Hirdetés
Aktív témák
-
Votyesz13
tag
Vladi sajna nemsikerült felraknom az emesene-t fedorara.Beírom h yum install yumex és kiírja hogy "You need to be root to perform this command" .Ezek után az emesene-t sem engedi.
üdv bolvar
-
Zewa
senior tag
válasz #16820480 #17550 üzenetére
Ahh, tényleg. Köszönöm. Elötte is próbáltam de akkor rossz nevet írtam be így a rossz jelszó/névből azt hittem a jelszónál van a bibi...
Felraktam a drivert most nem lassú tőle a gép de firefoxban nézek egy vidit és ki akarom rakni teljes képernyőre akkor abban a pillanatban kilép a böngészőből.
Avi filmeknél pedig lefagy....."Táncolni kell, uram, a zene majd csak megjön valahonnan…"
-
Vladi
nagyúr
válasz Votyesz13 #17551 üzenetére
Mert itt nincs sudózás.
su -
parancsot add ki, jelszó és úgy lesz root promptod a terminálban. Utána telepíthetsz.
yumexet meg ha indítod, akkor grafikusan kéri a root jelszót.
(Valamint: nem. Eszedbe se jusson rootként belépni, főleg, hogy nem is lehet. )Itt írtam erről.
Kicsit régi, de sok mindent tudsz használni belőle, pl: root.Még valami! Csak most látom, hogy az ubuntu topikban kérdezel.
Inkább a Fedora topik, vagy a Linux abszolút kezdő.
Itt is találsz néhány érdekes magyar cikket.[ Szerkesztve ]
il sole non sorge più ad Est!
-
MaCrocy
csendes tag
Sziasztok, arra lennék kiváncsi, hogy a hyper threading-et miként lehet aktiválni Ubuntu 9.4 alatt, és van -e ennek valamilyen hátulütője?!
Előre is köszönöm a válaszokat, üdvözlettel: Nyerges"MaCrocy"Gábor
By: Nyerges"MaCrocy"Gábor
-
válasz MaCrocy #17558 üzenetére
Kis keresés eredményeként:
A menu.lst filet kell szerkeszteni:sudo gedit /boot/grub/menu.lst
keresd meg ezt a sort:
# kopt_2_6=root=/dev/hda1 ro
és add hozzá a végéhez:
ht=on
valahogy így néz ki:
# kopt_2_6=root=/dev/hda1 ro ht=on
ment és kilép, terminálba:
sudo update-grub
gép újrainditt, és érezd a különbséget
De mielőtt szétcseszed a rendszered, várd meg hozzáértőbb tanácsát
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
dbius
veterán
-
harry
veterán
Sziasztok, sikerült kinyírnom az X-emet...
nVidia kártya volt, nvidia gyártói driverrel (ennek ellenére amúgy nem látszódott a zárt meghajtók között...), ezzel nem is volt gond.
Be akartam konfigolni az alaplapon lévő Ati integrált vga-t, de sehogy sem sikerült... végül gondoltam visszarakom az nVidiát: xorg.conf-ok letörlése, gdm stop, parancssorból feltelepítem, gdm start, majd több X restart után is ment rendesen. A baj újraindításnál van, mert akkor viszont nem megy sehogy sem.
Én arra tudok gondolni, hogy fent maradt valamilyen Ati modul, amit indításnál betölt, és valamit megkavar... vagy nem tudom.
Szóval miért lehet, hogy reboot után nem megy, de ha beállítom menet közben, akkor működik?Theoretically, this damn thing oughta work now.
-
Vladi
nagyúr
Igen a modul betöltés az gyanús. Ha indítod és elszáll az x, akkor nézd meg a logot, esetleg a betöltött modulok listáját.
xorg.0.log ellenőrzése.
Utána vagy szedd le a drivert, vagy tedd backclistre a modult.il sole non sorge più ad Est!
-
harry
veterán
Az /etc/modules-ban már nem szerepel az fglrx modul, és lsmod-nál sem látom. Elvileg letöröltem két xorg fglrx drivert, nem tudom, maradt-e még fent valami...
Benéztem a logba, egy ilyen sort látok:(EE) Failed to initialize GLX extension (Compatible NVIDIA X driver not found)
Pedig telepítés után biztos, hogy azt írta a logban, hogy felkerült, nem volt probléma.
Theoretically, this damn thing oughta work now.
-
MaCrocy
csendes tag
válasz body007 #17559 üzenetére
Kipróbáltam ezt a lehetőséget, de még magát a sort sem találtam meg amit említettél,így elakadtam, bemásolom ide a szövegét, hátha v.ki megtalálja benne a helyes sort!
# menu.lst - See: grub(8), info grub, update-grub(8)
# grub-install(8), grub-floppy(8),
# grub-md5-crypt, /usr/share/doc/grub
# and /usr/share/doc/grub-doc/.## default num
# Set the default entry to the entry number NUM. Numbering starts from 0, and
# the entry number 0 is the default if the command is not used.
#
# You can specify 'saved' instead of a number. In this case, the default entry
# is the entry saved with the command 'savedefault'.
# WARNING: If you are using dmraid do not use 'savedefault' or your
# array will desync and will not let you boot your system.
default 0## timeout sec
# Set a timeout, in SEC seconds, before automatically booting the default entry
# (normally the first entry defined).
timeout 10## hiddenmenu
# Hides the menu by default (press ESC to see the menu)
#hiddenmenu# Pretty colours
#color cyan/blue white/blue## password ['--md5'] passwd
# If used in the first section of a menu file, disable all interactive editing
# control (menu entry editor and command-line) and entries protected by the
# command 'lock'
# e.g. password topsecret
# password --md5 $1$gLhU0/$aW78kHK1QfV3P2b2znUoe/
# password topsecret#
# examples
#
# title Windows 95/98/NT/2000
# root (hd0,0)
# makeactive
# chainloader +1
#
# title Linux
# root (hd0,1)
# kernel /vmlinuz root=/dev/hda2 ro
##
# Put static boot stanzas before and/or after AUTOMAGIC KERNEL LIST### BEGIN AUTOMAGIC KERNELS LIST
## lines between the AUTOMAGIC KERNELS LIST markers will be modified
## by the debian update-grub script except for the default options below## DO NOT UNCOMMENT THEM, Just edit them to your needs
## ## Start Default Options ##
## default kernel options
## default kernel options for automagic boot options
## If you want special options for specific kernels use kopt_x_y_z
## where x.y.z is kernel version. Minor versions can be omitted.
## e.g. kopt=root=/dev/hda1 ro
## kopt_2_6_8=root=/dev/hdc1 ro
## kopt_2_6_8_2_686=root=/dev/hdc2 ro
# kopt=root=UUID=5e672cb7-b65d-4301-bb51-5e5b6d86d7d8 ro## default grub root device
## e.g. groot=(hd0,0)
# groot=5e672cb7-b65d-4301-bb51-5e5b6d86d7d8## should update-grub create alternative automagic boot options
## e.g. alternative=true
## alternative=false
# alternative=true## should update-grub lock alternative automagic boot options
## e.g. lockalternative=true
## lockalternative=false
# lockalternative=false## additional options to use with the default boot option, but not with the
## alternatives
## e.g. defoptions=vga=791 resume=/dev/hda5
# defoptions=quiet splash## should update-grub lock old automagic boot options
## e.g. lockold=false
## lockold=true
# lockold=false## Xen hypervisor options to use with the default Xen boot option
# xenhopt=## Xen Linux kernel options to use with the default Xen boot option
# xenkopt=console=tty0## altoption boot targets option
## multiple altoptions lines are allowed
## e.g. altoptions=(extra menu suffix) extra boot options
## altoptions=(recovery) single
# altoptions=(recovery mode) single## controls how many kernels should be put into the menu.lst
## only counts the first occurence of a kernel, not the
## alternative kernel options
## e.g. howmany=all
## howmany=7
# howmany=all## specify if running in Xen