Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Victor Súgó

tag

válasz sonar #34706 üzenetére

Melyik probléma?
    A hiányzó fájlok esete az nem mellényúlás. Egyszerűen ilyenek a csomagok, csak eddig nem foglalkoztam velük, most került elő.
    Most is csak azért, mert nagyon úgy tűnt, hogy valaki/valami illetéktelenül garázdálkodik több gépemen is és elkezdtem átnézni logokat, meg sok egyebet, hogy milyen anomáliákat találok. Köztük volt egy a "dpkg -V", aminek az eredménye nem volt megnyugtató, mert két rendszeren egyforma volt, a frissen telepített harmadikon meg fele-fele volt a hasonlóság. (bővebben lásd a fenti link)

A hálózatos problémáim egy része nevezhető mellényúlásnak: a routeremen a biztonsági szoftver okozta a hibát, amikor meg router nélkül mentem a netre, akkor egy nagyon hasonló problémát a ppp0 interface 1500-as mtu-ja okozott, ezt csökkentve elmúlt a hiba a router nélküli változatból.
    A mellényúlás itt az volt, hogy két nappal később újra kipróbáltam közvetlenül a digi drótjára kapcsolódva, de elfelejtettem az mtu-t lejjebb venni.

Amihez tudás kellene, az a vpn kliensek eltérő működésének az ismerete: ha valaki mélyen ismeri belülről mindkettőt, az valószínűleg tudja fejből, hogy hol az eltérés, miért viselkednek másképp (ezekre egyébként sok találat jön a google-n, épp csak egyik magyarázat/megoldás sem működik nálam)
    Ezt kikeresni doksiból hetek kérdése is lehet, annyira nem izgat, hogy ennyit kutassak, ha valaki tud rá magyarázatot jó, hanem akkor így jártam. Azt gondoltam, egy fórum ilyesmire (is) való, nem csak arra, hogy mások helyett kigúglizzuk a megoldásokat... legalábbis én úgy voltam vele amíg még benne éltem az IT-s közegben, hogy ha valakinek tudtam segíteni, mert adott témáról többet tudtam, akkor segítettem és nem azon morogtam, hogy miért lusta egy "kis" energiát beleölni a dologba.
    Na mindegy, hagyjuk!

VPN: lehet, hogy már írtam, a letöltött konfigban le van tiltva biztonsági okokból az LZO tömörítés, a network-manager meg úgy látja, hogy a szerver oldalon be van kapcsolva. Ha én is bekapcsolom, akkor megy. Ami nem stimmel, hogy a parancssori, network-manager-től mentes openvpn kliens ennek ellenére is működik. Viszont nem látom sehol, hogy a konfig ellenére bekapcsolná ezt a tömörítést, ergo vagy csak nem szól róla vagy egyéb oka van annak, hogy ezzel megy a NM-rel meg nem.

Na, akkor itt fejezzük is be!

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés