Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- BerserkGuts: 9800X3D Hitvallás, Dogma megcáfolása egy RTX5080+12600K-val
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
Aktív témák
-
Miracle
senior tag
válasz
return.value
üzenetére
ehhh tenyleg... de vak vagyok...

-
Miracle
senior tag
válasz
return.value
üzenetére
,,Az EA egyébként mindent visz szerintem. Kb 4-5 éve dolgozom UML-el,''
mi az az EA itt? -
Miracle
senior tag
válasz
return.value
üzenetére
EA?
-
Miracle
senior tag
hat az uml valojaban ott, ahol tobb ember dolgozik egyutt egy projekten szinte teljesen alap, enelkul nincs is ertelme nekikezdeni. es mar eleg minimalis szinten is lehet jol hasznalni, csak kell 1 kis szoftver-tervezo vena az emberbe

ration XDErol meg nem tudok nyilatkozni, meg nem hasznaltam, habar azt tudom, hogy annak a szoftvernek nem elsodleges celja az UML tervezes, az inkabb egy elettartam-manager program, ami mellesleg UML-el is tamogatja a fejelsztoket. -
Miracle
senior tag
jah, el is felejtettuk az UML szerkesztok oset, a DIA nevu csdat. meg csak linuxon lattam ilyet, de biztosan van windowsra is (legrosszabb esetben cygwines). ennek eleg erdekes kezelofelulete van, ami elso ranezesre kisse spartainak tunik, de akik megtanultak hasznalni semmi penzert nem cserelik le ujabb fajta csilicsare szerkesztore, ha csak az abrak kellenek, es nagyon szep cuccokat lehet vele kesziteni
-
Miracle
senior tag
igen, irtam azt is zarojelben, de az fizetos cucc.
es az altalam emlitett umbrello is tud kodbol UML abrakat generalni (ezt nevezik parsolasnak) tobb nyelvrol is (python, c++, objective-C, Ada95, Java, c#), ezt a funkciot mar hasznaltam is beadando-dokumentacio gyartashoz, nagyon impressziv osztalydiagrammokat tud generalni 0 munkaval a mar megirt kodbol
es a poseidon fizetos valtozata is tud ilyet. -
Miracle
senior tag
az UML emlekeim szerint tartalmaz vagy 9 fele rajzot, de van meg ezenkivul sok, amik akkreditalas alatt vannak, es olyanok is, amik jobban hasznalhatoak, mint a ,,szabv'nyos'' nezetek.
Ha uml-t akarsz rajzolgatni, szerkeszteni, akkor ajanlanam figyelmedbe a kovetkezo ket programot:
Umbrello : egy nyilt kodu GUIel ellatott UML szerkeszto, nagyon sok nyelvhez valo generalo/parsolo resszel, egeszen jol hasznalhato, habar a vonalak kezelese nekem kicsit korulmenyesnek tunik a kovetkezo programhoz kepest. mindenesetre elegge okos, jol mukodik, es nem kell neki nagy gep sem.
Poseidon : Ez egy pure Java rendszer, ennek megfeleloen nem tudom elegge hangsulyozni, hogy mennyire lassu. Ez alapjaban veve kereskedelmi termek (es piszokdraga), de van ingyenes verzioja is, nagyon erosen lecsokkentett funkcionalitassal (kevesebb nezet, csak java kodgeneralas/parsolas). es azt hiszem, hogy legnagyobb elonyet a modulokkal valo bovites lehetoseget is elveszitette az ingyenes valtozat (habar abrak keszitesehez szerintem kenyelmesebb, mint az umbrello) Ehhez (a fizetoshoz) aztan van mindenfele olcso, draga, ingyenes plugin, van hozza NetBeans add-in, talan Eclipsehez is (erre nem vennek merget), de ezert fizteni kell.
(Zarojelben jegyezzuk meg, hogy a Borlandnak is van, UML-alapu csoportos fejlesztest tamogato rendszere, Teambuilder a neve, van ilyen az IBMnek is, Rational Rose neven fut, ez egy Visual Strudio add-in, es ha hiszunk a pletykaknak akkor a Visual Studio 2K5 is tartalmaz majd valami ilyesmit)
Es az UML celja: az, hogy mondjuk 20000 sor kod atolvasasa nelkul meglasd a ,,big picture'' -t, es meg tervezeskor elokeruljenek bizonyos hibak. habar az UML sem csodafegyver, lattam mar NAGYON rossz programtervez is csillivilli UML abrakat, ez csak egy eszkoz, amit lehet jol IS hasznalni. -
Miracle
senior tag
nem fogom elkesziteni, mert nem vagyok nagy hive a beadandok masolasanak, lopasanak, elkeszittetesnek, stb... tehat nem.
de szivesen segitek, ha kerdesed van.
amugy az UMLt megtanulni az ehhez szukseges szinten ha mar rendelkezel nemi programozassal kapcsolatos alapismerettel (osztaly, objektum, metodus, adattag, stb. meg mondjuk mar irtal is programot) nehany ora kerdese csak.
[Szerkesztve] -
Miracle
senior tag
es mi is egeszen pontosan a problema?
az uml amugy nem programozasi nyelv, hanem egy rajzolasi konvencio, amely szerint masok altal is ertelmezhetoen tudunk modellezni egy adott programot tobbfele aspektusbol. vannak errol nagyon kituno konyvek, es meg kitunobb netes tutorialok, keressek neked egyet, vagy beirod te a google-be, hogy UML tutorial?
Aktív témák
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Apple asztali gépek
- OTP Bank topic
- Mobil flották
- CES 2026: DRAM nélküli csúcs-SSD-ket vizionál a Phison
- Le Mans Ultimate
- Star Trek
- A nagy Szóda, Szódakészítés topic - legyen egy kis fröccs is! :-)
- Megtalálták az akkumulátortechnológiai Szent Grált? - CES
- Esik a hóóó!!
- További aktív témák...
- Dell Precision 3591 FHD Touch / Ultra 7 155H 16C / 16-32G / 512G G4 / RTX Ada / AI IR FPR
- EVGA RTX 3070 FTW3 Ultra 8GB / Csavarmatricás! / Beszámítás OK!
- Asus TUF Gaming X570-Plus Wi-Fi / Beszámítás OK!
- Asus Prime Z490-P / Beszámítás OK!
- HP EliteBook 645 G10 14" AMD Ryzen 5 PRO-7530U 4,5Ghz 16GB DDR4-3200Mhz 512GB Nvme Magyar Bill.
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest