Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-24 13:50:05

LOGOUT.hu

Ubiquiti hálózati eszközök - téma összefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#7651) #68270080 válasza noorbertt (#7622) üzenetére


#68270080
törölt tag

Szia!

Én is Dockerrel kezdtem, aztán előjöttek a nemszeretemségek a NAS többi holmijával.
Javaslom ezt a leírást, ott felkerül a Pi-re az oprendszer, aztán már mehet is SSH-n rá a Pi-hole, majd az Unifi Controller.

Van egy jóember, aki írt egy szkriptet, amiben minden benne van. Az itteni leírásban a 11.1-pont.

Nem akarom a képet összekuszálni, de én nem a Raspbiant használom (újabban Raspberry Pi OS a neve), hanem az Ubuntut, mert sokkal stabilabb, igaz itt már kell a Linux kedvelése is, mert nem egyszerű a menet. Éppen ezért a két Málna PC-men mind a Domoticz, mind pedig a Pi-Hole alá Ubuntu Server 20.04.2 LTS-t telepítek.

(#7652) vicze válasza rekop (#7649) üzenetére


vicze
félisten

"max teljesítménnyel megy minden, elég életszerűtlen"
Ebben teljesen igazad van, csak a céges dolgok megtanítják az embert, hogy a legrosszabbra készüljön minding. :) A legrosszabb minding eljön. :(
Amúgy többség kamera lenne(G4 Bullet/Pro, amire keretet kapok itthon) meg a nagy AP-k. AP-HD és a 6-LR van most, a AP-HD lesz majd cserélve bármire is amint HD-s Wifi6 lesz sohanapján.
G4 Bullet esetében nincs gond az csak 5W beleférne, a Pro már problémásabb azzal számoltam.
Most a Flex minik 2W*3 két AP 10-10W, key 3W és így vagyok 25-30W között. Ha Pro-t veszem kb. 7W*5 és akkor 65W és az a teljesen realisztikus nem max.-on számolt.
Még rágódok ezen...

"cloud managed only koncepció nem túl szimpatikus"
Ezzel otthoni használatra én is így vagyok, de cégnél nagyon erősen gondolkodok, hogy lecserélem az Ubi-t a fenébe, ott inkább előny a cloud, főleg 4 site-tal.

(#7653) vicze válasza vicze (#7652) üzenetére


vicze
félisten

Az azt elfelejtettem, hogy kell a kertre irányított AP-mer ott 0 jelvsn a csodás 1x1-es tabletemen. :DDD

Uh most látom 6-Pro bekerült EU EA storeba.

[ Szerkesztve ]

(#7654) ArthurShelby válasza rekop (#7649) üzenetére


ArthurShelby
addikt

Én úgy tudom, hogy az aktív poe-s switcheknél power budget-ek vannak. Szóval az adott eszköz lefoglalja magának a max áramfelvételét.
"Ezután a switch allokálja ezt a maximális értéket az eszköz számára biztosítva ezzel a folyamatos stabil működését." [link]

"nemrég a 2.3-al kapott pl. 802.11k-t"
A 802.11 r/k/v ezek mind szoftveres támogatottságot igényelnek, vagy mitől függ, hogy van e? Hardver, szoftver, driver?

A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat

(#7655) vicze válasza ArthurShelby (#7654) üzenetére


vicze
félisten

Akkor vissza a 0-hoz. :DDD Kösz. :P

(#7656) rekop válasza ArthurShelby (#7654) üzenetére


rekop
Topikgazda

Jogos, a kamerák nem használnak LLDP-t, ebbe bele sem gondoltam, csak számolgattam a wattokat... :R
802.11 r/k/v: Én úgy gondolom mindegyik kell hozzá.

#7655 vicze1
Iratkozz fel készlet értesítőre a Store-ban egy US-24-250W-re, hátha szerencséd lesz :)

[ Szerkesztve ]

Eladó dolgaim: https://tinyurl.com/5n7jmuvj

(#7657) vicze válasza rekop (#7656) üzenetére


vicze
félisten

Esélyes ;] : "ETA W/C 12th November 2018"

(#7658) ricsip válasza #68270080 (#7650) üzenetére


ricsip
addikt

Netflix
Tavaly, a járvány kitörése után felíratkoztam a free 30 napos változatra. Megnéztem 1-2 sorozatot, aztán hagytam lejárni a francba.
Idegesítő amerikai kaliforniai agymosó szócső, tele a b**ipropagandára épülő sajátkêszítésű sorozatokkal. Minden második sorozatukba kötelezően női főnök/vezető szerepel, aki csak azért került be, hogy a narratíva teljesüljön. A szerepben nem tudja igazolni h. valóban ott is lenne a helye, görcsösen próbál minden ilyen női karakter bizonyítani, h. közben majd' beszarnak a nagy erőlködésben. Nem lenne gondom meleg szereplőkkel sem, ha nem öncélúan csak azért bszták volna bele őket a műsorba, h. a melegkvóta ki legyen pipálva. Manipulálják és hülyének nézik az előfizetőiket, gyökér amerikai multi.
A sorozatok nagy többsége amúgy is egy elbaszott kaliforniai amerikai mikrovilág, és annak- itt a világ túlfelén teljességgel érthetetlen/beleélhetetlen- (ál)problémái körül forog, engem nem tudott lekötni egyik sem, pedig pár sorozatukba belenéztem. A 2. nagy fájdalmam h. retardált a kínálat: fizetnék annyi havidíjat mint a dagadt amerikaiak, de nekem ezért nem jár a filmkínálat fele sem. Vannak külső keresők, amik megmutatják mennyivel kevesebb a kínálat az anyaországon kívül. Addig nem vagy büdös keleteurópai paraszt a netflixnek, amíg a zsetont kell kiduruzsolniuk a zsebedből, de utána ha mar fizettél, le vagy szarva.
Harmadik bajom a magyar szinkron hiánya: alig találtam olyan filmeket, sorozatokat, amiken volt magyar hang. A hülye tv-s app direkt alkalmatlan bármilyen értelmes szűrésre, keresésre, állíthatja az ember össze a magyar nyelvet tartalmazó filmek/sorozatokat playlistbe kézzel a webes felületen, mert ott van rá csak lehetőség. Aztán az megjelenik már a tv-s app-ban is utána. De kell hozzá a külön gép, mert a tv-n nem tudsz nyelvek alapján keresni, és szortírozni, vagy legalábbis használhatatlanul bonyolult.

Amúgy műszakilag a cég biztos érdekes lehet, volt munkahelyen a franciáktól ment át hozzájuk network-ös ember ahogy a linkedin profilját láttam. Szakmázni biztos jó lehet náluk (jobb mint egész nap hülye excel-eket basztatni főállásban, ráadásul műszaki pozicióban, szakmai tudással). Csak a.műsoraikat ne kelljen céges agymosó és érzékenyítő tréningeken nézni.

[ Szerkesztve ]

-

(#7659) CsodaPOK válasza vicze (#7641) üzenetére


CsodaPOK
senior tag

És ha tüzetesebben végignézed, kb az összes termékvonalat ugyanígy elb..ták az elmúlt években. Sz.abb termékek dupla áron.

(#7660) bon


bon
őstag

Na az egyik ügyfélnél elpukkant a 24 portos poe switch első generációs. Csak azt vettem észre, hogy a kamera rendszer elérhetetlen pár napja. Szaga van a tápnak. Most várja az ajánlatom a csere eszközre, ami már szerintem gen2 lesz az még kiderül, hogy 16 vagy 24 portos poe lesz. 16 is bőven elég lenne a csatlakozókat figyelve.

A számítógépnek lelke van! - ASUS Prime Z690-P, Intel CoreI7 13700, 2x16GB DDR5 5200MHZ Kingston, Gigabyte GTX 1060 6GB, Sound Blaster Z, Cooler Master Cosmos C700P

(#7661) vicze válasza bon (#7660) üzenetére


vicze
félisten

Hány kamera az, hogy a 16-os gen2 42W keretébe belefér?

(#7662) bon válasza vicze (#7661) üzenetére


bon
őstag

5db G3-as

A számítógépnek lelke van! - ASUS Prime Z690-P, Intel CoreI7 13700, 2x16GB DDR5 5200MHZ Kingston, Gigabyte GTX 1060 6GB, Sound Blaster Z, Cooler Master Cosmos C700P

(#7663) rekop válasza vicze (#7661) üzenetére


rekop
Topikgazda

A G3-bullet Class1-es (4W), ebből nyolcat tudsz rátenni például.

