelő lesz az adott távolságtartományban. A visszaverődő fény alapján fogja leszabályozni a villanást.
Megvétel előtt célszerű a géppel kipróbálni, ügyelve a talpfeszültségre.
[Szerkesztve] -
j.bravo
addikt
Olvassa valaki ezt a topikot még?
Elmagyarázhatná egy hozzáértő, hogy az ún ''automata vaku'' elnevezés mit is takar (nem rendszer-, csak automata vaku).
Létezik-e olyasmi, ami nem rendszervaku, de képes arra, hogy ha beállítom rajta ugyanazt az érzékenységet illetve blendét mint a gépen, illetve saccperkábéra távolságot, akkor ő tudja, hogy mekkorát kell villannia (és akkorát villan, nem nagyobbat)?
Minolta A1-re kéne ilyen...Miiinden lehetséges. Meg az ellenkezője is.
-
j.bravo
addikt
Mennyi különbség lehet értékben egy Minolta 2500D és egy 3600D vaku között? Mindkettő használt.
Illetve, ha valakinek van tapasztalata mindkettővel, akkor érzékelt-e különbséget a shutter lag-ben az egyik, illetve másik vakuval való fotózás között?
Ja, Minolta Dimage A1-gyel használom most épp a 2500D-t, és gondolkodom a vakucserén.
[Szerkesztve]Miiinden lehetséges. Meg az ellenkezője is.
-
Badb0y
addikt
Tudom, hogy nem HW piac, de ott nem igazán nézik a digit fényképezős cuccokat.
Tehát eladó lenne egy Diffuser minden fajta/féle vakuhoz 3000 ft-ért.
[Szerkesztve]Minőségi laptopok https://notebookokhu.business.site/
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest