Hirdetés

Aktív témák

• Miracle

senior tag

az UML emlekeim szerint tartalmaz vagy 9 fele rajzot, de van meg ezenkivul sok, amik akkreditalas alatt vannak, es olyanok is, amik jobban hasznalhatoak, mint a ,,szabv'nyos'' nezetek.
    Ha uml-t akarsz rajzolgatni, szerkeszteni, akkor ajanlanam figyelmedbe a kovetkezo ket programot:
    Umbrello : egy nyilt kodu GUIel ellatott UML szerkeszto, nagyon sok nyelvhez valo generalo/parsolo resszel, egeszen jol hasznalhato, habar a vonalak kezelese nekem kicsit korulmenyesnek tunik a kovetkezo programhoz kepest. mindenesetre elegge okos, jol mukodik, es nem kell neki nagy gep sem.
    Poseidon : Ez egy pure Java rendszer, ennek megfeleloen nem tudom elegge hangsulyozni, hogy mennyire lassu. Ez alapjaban veve kereskedelmi termek (es piszokdraga), de van ingyenes verzioja is, nagyon erosen lecsokkentett funkcionalitassal (kevesebb nezet, csak java kodgeneralas/parsolas). es azt hiszem, hogy legnagyobb elonyet a modulokkal valo bovites lehetoseget is elveszitette az ingyenes valtozat (habar abrak keszitesehez szerintem kenyelmesebb, mint az umbrello) Ehhez (a fizetoshoz) aztan van mindenfele olcso, draga, ingyenes plugin, van hozza NetBeans add-in, talan Eclipsehez is (erre nem vennek merget), de ezert fizteni kell.
    (Zarojelben jegyezzuk meg, hogy a Borlandnak is van, UML-alapu csoportos fejlesztest tamogato rendszere, Teambuilder a neve, van ilyen az IBMnek is, Rational Rose neven fut, ez egy Visual Strudio add-in, es ha hiszunk a pletykaknak akkor a Visual Studio 2K5 is tartalmaz majd valami ilyesmit)

Es az UML celja: az, hogy mondjuk 20000 sor kod atolvasasa nelkul meglasd a ,,big picture'' -t, es meg tervezeskor elokeruljenek bizonyos hibak. habar az UML sem csodafegyver, lattam mar NAGYON rossz programtervez is csillivilli UML abrakat, ez csak egy eszkoz, amit lehet jol IS hasznalni.

Aktív témák

Hirdetés