Új hozzászólás Aktív témák

• TomBoy1986

veterán

Sziasztok,

Leírnék egy kis tapasztalatot, hogy másnak már ne kelljen ezt az utat megtalálnia...

Vásároltam múlt héten egy Acer 5560-as laptopot (A6-3420, 4GB ram, int. hd6520-as, 500GB hdd). Ezt gyárilag egy Linpus linuxszal szerelik, amit nem ismerek, nagyon nem is volt kedvem megismerni, mivel nem magamnak vettem a gépet. A terv az volt, hogy kialakítok egy dual-boot rendszert Win7 64bit + Kubuntu 12.4.1 x64-ből.

Elkezdtem a szokásos módon:
    0. Kubuntu live usb-ről törlöm az összes partíciót, új táblát létrehozva
    1. telepítem a Windows 7-et, siker, indul (60GB + 300GB)
    2. telepítem a Kubuntu-t -> nem látja az NTFS partíciókat (megnéztem másik gépben a HDD-t GParteddel és Partition Managerrel is, szintén nem látta).
    3. telepítettem teljes Kubuntu-t -> minden másodikra indul csak el a gép (fekete képernyő még a GRUB előtt), leállítás nem megy egyáltalán.
    4. telepítem a Kubuntu 12.10-et -> ugyan az az eredmény
    5. vissza a windows -> megint megy - > most látja a partíciókat a live usb -> telepítem úgy, hogy egy új extendedre rakom a partíciókat -> nem megy semmi, csak max a windows, ha a boot flaget visszateszem rá...

A furcsa a dologban az volt, hogy nem is láttam soha azt a szokványos GRUB2-es menüt, amit megszoktam minden másik gépen...
    Kipróbáltam azt, hogy kivettem a HDD-t és még ilyenkor is valami grub-szerű fogadott.

Mivel volt egy másik 2.5"-es HDD-m, amin volt egy ilyen dual-boot rendszer másik laptopon feltéve, ezért kipróbáltam, hogy azzal mi lesz. Csodálkozásomra... azzal szépen bejött a grub 2 telepítő ->
    Megjött a szikra -> kiszedem az Acer HDD-jét, átteszem a HP G6-omba, ami hasonló konstrukció, ott felteszem a rendszereket, majd vissza az Acerbe.

És működik! Annyi, hogy a windowsnak a classpnp.sys fájlját törölni kellett, valamint egy autorepairt futtatni. Ezt leszámítva tökéletes :)

Ekkor szűrtem le a tanulságot, hogy mi a különbség a két gyártó közt.

Új hozzászólás Aktív témák