domU or have grub detect automatically
## update-grub will ignore non-xen kernels when running in domU and vice versa
## e.g. indomU=detect
## indomU=true
## indomU=false
# indomU=detect## should update-grub create memtest86 boot option
## e.g. memtest86=true
## memtest86=false
# memtest86=true## should update-grub adjust the value of the default booted system
## can be true or false
# updatedefaultentry=false## should update-grub add savedefault to the default options
## can be true or false
# savedefault=false## ## End Default Options ##
title Ubuntu 9.04, kernel 2.6.28-15-generic
uuid 5e672cb7-b65d-4301-bb51-5e5b6d86d7d8
kernel /boot/vmlinuz-2.6.28-15-generic root=UUID=5e672cb7-b65d-4301-bb51-5e5b6d86d7d8 ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.28-15-generic
quiettitle Ubuntu 9.04, kernel 2.6.28-15-generic (recovery mode)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.28-15-generic root=UUID=5e672cb7-b65d-4301-bb51-5e5b6d86d7d8 ro single
initrd /boot/initrd.img-2.6.28-15-generictitle Ubuntu 9.04, kernel 2.6.28-11-generic
kernel /boot/vmlinuz-2.6.28-11-generic root=UUID=5e672cb7-b65d-4301-bb51-5e5b6d86d7d8 ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.28-11-generic
quiettitle Ubuntu 9.04, kernel 2.6.28-11-generic (recovery mode)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.28-11-generic root=UUID=5e672cb7-b65d-4301-bb51-5e5b6d86d7d8 ro single
initrd /boot/initrd.img-2.6.28-11-generictitle Ubuntu 9.04, memtest86+
kernel /boot/memtest86+.bin
quiet### END DEBIAN AUTOMAGIC KERNELS LIST
# This is a divider, added to separate the menu items below from the Debian
# ones.
title Other operating systems:
root# This entry automatically added by the Debian installer for a non-linux OS
# on /dev/sda1
title Windows 7 (loader)
rootnoverify (hd0,0)
savedefault
makeactive
chainloader +1By: Nyerges"MaCrocy"Gábor
-
MaCrocy
csendes tag
Más Linux rendszerek nem próbáltam még, de Windowson eddig mindig működött, és igen be van kapcsolva Biosban a HT!
Live rendszerrel nem próbáltam eddig![ Szerkesztve ]
-
Babetta-X
senior tag
Újabb kérdéssel fordulnék hozzátok, szerintem az eddigiek közül a legbonyolultabbal.
A helyzet úgy hozta, hogy gépes pályafutásomat másik gépen kell folytatnom teljesen más keretek között, viszont a most rendelkezésemre álló gépet vissza kéne XP-síteni.
Van egy 80GB-s IDE csatolású winchester, amin van a windows, és egy újonnan belekerült 320GB-s winchester amin van a linux, de ezt a winyót az xp (gondolom a linux féle partíció miatt) egyáltalán fel sem ismeri.
Namármost mit kell tennem, hogy a gépen kapásból xp induljon, linux eltűnjön és NTFS file rendszer legyen a SATA vinyón is, amit az xp lát?
Mielőtt mindenki hőbörögne, utánam olyanok fogják használni a gépet akik mezei userek, és annak is örülnek, hogy gépeznek, így nem akarom őket leterhelni a linuxos dolgokkal.
-
Major Major
senior tag
válasz Babetta-X #17573 üzenetére
bebootolsz a windowsba, és megformázod a vinyót NTFS-re. (előtte mentsd le a fontos adataidat )
ha szerencséd van, és az ubi telepítésnél a grub a 320-asra került, akkor a windows betöltője a 80-ason sértetlenül maradt, tehát gond nélkül indulni fog.
ha nem, akkor windows install lemez be, javítókonzol, és fixmbr parancsamúgy ha tényleg mezei userek, és nincsenek windows only programjaik, akkor lehet, hogy jobban járnának egy jól működő ubuntuval
(#17572) MaCrocy
cat /proc/cpuinfo |grep ht
és
cat /proc/cpuinfo |grep processor
mit ad?[ Szerkesztve ]
-
Siriusb
veterán
válasz Babetta-X #17573 üzenetére
XP cd-ről bootolsz, bemész konzolba és "fixmbr". Ez felülírja a master boot recordot, nem lesz grubod. Annyiszor le volt már írva, talán az első hozzászólásban is benne van.
Windowsból meg már csak tudsz formattálni, nem? Egyébként lemezkezelőnek hívják, ha jól emlékszem.
Felhívom a figyelmed, hogy a formattálás minden adatot törölni fog. Egyébként olvass vissza, az ext2fs alkalmazással láthatod az ext2-3 particiókat is.[ Szerkesztve ]
-
-
-
Kephamos
addikt
Az miért van, hogy egyáltalán nem tudok megnézni műsoros dvd-ket. Az összes lejátszó azt mondja, hogy nem lehet olvasni az erőforrásról és hasonlók.
-
Siriusb
veterán
-
Paarthurnax
senior tag
Van már valami tuti megoldás a külső monitor helyes beállítására? Mikor megjelent a 9.04 felraktam, de akkor képtelen voltam beállítani a Samsung monitorom felbontását és a noti felbontása sem ment menüből csak manuálisan. Sajnos már nem tudom hova írtam fel hogy mit hogyan kell változtatni és talán azóta változtak is dolgok.
A monitorom egy Samsung 226BW 22" 1680*1050, a nitomban pedig egy Intel GMA950 van ha jól emlékszem.Diablo 3 - BoGyesz#1484
-
Babetta-X
senior tag
válasz body007 #17578 üzenetére
Sajnos a windows minden ezsközkezelős cuccra hibát hozott ki, ami eléggé felidegesített, így egy linux live cd-t betéve töröltem az ubuntut a 320GB-s sata winyóról, és leformattáltam az egészet FAT32-re, viszont a windows továbbra sem lát semmit a 320-as sata winyóról. Ilyenkor vajon mi a teendő? :S
-
Torry
addikt
válasz Paarthurnax #17581 üzenetére
29-én jön a végleges 9.10.
Átírták az Intel drivert szóval hátha menni fog amit akarsz.[ Szerkesztve ]
-
MaCrocy
csendes tag
Sziasztok, most olyan problémával fordulok hozzátok, hogy kipróbálási jellegel fölraktam a 9.10 es Ubuntut, de mikor bootol be kiirja hogy valami gond van a file rendszeremmel, és nem botol be csak pár sorral lejjebb bejön egy terminálos kiírás, ahova tudnák terminálos dolgokat (bocs az ilyen szavakért) beírni ...
Na most, hogyan lehet megoldani hogy be is töltse a rendszert? CDről kipróbálásra betölt rendben a 9.10 es Ubuntu !
-
MaCrocy
csendes tag
válasz Major Major #17574 üzenetére
Csak egy proci adatát adja ki, de a zászlóknál kivan írva a ht
-
Voca
csendes tag
Sziasztok!
Tudnátok nekem segíteni? Lineage II+Ubuntut szeretném összehozni de nem igazán sikerül. Leírást találtam párat de nem igazán tudom őket értelmezni..
pl.
"A Wine-on szinte semmit sem kell beállítani maximum az asztal emulálását, hogy ablak módban fusson a játék. (Tesztek előtt érdemes így futtatni, mivel ha kifagy vagy annyira vánszorog akkoregyből kilépünk a játékablakból az egérrel és már be is zárhatjuk). A beállítás egy kicsit másképpen zajlik mint eddig. Nem a wine-on kell állítani hanem magán a játékon. A játék system könyvtárában kell lennie egy l2.ini fájlnak. Nah ezt fogjuk szerkeszteni.
Először is be kell szereznünk egy l2encdec nevű programot, hogy ezt a fájlt visszafordíthassuk (egyébként nem lenne szerkeszthető).