Eladó dolgaim: https://tinyurl.com/5n7jmuvj

(#7664) #68270080 válasza ricsip (#7658) üzenetére


#68270080
törölt tag

Asszem nagyjából egyetértünk, de abszolute mindegy, hogy a b*zisorozatokat a Netflixen nézed, vagy az nCore-ról a letöltés után, a megnézése közben derül ki, hogy ugyanazt az "értékrendet" képviseli.
Még egy dolog: a Netflixen ha kiderül, hogy nem tetszik a film, továbbkattintok, míg az nCore-on energiát, és helyet fektetek abba, hogy letöltsem. Szóval a Netflix még mindig egy pöttyet jobb ebből a szempontból. Ha tudsz jobbat, szívesen elfogadom az ajánlásod.
Egyébként pedig ez az informatikai homofóbia szerintem nem erre a fórumra való. Amúgy nálunk az asszony hordja a nadrágot, és elfogadom, mert férfi soviniszta sem vagyok.
Ez is szigorúan OFF, és respect a véleményedért.

[ Szerkesztve ]

(#7665) tradeelek11 válasza #68270080 (#7664) üzenetére


tradeelek11
aktív tag

Igaz nem tőlem kérdezted, és azt sem hogy komolyan kérdezted-e :)
Igaz, ez még helyet akkor is foglal :)

De egyszeri beállítás után Jacket, Qbittorrent, Sonarr, Radarr, Bazarr
Media servernek meg választasz a Plex/Emby/Jellyfin 3-as közül.
Még akkor is lehet, Magyar felíratod ha esetleg "gyárilag" nincs.
Pl. ha egy sorozatnak "felkerül" a következő epizódja, te már csak
egy üzenetet kapsz (persze csak ha akarod) ,hogy nézheted.

Tisztelettel :R

(#7666) ricsip válasza #68270080 (#7664) üzenetére


ricsip
addikt

Tisztelettel, ez nem informatikai homofóbia, ezen a héten pont aktuális közéleti téma volt.
Az már sajnálatos, h. az ember kikapcsolódásába is beférkőzik, mert a kaliforniai agymosást világszinten akarják elterjeszteni.

-

(#7668) rekop válasza CsodaPOK (#7659) üzenetére


rekop
Topikgazda

Azért ez így nem jelenthető ki egyértelműen. A dupla ár is túlzás, nem tudnék most hirtelen olyan terméket mondani, ami kétszerese árban az előd modelljéhez képest.
Az új eszközökkel hardveresen szerintem nincsen probléma, a szoftverben azért előfordulhatnak még hiányosságok.
Az én szemszögemből, néhány gondolat az új termékekről:
UDM-ek:
-UDM Pro: ár/értékben nagyon jó, nem sok 10Gbps router érhető el ilyen áron, és kapsz mellé network controllert/video-t is. Ez az USG Pro utódjának mondható, ~28% a felár.
-UDM base: AIO eszközként nem túl ideális választás annak aki rack-be építkezett, ár/érték arányban elfogadható, van olyan helyzet, hogy akár jó választás is lehet. Itt nincs előd modell.
Hiányosságok:
-UniFi OS limitált(abb) konfigurálási lehetősége (egyelőre, reméljük változik majd)
-nincsen korszerű hardverrel rendelkező, otthoni felhasználók számára is elfogadhatóbb árú, giga/multi gigabites, vezetékes UniFi router
-UXG Pro még mindig EA, és dárga is az UDM Pro-hoz képest
6-os AP-k:
-U6 Lite: kiváló ár/érték, jelenleg abszolút bestbuy szerintem a piacon. Ennél ~15% a felár.
-U6 LR: ár/értékben és teljesítményeben teljesen jónak tartom a konkurensekhez képest is. Itt a felár ~65% körüli a korábbi LR-hez képest. Bár ez inkább lehetne a Pro utódja (kicsit megkeveredtek az elnevezések), így ~25% körüli felárat jelentene.
-U6 Pro: ez pedig jobban megfelelne a régi LR leváltójának. A korábbi Pro-val egy árban van. Árban szerintem elfogadható, teljesítményben meg majd elválik, ha kikerül EA-ból.
Hiányosságok
-LR és Pro nem kapott multi gigabit portot, pedig képesek lennének a gigabit feletti sebességre, valószínűleg ez majd a HD sorozat kiváltsága lesz
-Lite és LR csak 5GHz-en AX-es (bár ez mondjuk nem akkora hátrány szerintem)
Gen2 switch-ek:
-áttervezett hűtés, alacsonyabb működési hőmérséklet, halkabb működés. Az LCM egy jó feature, UniFI AR szintén. Az árak nagyjából gen1-es szinten vannak és azért volt fejlesztés.
Hiányosságok:
-lényegesen kevesebb PoE budget a "normál" modelleknél (valószínű ez az átlagos felhasználási szokások miatt van, ami az esetek nagy részében elegendő is)
-10G SFP+ csak a Pro/Enterprise modelleken
G4 kamerák:
Én G3 Flex-et használok itthon, nagyon jól működik a motion detection, tetszik hogy van lehetőség csak az észlelt mozgásokat rögzíteni, így jóval kevesebb tárhelyet foglalnak a felvételek. Egyszerű visszanézni akár egy egész napot és megtalálni egy eseményt(ellentétben a Reolnik+Surveillance station párossal). G3-hoz még használható a régi Unifi Video ami akár docker-ben is futtatható, és nincs kamera limitáció
Ehhez képest a G4 nagyobb felbontású, korszerűbb hardver, több az elérhető funkció is pl. Smart Detect AI, viszont csak protect-el működik. Itt a felár ~30-40% között van.
Hiányosságok:
-unifi protect-hez a gyártó valamelyik NVR-e szükséges
-jelentős drágulás az előző generációhoz viszonyítva, ennyiért van bőven alternatívája.
UISP eszközök:
Mivel még minden termék EA, nem igazán lehet véleményt formálni, meglátjuk mi lesz belőle. Mindenesetre az UISP Router Pro 300$-os EA ára nem tűnik rossznak.

