Hirdetés
- Klaus Duran: HP wifi nyomtatás+ win11.
- Lalikiraly: Asus Gaming V16 - RTX5050
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- koxx: A bajnokok egere? Lamzu Maya Champions Edition 8K gamer egér
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Aktív témák
-
b.bone
senior tag
válasz
Neil Watts
üzenetére
Na jól van
sokat kell még tanulnom 
Azt hiszem felesleges is ennyit kéredznem. Első osztályú tutorialok, help-ek guide-ok és hasonlók lelhetőek fel a neten. Inkább el kezdek olvasgatni éjszakás műszakaimban.
Viszont jó lenne ha távolról el tudám érni a gépemet, hogy tudjam piszkálni bentről, de majd ennek is utána olvasok

szerk: és kössz mindenkitől aki eddig segített. Legalább már van egy működő rendszerem

-
b.bone
senior tag
válasz
kovaax
üzenetére
Hi,
Ezt a jogosultsag szetvalasztas dolgot ki tudnad fejteni kicsit bovebben?
Nekem egy user-em van az ubuntuhoz. Az tud mindent. Mikor telepitettem ezt adtam meg.Hogy erdemes szetvalasztani? minden napi hasznalatra desktop user-t letrehozni?
Igaz csak otthon hasznalom, de ez amolyan tesztgep es valamikor ossze fogok rakni egy hasonlot fajl szervernek egy kis ceghez ahol masod allasban dolgozom.
Szoval vannak ilyen alap iranyelvek amit erdemes figyelembe venni?
Igazabol egyetlen egy konyvtarat kell megosztanom irasra olvasasra. Egy os regi foxpro-s rendszer exe fajljat futtatja mindegyik kliens egy halozatni meghajtorol.
Internet mindegyik geprol blokkolva van egy router segitsegevel.Tehat hozzak majd letre desktop usereket es adjak nekik jogot az adot konyvtarhoz es kesz?
-
b.bone
senior tag
válasz
Neil Watts
üzenetére
Hi,
Köszönöm a választ. NEm néztem utána, hogy mennyire jellemző Linuxra a vírus, de ez így elég megnyugtatóam hangzik

Gyorsan rágugliztam erre az iptables dolgora.
Egyelőre csak grafikus felületet használtam szóval fogalmam sincsen hogyan kell ezeket állítgatni.
Gondolom van ez a terminal aztan ott pötyögni kell
Majd valamikor el dodizok vele.
Egyelőre haditervem sincsen mit állítsak rajta. Torrentezek is vele szóval ne mtudom milyen IP címeket vagy IP tartományokat lenne érdemes rejectelni.Mindenestre köszönöm a válaszod. Legalább van valami halvány kisegítő segéd pót fogalmam, hogy hol induljak el

Szerk: amúgy leginkább a key loggerektől félek. Nem járok mindeféle huncut weboldalakon, de például online bankolni azt szoktam.
-
b.bone
senior tag
Hi,
Biztonság terén mi a helyzet ezzel az ubuntuval? Az oké, hogy sokkal kevesebb kártevőt meg vírust írnak rá, de nem túl veszélyes ha meg 24/7 és csak lóg a neten?
Szoktak telepíteni rá valami anti virus software-t? Létezik rá egyáltalán valami jó fajta? (ingyenes)
-
b.bone
senior tag
Hi,
Ne haragudjatok, ha spammelni fogom a topic-ot de fejembe vettem, hogy kicsit jobban kiismerem ezt a linuxot

Addig eljutottam, hogy van most egy raid tömböm ami működik. Ezen csak személyes és pótolhatatlan adatokat fogok tárolni. Semmi film meg zene meg játék.
Ezekre van egy 1.5 TB-os külső ketyerém amit rá csatlakoztattam erre az ubuntus gépre és gond nélkül látja.
Kicsit meglepődtem mert arra számítottam, hogy nem fog boldgulni velem mivel amennyire én tudom NTFS fájlrendszer van rajta.A lényeg hogy ezt is megosztanám amolyan NAS tárhelyként, de ugye nem bánnám ha egyser valamiért úgy adódna akkor rá tudjam lökni egy windózos gépre és az tudja irni/olvasni.
A FAT-al ha jol tudom az a baj, hogy 4 GB-nál nagyobb fájolkat nem bír lekezelni az EXT4-et meg nem látja a windows.
De most ez lekezeli az NFTS-t mégis csak? Vagy mi ez itt?

Úgy tudutam NTFS-t max olvasni fog, de simán le strippeltem ez egészet azaz gond nélkül letöröltem róla mindent. -
b.bone
senior tag
Üdv,
Felment az Ubuntu. Ezt a hozzászólást már róla írom. (és itt még a billentyűzetem is magyar
)Amúgy ez az első Linuxom. Előtte sosem használtam még.
Hogy tudnám megnézni, hogy működik-e rendesen ez a raid? Húzzam le nyugodtan az egyik vinyór aztan vagy bootol nelkule vagy nem?
-
b.bone
senior tag
válasz
Kendek
üzenetére
Hi,
Kozben megcsinaltam amit mondtal. Mamint tobbe kevesbe
Most megy a formazas, install stb.Talaltam egy guide -ot
Nagyjabol step by step birtam kovetni azt leszamitva hogy a bootable flag-et nem lehetett atallitani a / particion... (gondolom mert a guide meg valami 9x-hez van ez meg mar 10-10)Ennek ellenere le krealtam a raid1 tombokat. A nagynak beallitottam hogy root file system amig a kicsinek hogy swap area.
Kivancsian varom a vegeredmenyt

Amugys ha jol emlekszem regebben is ezt csinaltam aztan miutan bebootolt a gep sorra dobta a hiba uzeneket majd megfagyott

-
b.bone
senior tag
Hi,
Van egy masodlagos gepem 2 db 500-as merevlemezzel.
Szeretnek tenni ra egy ubuntut software raid-el (alaplap nem tud raid-et).Odaig eljutottam, hogy alternate install kell. Ki is piritottam a 10-10-est illetve bootoltam rola a geppel.
Ha jol sejtem akkor fel kene particionalnom a ket merevlemezt aztan beallitani egy soft raid device-t.
Korabban probalkoztam vele, de soft raid-el nem indult el a rendszer. Mar honapokkal ezelott volt ezert nem emlekszem ra mi volt a baj...Mindeserte most neki alltam ujra. Ha ugy particinalom, hogy csinalok ket ugyan akkora helyet a ket azonos tipusu vinyora majd ket kuldon raid device-t az ugy menni fog?
Vagy esetleg van valami tanacsotok mielott belevagok?
A gepet igazabol NAS-nak hasznalnam. Azert nem free NAS -t szeretnek feltenni mert alkalom adtan bongeszesre, skypre stb-re is igenybe vennem.
Aktív témák
- iPhone 17 Pro Max Silver - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok !!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 128GB Deep Purple-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4237,100% Akksi
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue - 1 ÉV GARANCIA, Kártyafüggetlen, 100% Akkumulátor,MS3379
- Eladó Google Pixel 9 Pro 16/256GB / Ajándék fólia és tok! / Akku 100% / 24 hó jótállás
- Beszámítás! Apple Macbook Air 15 M2 2023 8GB 256GB notebook garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
sokat kell még tanulnom