Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• muffwaders

csendes tag

válasz holozis_HUN #45349 üzenetére

Nekem is:D A videókártyát karácsonyi akcióban vásároltam most, külföldről. A többi komponens 1,5-2éves, akkor más volt a helyzet. Egy 1GB-os HD6670-et váltott le:) kb. 70 ezer ft volt a kártya egyébként, úgy gondoltam, hgy akkor már inkább legen az, kis futureproofing:D (A proci, alaplap, ram kombó 50-55 ezer volt amikor vettem, eléggé budgetelés volt...):D

UPDATE: este végül rendbe szedtem kicsit a dolgokat. Visszaraktam mindent gyárira, OverDrive-ot le is töröltem. Sikerült a BIOS-ból meghúzni a dolgokat. CPU: Turbo Off, 4,1Ghz, kis lájtos húzás, alap feszültséggel, kis noszogatásnak csak. RAM: XMP1, 1600Mhz. a winfows memory diagnostic és a memtest86 sem talált hibát (bár utóbbit nem próbáltam most multithread üzemmódban). Képernyő villogást, egyéb furcsaságokat nem tapasztaltam, ám leállásnál ismét lefagyott. Kiírja, hogy leállítás, és a kis forgó köröcske is leállt, vártam vagy egy percet, majd kinyomtam gombbal:S van-e ötlete valakinek, hogy mi okozhatja? Hogy tudok windows hibákat keresni, javítani? Olyan szépen beállítgattam mindent, nem szeretném újrahúzni:D

és a lemaradt screenshot:

• muffwaders

csendes tag

Sziasztok!

Szépen lassan meglett a gépem összes alkatrésze, és eljutottam oda, hogy ügyködjek kicsit a tuningolással is, de egyenlőre csak részsikerek voltak. Kezdésnek, a vasak:
    [AMD Athlon X4 860k]
    [Gigabyte A88X alaplap], BIOS: F9, legfrissebb
    [Corsair 2x4GB DDR3 1600Mhz]
    [EVGA GTX 1060 6GB]
    Raijintek hűtés, ha jól emlékszem.
    +120GB OCZ SSD, 2TB HDD, és Raijintek Arcadia ház, de ezek talán kevésbé lényegesek.

Alaplaphoz van egy jó kis suite alkalmazás, System Information Viewer, EZ-Tune, stb., elsősorban azokkal bohóckodtam, majd mindent visszaállítva defaultra, és próbáltam az AMD OverDrive-ot is. Utóbbi autómatikusan BCLK: 100Mhz-et állított be, és szorzónak 43-at. Én kicsit sokalltam, utána állítgattam manuálisan, turbó OFF, 4.2Ghz alap órajelre. A BCLK-t, feszültségeket nem akarom piszkálgatni. A RAM-ot valamiért 1333Mhz-re akarja a rendszer alapból beállítani. BIOS, és EZ-Tune segítségével állítgattam, XMP profile1-et állítottam be, úgy sikerült 1600-on használni a gyáilag megadott CAS 9-el. Néha kicsit villog a kép, 2-3 alkalommal lefagyott leállítás közben, memtest 86+ néha megakad, főleg, ha erőltetem a többmagos tesztelést.
    A proci BCLK-t 99.8 Mhz-re mutatja a CPU-Z. Egyszer próbáltam a raamot 1866-ra húzni, na akkor eégszen ramaty volt, és memtestben 92-es BCLK-val számolta az órajelet, úgyhogy jó fura szám jött ki.

Célom: a CPU-t szeretném úgy beállítani, hogy 3,9 legyen az alap órajele, és 4,2 a turbó, ennek nem szabadna problémának lennie, illetve a RAMmal, hogy elérje a gyári értékeket (1600Mhz, CAS 9). A RAM egyébként dual mode-ban van, szóval nagyjából rendben vannak a dolgok. :) Szerintetek ez vállalható, illetve hogyan fogjak neki a dolgoknak?:) BIOS-ban nem tudom egyik értéket sem módosítani, csak AUTO gomb van sajnos, sem a CPU, sem a RAM érték nem változtatható, csak a turbót lehet ki-be kapcsolni, illetve az XMP profile1-et. Kell-e szerintetek feszültség emelés? Okozhat-e problémát az OS-en a sok fagyás, bootolás, stb dolgok? (És ha igen, lehet-e könnyen javítani?). Egészen friss install, Win7 Ultimate. Lapozófájl: 1024-4096 MB. Valahogy lassan is bootol a gép, sokáig tart kikapcsolódnia, illetve reset-nél furcsán pár másodperc csönd van az újraindulás előtt.

Videokártya: szerintem azt nem szükséges húzni, illetve ahhoz még kevesebb a közöm, tapasztalatom, meg jobban is féltem. :) De pár beállítási tippet szívesen fogadok, hogy pl. milyen grafikai beállítások eszik jobban a CPU-t meg a RAM-ot, mert gondolom az lesz a bottleneck. Viszont van egy kis érdekesség, hogy furán jönnek ki a számok amikor nézem Win-ben a tulajdonságokat. Meg tudja mondani valaki, hogy miért van? Vagy hogy minden jó-e, adok screenshot. :) Többihez ha kell, akkor este tudok.

Este talán oda jutok a géphez, minden visszaállítok gyárira, és majd EZ-Tune-al jöhet a 3,9/4,2 illetve az 1600/XMP1 terv szerint, remélem nem lesz hiszti meg piszkálódás, képernyő villogás:D De addig is ha van bárkinek bármi javaslata, észrevétele, stb, akkor azt nagyon szívesen fogadom!:D a memtest dolog is zavar, hogy valami nem jó. hibát sosem ír ki, de változatos pontokon szeret lefagyni. Alaplap/proci memória kezelője lehet gyanús?

Segítségeteket előre is köszönöm, jöhet PM-is, stb. :) Igazából keresek valakit, akinek már ezekkel a hardverekkel volt személyes tapasztalata:D Vagy ha tudtok ettől jobb topikot, az is hasznos lehet számomra:)
    Üdv, MW

U.I.: Face wizard-ot használt már valaki? elvileg gif, bmp, jpg kép is mehet a BIOS logó helyére, egészen nagy febontású is, de én mindennel próbálkoztam, nem akarja az igazságot:D

Szerk:
    Na, a lényeg kimaradt: a proci hőmérséklet is néha furcsa: lakásban 18-19 fok van, és van, hogy húszon fokok környéki hőmérsékleten van, ha nyugi a dolog, 40 körül ha terhelődik, de szokott nagyokat, 20-30 fokokat ugrálni, és besípolni (70-re állítottam be) amikor pedig nincs is hajtva, vagy nem is olyan meleg. Valami eltérés lehet a mérőkben, pl. az összes mag ugyan olyan hőmérsékletű, de a "proci" jóval több. Hőpaszta, érzékelő probléma?:S Kicsit csalnom kellett a hűzővel, hogy a ramok elférjenek..:S:D

Új hozzászólás Aktív témák