Eladó dolgaim: https://tinyurl.com/5n7jmuvj

(#7669) donat_sz válasza rekop (#7668) üzenetére


donat_sz
senior tag

Nagyon jó és hasznos kis összefoglaló! Köszi!

A 6-os AP-khoz kapcsolódóan kérdezném is a véleményeteket!

Én magam AP bővítés előtt állok. Eddig is voltak gyengébben elérhető foltok és lakásátalakítás is tervben, ami a plusz falaknak hála várakozásom szerint ront majd a lefedettségen.
Így a mostani AC Lite mellé tervezek bővítést, hogy lehetőleg minden helyiségben megfelelő lefedettségünk legyen.
Kezdetben az 6 LR-t néztem ki a 4x4 5G és 2.4G antenna miatt, de annak az ára elég húzós, a Pro még továbbra is EA, így elkezdtem ízlelgetni a 6 Lite-ot, ami jóval barátibb áron van, de a képességei is korlátozottabbak.
Most az AC Lite segítségével FHD videókat 3-4 eszközön egyszerre is szépen biztosítja. Közben beköltözött a 4K is és (ami valószínűleg wifin csatlakozik ) és az okos kütyük is szaporodnak. Most kb 15-20db ilyen kütyü lóg a 2.4G-n de az lepne meg, ha ez a jövőbe nem szaporodna tovább. A 4k tartalmak nagyobb adatigénye mellett bizonytalan vagyok, hogy az 6 Lite menyire fogja az AC Lite-tal közösen lefedni az igényeinket hosszabb távon (lefedve a folyamatosan növekvő terhelést).

Valamint van-e valami az AP-k elhelyezése szempontjából amire érdemes lenne odafigyelnem? A controller beépített alaprajz tervezőjével megpróbáltam már elhelyezni őket, hogy a sarkokban is a lehető legjobb lefedettség legyen, de aktív telepítőknek biztosan van egy-két jó tanácsa a lelkes kezdők számára.

(#7670) szpeti40 válasza donat_sz (#7669) üzenetére


szpeti40
addikt

Szia!

Nálam 2db U6-Lite váltott 2db AC-Lite-ot.
Az AC-Lite-ok határát se sikerült még elérnem, meg voltam velük teljesen elégedve, ugyan ez van az U6-Lite-okkal is.
Egyedül kis lefedettségi problémám van, de az attól lehet, hogy plafonra tervezett AP-t, a falra raktam mindkét helyen.

Igaz nálunk csak 2db telefon van, 2 laptop, 2 okos tv, 1 okos ízzó.

De sebesség problémám nincsen, AX-es telefonon megvan a 700-750Mbps, ez (várhatóan) hamar csökken a falak számával.

[ Szerkesztve ]

Swift 1.3 GLX, Garmin Fēnix 6s, EOS R, Dell T110 II, iPad Pro, iPhone 15 Pro, Unifi

(#7671) Drag77 válasza donat_sz (#7669) üzenetére


Drag77
senior tag

Szia,

Hátha segítenek a döntésben:
link és link

Én lite-al indulnék el és a jövőben ha szükséges akkor sűrűbben több AP-vel, ha lehetséges.

üdv. Drag

http://draginet.hu , MCSA, MCSE, UEWA, Microsoft 365 Certified: Modern Desktop Administrator Associa Microsoft Certified: Windows Server Hybrid Administrator Associatete,

(#7672) donat_sz


donat_sz
senior tag

közben egy másik témában is kérném a segítséget.

AZ ER-X-en szeretnék két vlan közt NFS hozzáférést biztosítani a tűzfal segítségével.
Adott a "biztonságos" LAN és egy IOT vlan. Utóbbin csatlakoznak a média lejátszók, előbbin van a NAS.
A média lejátszók SMB-én (tűzfal szabályokkal kinyitott nas ip és 139,445 nyitott portok destination mellett) látják az ott tárolt médiát.
Ugyanezen logika mentén épített tűzfal szabályokkal (itt tcp és udp is engedélyezve) NFS-nél (ugyanúgy nas ip cím és az nfs-hez kiguglizott 111,2049 nyitot portokkal) nem működik.
Azért gondolom, hogy a tűzfal szabály kell legyen a probléma forrása, mert ha a média lejátszót a biztonságos hálózatra teszem, akkor gond nélkül látja a média tartalmakat, de ha az IOT vlanon van, akkor bizony vakon marad :W

(#7673) vicze válasza rekop (#7668) üzenetére


vicze
félisten

UDM-ek:
A probléma, hogy ez az egyetlen router termék amit jelenleg hivatalosan forgalmaz Ubi.
Na most probléma, mind a két termék single site-ot támogat kizárólag, egy "Pro" termék is... :F
Na most más kontrollerbe nem lehet őket adoptálni.
Szóval mi a jó isten a use case UDM Pro-nak? Mármint otthonra tök jó, de oda felesleges.
NVR-nek 1db disk-kel nevetséges. Gateway-nek borzasztó buta (már nincs config file hackelgetés se) , Talk nem létezik, Access van, de egy nagy bug az egész.
Egyszerűen 1GB routingot kivéve semmire nem jó a Pro és ha 1-nél több site-od van akkor egy cégnek is értelmetlen egyből. Maga a termék csak arra való, hogy a béta termékeket tesztelgessék élesben usereken, nagyon másra nem.
UDM... Hát ez meg sok minden csak nem egy vállalati termék, ez az AmpliFi-ba kellett volna kerüljön nem Unifi-ba, aminek ugye az lenne a lényege, hogy hálózati elemeket skálázva összerakhatod a saját igényeidnek és bővítheted, ezzel tejesen szembe megy az egybe termék. Otthonra drága, egy cégbe értelmetlen...
És mind a kettő értelmetlenül drága úgy hogy minimális funkcionalitást használsz belőle.
Unifi account lockint kihagytad, mint hátrány.

6-os AP-k:
Nem szörnyűek, de teljesen hiányzik a WiFi6 2,4GHz-n. Konkurencia olcsóbban kínál multi gigabitet és 2,4-en WiFi6-ot is. El tudom fogadni, hogy van akinek jó és elég, csak nem tűnnek annak az előrelépésnek, mint amire várunk egy olyan cégtől, akinek ez az alapterméke.

Gen2 switch: Igen a hűtés az mocsok jól eltalálták. Ár értékben viszont nagyon rosszak lettek, ahogy te magad is linkelted. (A Instant On switchek managelhetőek offline/on-site, így elég jó kiváltói az Edge switch vonalnak.)

(#7674) rekop válasza donat_sz (#7672) üzenetére


rekop
Topikgazda

NFS-hez a mountd portot még engedd át a tűzfalon. Synology-nál ez elvileg fixen a 892.
Így a 111,2049,892-vel mennie kellene.

Eladó dolgaim: https://tinyurl.com/5n7jmuvj

(#7675) CsodaPOK válasza rekop (#7668) üzenetére


CsodaPOK
senior tag

Nyilván volt egy költői túlzás a hozzászólásomban :)

Az én szemszögömből néhány dolog:
- Az UCK G1-et kukázták és nincs valódi utódja. A G2 és G2 Plus tök jó, hogy van, erősebb, szebb, jobb meg minden, de jelentősen drágábban. Nekem eddig mindenhol elég volt a G1 hardvere és tudása és nehéz megmagyarázni, hogy 30e ft-os eszköz helyett ugyanarra a célra 70e ft-osat kell venni.
- 6-os AP-k: már mióta beszélünk róluk, de még mindig nem lehet megkapni egyiket sem magyar kiskerben. A weboldal a Lite-t és az LR-t is úgy hirdeti, mint egy teljesen elérhető termék, ám a valóság az, hogy max Ubi store-ban találsz belőle, ha épp szerencséd van. Erre nem lehet üzletileg tervezni...
- USG-nek nincs utódja. Kisebb hálózathoz nem lehet értelmes áron Unifi routert ajánlani. Így meg bukod az end to end Unifi-t.
- UDM tök jó lenne otthoni egyszerű hálózathoz, de ahova ilyen áron el lehet adni, oda önmagában biztos kevés lesz. Ha önmagában kevés, akkor pedig értelmetlen ez a minden egyben a kis tojásban koncepció.
- UDM PRO ez szódával elmegy USG PRO utódnak. Ami nem szimpatikus, hogy kifizetem a kamera meg nem tudom milyen funkciókat, úgy, hogy soha nem fogom használni.
- Unifi switchek: G1-nél teljesen jó volt a termékvonal, kb minden magától értetődő volt, hogy mi mire van. Az újaknál teljes katyvasz, összevisszaság. Órákat kell bújni a fórumokat, datasheeteket, hogy mégis éppen a 24 portosnak hirdetett switchnek hány POE portja van és egyébként ha használni is akarnád a POE-t, akkor a POE portokat osszad el kettővel, mert egyébként nem fogja bírni krafttal.
- Talk-ra úgy 3 éve ránézek időnként. Akkor lett volna egy projekt vezetékes telefonokra. Full Ubi hálózat volt, kézenfekvő lett volna a telefon is. A weboldal azóta is úgy hirdeti, mint ha létezne, a valóságban a Ubi oldalán kívül kb sehol nem találni róla egy szót se és egy készüléket nem kapni itthon.
- Kamera drága. Nem rég számolgattam, de Hikvision rendszerhez képest jelentős felára lett volna.
- Edge termékvonalat erőst magára hagyták. (Ez mondjuk abból a szempontból jó, hogy legalább nem rontottak rajta :D)
- Kihozták az LTU eszközöket, de pl két LTU Lite nem beszél egymással, csak Rocket-el. Én sok helyre raktam ki két Nano Loco AC-t. Ha megszűnik az AirMax és csak LTU marad, akkor itt se lesz gazdaságos alternatívám.
- 4G kapcsolatra még mindig nincs semmi használható megoldás semelyik termékvonalon.
- A 802.3af/at POE és a 24/48V passzív POE még mindig egy katyvasz a termékvonalakban. Illetve az se mindig egyértelmű, hogy mihez adnak tápot, mihez nem.

- A weboldaluk egy katyvasz lett az elmúlt időkben. Csillog-pörög-forog-beúszik, csak éppen normális infót nem közöl.
-Szoftveres támogatást és support-ot meg se kell említeni.

[ Szerkesztve ]

(#7676) Friczy válasza donat_sz (#7672) üzenetére


Friczy
senior tag

Az NFS némileg trükkösebb, a szerver és a kliens 'megbeszéli', melyik portot használják, ha ezt a tűzfal nem figyeli (vagy nem ismeri az NFS protokollt), akkor nem egyszerű, ráadásul verziófüggő is a dolog. A dinamikus portot lehet fixre állítani, itt egy link:
[link]

(#7677) noorbertt válasza #68270080 (#7651) üzenetére


noorbertt
őstag

Szia,

Köszönöm a segítséget.

Még nem volt időm a rasberry-el játszani így gyors megoldásnak újra húztam a unifi dockert a nulláról a legutolsó stabil kiadásra és csináltam egy pihole VM-et.

Egyelőre stabil minden, pi-n feltelepítek majd mindent backupbol és ha baj van akkor átveszi az unifi és a pi helyét is.

(#7678) BrownB


BrownB
tag

Sziasztok! UDM PRO routeren L2TP VPN szerver konfigurálva van, kliensek csatlakoznak és el is érik a LAN-t. Viszont szükségem lenne rá, hogy a VPN klienseket elérjem a LAN felől és egymást is lássák. :F

(#7679) donat_sz válasza Friczy (#7676) üzenetére


donat_sz
senior tag

ettől kicsit szájbarágósabb segítséget kérhetek? Még így se boldogoluk vele. Hiába barátkozom googlel, nem lelem a megoldást. Nekem Asustor NAS van. Ha jól olvasom Debian 8 alapú a rendszer.

@rekop sajnos itt nem 892 :(

(#7680) rekop válasza donat_sz (#7679) üzenetére


rekop
Topikgazda

Nem ismerem az Asustor-t, de ha debian akkor a /etc/default/nfs-kernel-server fájlban módosítsd a mountd portot mondjuk RPCMOUNTDOPTS="-p 842"-re. Újraindítod az nfs-kernel-server service-t, utána az rpcinfo -p-vel ellenőrizni tudod:

szerk: most vettem észre, hogy véletlenül 842-t írtam a 892 helyett. Nincs jelentősége, de ez esetben a tűzfalon is majd a 842-t használd. :)

[ Szerkesztve ]

Eladó dolgaim: https://tinyurl.com/5n7jmuvj

(#7681) #68270080 válasza tradeelek11 (#7665) üzenetére


#68270080
törölt tag

Plexem van, imádom. Pontosabban imádjuk, bár egyre furmányosabb módon próbálnak fizettetni ezt azt velünk, de még mindig ingyenes, ez a lényeg. A távoli felirathozzárendelést is szeretem, de sokszor futok karakterkódolási gondokba. Van, hogy a 4. vagy 5. felirat stimmel.
Ezért (is) töltögetünk még nagy ritkán, mert így magyarul tudjuk nézni azt is, ami esetleg a Netflixen angol. Nem szeretek olvasni, az angol pedig nem erősségem, de urdu és farszi nyelvből elég jó vagyok ;)
Torrentezni szigorúan csak Transmission. Most a DSM7 miatt vannak vele bajok, de addig megy a régi nasról a letöltés és a seed.
Hely: 24TB SHR és 12TB SHR a 2 NAS-ban szerintem mindenre (is) elég.
De összességében köszönöm az infókat és a tanácsot, megnézem azokat az appokat, amit javasoltál, de még eddig nem ismertem őket. :R

(#7682) #68270080 válasza noorbertt (#7677) üzenetére


#68270080
törölt tag

Tökéletes, akkor egy gonddal kevesebb :)

(#7683) Fr3eWar


Fr3eWar
őstag

basic kérdés,

Van egy szolgáltatós kábelmodem naponta többször dobja a netet. Most a szolgáltató szeretné pingelni a modemet is meg az én routerem, a modemjük megy nekik, a routerem nem küld választ.
Unifi USG 3P modem, UI felületen security / firewall menüben csináltam 3 new rule-t
Internet In-re Internet out-ra Internet Local-ra
- enabled
- rule applied: Before Predef...
- action: Accept
- ipv4 Protocol: ICMP
- IPv4 ICMP Type Name: Echo Reply

Mit csinálok szarul?

(#7684) MasterMark válasza Fr3eWar (#7683) üzenetére


MasterMark
titán

[link]

A requestet kell beegedni, nem a reply-t, mivel a request érkezik kintről.
És csak a local-ra nyisd meg, a többire felesleges.

[ Szerkesztve ]

Switch Tax

(#7685) vicze válasza Fr3eWar (#7683) üzenetére


vicze
félisten

Ha a modemed modem módban van és nem router akkor OK amit csináltál(WAN-on van stb... link), minden más esetben a szolgáltatói eszközön forwardolni kell az ICMP-t a belső hálóba, a USG-hez.

[ Szerkesztve ]

(#7686) MasterMark válasza vicze (#7685) üzenetére


MasterMark
titán

Hát de nem ok, mert a request kell befele.

Switch Tax

(#7687) vicze válasza MasterMark (#7686) üzenetére


vicze
félisten

Elnézést, nyilván igazad van. :R

"pingelni a modemet is meg az én routerem"
Ebből azt sejtem, hogy nem biztos, hogy modem módban van a modem, így kb. az mindegy lesz. :)

[ Szerkesztve ]

(#7688) Fr3eWar válasza MasterMark (#7684) üzenetére


Fr3eWar
őstag

Valóban ezt jól benéztem, köszönöm!
Megy szépen.

(#7689) MasterMark válasza vicze (#7687) üzenetére


MasterMark
titán

Az mindenképp érdekes, de az is lehet van valami fallback management IP-je, és azt pingelik távolról.

Switch Tax

(#7690) vicze válasza MasterMark (#7689) üzenetére


vicze
félisten

Igaz találkoztam már olyannal sajnos, meg hogy a ssh-t nem letehet GUI-ból letiltani, és ott tátongott nyitva a modem-en. :U Oszt be ssh-ztam és letiltottam... Pont ezért kell a szolgáltatói cuccokat iktatni amennyire csak lehet.
Kedvencem, hogy VoIP és IPTV VLAN-ozásnál, úgy állítják be mintha lelehetetlenség lenne máson beállítani, és nem lehetne replikálni bármelyik értelmes routeren, ha megadnák a beállításokat.

[ Szerkesztve ]

(#7691) Lacpac


Lacpac
őstag

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem:
Adott egy Huawei 535 LTE router, Bridge módban.
Egy ERX elé lett berakva.
eth0 lett a wan.
Sajnos van valami, mivel a sebesség 5/1, Ha egy xiaomi Mi3rg van a modem után, akkor a sebesség csúcsidőben 25-30/12, csúcsidőn kívűl 110/50
Ja, igen. A huawei-t nem is érem el. 192.168.8.1 az ip-je.
Az erx-nek a 192.168.8.2-őt adtam.

Mit kell még rajta beállítani, hogy megfelelően működjön?

[ Szerkesztve ]

(#7692) MasterMark


MasterMark
titán

Ha nem látok átfedő csatornát 5 GHz-en, de az AP mégis kb. 50% körüli channel utilization-t mutat (RX frames), akkor mi lehet a baj?

Nyomtam egy RF scan-t is, de nincs belógó frekvencia. Akkor honnan ez a flood?

Switch Tax

(#7693) Lacpac


Lacpac
őstag

Most találtam:
[link]
Lehet meg kell barátkoznom a dupla nat-al?
Mondjuk nem szeretném, de ha nincs más....
Mondjuk a xiaomi is így megy.
Huawei: 192.168.8.1
Xiaomi: 192.168.11.2
Pár napja, mikor megvettem az 535-öt, nem volt időm átkonfigolni az egész hálózatot.
Most szeretném magam rászánni.

(#7694) user12 válasza MasterMark (#7692) üzenetére


user12
őstag

Állandóan vagy csak néha felugrik?
Lehet, hogy valamelyik kliensnek beesik Rx/Tx rate-je és próbál újra csatlakozni.

A neighbouring access pointot is megnézheted, hogy nem-e mozog a közelben mobil hotspot, mobiltelefon, stb, ami forgalmaz vagy szkenneli a frekvenciákat.

Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen

(#7695) MasterMark válasza user12 (#7694) üzenetére


MasterMark
titán

Állandóan. Most nincs rajta egy kliens se, és ugyanúgy 53%.

Írtam, hogy megnéztem, és nincs senki még a szomszédos csatornákon sem.

Most átraktam másik csatornára, restartolom aztán meglátjuk.

[ Szerkesztve ]

Switch Tax

(#7696) donat_sz válasza rekop (#7680) üzenetére


donat_sz
senior tag

ma reggel végre sikerült nekiugrani, hogy megcsináljam a leírtakat.

sajnos az /etc/default/ mappában nincs nfs-kernel-server file.
rákerestem a find / -iname nfs-kernel-server paranccsal és csak a docker mappában és a /proc/ közt dobott ki eredményeket :(((

azért az rpcinfo -p lekérdeztem, hogy mi ettől függetlenül az aktuális helyzet, de nem volt nfs jelzésű service, sőt egyiknél se írt a servicehez semmit :F

(#7697) user12 válasza MasterMark (#7695) üzenetére


user12
őstag

Milyen AP?
Nem lett mozgatva vagy nem került mellé/elé valami, ami visszaveri a jelet?

Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen

(#7698) rekop válasza donat_sz (#7696) üzenetére


rekop
Topikgazda

Valószínűleg egy "erősen" módosított Debian fork lehet az Asustoron is (mint a Synology-n), ami más könyvtárszerkezetet, illetve konfigurációs fájlokat használhat.
Most megnéztem a syno-n, nálam sincs az a konfig fájl, és az rpcinfo így néz ki:
rekop@synology:/$ rpcinfo -p
program vers proto port service
100000 4 tcp 111
100000 3 tcp 111
100000 2 tcp 111
100000 4 udp 111
100000 3 udp 111
100000 2 udp 111
100005 1 udp 892
100005 1 tcp 892
100005 2 udp 892
100005 2 tcp 892
100005 3 udp 892
100005 3 tcp 892
100003 2 tcp 2049
100003 3 tcp 2049
100003 2 udp 2049
Viszont pont a a lényeg nem látszik a képeden, amit levágtál az jó lenne látni... :)

Eladó dolgaim: https://tinyurl.com/5n7jmuvj

(#7699) MasterMark válasza user12 (#7697) üzenetére


MasterMark
titán

AC-Lite, de igen, átraktam a falról egy másik szobába a szekrény tetejére.

Most a másik csatorna el sem indul, másfél órája DFS Waiting van...

Switch Tax

(#7700) user12 válasza MasterMark (#7699) üzenetére


user12
őstag

Manuálisan állítsd be a csatornát.

Rendszergazda vagyok....ha röhögni lát, mentsen

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.