Ha megvan a programunk akkor konzolban az alábbi parancsot kell kiadni:
Ha eredeti szerveren játszol: wine l2encdec.exe -l l2.ini Ha patchelt szerveren (l2j alapú ”tört” szerver) wine l2encdec.exe -s l2.ini
Egy dec-l2.ini fájlnak kellett létrejönnie. Na akkor ezzel meg is volnánk. Most nyissuk meg valamilyen fájl szerkesztő programmal (pl: gedit) és keressük meg az alábbi két sort:
UseHardwareTL=true
UseHardwareVS=true
és ezek értékét tegyük false-ra és mentsük le a fájlt.
Menjünk vissza a konzolba és fordítsuk vissza. (korábbi l2.ini-t az l2encdec könyvtárából távolítsuk el)
Wine l2encdec.exxe -h 413 dec-l2.ini l2.ini
Másoljuk vissza a játék system könyvtárába, írjuk felül és mehet a játék."Készítette: Jancsula Bálint (Guardian)
"Ha megvan a programunk akkor..." Innentől jön a homályos rész. Tudna valaki segíteni szájbarágósan egy kezdőnek?
Próbálok kitartani az Ubuntu mellet nem akarok újra áttérnia sötét oldalra.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Végre van scaling opció az Ubis Catalystben a 9.9 driverrel, meg csomó, eddig hiányzó opció is bekerült. Így végre teli képet látok a képernyőn.
Egy dolog még hiányzik, nincs bent az 1360*768-as felbontás a listában, de valahogy kézzel be lehet állítani terminalból, de most nem akar összejönni, pedig csináltam már. Valaki nem tudja véletlen?
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Most meg van vagy nincs meg a program?
Érthetően leírja: Nyiss egy terminált, navigálj oda ahova letöltötted a l2encdec.exe-t (sztem érdemes lenne csinálni neki egy könyvtárat és mellémásolni a l2.ini-t), add ki a megfelelő parancsot wine l2encdec.exe -l l2.ini vagy wine l2encdec.exe -s l2.ini ez visszaforditja a filet, gedit dec-l2.ini-vel szerkezd, a vége meg egyértelmű: Menjünk vissza a konzolba és fordítsuk vissza. (korábbi l2.ini-t az l2encdec könyvtárából távolítsuk el) - ez gondolom azért kell, h ne sípoljon, h már van olyan file -
Wine l2encdec.exe -h 413 dec-l2.ini l2.ini - itt meg 2 x volt de sztem elég egy is
Másoljuk vissza a játék system könyvtárába, írjuk felül és mehet a játék."sok sikert
[ Szerkesztve ]
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
MODERÁTOR
Sziasztok! Olyan kérdéssel fordulnék hozzátok ,hogy létezik valami megoldás amivel feltudom telepiteni az Ubuntu linuxot egy pendriver -ra? Eredetileg Linux Mintet szerettem volna de sajnos csak egy live verziót kapok és újrainditás esetén minden beállitás etc eltűnik. Szóval akkor teljes értékű linux telepités megoldható pendrive -ra?
"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."
-
törölt tag
lenne egy olyan problémám, hogy amióta az alpha6-ot feltettem, azóta nem működik az ibus szövegbeviteli cucc. alpha5 alatt működött, meg 9.04 alatt is simán, de most nem megy. ha konzolból próbálom indítani, akkor a következő üzenetet kapom:
(ibus-daemon:2136): IBUS-CRITICAL **: ibus_write_address: assertion `pf != NULL' failed
van valakinek ötlete?
-
sh4d0w
félisten
-
törölt tag
válasz Major Major #17598 üzenetére
hmm, nem vettem észre, hogy már volt valakinek ilyen, de megoldotta, köszi!
arra esetleg nincs ötleted, hogy skype (új verzió, az a 2.1.xxx) alatt miért nem akar menni a webkamera? cheese alatt van képe rendesen, de skype alatt csak zöld maszatot és csíkokat látni...
[ Szerkesztve ]
Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest